Prosty przepis na galaretkę brzoskwiniową z pianką. Wygląda jak piwo i można wykorzystać ją do zrobienia komuś żartu. Czytaj więcej »
Przepisy Kulinarnegalaretki brzoskwiniowe Galaretki rozpuszczamy w 0,7 l gorącej wody i odstawiamy do stężenia. Brzoskwinie kroimy w kostkę i gdy galaretka zaczyna tężeć dodajemy je do niej. Galaretkę wylewamy na wierzch ciasta i odstawiamy do stężenia. Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia, Smacznego
Słodka Kraina Wypiekówdomówki, na sylwestra lub spotkania z przyjaciółmi. Ciasto śnieżynka z ananasem bez pieczenia na spodzie z kruchych ciasteczek. Składniki: Na ciasto: 250 ml śmietanki 30% (zimnej) 2 opakowania serka naturalnego Bieluch (lub innego podobnego) 2 x 135 g 1 galaretka pomarańczowa 1 galaretka cytrynowa 2 szklanki wody (500 ml) 6 płaskich łyżek cukru pudru (można dać więcej, jeśli wolicie słodsze(...)lodówki do całkowitego stężenia (na minimum 3 godziny, ja zostawiam na całą noc). Przed podaniem na wierzch ciasta nakładamy nasze nadzienie ananasowe (nie jest za słodki, co doskonale komponuje się z całością). Zamiennie wierzch można ozdobić musem pomarańczowym (mieszamy 1 galaretka pomarańczowa lub cytrynowa rozpuszczoną w 350 ml wody + 2 zmiksowane pomarańcze), puree z anansa, musem z mango lub samą
Słodkie okruszkipiernik z pyszną masą orzechową i powidłami śliwkowymi. Dzisiaj zapraszam Was po przepis na piernik z polewą czekoladową dżemem i galaretką. Piernik, który nie wymaga leżakowania. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Piernik z polewą czekoladową i dżemem Składniki Składniki na ciasto: 230 g mąki pszennej (1 i 1/4 szklanki) 100 g drobnego cukru (1/2 szklanki) 130 g miękkiego masła(...)łyżki posiekanych orzechów włoskich Składniki na masę do przełożenia: 220 g ulubionego dżemu, (powidła śliwkowe, dżem porzeczkowy, agrestowy itp) 1 opakowanie galaretki agrestowej Składniki na polewę: 150 g gorzkiej czekolady 120 ml śmietanki 30 lub 36 % Instrukcje Ciasto: Masło ucieramy razem z cukrem na jasną puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy po 1 żółtku, cały czas ucierając masę, kiedy składniki się
To co lubię - gotuję i polecammalin 400 g serka mascarpone 330 ml kremówki cukier puder 2 łyżeczki żelatyny 2 czerwone galaretki Wykonanie: biszkopt: *Białka ubić na sztywno, dodać cukry, następnie dodawać po trochu żółtka wymieszane z łyżeczką octu, ciągle miksując.Dodać olej. Dodać mąkę, wymieszać. Ciasto wylać do tortownicy 26 cm, piec ok 15 minut. Ostudzić.Nasączyć. *Na biszkopt wyłożyć połowę malin(...)kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Na koniec dawać po łyżce mascarpone, miksować. żelatynę namoczyć, podgrzać, ostudzić, zmiksować z masą śmietanowo serową. Wylać na ciasto. *Na wierzch wyłożyć maliny * Galaretki rozpuścić w 500 ml wody, przestudzić, wylać na ciasto
Z Majeczką w kuchnioctu) 1 litr mleka 1 szklanka kaszy manny 1/2 szklanki cukru cukier waniliowy 1 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe wykonanie: Jajka ucieram z cukrem i olejem na puszystą masę. Dodaję przesianą mąkę, proszek do pieczenia i spirytus. Całość mieszam delikatnie szpatułką. Ciasto wykładam na blaszkę (21x26) wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę(...)garnka i zagotowuję. Gotuję około 15 - 20 minut. Do gorących owoców wsypuję dwie galaretki truskawkowe i mieszam, aż do całkowitego ich rozpuszczenia. Odstawiam do wystygnięcia. Zimną galaretkę wylewam na wierzch ciasta i ponownie odstawiam do lodówki na kilka godzin. Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia
