ciasto z bezami - 13503 przepisów (strona:179/901)

Tort piankowo truskawkowy 482

głównie na dekorację. Produktem wyjściowym jest biszkopt, reszta zależy od fantazji. Tort piankowo truskawkowy to propozycja dla osób, które sądzą, że nie mają zdolności do zdobienia ciast. Tym razem obejdziemy się bez dekoratora, worka cukierniczego, nie będzie żadnych rozetek, ani tego typu zdobień. Masa też będzie bardzo prosta i lekka. Całą pracę wykonają za nas… truskawki. Przepis na ciasto biszkoptowe(...)samo, jak cytrynową. Wykładamy na wierzch ciasta i smarujemy też boki, które następnie oprószamy wiórkami kokosowymi. Tort ozdabiamy kropelkami czekoladowymi i połówkami truskawek. Chłodzimy w lodówce. Torty zawsze przyciągają wzrok swoim wyglądem. Tort piankowo truskawkowy to propozycja na rozpoczęcie sezonu truskawkowego… i nie tylko. Zawsze się znajdzie jakaś okazja, aby go zrobić. Ostatecznie bez okazji też jest wart spróbowania. Polecam

mojewypiekiinietylko
CIASTO CZEKOLADOWO CZEKOLADOWE 165

Pyszne ciasto czekoladowo-czekoladowe. Bez mąki. Lekkie, puszyste i cudownie pachnące czekoladą. Jest naprawdę proste w wykonaniu. Polecam!  Składniki: 6 jajek 2 tabliczki 70% gorzkiej czekolady 150g cukru pół kostki masła Czekoladę roztopiłam z masłem. Można w garnku lub w kąpieli wodnej. I odstawiłam żeby przestygła. Odlałam z masy około pół szklanki na polewę Cztery żółtka(...)masę przełożyłam do wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką formy. Piekarnik nagrzałam do 200 stopni. Piekłam w 190 stopniach przez około 30 minut aż skorupka popęka ;-) Po przestudzeniu polałam ciasto odlaną wcześniej czekoladą. Można posypać ciasto np.malinami. Smacznego

potrawyregionalne
PANCAKES Z TRUSKAWKOWYM MUSEM 189

bardzo popularne i lubiane chyba przez wszystkich. Pancakes.  To taka trochę krzyżówka naszych rodzimych naleśników z placuszkami na sodzie, maślance czy proszku do pieczenia.  Ciasto jest gęstsze, dlatego bez problemu można je smażyć grubsze i bardziej puchate. W smaku wg mnie nie czuję się zdecydowanej różnicy.  Tradycyjnie podaje się je z syropem klonowym, ale ... konsystencja miodu, którego(...)sól. Dodać jajko, mleko, roztopione masło. Wymieszać wszystkie składniki dokładnie, najlepiej za pomocą drewnianej łyżki. Patelnię posmarować olejem, można to zrobić za pomocą silikonowego pędzelka. Małą chochelką wylewać ciasto na rozgrzaną  patelnię formując małe okrągłe placuszki. Smażyć do momentu, aż spód stanie się delikatnie brązowy, a na powierzchni zaczną pojawiać się bąbelki (ok. 2-3min.). Następnie przewrócić

Walijskie Pichcenie
SERNIK NA ZIMNO NA BISZKOPCIE 597

Chyba moje jedno z wielu ulubionych ciast. 3 warstwy sernika pasują do siebie idealnie, tworząc bardzo lekki i pyszny serniczek. Bardzo dobrze smakuje z borówkami, truskawkami jak i innymi owocami :) Podaję porcję na małą blaszkę. Składniki na biszkopt: -3 małe jajka -0,5 szklanki mąki orkiszowej -1/3 szklanki ksylitolu(może być cukier) Białka ubić na pół sztywno, powoli wsypywać(...)wyciągnięciu zrzucić z wysokości pół metra na dywan (nie odwracając blaszki) a następnie wstawić do uchylonego piekarnika na około 10 minut. Składniki na masę: - 1 cytrynowa galaretka(najlepiej bez cukru-posłodzić ksylitolem) -0,5kg białego sera do serników -0,5l kremówki -1-2 łyżeczki żelatyny Galaretkę i żelatynę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i przestudzić. Do sera dodać ubitą

Smaczne Zdrowe
Lawendowe Sconsy z brzoskwinią i karmelizowanymi jabłkami 221

Sconsy (tzw. scones) już dawno zakradły się do naszej kuchni. Są to proste i szybkie w przygotowaniu bułeczki, idealne na śniadanie. Robi je się dość łatwo, bez użycia miksera. Wystarczy tylko wymieszać suche składniki, dodać mokre, zagnieść delikatnie ręką i uformować. Po 15 minutach spędzonych w nagrzanym piecu, otrzymujemy świeże, pachnące i chrupiące bułeczki. Smak sconsów możemy dowolnie urozmaicać, dodawać(...)lawendy 180 g śmietany 18% 1 dojrzała brzoskwinia (opcjonalnie) odrobina mleka do posmarowania (lub roztrzepane białko lub żółtko lub całe jajo – w zależności co akurat macie)   Przygotowanie ciasta bananowego: Piekarnik nagrzać do 200°C (grzałka góra-dół). W misce wymieszać suche składniki (mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i lawendę). Wlać śmietanę i dodać pokrojoną w kawałki połówkę

