tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki przesmarować delikatnie masłem. Kruchym ciastem wykleić dokładnie spód tortownicy i na czas przygotowywania masy serowej można całość włożyć do lodówki. Składniki masy serowej: - 1kg gęstego sera z wiaderka - 1szkl ksylitolu (lub cukru) - 170g miękkiego masła - 6 jaj - 1 budyń śmietankowy bez cukru - kilka kropli olejku śmietankowego Miękkie masło utrzeć z ksylitolem w misie malaksera
Smaczne Zdrowepierwszych czasem warto dodać żelatynę, co pozwoli zachować kształt i ładny wygląd podczas krojenia. Roladę najlepiej trzymać w lodówce i podawać schłodzoną. Moja dzisiejsza rolada to kakaowe ciasto biszkoptowe, które wykonałam bez proszku do pieczenia, rozsmarowałam je cienko, dzięki temu w roladzie króluje krem, gdyż blat biszkoptowy jest jedynie oprawą dla masy cappuccino. Krem to klasyczna masa budyniowa wzbogacona(...)lubię zbyt słodkich i przeładowanych dekoracjami ciast, uciekłam się więc do sposobu "dekorując" moją roladę przed upieczeniem. Zainspirowałam się blogiem Dulce Delight , tam znalazłam bardzo ciekawy sposób dekoracji ciasta biszkoptowego. Przy tej czynności można puścić wodze fantazji i udekorować naszą roladę różnymi wzorkami: serduszkami, kwiatkami czy kropkami, ja "narysowałam" na mojej szlaczek, który wydał mi się najprostszy dla początkującej
Smakołyki Berenikiwyszedł rewelacyjnie. Jestem z siebie dumna, bo wiecie że ja raczej wolę pichcić niż piec....a tu taka niespodzianka i takie cudo wyszło. Klasyczne ale z zadziorem, bez wątpienia świętecznie :-))) Składniki ciasto: 6 jajek ( temperatura pokojowa) 3/4 szklanki cukru 1 szklanka dobrej jakości mąki pszennej ( jak wezmę byle jaką, nie wychodzi ) 5 łyżek kakao tłuszcz(...)czekoladowa: 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady 2 łyżki masła Poncz: 1/2 szklanki wystudzonej herbaty, 2 łyżki soku malinowego oraz: mały słoiczek konfitury wiśniowej, 250 g mrożonych wiśni bez pestek , herbatniki, cukierki tic-tac Sposób przyrządzenia: Całe jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodając powoli już na samym końcu mąkę wymieszaną z kakao. Przełożyć do tortownicy
pieprzny smaczekSmutno jest zasypiać i budzić się samemu, kiedy obok nie ma ukochanej osoby. Tęsknota mnie rozpiera i już nie mogę doczekać się piątku. Po głowie chodzą
Be Fit Be Strongbudyniowego. Ponownie herbatniki. Teraz całą masę kajmakową. Herbatniki. Pozostałą część kremu budyniowego. Ostatnia już warstwa herbatników. Na samą górę wykładamy ubitą śmietankę kremówkę (ja polecam to zrobić bez cukru pudru ponieważ ciasto jest wystarczająco słodkie), którą posypujemy kakaem. Ciasto jest już prawie gotowe. Teraz wystarczy wstawić je na kilka godzin (najlepiej na całą noc) do lodówki żeby się przemacerowało. Proste
Jedzeniomaniamałym garnku rozpuszczamy składniki polewy, na końcu dodajemy rodzynki i jeszcze ciepłą polewamy ciasto. Można również kupić gotowe rodzynki w czekoladzie. W takiej sytuacji przygotowujemy polewę bez rodzynek, wylewamy ją na ciasto i wierzch dekorujemy drażami. Ciasto pięknie się wtedy prezentuje i smakuje niebiańsko! Rozpusta
Rozpustne gotowanietrzy części. W między czasie smarujemy formę tłuszczem i posypujemy wiórkami (ewentualnie zastępujemy papierem do pieczenia). Pierwszą częścią wykładamy blachę, nakładamy warstwę konfitury. Do drugiej części ciasta dodajemy kakao, trzecią pozostawiamy bez zmian – obie wkładamy do zamrażarki na ok. 30 minut. Po upływie czasu ciasta wyjmujemy i ścieramy je na tarce. Posypujemy po konfiturze ciemną kruszonką. Ubijamy białka z cukrem
Tradycyjna Kuchniamigdałowy, cukier ubić mikserem do spienienia - masa będzie grudkowata wsypać mąkę z proszkiem i zmiksować gęste ciasto - tortownica 24 cm - wysmarować masłem i posypać tartą bułką - 3/4 ciasta dać do blaszki jabłka bez skóry pokroić w kosteczkę, wymieszać z cukrem, mąką ziemniaczaną i przełożyć na ciasto, rozsmarować resztę ciasta piec w 200C około 45 minut, ciasto dobrze wystudzić i wyjąć
