ciasto z galaretka - 10076 przepisów (strona:190/672)

Zielono mi czyli ciasto "Leśny mech" 5442

wyczuwalny ,  Składniki : Ciasto : 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku 3 jajka 1 0 1/4  szklanki cukru 1 szklanka oleju 2 szklanki maki  ( w oryginale krupczatka , ja użyłam pszennej) 3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa :  300 ml śmietany 30% 300g białego sera (homogenizowany lub sernikowy -wiaderkowy) 3 łyżki cukru pudru 1 galaretka agrestowa 1/3 szklanki wrzacej wody. Dodatkowo(...)godziny 1 180'C Wystudzić Galaretka agrestowa rozpuścić we wrzątku i wystudzić. Śmietanę ubic na sztywno z cukrem pudrem , dodac serek i razem utrzeć  . Wlać chłodna galaretkę. Z upieczonego ciasta ściąć ok półcentymetrowy  wierzch i pokruszyć . Pozostałe ciasto przeciąć na pół . Na spodnią część wylać 3/4 masy śmietanowej ,posypać połową owoców , przykryć druga częścią ciasta . Wylać resztę masy

Malinowa Kawiarenka
Ciasto biedronka 282

Pomysł na efektowne ciasto - biszkopt przełożony dżemem truskawkowym, kremem maślano-budyniowym i udekorowany galaretką oraz wiórkami kokosowymi. Biszkopt z poniższego przepisu pięknie wyrasta, a sam krem - niebo w gębie. Szczerze polecam :) Pomysł na ciasto zaczerpnęłam ze strony Moje Wypieki .  Składniki*: biszkopt 6 dużych jaj 220 g mąki pszennej tortowej 100 g mąki ziemniaczanej 1 szklanka zwykłego cukru(...)lodówce.  Składanie ciasta: spód ciasta dżem truskawkowy 1/3 kremu maślano-budyniowego środkowy spód ciasta  dżem truskawkowy 1/3 kremu maślano-budyniowego wierzch ciasta z otworkami 1/3 kremu maślano-budyniowego wiórki kokosowe lekko tężejąca galaretka * na tortownicę o śr. 28 cm (wtedy biszkopt będzie bardzo wysoki) lub formę

Ugotować
Porzeczkowiec z musem cytrynowym 168

musem z czarnej porzeczki oraz słodko-kwaśnym musem cytrynowym to propozycja idealna dla łasuchów uwielbiających słodko-kwaśne połączenia w deserach. Dla mnie bomba. Spróbujcie koniecznie. PORZECZKOWIEC Składniki: (forma 24x30) ciasto czekoladowe: 5 białek 120 g cukru szczypta soli 120 g gorzkiej czekolady 60 ml śmietanki 30% 55 g mąki masa porzeczkowa: 250 g porzeczek czarnych (mogą być mrożone(...)szkl wody 1 łyżeczka żelatyny dodatkowo do musu cytrynowego: 150 ml śmietany 30% wierzch: mus porzeczkowy (pozostały po odjęciu z masy porzeczkowej) 2 łyżki cukru pudru 2 galaretki porzeczkowe Przygotowanie: ciasto: Czekoladę rozpuszczamy w gorącej śmietance, studzimy. Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli oraz cukrem. Cukier powinien się całkowicie rozpuścić w białkach.  Ubite białka łączymy z rozpuszczoną, ostudzoną

Bon appetit mon amie
Oczy carycy wg Aleex 196

waniliowego ( bez cukru ) • 2 łyżki cukru • 1 cukier waniliowy • 200 g masła Dodatkowo: • 2 galaretki ( agrestowe ) • opakowanie okrągłych biszkoptów ( 180 g ) • polewa czekoladowa • posiekane orzechy do posypania Nasączenie biszkoptów: • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej • 1/2 szklanki wrzątku • 1 łyżeczka cukru Sposób przygotowania: 1. Przygotować ciasto jasne - białka ubić na sztywną pianę. 2. Pod koniec dodając cukier, dodać pozostałe składniki, delikatnie wymieszać(...)jeden blat ciasta wyłożyć połowę kremu budyniowego. 15. Następnie poukładać biszkopty maczane w naparze kawowym. 16. Między biszkopty wyłożyć mocno tężejącą galaretkę. 17. Na galaretkę wyłożyć resztę kremu, przykryć drugim blatem ciasta. 18. Polać polewą czekoladową. Posypać posiekanymi orzechami. 19. Schłodzić w lodówce. 20. Podawać z kawą lub herbatą. Smacznego