Moja Delicja
mini babeczki gruszkowe...foremki silikonowe dobrej jakości... 222

cukier dobrze roztrzepać rózgą wsypać mąkę, proszek sodę i byle jak wymieszać na dość gęste ciasto - wyszło 8 sztuk na koniec dodać pokrojone w kostkę i bez skórki gruszki, delikatnie łyżką wymieszać ciasto nałożyć do pełna do silikonowych foremek piec w 200C około 25 minut - do suchego patyczka babeczki wyjąć ostudzone śmietanę 30% zimną ubić na bitą śmietanę wystudzone babeczki

W Mojej Kuchni Lubię
Jagodowe ciasto jogurtowe-Heidelbeerkuchen 205

Idealne ciasto na lato, to ciasto z jagodami.Jagodom doprawdy trudno sie oprzec.Moje ciasto jest mocno jagodowe i przekladane przepysznym kremem jagodowym.Baza kremu jest twarozek,zatem zawiera minimalna ilosc tluszczu.Mozna sie nim bezkarnie objadac.Swietne male co nieco do popoludniowej kawy.Ciasto upieklam w malej foremce  o przekroju 20 cm.Skladniki:200 g maki1 1/2 lyzeczki proszku do pieczeniasol2 jajka M100 g brazowego cukru(...)proszkiem do pieczenia i szczypta soli.Jajka z cukrem przy pomocy miksera recznego ubic na puszysta mase.Wmieszac jogurt.Make i 125 g jagod wmieszac przy pomocy szpatulki ,tu bez uzycia miksera,inaczej ciasto ,podobnie jak przy muffinkach bedzie twarde.Mase wylozyc do foremki wylozonej papierem do pieczenia.Piec 25-30 minut.Ostudzic na kratce.Gdy ostygnie przciac w poprzek na dwie czesci.Dolna pozostawcie wieksza.Gorna podzielic

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Golas drożdżowy 231

mojprzepisna.pl | Golas drożdżowy Ulubione ciasto drożdżowego mojego męża, bez kruszonki, bez owoców, bez żadnych innych dodatków. Nie mogłam, nie zamieścić tego przepisu, jest bardzo, bardzo proste, ma proste składniki i zawsze się udaje. Potrzebujesz tylko mąkę, odrobinę cukru, mleko lub wodę, jajko, masło lub olej i oczywiście drożdże. listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='15 gr świeżych drożdży(...)dwie łyżki mąki, cukier, wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce na 10 min, tak żeby zobaczyć czy drożdże ruszą (zaczna bąbelkować). Dodać do drożdży resztę mąki, jajko, masło, sól. Wyrobić ciasto, dość długo, ja wyrabiałam w robocie przez 15 min na 1 biegu lub na minimum. Jak już ciasto jest wyrobione, jest gładkie i elastyczne, nie powinno się kleić do rąk

moj przepis na
Spacer po Sopocie - Flaming & Co Sopot 258

już się dobrze zapowiada, prawda? A w środku? Pięknie i klimatycznie! Sympatyczna obsługa wita nas zza lady, z której spogląda na nas cała masa pysznych wypieków - różne bezy z owocami, babeczki, ciasta i ciasteczka! Od koloru do wyboru! Mamy różne rodzaje koktajli i lemoniad, kawę i herbatę.  Z tego co udało nam się dowiedzieć, od 7 rano możemy zjeść

Plate of Joy
SZARLOTKA OWSIANA Z MUSEM Z JABŁEK (bezglutenowa) 261

też proszą o dokładkę. Tą Pannę Szarlotkę nazwać możemy zdrową. Ciasto ma owsiane, więc bezglutenowcy będą zadowoleni. Cukru jest w niej tyle co na lekarstwo - odrobinę w cieście i trochę w bezie. Jeśli o mus jabłkowy chodzi - dosładzanie zależy od jabłek. Wiadomo, podniebienia są różne, o gustach się nie dyskutuje, jedni lubią bardzo słodko, inny są oszczędni przy dodawaniu cukru(...)bezglutenowa - 2 szklanki (my dajemy 2 szklaneczki po nutelli) /dla nie-bezglutenowców: najlepsza jest krupczatka!!) - masło - kostka (można zastąpić szklanką oleju), - jajka - 3 (3 żółtka do ciasta/3 białka do bezy. Przy nietolerancji jaj kurzych 12 jajeczek przepiórczych, ale uważajcie i każde wybijajcie do osobnego kubeczka - bywają zepsute) - cukier puder 10 dag - cukier trzcinowy (do smaku do musu, można pominąć) - cynamon