babka w formiejuż roladę czekoladową , truskawkową , a dzisiaj przyszła pora na roladę z galaretką. Jest bardzo delikatna i smaczna, a do tego świetnie wygląda. Dla małych i dużych, na zbliżający się weekend będzie w sam raz. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Rolada z galaretką i kremem z mascarpone Składniki Składniki na ciasto: 4 jajka 80 g mąki pszennej 100 g cukru 1/3 łyżeczki(...)około 15 minut w 200 C uważając , żeby się zbytnio nie przypiekła. Ciepłą roladę wykładany papierem do góry na ściereczkę kuchenną, usuwamy papier i zwijamy ciasto w rulon razem ze ściereczką. Odstawiamy do wystygnięcia. Galaretki rozpuszczamy oddzielnie każdą w 250 ml, odstawiamy do stężenia, najlepiej przygotować je sobie dzień wcześniej. W misce umieszczamy mascarpone, cukier puder i śmietankę. Miksujemy wszystko
To co lubię - gotuję i polecamgalaretek – Galaretki zalać wrzącą wodą i dokładnie wymieszać. Odstawić aż prawie stężeją. Wiśnie wypestkowane wrzucić do galaretek i wymieszać. Prawie gęstą galaretkę wylać na zimny biszkopt. Wstawić do lodówki i zostawić aż zgęstnieje. Pamiętajcie żeby przykryć ciasto. Zapachy z lodówki szybko przechodzą do ciasta, a tego nie chcemy. Przygotowanie ptasiego wiśniowego mleczka – śmietanę ubić na sztywną pianę. Dodać(...)żelatyna ostygła. Do ubitej śmietany dodawać po łyżce zmiksowanych wiśni i delikatnie mieszać. Na koniec wlać zimną żelatynę i dokładnie wymieszać. Wylać masę na sztywną galaretkę. Przykryć masę ptasiego mleczka płytą bezową. Ponownie przykryć ciasto folią spożywczą i wstawić do lodówki. Ciasto jest przepyszne, polecam
Kuchnia PokoleńLekki sernik na zimno na kukurydzianym biszkopcie z galaretką pomarańczową, czyli jak nie mogę się obyć na diecie bez słodyczy Od jednego kawałka takiego serniczka na pewno się nie przytyje, jeśli ciasto uda nam się podzielić na 21 porcji, będzie on miał tylko 116 kcal. Składniki: Na biszkopt: 4 jaja pół szklanki cukru pudru (60 g) pół szklanki mąki kukurydzianej(...)chudego 100 g cukru pudru 200 ml mleka 1,5% 2 łyżki żelatyny skórka otarta z 1 pomarańczy Ponadto pomarańcza galaretka pomarańczowa Przygotowanie Pomarańczę sparzamy wrzątkiem, ścieramy skórkę na drobnej tarce, a owoc kroimy w plasterki. Robimy ciasto: jaja ucieramy z cukrem. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąki rozmieszane z proszkiem do pieczenia, na końcu dolewamy ocet. Ciasto wlewamy
e-PrzepisyKulinarneLubię takie lekkie i orzeźwiające ciasta. Połączenie słodkiego kajmaku i cytrynowej galaretki jest w tym przypadku doskonałe. A do tego lekka i delikatna śmietanka.... mmmm :)))) Czego chcieć więcej do niedzielnej kawki? ;) Wy też lubicie takie ciasta? Spód: 200g herbatników 300g masy kajmakowej Warstwa jabłkowa: 720g prażonych jabłek (ja użyłam gotowych) 2 galaretki cytrynowe Warstwa śmietankowa: 500ml śmietanki 30% 4 łyżki(...)śmietan fixy 3 łyżki płatków migdałowych Spód: herbatniki drobno pokruszyć, np wkładając je do woreczka i krusząc wałkiem do ciasta. Masę kajmakową lekko podgrzać i wymieszać z pokruszonymi ciasteczkami. Masą ciasteczkową wylepić dno tortownicy o śr. 21cm. Galaretki rozpuścić w 1/2l gorącej wody, ostudzić i wymieszać z jabłkami. Gdy masa jabłkowa zacznie tężeć wylać na spód z herbatników. Wstawić