W Mojej Kuchni Lubię150ml kwaśnej śmietany - 3 00g mrożonego groszku - 6 dużych pomidorów - sól - pieprz - przyprawa "kucharek" Sposób przygotowania: Do miski wrzucamy mąkę, proszek do pieczenia, 1 jajko i wyrabiamy ciasto do uzyskania jednolitej masy bez grudek. Formę do tarty smarujemy masłem, na całości rozciągamy dokładnie przygotowane wcześniej ciasto, pamiętają o przygotowaniu wyższych brzegów nakłutych od dołu widelcem i wstawiamy do nagrzanego
Mentor Smakuznajomym dzisiejsza, wykwintna beza z truskawkami - przyznam szczerze, że truskawki, jak na zagraniczne, były bardzo smaczne. Nazywam ją wykwintną bezą, ponieważ nadaje się na różnego typu przyjęcia, jest stonowana w smaku i bardzo urodziwa. Dzięki połączeniu śmietanki z serkiem naturalnym ciasto staje się idealne, nie za słodkie. Aż chce się sięgnąć po następny kawałek - choć zazwyczaj tego nie robimy(...)myjemy, osuszamy i odrywamy szypułki - rozcinamy na ćwiartki.Na wcześniej przygotowaną i całkowicie ostudzoną bezę nakładamy 1/3 śmietanki wymieszanej z 1/3 pokrojonych truskawek, którą rozprowadzamy po całym blacie. Na truskawkową śmietankę nakładamy drugi blat i ponownie smarujemy resztą śmietanki. Na wierzch układamy truskawki. Ciasto trzymamy w chłodzie.Smacznego
Słodkie Przyjemnościszklanki mąki pszennej + 2 łyżki 1 kisiel cytrynowy bez cukru 2/3 szklanki ciepłej wody 7 żółtek 125 g. margaryny bezmlecznej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zaczyn: drożdże rozetrzeć razem z 2 łyżkami cukru, dodać 2 łyżki mąki i ciepłą wodę. Dokładnie rozmieszać i odstawić na ok. 10-15 minut. Ciasto: żółtka utrzeć z 4 łyżkami cukru na puszystą masę. Mąkę
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniestopni i pieczemy ok 45 min (do zezłocenia). Gotowe. Można dodać łyżeczkę proszku do pieczenia, ale osobiście w szarlotce mi to przeszkadza i skutecznie go omijam, bez większej szkody dla ciasta
Malinowe Pocałunkisię co na szybko upiec żeby było efektownie, ale niekłopotliwie? Wymyśliłam kokosową tartę z bitą śmietaną. Co prawda, nie wiem do końca, czy tego typu ciasto można nazwać tartą, ale niech tak już zostanie :) Najważniejsze, że wyszło smacznie, a robota przy tym minimalna :) Składniki na formę o średnicy 24 cm: 200 g bezów(...)spód. Wstawić do lodówki na przynajmniej kilka godzin. Przed podaniem udekorować wiórkami z czekolady i polewą karmelową. Ciasto jest bardzo delikatne w swojej strukturze. Nie za bardzo słodkie, gdyż do bitej śmietany nie dodawałam cukru - jest on tylko w bezach. Fajnego posmaku dodaje też esencja waniliowa. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennadrożdże I wyrabiam za pomocą drewnianej łyżki w misce Ciasta nie wykładam na blat ponieważ jest dość luźne i trudno by było je wyrabiać na blacie bez podsypania dużej ilości mąki . Ciasto wyrabiam w misce około 8 minut – jeżeli używamy robota to wyrabiamy ciasto na wolnych obrotach Ciasto po wyrobieniu jest dość luźne Teraz miskę nakrywam folią spożywczą i odstawiam(...)wyrośnięciu przykleja się do foli i jest trudno ją zdjąć ) foremkę z ciastem na chleb odstawiam na 60 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce Jeżeli mamy koszyczek do „ garowania „ ciasta to wkładamy je do niego i odstawiamy do wyrośnięcia po wyrośnięciu wybijamy na blachę i pieczemy Pieczenie chleba foremkę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 230 stopni na drugą półkę
Uwaga Babcia Piecze Chlebciasto dostałam od teściowej. Piekę je na wyjątkowe okazje oraz obowiązkowo na Boże Narodzenie. Ciasto jest tak pyszne, że aż trudne je opisać słowami:) Idealnie kruche ciasto, chrupiące orzechy, delikatna beza i pyszny krem maślany. Do tego odrobina czekoladowej polewy... Tym razem odrobinę ułatwiłam sobie życie i do przygotowania kremu użyłam gotowej mieszanki na krem do karpatki Gellwe. Wyszedł bardzo
Z miłości do słodkości