ciasto z galaretka - 10076 przepisów (strona:182/672)

Ciasto z kremem i truskawkami 172

truskawki, galaretka truskawkowa 2 szt, Sposób przygotowania: Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy po jednym żółtku. W osobnym naczyniu przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i mieszamy. Suche składniki wsypujemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia. Ciasto wylewamy(...)stopniowo dodajemy ostygnięty budyń i cały czas ucieramy. Masę wykładamy na biszkopt i układamy na masie truskawki. Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody. Gdy zaczną tężeć wylewamy galaretkę na wierzch ciasta. Ciasto przechowujemy w lodówce

kulinarne odsłony pati
Ciasto jagodowe bez pieczenia 195

oobiecałam. Jest bardzo proste a zarazem smaczne. Można wykorzystać czarne jagody leśne, jak ja lub jagody kamczackie czy też borówki amerykańskie.  Ciasto jagodowe bez pieczenia 500 ml leśnych jagód 500 ml kremówki 250 serka mascarpone 4 galaretki cytrynowe   250 g biszkopcików około 50 g obranych i posiekanych migdałów Umyj i obierz jagody. Przygotuj jedną galaretkę wg instrukcji(...)jagodami i rozłóż ją na poprzedniej. Odstaw do lodówki. Przygotuj ostatnią  galaretkę wg instrukcji  na opakowaniu, jeśli jest upał dodaj trochę mniej wody. Posyp ciasto posiekanymi migdałami i zalej tężejącą galaretką. Odstaw do lodówki, by galaretka zastygła. Wybaczcie że fotki nie najlepsze, ale to ostatnie kawałki. Zanim zdążyłam zrobić fotki ciasto zostało prawie całe zjedzone

Gotuj Sam!
Śliwkowiec 240

Moja ostatnia przedświateczna propozycja to ciasto o wdzięcznej nazwie śliwkowiec :) Czekolada, galaretka, śliwki, masa i biszkopt, takie połączenie musi się sprawdzić :)    Składniki: biszkopt - 6 jajek - 5 łyżek mąki - 3/4 szklanki cukru - 2 łyżki kakao - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa - 2 szklanki mleka - 3/4 szklanki cukru - 2 łyżki cukru waniliowego - 1 i 1/2 opakowania budyniu waniliowego - 4 żółtka(...)następnie odsączone). Galaretkę rozpuszczamy w połowie porcji wody podanej na opakowaniu. Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kompieli wodnej, dodajemy do niej resztę masła, śmietanę oraz lekko tężejącą galaretkę. Czekoladową masę przekładamy na wierzch ciasta i odstawiamy go w chłodne miejsce do zastygnięcia

Zainspirowana w kuchni
MALINOWO-CZEKOLADOWE LOVE 212

Dziś zapraszam na mocno czekoladowe ciasto.  Wilgotne i mięciutkie ... o konsystencji między murzynkiem, a brownie. Zdecydowanie czekoladowe, chociaż nie przesłodzone. Uwieńczone warstwą musu malinowego ... nie mogło być inaczej, bo przecież czekolada i maliny to idealny duet!  Przepis znaleziono  tutaj , podaję po moich małych modyfikacjach. Składniki: 1/2 szklanki mleka 50 g gorzkiej czekolady 1 szklanka mąki pszennej(...)Dookoła ciasta zapinamy plastikową obręcz lub zabezpieczamy je folią aluminiową. 2 galaretki rozpuszczamy w 1.5 szklanki gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia. Maliny blendujemy, dodajemy do nich tężejącą galaretkę. Mieszamy. Wylewamy na ciasto i wstawiamy do lodówki w celu ztężenia musu

Walijskie Pichcenie
Sernik panna cotta z truskawkami 123

Pyszny delikatny i kremowy jak włoska panna cotta sernik, do którego potrzeba niewielu składników. Założę się, że wiekszość macie w swojej kuchni. Użyłam tu: kilku truskawek galaretki - takiej na 500 ml, ale rozpuszczonej w mniejszej ilości wody śmietanki 30% mleka 3,2% - ale każde inne też się nadaje cukru pudru laski wanilli - jeżeli akurat nie macie jej w kuchni, można(...)ilość żelatyny, żeby nie rozpłynął się w drodze. cierpliwość - to chyba najtrudniejszy do zdobycia składnik ;) Przygotowanie również jest bardzo proste. Na początku przygotowujemy galaretkę i truskawki. Następnie masę serową. Jedyną trudność może sprawić wyjęcie gotowego ciasta. Żeby było to łatwiejsze użyłam silikonowej foremki na małą babkę. Ilość: 12 Autor: Kasia Jastrzębska | pełny talerz Drukuj ze zdjęciem bez zdjęcia Sernik panna

