miksując dodawać na przemian mąkę i zimną herbatę. Blaszkę (30x20cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec ok 40-45 min. w 180st. Ostudzić i przekroić na 2 placki. Spodni placek włożyć do blaszki wyłożonej folią aluminiową. Naponczować. Górną część pokruszyć. Masa: Galaretkę rozpuścić w 1 szkl gorącej wody, ostudzić. Zimną śmietankę ubić na puch(...)cukrem pudrem, wymieszać z tężejącą galaretką. Galaretki w czekoladzie pokroić w większą kostkę i wymieszać ze śmietanką. Polewa: Śmietankę i czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Na spód ciasta wylać śmietankę z galaretkami, posypać pokruszonym piernikiem i polać polewą. Odstawić do lodówki do stężenia
Smakołyki AsiLekkie jak pianka ciasto o oryginalnym smaku, zrobionym przez trufle w czekoladzie. Niezbyt słodkie, przełamane konfiturą z malin i świeżymi owocami. *tortownica 26 cm Składniki: na biszkopt: 2 jajka 1/2 szklanki cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju 2 łyżki wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na piankę: 150 g cukierków trufle w czekoladzie(...)minut. Wystudzić. Biszkopt wyjąć z formy, ułożyć na paterze, zapiąć wokół niego rant lub obręcz tortownicy (obręcz owinąć folią lub od środka zabezpieczyć paskiem papieru do pieczenia). Ciasto posmarować konfiturą. Galaretkę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku. Cukierki posiekać. Połowę odłożyć, pozostałe wsypać do miski, dodać połamaną czekoladę i mleko. Miskę z cukierkami ustawić nad garnkiem z wrzątkiem i rozpuścić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniacytryny 150 g cukru 2 jajka 100 g masła w temperaturze pokojowej Masa śmietanowa: 250 ml śmietany kremówki 2 płaskie łyżki cukru 1 opakowanie galaretki cytrynowej 1 szklanka gorącej wody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto: Orzechy drobno zmielić. Cytrynę sparzyć i wyszorować, zetrzeć skórkę, wycisnąć sok. Jajka z cukrem ubić na kremową konsystencję. Do masy przesiać mąkę ziemniaczaną i pszenną(...)szklance przegotowanej, gorącej wody, odstawić do wystygnięcia i lekkiego stężenia. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier. Do ubitej śmietany dodawać stopniowo galaretkę – cały czas miksując. Wykonanie Ciasto przekroić na pół, dolną część posmarować warstwą zimnego lemon curd. Nałożyć drugą część ciasta, pokryć ją oraz boki masą śmietanową. Wstawić do lodówki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł
niecodziennikparyłyżka mąki pszennej - kilka kropel olejku waniliowego Ciasto czekoladowe - składniki mają mieć temperaturę pokojową : - 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej u mnie typ 550 - 3/4 szklanki cukru - 2 duże łyżki kakao - 3/4 szklanki oleju - kilka kropel olejku waniliowego - 1 jajko - 125 ml maślanki - pół łyżeczki sody oczyszczonej Mus pomarańczowy : - 2 galaretki o smaku pomarańczowym - 500 ml śmietanki 30 % - pół(...)ostygło . Mus pomarańczowy Rozrabiamy obie galaretki w 300 ml wrzątku ,studzimy najlepiej w lodówce ,jak galaretka zaczyna tężeć ubijamy śmietanę ,dodajemy cukier i na koniec wlewamy tężejącą galaretkę . Na paterze kładziemy ciasto ,wylewamy część musu pomarańczowego ,układamy sernik i na wierzch dajemy resztę musu pomarańczowego . Dekoracja Galaretkę rozrabiamy w 450 ml wody ,studzimy w lodówce ,pomarańczę obieramy
