ciasto z ciasta francuskiego - 3180 przepisów (strona:54/212)

Parówki z meksykańskim czatnejem zapiekane w cieście francuskim. 125

myśli nie chodzą po głowie! Na początek kolacja, jakoś tak bez weny... Chutney, czyli spolszczony czatnej jest gęstym sosem, u mnie dziś przyprawiany po meksykańsku z parówkami w cieście francuskim. Szybka propozycja na kolację dla dwójki przerażonych staruchów, których dziecko pierwszy raz wybyło z domu na tak długo bez nich. Czego użyłem? -5 parówek -ciasto francuskie, kupne niestety(...)kukurydzy i fasoli. Przyprawiamy solą i pieprzem oraz oregano. W ostatnim etapie dodajemy starte suszone pomidory. Smażymy na małym ogniu, aż cała woda odparuje i powstanie gęsty sos. Ciasto francuskie kroimy na małe prostokąty, wykładamy łyżkę czatneja i układamy na niego połówkę parówki. Zawijamy ciasto w ulubiony sposób i smarujemy żółtkiem. Czynność powtarzamy do wyczerpania ciasta. Pieczemy

BaRepas
Tarta z bakłażanem 135

Najprostsza tarta: z gotowego ciasta francuskiego z ulubionymi dodatkami lub takimi, które akurat mamy w lodówce. W moim przypadku zawieruszył się bakłażan, którego połączyłam z szynką i żółtym serem. Mniam. Składniki: opakowania ciasta francuskiego bakłażan 5 plasterków szynki sól, pieprz 20 dag żółtego sera pół kubeczka śmietany 18% 2 jajka Wykonanie: Ciasto francuskie rozłożyć na papierze

Pasja Smaku
Zapiekanki z pomidorami i kozim serkiem na cieście francuskim 120

pyszne zapiekanki, że czasami trudo się zdecydować, która jest smaczniejsza. Można zapiekać wszystko. Makarony, warzywa... można łączyć wiele składników i powstaje pyszna zapiekanka. Ja dzisiaj zrobiłam zapiekankę na cieście francuskim a środek wypełniłam kozim serkiem i pomidorami. Krótko powiem... wyszło pysznie. Takie zapiekanki można zrobić w dużej formie a potem kroić jak pizzę. Ja zrobiłam osobną zapiekankę dla każdego(...)Składniki: ciasto francuskie 250 g koziego serka 2 łyżki miękkiego masła 200 g gęstej śmietany (min. 18%) 2 pomidory 3 łyżki mielonego pieprzu cytrynowego świeże oregano Wykonanie: Serek zmiksowałam ze śmietaną. Pomidory pokroiłam w krążki. Płat ciasta francuskiego rozmroziłam,  rozwałkowałam i wykroiłam dwa rodzaje krążków. Większe (o średnicy  17 cm) i mniejsze (12 cm). Krążki ciasta

Kuchnia u Krysi
Francuskie rożki z wiśniami 131

francuskiego wypełnione wiśniami oraz orzechową granolą i wiórkami kokosowymi, zapewniającymi dodatkowe „chrupnięcie”; posypane cukrem pudrem. Pachną i smakują niesamowicie, a przy tym szybko się je przygotowuje. Zamiast granoli z powodzeniem możecie użyć musli z dodatkiem orzechów. Francuskie rożki z wiśniami to najlepszy słodki dodatek do małej czarnej :D Nie ma sobie równych! Składniki (na 8 sztuk): 1 op. ciasta(...)wiórkami kokosowymi wrzucamy na patelnię z roztopionym masłem i podsmażamy ok. 1-2 minuty stale mieszając. Zdejmujemy z ognia, dodajemy miód. Mieszamy dokładnie i odstawiamy do wystudzenia. Ciasto francuskie układamy na oprószonym mąką blacie. Można je jeszcze leciutko rozwałkować, ale nie jest to konieczne. Ciasto dzielimy na mniej więcej 8 kwadratów (będziemy je składać w trójkąty

MyCookBook.pl
Poduszeczki z pomidorkami i mozzarellą 137

Uwielbiam mozzarellę i ciasto francuskie dlatego postanowiłam połączyć te składniki. W efekcie otrzymałam chrupkie poduszeczki z mega ciągnącym się serem i soczystymi pomidorkami. Polecam wszystkim wielbicielom tego sera i sałatki caprese :-) Poduszeczki z pomidorkami i mozzarellą PODUSZECZKI Z POMIDORKAMI I MOZZARELLĄ 1 kula mozzarelli (125g) 1/2 gotowego ciasta francuskiego 4 małe pomidorki kilka listków świeżej bazylii 6 plasterków(...)kiełbaski chorizo sól prowansalska Poduszeczki z pomidorkami i mozzarellą Ciasto francuskie dzielimy na dwa prostokąty o szerokości około 15 cm. Mozzarellę odsączamy i kroimy na 6 plasterków - układamy po trzy plasterki na połowie każdego kawałka ciasta, pozostawiając wolne brzegi. Na serze układamy po trzy plasterki kiełbaski chorizo. Bazylię i pomidorki myjemy a następnie osuszamy. Bazylię rwiemy bądź kroimy