Wypisz Wymaluj
PLACEK WŁOSKI 252

Ciasto jest nie tylko pyszne, ale bardzo proste i szybkie do zrobienia. Poradzą sobie z nim nawet początkujące kuchareczki.  Poza tym to jedno z nielicznych ciast, które piecze się bez użycia tłuszczu, co jest dodatkową zaletą.  Wykorzystuje się do niego szklankę bakalii, które mogą być zupełnie dowolne: orzechy, rodzynki, żurawina, migdały, pestki słonecznika a nawet siemię lniane(...)czasie do jabłek z bakaliami dodajemy jajka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Mieszamy całość dokładnie. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto jest bardzo gęste, i to jest prawidłowe.  Pieczemy w temp 180st ok 40 minut. Po wystudzeniu polewamy kajmakiem i posypujemy płatkami migdałów (moja wersja), polewamy polewą czekoladową lub posypujemy cukrem pudrem

Walijskie Pichcenie
Racuchy drożdżowe jak pączki 215

roku (s. 284) podaje: Przeważnie słodkie (bywają też i słone) małe placki smażone z obu stron na tłuszczu (…). W północnej części województwa śląskiego, w regionie częstochowskim, tradycyjne racuchy z ciasta drożdżowego były często zakąską na sylwestra i ostatki, czasem też stanowiły proste danie obiadowe. Posypywane są cukrem pudrem lub podawane z powidłami.” Racuchy drożdżowe jak pączki.     Składniki(...)chwilę robotem, aż masa lekko się spieni (ok. 2 minut) – wlewamy do miski z mąką. Następnie dodajemy wyrośnięty rozczyn. Mieszamy drewnianą łyżką, aż powstanie gładka masa, bez widocznych grudek mąki. Ciasto ma być dość wolne i lejące. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia. W szerokim garnku (u mnie gęsiarka) rozgrzewamy olej

mojewypiekiinietylko
Ciasto porzeczkowo-kokosowe 250

dzieciństwie.  Dzieci nie do końca jeszcze zdominowane przez komputery. I naprawdę z pasją szukające tego skarbu...:) To ciasto zauroczyło mnie swoją prostotą a przede wszytskim smakiem. Połączenie czerwonych porzeczek i kokosu w towarzystwie bezy to istny poemat :) Cóż więcej mogę dodać? Gorąco polecam ten wypiek :) Źródło: zmodyfikowany przepis z Gotuj krok po kroku , nr 5/2014 Składniki na małą blaszkę(...)puszystą bezę. Wsypać kokos. Na samym końcu dodać porzeczki i  delikatnie ze sobą połączyć, najlepiej za pomocą łyżki. Masę rozprowadzić na podpieczonym cieście i ponownie włożyć do piekarnika. Piec jeszcze przez następne 20 minut aż beza się zezłoci a na wierzchu powstaną czerwone kropelki (porzeczki puszczą sok). Przed podaniem można posypać cukrem pudrem

My simple kitchen
Sernik z jogurtu greckiego 2703

serniku, znajdują się tam jajka, cukier, aromat (u mnie skórka pomarańczowa), a także coś, co zwiąże masę (w tym przypadku budyń w proszku). Taki sernik bez sera jest ciekawą alternatywą dla prawdziwych serników; ciasto smakuje podobnie, choć konsystencja jest bardziej piankowa. Piecze się go tak jak sernik, najlepiej w niezbyt wysokiej temperaturze i w tzw. kąpieli wodnej, dzięki temu ciasto(...)pewnym momencie dość mocno wyrasta i mógłby nie zmieścić się w formie. Sernik z jogurtu greckiego Składniki: ciasto kruche 80g mąki pszennej 20g (2 łyżki) kakao 50g margaryny 50g cukru pudru 1 żółtko masa 500g jogurtu greckiego 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru 3 jajka 50g cukru pudru 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy szczypta soli polewa 1 łyżka margaryny

Smakołyki Bereniki
Ciasto korzenne z gruszkami i daktylami / Pear and date gingerbread cake 255

mąka z Lubelli , którą gorąco polecam! Zapraszam po przepis:) Scroll down for recipe in English Ciasto korzenne z gruszkami i daktylami (8-10 porcji) Składniki na ciasto: 250 g daktyli bez pestek, drobno posiekanych 300 ml mleka 100 g masła, plus do natłuszczenia 140 g konfitury pomarańczowej 140 g brązowego cukru 3 duże gruszki, obrane i pokrojone w duże kawałki(...)mąkę, orzechy, sodę, proszek do pieczenia, imbir i przyprawę do piernika, po czym dodawaj partiami, mieszając, do przygotowanych wcześniej mokrych składników, na koniec dodając jajka. Zmiksuj do konsystencji jednolitego ciasta i przelej do przygotowanej tortownicy. Na wierzch powciskaj gruszki i posyp odłożonymi orzechami. Włóż do piekarnika i piecz przez 40 minut, po tym czasie przykryj folią aluminiową matową stroną

karmelowy