Wypieki Renekokos... Z podanych proporcji wychodzi pokaźne ciasto, ale zapewniam, że znika bardzo szybko, zbyt szybko! Koniecznie spróbujcie. (Forma o średnicy minimum 26 cm) Masa: 500g zmielonego twarogu 3 łyżki cukru pudru 2 "Śnieżki" - bite śmietany w proszku (u mnie z Emix ) 1 szklanka mleka kokosowego (1 szklanka = 250 ml) 2 galaretki cytrynowe lub agrestowe (u mnie agrestowe - Emix(...)Śnieżki" dokładnie ubić z mlekiem kokosowym i połączyć z cukrem oraz stopniowo z twarogiem. Nie przerywając mieszania - do powstałej masy cienkim strumykiem wlać zimne galaretki. Całość zmiksować do połączenia się składników i przelać do formy. Ciasto schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia. Przygotować posypkę. Masło roztopić na patelni i wymieszać z cukrem oraz wiórkami kokosowymi. Wszystko razem uprażyć na lekko
Di gotujeDziś proponuję połączenie jabłek, orzechów włoskich, bananów i galaretki, czyli zupełnie nowe ciasto. Bardzo smaczne i oryginalne ciasto, na które przepis pochodzi z bardzo starego zeszytu mojej Mamy. Świetnie się sprawdziło u nas na chrzcinach, wszystkim smakowało i ładnie się prezentowało na stole. Masa jest w nim dość nietypowa, bo z surowym jabłkiem i surowym jajkiem ale nie bójcie się(...)układać na kremie. Rozsmarować jego drugą część. Banany obrać i pokroić na niezbyt cienkie plasterki. Galaretki rozpuścić w pół litra wrzątku i wystudzić. Kiedy galaretki zaczną tężeć plasterki banana ułożyć na kremie i zalać ciasto. Blaszkę owinąć folią lub złotkiem, żeby nie pociągnęło zapachów lodówki i schłodzić. Rada: do kremu lub ponczowania ciastek można dodać rumu lub wódki
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaCiastka miksujemy, dodajemy rozpuszczone masło i wykładamy masą z ciastek dno tortownicy. Galaretkę cytrynową i truskawkową rozpuszczamy łącznie każdą z jedną łyżką żelatyny. Do każdej z galaretek wlewamy po 1/2 część kubka wrzątku, mieszamy aż wszystko się rozpuści. Do następnej - truskawkowej galaretki ( potrzebna na wierzch ciasta ) dodajemy 400 ml wrzątku i dokładnie mieszamy. Zimną śmietanę 30 % ubijamy(...)jednej galaretce ( z mniejszą ilością wody ). Dokładnie mieszamy. Na dno tortownicy wylewamy ser z galaretkę truskawkowa, odkładamy tortownicę na 10 minut do zamrażarki. Wyjmujemy układamy delicje i na to wylewamy ser z galaretką cytrynowa. Ponownie całość odkładamy do zamrażarki na 10 mnut. Wyjmujemy i rozkładamy na wierzchu pokrojone truskawki. Sernik chłodzimy w lodówce. Kiedy galaretka truskawkowa zacznie
Kulinarne Fantazje Mariolipołączenia się składników. Na zimnym, zastygniętym budyniu układamy delicje, a na nie przekładamy masę śmietanową. Wyrównujemy wierzch i wstawiamy do lodówki na około godzinę. W czasie kiedy ciasto tężeje, rozpuszczamy kolejną galaretkę w 350 ml wrzątku. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia, a następnie wylewamy ją na wierzch ciasta. Przepis zaczerpnięty z bloga Gotuję bo lubię