peggiwkuchni
Tarty z ricottą i szparagami 151

Wczoraj na obiad przygotowałam tarty. Ich spód stanowi ciasto francuskie, a wnętrze ricotta z dodatkiem musztardy oraz szparagi, pomidor i kukurydza. Z podanej porcji wyszła jedna tarta o średnicy 20 cm i trzy małe tartaletki. I w tej mini formie polecam Wam je przygotować. Jeśli nie macie małych foremek na tarty, danie można przygotować w dużej prostokątnej blasze, pamiętając(...)kilkucentymetrowym rancie. Składniki: 1 płat ciasta francuskiego 250 g ricotty 2 jajka 4 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego 3 łyżeczki musztardy 2 łyżeczki ziół do pizzy 1 łyżeczka curry sól i świeżo mielony pieprz kilka szparagów 1 pomidor 3-4 łyżki kukurydzy Z ciasta wyciąć kółka i wylepić dno i boki tartaletek lub formy do tarty. Szparagi

Czerwień i błękit
Rożki ze szpinakiem i serem feta 348

Prosta przekąska lub danie wegetariańskie z ciasta francuskiego, którego farsz stanowi podsmażony z czosnkiem szpinak i kawałki sera feta. Składniki: płat ciasta francuskiego 3 ząbki czosnku 250 g szpinaku 100 g sera feta sól, pieprz oliwa jajko Czosnek przecisnąć przez praskę, szpinak umyć, ser pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i chwilę podsmażyć czosnek. Dodać szpinak(...)całość poddusić, aż liście szpinaku zwiędną i woda odparuje. Doprawić pieprzem i solą, wystudzić. Piekarnik nastawić na 220 stopni C. Ciasto francuskie podzielić na 12 małych kwadratów, na każdy nałożyć łyżkę szpinaku i 3-4 kostki fety. Zlepić na pół, by powstały trójkąty. Ułożyć na blaszce pokrytej papierem do pieczenia, wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec około 15 minut

wyzwania kuchenne
WALENTYNKOWE SERDUSZKA 174

Coś od serca dla bliskich nam osób z okazji Walentynek. Ja polecam bardzo szybkie i smaczne serduszka z ciasta francuskiego. Całość zajmuje niecałe pół godziny. Idealne do kawki. Pomysł zaczerpnięty z Kropki TV. Ja zużyłam 2 ciasta , wyszło mi 10 dużych serc i reszta malutkich. Ścinki zagniotłam razem i rozwałkowałam na folii spożywczej a następnie powycinałam jeszcze malutkie(...)serduszka. Niestety nie zdążyłam ich policzyć gdyż za szybko znikały... :-) Składniki: - 1-2 opakowania ciasta francuskiego - 1 jajko - konfitura wiśniowa (lub inna) - płatki migdałów (nie trzeba) + 2 foremki w kształcie serca (różnej wielkości) Ciasto francuskie rozwinąć na blacie i wyciąć foremką większe serca. W połowie z wyciętych serc wyciąć mniejszą foremką małe serduszka. Całe duże serca posmarować roztrzepanym

Smaczne Zdrowe
Sakiewki francuskie z wkładką 135

Szybkie i proste w przygotowaniu sakiewki z ciasta francuskiego z ciekawym nadzieniem. Składniki: 1/2 szkl kaszy jaglanej ugotowanej mięso obrane z makreli wędzonej małej 1 średni burak ugotowany 1 op. ciasta francuskiego 1 łyżka kukurydzy z puszki szczypta soli pół łyżeczki pieprzu czarnego pół łyżeczki ziół prowansalskich czarnuszka sos:1 łyżka majonezu 1 łyżka śmietany kwaśnej(...)łyżka ketchupu Przygotowanie: Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na kwadraty(ok.15 sztuk).Buraczka kroimy w drobną kostkę,przekładamy do miseczki,dodajemy rybkę,kaszę,kukurydzę,sól,pieprz i zioła-dokładnie mieszamy.Na środek każdego kwadratu ciasta nakładamy niepełną łyżkę nadzienia i składamy na trójkąt,zlepiamy boki i układamy na blaszce.Sakiewki posypujemy czarnuszką.Robimy tak do końca ciasta.Sakiewki wkładamy do piekarnika

