ciasto z ciasta francuskiego - 3180 przepisów (strona:56/212)

Jabłkowe róże 151

Różyczki zrobione z plasterków jabłek i zawinięte w ciasto francuskie. Hit tegorocznej jesieni, przynajmniej na blogach kulinarnych ;) Szybkie, łatwe i bardzo efektowne. Zasmakują i Wam. Polecam :) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 3 jabłka sok z 1/2 cytryny 4 łyżki dżemu brzoskwiniowego z cynamonem cukier puder Jabłka umyć, przekroić na pół, wydrążyć środek i pokroić je w cienkie plasterki(...)przełożyć do rondelka, skropić sokiem z cytryny i zalać wodą, tylko do przykrycia owoców. Gotować około 2 minut, aż plasterki zmiękną. Odlać wodę, a owoce pozostawić do wystudzenia. Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na około 5-6 pasków o długości 6-7 cm. Dżem lekko podgrzać, przestudzić. Paski posmarować wystudzonym dżemem i posypać cynamonem. Na połowie paska ułożyć zimne

Domowa cukiernia Ewy
Sakiewki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i serem 158

Szybki sposób na przekąskę, która trafi w gusta fanów szpinaku i serów. Sakiewki z ciasta francuskiego uświetnią spotkanie z przyjaciółmi, albo umilą długi zimowy wieczór : ) 1 h 4 składniki: ciasto francuskie 2 opakowania szpinaku 100 g sera feta 200 g serka typu Philadelphia 2 jajka 3 plastry szynki parmeńskiej sól, pieprz, czerwona papryka, suszona bazylia, gałka muszkatołowa wykonanie(...)Szpinak zagotować, aż stanie się miękki, odcedzić i ostudzić. Sery wymieszać łyżką w misce, dodać jajko, przyprawić intensywnie i dołożyć szpinak. Z ciasta francuskiego wyciąć trójkąty. Na trójkącie ułożyć kawałek szynki parmeńskiej oraz łyżeczką nadzienie szpinakowe. Na gotowe nadzienie ułożyć kolejny trójkącik i skleić brzegi. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Rozbełtać jajko i za pomocą pędzelka rozprowadzić

Ania i Marcin gotują
Pastéis de Nata / Pastéis de Belem / Portugalskie tarty z nadzieniem budyniowym / Portuguese custard tarts 138

video instrukcji na stronie SaborIntenso. P.S. Żałuję, że nie miałam własnego ciasta francuskiego. Składniki: 2 opakowania cista francuskiego (razem 600g ) 500 ml mleka, skórka z cytryny, laska cynamonu, 60 g mąki, 500 g cukru, 250 ml wody, 7 żółtek, masło do wysmarowania foremek Dwa płaty ciasta francuskiego nałożyć na siebie, delikatnie przewałkować, zwinąć z rulon dłuższym bokiem(...)wlewać stopniowo do masy mlecznej, cały czas mieszając i na końcu przecedzić przez durszlak (będą grudki). Lekko przestudzić, dodać żółtka i dobrze wymieszać. Masę budyniową wlać do wyklejonych ciastem francuskim foremek do 3/4wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym na 250 Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 ° C przez 17 minut. Podawać posypane  cukrem pudrem i cynamonem. Z cukru pudru można

Delicious Titbits
Szybka tarta z figami 232

Dzisiejszy przepis powstał pod wpływem impulsu. Zobaczyłam w sklepie piękne figi i nie mogłam im się oprzeć. Oczywiście chodzi mi owoce :-). Chwyciłam jeszcze z półki sklepowej ciasto francuskie i ricottę i w drodze do domu myślałam co z tego wykombinuję... ? Poniżej przedstawiam Wam efekt mojego myślenia, czyli ciasto w dosłownie(...)parę chwil. Szybka trata z figami Proporcje na tortownicę o średnicy 27 cm Czas wykonania: 35 minut Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 jajka 6 łyżek cukru 250 g ricotty 5 świeżych fig 1/2 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1/2 łyżeczki  mielonej skórki pomarańczowej Wykonanie: Ciasto wyjmujemy z lodówki i zostawiamy na 10 minut