Pełny talerz
WIOSENNE CIASTECZKA 144

cukru pudru 200 g margaryny lub masła 3 żółtka Masa: 2 budynie waniliowe 500 ml mleka 3/4 szklanki cukru kryształ 1 łyżka cukru waniliowego Dodatkowo: 1 opakowanie galaretki truskawkowej Przygotowanie: Ciasto - mąkę z cukrem przesiać. Schłodzoną margarynę dzielimy na małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wlać żółtka. Wymieszać nożem, po czym zagnieść(...)ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm. Foremką o dowolnym kształcie (w moim przypadku był top okrąg z ząbkami) wyciąć ciasteczka. W połowie ciasteczek zrobić otwory. Ciastka piec około 15 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Masa - ugotować budyń w 1/2 litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i cukier waniliowy, ubijać do momentu

Ciastka - domowe słodkości
Ciasto z bananów bez pieczenia 87

zrobienia tego ciasta lepiej sprawdzają się dojrzałe banany – te z plamkami a nawet te już z brązową skórką – są słodsze i smaczniejsze. Ciasto więc idealnie wpisuje się w ideę zero waste i nie marnuję jedzenia . PRZEPIS CIASTO Z BANANÓW BEZ PIECZENIA Składniki na tortownicę 21cm (ok 8-10 porcji): 10 biszkoptów 2 galaretki cytrynowe 4 duże banany(...)wnętrza folią spożywczą. Ja użyłam szklanej formy na tartę. Następnie galaretki rozpuszczamy w 800ml (mniej niż w przepisie na opakowaniu) wody, studzimy. Potem na dnie naczynia wykładamy biszkopty. Następnie na biszkopty kładziemy banany pokrojone w plasterki. Potem zimną, tężejąca już lekko galaretkę wlewamy do naczynia z biszkoptami i bananami. Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny a najlepiej

Dorota Smakuje
Jagielnik czyli wegański sernik na zimno z kaszy jaglanej 653

czasie włóż do lodówki na ok 2 h.   Jako spód do tego ciasta świetnie nadają się przepołowione ciastka oreo (nadzienie można dodać do masy). Jako wierzch ciasta świetnie sprawdza się galaretka czy ułożone owoce.  Jeśli chcesz ograniczyć kaloryczność ciasta użyj mniej tłustego mleka. Dodaj jedynie więcej agaru:) Dodatkowo możesz pominąć spód ciasta. Smacznego

wegujemy
Pianka z musem jabłkowym i herbatnikami 194

Ciasto a raczej deser bez pieczenia. Delikatna pianka z mleka skondensowanego i galaretki przełożona musem jabłkowym i kakaowymi biszkoptami. Na pewno zachwyci Waszych gości. Polecam! Składniki na "keksówkę" o wymiarach 30x12 cm: ze strony Mała Cukierenka 1 kg jabłek 1 galaretka brzoskwiniowa 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka cukru 200 g herbatników kakaowych 200 mleka skondensowanego niesłodzonego, schłodzonego(...)przestygniętą galaretkę i zmiksować. 4. Keksówkę wyłożyć folią spożywczą. Na dno wyłożyć połowę piany z mleka i galaretki, przykryć herbatnikami, dodać połowę jabłek i znów przykryć herbatnikami. Wyłożyć resztę piany, ułożyć herbatniki, przykryć resztą jabłek i na to ułożyć herbatniki. 5. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki. Najlepiej na całą noc. 6. Schłodzone ciasto wyjąć z formy, odwracając

Moja Galeria Smaku
TRUSKAWKOWY PUSZEK – CIASTO PRZEKŁADANE Z PIANKĄ TRUSKAWKOWO-CYTRYNOWĄ 440

łyżki * kakao- 2 łyżki * cukier puder – 1 łyżeczka * sok z cytryny – 1 łyżka MASA: * galaretka truskawkowa – 1 szt * galaretka cytrynowa – 1 szt * śmietana 36% ( nie 30% ) – 400 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Biała ubijamy z 3/4 szkl cukru, dodajemy żółtka, olej oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wymieszane ciasto dzielimy na 3 porcje, po czym(...)cytryny. MASA: Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 3/4 szkl wrzątku, cytrynową również, studzimy. Mocno schłodzoną śmietanę 36% ubijamy na sztywno, dzielimy na 2 części i mieszamy z tężejącymi galaretkami. Na blachę wyciągamy ciasto, przykrywamy masą cytrynową, dociskamy drugim ciastem i przykrywamy masą truskawkową. Wkładamy na kilka godzin do lodówki. Smacznego