Czerwona Porzeczkacena mnie przeraziła i wybrałam dużo tańsze nasze krajowe brzoskwinie, które uśmiechały się do mnie zachęcająco z jednego ze straganów. W towarzystwie orzechowego biszkoptu, kremu budyniowego i galaretki smakowały wybornie, a jak całość pięknie się prezentowała możecie zobaczyć na zdjęciach. Biszkopt orzechowy: 6 jajek 1/2 szklanki cukru 100 g posiekanych orzechów włoskich 100 g mielonych orzechów włoskich 1 łyżka(...)brzoskwiń 1 galaretka brzoskwiniowa Brzoskwinie obieramy, kroimy i zagotowujemy. Gdy zmiękną blendujemy na mus i dodajemy rozpuszczoną w szklance wody galaretkę. Odstawiamy do zgęstnienia Dodatkowo: 2 galaretki brzoskwiniowe herbatniki Złożenie ciasta: Na przestygnięty orzechowy spód wykładamy połowę masy, a na nią układamy równomiernie herbatniki. Na herbatnikach rozsmarowujemy mus brzoskwiniowy i wstawiamy ciasto do lodówki by mus stężał. Na musie
Cynamonowe szczęścieSezon truskawkowy w pełni, dlatego korzystajmy, bo bardzo szybko się kończy. Zrobiłam mega smaczne i pięknie prezentujące się ciasto bez pieczenia. Wykorzystałam ser z wiaderka dobry gatunkowo. Moja uwaga to czytajcie skład. Niektóre sery w wiaderku nie mają w składzie odrobiny sera. Zapewne każdy z Was ma swój ulubiony. Może i Wy skusicie się na taki truskawkowy raj. Składniki(...)następnie mus truskawkowy. Patyczkiem (u mnie końcówka od łyżki drewnianej) ponakłuwać otworki w masie serowej, aby wypełniły się musem. Odstawić do lodówki na około 1 godzinę. Na wierzchu ciasta ułożyć truskawki. Galaretkę rozpuścić w mniejszej ilości wody niż w przepisie. Dałam 1,5 szklanki. Przestudzoną galaretkę wlać na truskawki i schłodzić. Najlepiej całą noc. truskawkowy
O kuchni z uczuciemtruskawkami. Tym razem chciałam, żeby było lekko i szybko. Wzorowałam się nas jednym z przepisów siostry Anastazji, użyłam jednak połowę mniej jogurtu oraz pominęłam warstwę z galaretką truskawkową. Wyszło naprawdę pyszne ciasto. Sami spróbujcie! Składniki (blaszka 20x36cm): 4 jajka 1 szklanka mąki 2/3 szklanki cukru 1 łyżka oleju 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 duże kubki jogurtu(...)masę jogurtową przełożyć na wystudzony biszkopt. Na warstwie jogurtowej ułożyć połówki truskawek. Całość włożyć do lodówki, by masa dobrze stężała. 3. Na koniec wykładamy galaretkę zieloną rozpuszczoną w 500 ml wrzątku, ostudzoną, lekko tężącą. Ciasto schłodzić w lodówce. Smacznego!!! Źródło: Na podstawie ciasta siostry Anastazji z książki "143 przysmaki siostry Anastazji
Kuchnia domowa AniSmaczne ciasto z masą śmietanową i borówkami amerykańskimi. Zdecydowanie nie fit;) Mamy tutaj bowiem aż 1 l śmietanki wysokoprocentowej oraz 200 g białej czekolady. Czasami jednak nie warto się przejmować kaloriami;) Ciasto jest lekkie i smaczne. Biszkopt: 5 jajek 3/4 szkl. drobnego cukru 1 szkl. mąki pszennej 1 op. cukru wanilinowego (16g) 3 łyżki oleju 1 i 1/2 łyżeczki proszku(...)białej czekolady 50 g płatków migdałowych pokruszony biszkopt (górna warstwa upieczonego biszkoptu) Warstwa śmietanowa z borówkami: 500 ml śmietanki kremówki 30 % 1 galaretka niebieska 1-2 szklanki borówki amerykańskiej Dodatkowo: starta czekolada na wierzch ciasta Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo, łyżka po łyżce, wsypujemy cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Wlewamy olej. Na samym końcu dodajemy
Smaki Na TalerzuPyszne i orzeźwiające ciasto na takie upały jakie mamy w tym roku. Ciasto składa się z galaretek i jogurtu więc nie jest zbyt kaloryczne. Moja rodzinka bardzo je polubiła. Polecam, jest łatwe choć trochę czasochłonne ;) Ciasto podałam na Porcelanie Bogucice "Rajski Ogród" . Spód: 200g herbatników 100g roztopionego masła 400g jogurtu naturalnego 2 galaretki wiśniowe 2 galaretki brzoskwiniowe 2 galaretki cytrynowe
Smakołyki Asi