Kulinarne przygody Gatity
Tarta serowa 167

Składniki: 1 ciasto francuskie, 50 g żółtego sera, 150 g mozzarelli , 30 g brie, 4 łyżki śmietany 12%, 10 sztuk kaparów z zalewy, 10 sztuk zielonych oliwek, 1/2 kiełbasy. Przygotowanie:   Ciasto francuskie zagniatamy i wałkujemy, tak aby było w formie okrągłej. Wylepiamy nim formę do tarty, wylepiając wysokie brzegi. Nakłuwamy ciasto widelcem. Sery kroimy w kostkę(...)mieszamy ze śmietaną, solimy. Wylewamy na ciasto francuskie. Na wierzchu układamy kapary, oliwki i kawałki kiełbaski.Pieczemy

Aga w kuchni
Cow Pie (krowi placek) 193

danie, które nazywa się... krowi placek! Gwarantuję Wam jednak, że w smaku nie przypomina go ani trochę :) Jest to pyszny, aromatyczny gulasz z wołowego mięsa zapiekany pod ciastem francuskim. Pyszności <3 Przepis pochodzi ze strony magazynu GQ . Zapraszam od przygotowań! Składniki na 2 porcje: 500 g wołowiny na gulasz, pokrojonej w kostkę 1/2 cebuli, drobno posiekanej 3 szalotki(...)masła 30 g mąki pszennej 250 ml piwa 2 łyżeczki musztardy Dijon 250 ml bulionu drobiowego (może być z kostki) 1 jajko, białko oddzielone od żółtka ciasto francuskie sól, pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA: 200 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. W misce mieszamy cebulę, szalotki, pieczarki, tymianek i mąkę. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy zawartość miski. Smażymy do miękkości

My Culinary Art
Ciastka z budyniem i malinami 202

szybkie  i proste w przygotowaniu ciastka. Idealnie nadają się do poczęstunku gdy odwiedzą Nas niespodziewani goście. Na pewno przypadną do gustu, każdemu łasuchowi. Produkty: Budyń Ciasto francuskie Świeże maliny Przygotowanie: Gotujemy budyń jak na opakowaniu i czekamy aż ostygnie. W tym czasie rozpakowujemy ciasto francuskie i kroimy dużą szklanką koła tak aby powstała ich parzysta ilość(...)połowie kół wykrajamy mniejszą szklanką środek (będzie to góra naszych ciastek). Góry ciastek nakładamy na doły i środek wypełniamy budyniem. Ciasto francuskie urośnie, więc nie martwcie się że warstwa budyniu jest wyżej niż brzegi ciastka. Ciastka układamy na blaszce do pieczenia wysmarowanej masłem i pieczemy w 180’C przez 15 min. Na koniec ozdabiamy ostygnięte ciastka malinkami. Świetnie smakują

cookpl
Szarlotkowe zawijańce 149

bumerang wracam ciągle do ciasta francuskiego . Niestety nic nie poradzę ,że zawsze ktoś do mnie wpada nie zapowiedzianie . A coś do kawki należy podać .Dlatego niemal zawsze potrzebuję koła ratunkowego . W moim przypadku jest to ciasto francuskie + dodatek . Dzisiaj tym dodatkiem jest marmolada z jabłek ( uduszone jabłka)Na moje szczęście moja jedyna jabłonka w ogródku obrodziła(...)Składnki 1 ciasto francuskie 1 litrowy słoik uduszonych jabłek ( lub 2 kg jabłek + 4 łyżki cukru) garść rodzynek  1/2 łyżeczki cynamonu. 1/2 czekolady ( nie koniecznie)  1 jajko Wykonanie Jeśli nie mamy gotowych jabłek uduszonych to trzeba je zrobić . Umyte jablka obieram i kroję w drobne cząstki wrzucam do rondla dodaję 4 łyżki cukru ,podduszam