Ostra na Słodko
Dietetyczny sernik z jogurtem, miodem i galaretką (na zimno) 164

Uprzednio wymieszaną z 2 łyżkami masy.) Dokładnie połączone składniki umieścić w formie i w stawić do lodówki, aby całość lekko zastygła. Po tym czasie serniczek zalać tężejącą galaretką i schłodzić w lodówce. Ciasto udekorować wg uznania.   (*) Tym razem przygotowałam serniczki w kształcie serduszek. Wyszły mi 3 sztuki o wymiarach około

Di gotuje
Sernik dwuwarstwowy z masą jogurtową na miękkim cieście 110

cukru pudru 1 opakowanie śmietan - fixu 1/2 kubka jogurtu greckego - 200 gram 1/2 opakowania mini biszkopcików - około 60 gram 1/2 słoiczka konfitury truskawkowo - rabarbarowej - 200 gram 2 łyżki galaretki truskawkowej Wykonanie: Ciasto: Mleko zagęszczone wyciskamy z tubki do miski,  wbijamy jajko i energicznie łączymy ubijając trzepaczką. Do spienionej masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sól. Ponownie(...)Przed wykonaniem masy śmietanowej proponuję przygotować  Żelkę z konfitury: Pół słoiczka konfitury ( u mnie rabarbarowo - truskawkowa zakupiona w Aldi ) wkładamy do rondelka, wsypujemy łyżkę galaretki truskawkowej  i podgrzewamy, mieszając do rozpuszczenia galaretki. Chłodzimy - ja przyspieszam z reguły ten proces w zamrażarce. Wracamy do wykonywania masy śmietanowo - jogurtowej. Masa śmietanowa: Do miski wlewamy mocno schłodzoną śmietankę kremówkę

Kronika Piekarnika
Oczy carycy 157

kostka miękkiego masła polewa: 125 g margaryny 1/2 szklanki cukru pudru 3 łyżki kakao 3 łyżki mleka dodatkowo: szklanka mocnej kawy paczka okrągłych biszkoptów zielona galaretka orzechy włoskie do posypania Sposób przygotowania: Jasne ciasto Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier, cały czas ubijając, aż powstanie lśniąca sztywna masa. Następnie dodajemy mąkę ocet i olej i delikatnie ale dokładnie mieszamy(...)budyń z 1 i 3/4 szklanki mleka z dodatkiem cukru i cukru waniliowego, gdy ostygnie, ucieramy go z miękkim masłem. Zaparzamy mocną kawę, lekko słodzimy, studzimy. Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wody. Wystudzone ciasto kroimy na 2 placki. Na pierwszy placek wykładamy połowę kremu, następnie układamy namoczone w kawie biszkopty. Między biszkopty wylewamy mocno tężejącą galaretkę. Na galaretkę wykładamy drugą

na moim stole...
Ciasto brzoskwiniowe na makowym biszkopcie 164

składniki sypkie i delikatnie wymieszać szpatułką. Na koniec wsypać mak i ponownie wymieszać do połączenia składników. Ciasto przelać do formy, wyrównać wierzch i włożyć do piekarnika. Piec około 30 minut, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt zostawić do ostudzenia.  Nasączenie, owoce i galaretka: W kubku zaparzyć herbatę (zalać jedynie pół kubka wody), ostudzić i dolać około 4 łyżki soku odsączonego(...)płynu. Wodę z sokiem zagotować, wyłączyć palnik i wsypać obie galaretki brzoskwiniowe. Dobrze wymieszać i zostawić do ostudzenia. Ostudzoną włożyć do lodówki, aby prędzej stężała. Tężejącą galaretkę wylać równomiernie na cieście i włożyć do lodówki na około 2 godziny. Śmietana i dekoracja: Zimną śmietanę ubić stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Na koniec dodać śmietan-fixy i krótko zmiksować. Śmietanę

Passions hobbies life
Makowa panienka z truskawkami 95

aksamitny krem budyniowy i do tego soczyste truskawki zanurzone w galaretce. Jednym słowem pisząc słodka letnia rozpusta w małym kawałeczku ciasta. Mam nadzieję, że Was skusiłam i zrobicie to fantastycznie ciasto, póki jeszcze sezon na truskawki w pełni. Ciasto: 8 białek   4 żółtka   szczypta soli   120 g (1/2 szklanki) cukru 150 g  (1 szklanka) maku(...)krem zgęstnieje. Ugotowany budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Dodatkowo : 500 g truskawek 2 galaretki truskawkowe Galaretki rozpuszczamy w 3/4 litra wrzątku i zostawiamy do lekkiego stężenia.  Złożenie ciasta: Jeśli upiekliście jeden placek to przekrawamy go na 2 równe części. Jeden placek umieszczamy w blaszce i rozprowadzamy na nim krem budyniowy

Cynamonowe szczęście