Smakołyki Asinastępnie równo rozsmarowujemy i przykrywamy drugim blatem. 7. Resztą kremu obkładamy tort dookoła i na wierzch. Możemy użyć tutaj grzebień do dekoracji tortów i ozdobić nim boki ciasta. 8. Zastygniętą galaretkę kroimy w kosteczkę i wykładamy na wierzch tortu, a następnie schładzamy tort w lodówce. Smacznego
Gotowanie...to proste !działce krzaki czerwonej i czarnej porzeczki. Lubię czerwone porzeczki, jem je na surowo lub wykorzystuję w kuchni na różne sposoby: Lody jogurtowe z porzeczkami Koktajl z czarnej porzeczki Ciasto z patelni Galaretka z czerwonych porzeczek Pudding chia z owocami Semifreddo porzeczkowe (deser lodowy) Chutney z czerwonych porzeczek Koktajl z czerwonych porzeczek Galaretka z pianką i porzeczkami , składniki: 1 galaretka czerwona
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmalin 2 galaretki malinowe Dr.Oetker Poncz: ½ szklanki likieru waniliowego ½ szklanki przegotowanej wody Dodatkowo: Bita śmietana do dekoracji Tarta gorzka i biała czekolada Świeże maliny Sposób przygotowania: Ciasto zaczynamy od przygotowania galaretki malinowej: 2 torebki galaretki zalewamy ½ litra wrzącej wody, odstawiamy do wystygnięcia, do zimnej ale płynnej galaretki wsypujemy maliny, wylewamy do wyłożonej folią tortownicy
Wanilia i Kardamondzisiejszym cieście. Ciasto pod nazwa "Miętusek" jest już dość popularne i krem zrobiłam z tego przepisu (klik). zmieniając nieco proporcje. Od siebie urozmaiciłam ciasto gorzkim czekoladowym ganachem i orzeźwiającą galaretką jabłkowo-miętową (firmy "Wodzisław" - do kupienia m.in w Kaufland ) Ciasto jest dość czasochłonne , ale efekt jak dla mnie wart zachodu. Składniki: Proporcje na blachę 28x25 Czekoladowy biszkopt(...)łyżki cukru 3/4 kostki miękkiego masła 250g miętowych landrynek 3/4 szklanki wody Ganache czekoladowy : 200g gorzkiej czekolady 300 g śmietany 30% Ponadto : 2 galaretki jabłkowo-miętowe 2 opakowania herbatników (16 szt) Wykonanie : Wykonanie tego ciasta najlepiej zacząć od przygotowania ganache , bo musi on przynajmniej kilka godzin chłodzić się w lodówce. Czekoladę łamiemy na małe kawałki , wrzucamy do miseczki. Śmietanę
Malinowa KawiarenkaPuszysta i intensywnie owocowa rolada biszkoptowa z jabłkami to pomysł na ciasto , które zawsze się udaje. Biszkopt na roladę powstaje z jajek, mąki oraz cukru. Do tychże składników dodaje się jeszcze odrobinę soli oraz proszek do pieczenia. Po upieczeniu biszkopt pokrywa się gotowanymi jabłkami z dodatkiem galaretki cytrynowej i zwija w kształt rolady. Tak przygotowaną roladę posypać można cukrem pudrem(...)być miękkie. Kolejno, jabłka zdjąć zognia, wsypać do nich galaretkę i mieszać do moment, w którym się rozpuści i połączy z jabłkami. Wystudzić. Złożenie rolady . Zimne ciasto biszkoptowe rozwinąć, dokładnie pokryć tężejącą galaretką i ostrożnie zwinąć w roladę. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Przed podaniem roladę oprószyć cukrem pudrem. Rolada biszkoptowa Warto wiedzieć robiąc roladę biszkoptową z jabłkami
MeCooks