Eli Gotowanie
ciasto francuskie 146

Ciasto francuskie Bez trudu możemy je nabyć w każdym większym sklepie, ale czy wtedy mamy pewność, że do jego wyrobu użyto masła? Jeżeli więc chcemy cieszyć się prawdziwym smakiem, ciasta francuskiego, to warto jest zadać sobie odrobinę trudu i zrobić je samodzielnie. I nie przejmujmy się, jeżeli nasz wyrób, nie do końca spełni pokładane w nim oczekiwania(...)końcu sam przepis na ciasto francuskie, powstał w wyniku niedbałości kucharza. Składniki 200 g masła 100 g mąki pszennej 100 ml zimnej wody Szczypta soli Sposób przygotowania Sól dodajemy  do wody, a następnie łączymy z mąką i połową masła o temperaturze pokojowej.  Całość wyrabiamy na jednolitą masę i wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę

Miód i pieprz
Mini tarty z botwiną, kozim serem i tymiankiem na cieście francuskim 136

upały Zapewne nikomu nie chce się siedzieć długo w kuchni. Mam dla Was propozycję na mega szybki obiad z wykorzystaniem sezonowego produktu. Co powiecie na mini tarty na cieście francuskim z botwiną, kozim serem i nutą tymianku ? Są przepyszne i błyskawiczne w wykonaniu. Miłego dnia ! Składniki: Płat ciasta francuskiego 1 – 2 roladki koziego sera 1 pęczek młodej(...)smaż około 3 – 4 minut aż zmiękną. Następnie dodaj liście smaż kolejne 2 – 4 minuty – aż liście ‚zwiędną’. Całość dopraw solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Ciasto francuskie rozwiń i rozłóż na blaszce (na papierze do pieczenia) i pokrój je na 4 równe kawałki. Na każdym kawałku ułóż botwinkę (pozostawiając 1 – 1,5 cm brzegi), dodaj

Moja pasja smaku
Pora przeddeszczowa 147

biurach i znów słońce zobaczę tylko przez szybę. Ale gdybym mogła, to zjadłabym taką właśnie zupę (pomysł z niezastąpionej Kwestii Smaku ). ZUPA KREM Z PORÓW I ZIEMNIAKÓW W CIEŚCIE FRANCUSKIM 350 g ziemniaków 4 średnie pory (nasze własne!!!) 1 cebula (też nasza:)) 40 g masła 800 ml wody  3 łyżki oliwy  sól wędzony ser do posypania opakowanie(...)ciasta francuskiego XXL Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Obcinamy i wyrzucamy zielone liście pora, jasną część kroimy w krążki. Cebulę kroimy w piórka. Masło rozgrzewamy w garnku i wrzucamy warzywa- podsmażamy kilka minut, aż warzywa trochę zmiękną i zaczną mocno pachnieć. Zalewamy warzywa wodą i gotujemy na małym ogniu do zmięknięcia. Solimy i dodajemy jedną łyżkę oliwy. Warzywa

les mirabelles
Paszteciki z pieczarkami 142

lodówce;) Ku mojemu zdziwieniu zniknęły zaraz po upieczeniu, głównie za sprawą syna. Minęły 2 dni i miałam ponowne zamówienie na paszteciki z pieczarkami.  Paszteciki z gotowego ciasta francuskiego, to danie dla zapracowanych. Najwięcej czasu zajmuje pokrojenie pieczarek, a reszta ,,robi się sama". Pieczarkowego farszu nie należy nakładać zbyt oszczędnie, powinien wypełniać ciasto po brzegi, jak na domowe(...)paszteciki przystało. Składniki: świeże ciasto francuskie (50x25 cm) 500 g pieczarek 1 duża cebula 1 łyżka masła klarowanego sól, pieprz mielony, kolendra mielona mleko skondensowane lub białko do posmarowania ciasta Przygotowanie: Pieczarki umyć, pokroić, wrzucić na patelnię z rozgrzanym masłem klarowanym. Cebulę drobno pokroić i dodać do pieczarek. Całość posolić i smażyć na średnim ogniu. Posolone pieczarki puszczą