W mojej kuchni
MALINOWA CHMURKA 268

zarówno swym wyglądem jak i smakiem. Jest po prostu bajeczne. Cudownie kruchy spód, olbrzymia ilość malin, zanurzonych w malinowej galaretce, z delikatnym kremem śmietanowym z mascarpone, a wszystko to zwieńczone chrupiącą migdałową bezą - po prostu rozkosz dla podniebienia. Ciasto choć wydawałoby się sezonowe, to tak nie do końca..., ja użyłam malin mrożonych i uważam, że skracają one czas przygotowywania(...)spłynie pod spód ciasta. Osobiście uważam, że przygotowywanie tego ciasta z malin mrożonych jest zdecydowanie łatwiejsze, trzeba tylko działać bardzo energicznie, tak by galaretka nie stężała nam całkowicie przed rozprowadzeniem jej na cieście. Blaszkę wstawiamy do lodówki, do całkowitego stężenia masy. Krem śmietankowy z wanilią: - 500ml schłodzonej kremówki, 36% tłuszczu - 250g mascarpone - 3 łyżki ksylitolu z wanilią (lub cukru waniliowego

Smaczne Zdrowe
Torcik bananowy z mascarpone 330

Letnie i szybkie do przygotowania ciasto z bananami i mascarpone. Całości ciekawego smaku nadaje galaretka jagodowa. Biszkopt: 5 jajek 2/3 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki maki ziemniaczanej Krem: 500 g śmietany 36% 2 łyżki cukru pudru 250 g mascarpone 2 banany 1 galaretka cytrynowa + 500 ml wrzątku 1 galaretka jagodowa + 375 ml wrzątku Biszkopt: Białka oddzielamy(...)jeden krążek biszkopta. Delikatnie smarujemy go kremem (ok. 2 łyżki). Następnie układamy pokrojone banany, zalewamy cytrynową galaretką. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Kolejno układamy drugi krążek ciasta i krem. Wygładzamy i zalewamy jagodową galaretką. Chłodzimy w lodówce

VioletoweKucharzenie
Czekoladowe z kremem i truskawkami 131

mieszamy do połączenia. Nastęnie dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę i delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 170 st. C  przez 40-45 min. do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia.  300 ml mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier i stawiamy na palnik. W pozostałym(...)biszkopt umieszczony w rancie. Na wierzchu układamy truskawki.  Galaretki rozpuszczamy w 4 szklankach gorącej wody, gdy zaczną tężeć to wylewamy je na ciastoCiasto wkładamy do lodówki.  Wierzch dodatkowo, gdy galaretka całkiem się zastygnie to możemy udekorować bitą śmietaną.   Przepis na biszkopt zaczerpnęłam ze strony:  https://www.mojewypieki.com

kulinarne odsłony pati
Przekładaniec jabłkowy 203

Dodać masło, zmiksować i przestudzić. Jabłka: 1 kg jabłek 1 galaretka owocowa Usmażyć 1 kg jabłek, utartych na grubej tarce jabłek. Dodać rozpuszczoną w 1/2 szklanki wrzącej wody ,galaretkę. Przełożenie placka: Ciasto- krem –ciasto – jabłka – ciasto – polewa Źródło „ciasta Anastazji

Apetyczna babeczka
Szarlotka krucha z kratką 102

Przepis na pyszną kruchą szarlotką z dużą ilością nadzienia jabłkowego. Niesamowity smak i wygląd nadają szarlotce dwa nietypowe składniki: soda i galaretka. Czas przygotowania: 40 min Czas pieczenia: 50 min   Składniki: (na blaszkę 24×24 cm) Ciasto kruche: 300 g mąki (niepełne 2 szklanki) 100 g cukru (niecałe pół szklanki) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 150 g zimnego masła(...)tarce o grubych oczkach Ciasto: Mąkę, cukier i sodę wymieszaj w dużej misce Dodaj masło i rozdrobnij do powstania kruszonki Wlej miód i dodaj jajko, wyrób całość na gładkie ciasto Podziel na dwie części (jedną większą 2/3 i drugą mniejszą 1/3) Jabłka c.d.: Starte jabłka odciśnij z nadmiaru soku Dodaj cynamon, cukier waniliowy i galaretkę i dokładnie wymieszaj Szarlotka: Większy

Słodki Blog
Ciasto Różowa Dama 137

przekładanych ciach można zrobić na bazie ciasta biszkoptowego? Wiele : ) Dzisiejszy przekładaniec to Różowa Dama: Orzeźwiająca, słodka i zalotna. Przynosząca ukojenie w upalne, letnie dni- ciasto sprawdzi się jako poodbiedni deserek ( jest lekkie i nie spowoduje efektu przesłodzenia). Bardzo lubię połączenie kremu budyniowego z galaretką- mniam! Blaszka 22 x 25 cm. Składniki na biszkopt: 5 jaj szklanka cukru szklanka mąki pszennej