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Czekolada w cieście francuskim (ciastko) 142

francuskie 1 tabliczka czekolady (ulubionej) Dodatkowo: jajko do posmarowania ciasta Opcjonalnie: płatki czekoladowe i migdałowe do posypania  Całą tabliczkę czekolady ułożyć (pionowo) na rozwiniętym płacie ciasta francuskiego. Ciasto uciąć w taki sposób, aby przy krótszych bokach czekolady pozostało 2-3 cm, a przy dłuższych - tyle samo co posiada tabliczka. Ciasto po bokach należy naciąć

Di gotuje
Kurczak faszerowany pieczarkami zapiekany w cieście francuskim 738

Dzisiaj mamy dla Was kolejną propozycję na danie z wykorzystaniem ciasta francuskiego. Pyszny i soczysty kurczak faszerowany pieczarkami zapiekany w cieście francuskim

Kuchenne Wariacje
Kremówka papieska- przepis krok po kroku 129

mną ten przepis- ale przyznam szczerze ze względu na pracochłonność jaką zajmuje jego przygotowanie, przekładałam to w czasie. W końcu się udało :) wyszedł po prostu pyszny! Składniki na ciasto francuskie: ¼ kg masła ¼ kg mąki 1 żółtko szczypta soli ½ szklanki wody Składniki na bitą śmietanę: ½ litra śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 1 cukier waniliowy Składniki na krem waniliowy(...)całkowitym ostudzeniu dodać masło i mieszać do chwili uzyskania jednolitej masy. Wykonanie bitej śmietany: Mocno ochłodzoną śmietankę ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Wykonanie ciasta francuskiego i składanie: Masło zagnieść z 1/5 mąki, uformować kostkę i ochłodzić. Z pozostałej mąki, żółtka, wody i szczypty soli zagnieść ciasto o takiej gęstości jak masło z mąką. Chłodzić

Tradycyjna Kuchnia
Łosoś ze szpinakiem zapiekany w cieście francuskim 264

Pyszny rozpływający się łosoś pod kołderką szpinaku. Całość zawinięta w chrupiące ciasto francuskie. Proste i pyszne jedzonko. składniki: 500 g świeżego łososia bez skóry przyprawa do ryb  oliwa do skropienia 200 g świeżego szpinaku sól czosnkowa masło do smażenia 1 opakowanie ciasta francuskiego 275 g Filet łososia podzielić na dwa kawałki. Następnie kawałki oprószyć z obu stron(...)minimum godzinkę, ale im dłużej tym lepiej. Szpinak posiekać i przesmażyć na maśle aby zmniejszył objętość, do smaku doprawić solą czosnkową. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozwinąć ciasto francuskie, przekroić na dwa kawałki. Na każdym, przy jednym boku ułożyć kawałek łososia. Na rybie ułożyć przesmażony szpinak. Ciasto złożyć na pół i przykryć rybę tworząc paczuszkę. Boki skleić

Monia miesza i gotuje
WARKOCZ FRANCUSKI 142

rodzaj fryzury, a nie jakiś wyczyn kulinarny. A jednak. Warkocz dlatego, że bardzo podobnie się go zaplata co prawda w tym wypadku nie z włosów :) ale z ciasta francuskiego. W środku kto co lubi. Ja podam przepis na to co postanowiłam uwięzić tym razem. SKŁADNIKI NA 6 MAŁYCH PORCJI: 1 płat gotowego ciasta francuskiego 2 piersi z kurczaka(...)papryki szpinak (może być zarówno świeży jak i mrożony) żółty starty ser do posypania farszu 1 łyżeczka oliwy 1 żółtko do posmarowania warkoczy A jak to zrobić: Płat ciasta francuskiego dzielimy na sześć równych kawałków.Każdy z powstałych prostokątów nacinamy z dwóch stron na mniej więcej równe paski ok 2-3 cm.,które będziemy później zaplatać. Piersi z kurczaka

Kuchnia w opałach
Tartaletki ze szparagami i kabanosami 142

chwilę będziecie mieć gości, a jeszcze nie zdążyliście nic przygotować? W lodówce warto mieć kilka "pewnych" składników, które zawsze się przydadzą. Przede wszystkim ciasto francuskie i serek kanapkowy. A do tego już dowolne składniki: pomidorki koktajlowe, boczek, szynkę czy szparagi. Co kto lubi. Ja dzisiaj postawiłam na szparagi i kabanosy.  Składniki (8 szt.): opakowanie ciasta francuskiego(...)kabanosy 4 szparagi opakowanie serka kanapkowego 1 łyżka jogurtu naturalnego przyprawy: chilli, pieprz, sól, bazylia, oregano, tymianek Wykonanie: Ciasto francuskie podzielić na 8 kwadratów (mogą też być mniejsze, wtedy wyjdzie więcej porcji).  Szparagi ugotować na parze, każdy podzielić na 3-4 kawałki, podobnie pokroić kabanosy. Serek wymieszać z przyprawami i jogurtem. Na każdym kwadracie ułożyć porcję serka, kabanosy

Pasja Smaku