Codziennik Kuchenny
Ślimaczki z ciasta francuskiego i parówek 506

ŚLIMACZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO I PARÓWEK KIEDYŚ GDZIEŚ W INTERNECIE WIDZIAŁAM ICH ZDJĘCIE, ALE JAKOŚ NIE BYŁO WCZEŚNIEJ OKAZJI ŻEBY JE ZROBIĆ, WCZORAJ ZROBIŁAM JE NA MOJE URODZINY I OKAZAŁY SIĘ STRZAŁEM W DZIESIĄTKĘ ZNIKNĘŁY ZE STOŁU BŁYSKAWICZNIE I BYŁY NAPRAWDĘ PYSZNE  I DO TEGO ZROBIŁAM JE W 5 MIN. SKŁADNIKI: CIASTO FRANCUSKIE 4 PARÓWKI(...)ŻÓŁTEGO SERA KETCHUP  JAJKO PRZYPRAWA DO PIZZY I ZAPIEKANEK PRZYGOTOWANIE: ROZWIJAMY CIASTO FRANCUSKIE,NA BRZEGACH UKŁADAMY PARÓWECZKI POSYPUJEMY STARTYM SEREM I POSYPUJEMY PRZYPRAWĄ ZAWIJAMY DO ŚRODKA I KROIMY NA OKOŁO 2 CM KAWAŁKI UKŁADAMY NA PAPIERZE DO PIECZENIA SMARUJEMY ROZTRZEPANYM JAJKIEM  DAJEMY NA WIERZCH ODROBINĘ KETCHUPU PIECZEMY W  180 STOPNIACH OK 20 MIN GOTOWE  SPRÓBUJCIE

Swojskie jedzonko
"Słodkie środy" - napoleonka z budyniem 322

Jeszcze niedawno myślałam, że zrobienie takiego ciasta musi być bardzo trudne. Z pomocą przyszło jednak gotowe ciasto francuskie, w którym dosłownie się zakochałam. Przy bliższym jego poznaniu okazało się, że można zrobić z niego tyle pyszności i to w ekspresowym tempie. Od tego czasu eksperymentuje z tym ciastem, wymyślam  coraz to nowe smakołyki, nie tylko(...)słodko i zawsze wychodzi pysznie. Napoleonka z budyniem SKŁADNIKI: opakowanie ciasta francuskiego 200 g cukru 2 budynie śmietankowe po 40 g każdy (niesłodzone) 0,5 l mleka cukier puder do posypania Ciasto dzielimy na dwie równe części. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na nim połówki ciasta i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Francuska przekąska z bakłażanem 147

Pyszna i łatwa w przygotowaniu.Nie lubię marnować jedzenia ,więc wziąłem akurat to ,co pod ręką znajdowało się. Wyszło pysznie ,a przede wszystkim ekonomicznie. Składniki mały bakłażan płat ciasta francuskiego 100 g boczku surowego cebula 50 g ryżu jajko sól ,pieprz tłuszcz do foremek żółtko 1/2 pęczka koperku Przygotowanie Boczek kroimy w kostkę ,podsmażamy na suchej patelni. Gdy tłuszcz się(...)posiekaną cebulę ,smażymy do zeszklenia. Do całości dodajemy ugotowany ryż ,jako ,posiekany koperek i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Ścianki foremek do zapiekania smarujemy tłuszczem i wykładamy ciastem francuskim. Na dno dajemy plaster oprószonego solą bakłażana. Na to dajemy farsz ryżowy i przykrywamy ciastem francuskim. Wierzch każdej przekąski smarujemy żółtkiem. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury

R'n'G Kitchen

Proponowane wyszukiwania