Domowe ciasta
Tarta z musem jabłkowym i bitą śmietaną. 102

wielu z nas jesień to przede wszystkim sezon na jabłka . Oznacza to, że ciasta z jabłkami to hit jesieni! Tak jak ta tarta z musem jabłkowym , z dodatkiem bitej śmietany. Nie dość, że ta tarta wygląda dość imponująco to jeszcze smakuje wyśmienicie. Kruchy spód, jabłka obtoczone galaretką i ta bita śmietana do której każdy ma słabość… Kiedy myślisz(...)masło. Całość posiekaj siekaczką. Wbij jajko i wyrób ciasto. Gotowe ciasto owiń folią spożywczą i umieść w lodówce na 30 minut. Formę do tarty o średnicy 25 cm posmaruj tłuszczem. Ciasto wyciągnij z lodówki i rozwałkuj. Przełóż do formy. Spód ponakłuwać widelcem. Piekarnik nastaw na 180°C i piecz ciasto przez 25-30 minut. Odstaw do przestudzenia. Jabłka obierz, pokrój

Zdrowy Styl Joanny
Ciasto z Grześkami 353

PRZECIĄĆ NA PÓŁ. MASA ; *********************** 250 ML ŚMIETANY KREMÓWKI 2 GALARETKI CZERWONE 0,5 L WODY GALARETKI ROZPUŚCIĆ W PRZEGOTOWANEJ WODZIE , ODSTAWIĆ DO LEKKIEGO STĘŻENIA . ŚMIETANĘ UBIĆ DODAĆ TĘŻEJĄCĄ GALARETKĘ . DELIKATNIE WYMIESZAĆ. CIASTO Z GRZEŚKÓW : ************************** * 6 BIAŁEK 2 ŁYŻKI CUKRU PUDRU 4 WAFELKI GRZEŚKI W CZEKOLADZIE DUŻE BIAŁKA UBIĆ Z CUKREM DODAĆ STARTE NA TARCE GRZEŚKI , DELIKATNIE WYMIESZAĆ. BLASZKĘ WYŁOŻYĆ PAPIEREM

Sama słodycz i szczypta chili
Ciasto biszkoptowe z musem śliwkowym 242

wody 10 dkg cukru kryształu 4 łyżki żelatyny Bita śmietana : 1 Śnieżka (60 gr) 200 ml zimnego mleka 2 galaretki agrestowe (75 gr każda) 400 ml wody 1 łyżka żelatyny Dodatkowo : okrągłe biszkopty Jak zrobić ciasto z musem śliwkowym . Biszkopt : białka oddzielić od żółtek, przełożyć do miski. Ubić na sztywno wraz ze szczyptą soli. Kiedy białka są ubite dodać cukier(...)mniej galaretki oraz żelatynę. Schłodzić. Zimne mleko ubić ze śmietaną Śnieżką na sztywną konsystencję. Do ubitej Śnieżki dodawać stopniowo ale w miarę szybko tężejącą galaretkę. Wymieszać bardzo dobrze najlepiej mikserem elektrycznym. Złożenie ciasta : przygotować formę, w której pieczony był biszkopt. W formie ułożyć pierwszy płat biszkoptowy. Na biszkopt wylać 2/3 tężejącego musu śliwkowego. Ciasto włożyć do lodówki a najlepiej

mecooks
Puszysty torcik truskawkowy. 190

dokładnie wymieszaj i mieszając zagotuj, a następnie pozostaw do ostygnięcia. Jogurt zmiksuj z serem na gładką masę , cały czas mieszając dodaj przygotowaną galaretkę z truskawkami oraz rozrobioną w mleku żelatynę. Wszystko dokładnie razem wymieszaj.   Złożenie ciasta : W tortownicy ułóż pierwszy blat biszkoptowy i brzegi tortownicy obłóż dookoła przekrojonymi na pół truskawkami. Następnie wlej masę jogurtowo-truskawkową , przykryj drugim biszkoptem(...)godziny do lodówki.   Mus truskawkowy : Galaretkę rozpuść w 3/4 szklanki gorącej wody i ostudź. Truskawki umyj, osusz, usuń szypułki, zmiksuj. Następnie dodaj przygotowaną galaretkę, dokładnie wymieszaj i wylej na wierzch schłodzonego ciasta. Ciasto ponownie wstaw do lodówki, aby mus dobrze stężał.    Dekoracja : Śmietanę ubij na sztywno z dodatkiem "Śmietan-fixu" i cukru pudru. Przełóż do szprycki

Przepisy i porady kulinarne