ciasto z bezami - 13503 przepisów (strona:177/901)

Niedziela o smaku bizcocho de albahaca. Biszkopt bazyliowy z truskawkami. 138

najwyżej sama zawiązać we włosach. Nawet gdybym przymknęła oko na odległość i opakowanie i sama sobie dała urlop od pieczenia, w żadnej cukierni nie dostanę ciasta, które od zeszłej niedzieli w całości, po brzegi, bez skrawka miejsca na konkurencję, absolutnie zawładnęło moim sercem.  Biszkopt bazyliowy. Bizcocho de albahaca . Już teraz na dźwięk tego słowa mam ochotę przerwać pisanie(...)niespodziewanie - bo choć uwielbiam bazylię, zdawało mi się dotychczas, że za biszkoptem aż tak bardzo nie przepadam. Przyznaję, zjadałam od czasu do czasu, ale bez większych emocji, nosząc w sercu głębokie przekonanie, że to ciasto dla dzieci i rekonwalescentów! Zmieniam zdanie. Cofam wszystko. Publicznie zwracam honor biszkoptowi pod jednym zdecydowanym i niepodlegającym żadnym negocjacjom warunkiem - musi być bazyliowy! Uwielbiam

KUCHARNIA
bajaderki, ciasteczka z ciasta 175

wychodzi ich o wiele więcej :) Z każdej sytuacji jest wyjście! :)) BAJADERKI źródło przepisu: Moje Wypieki // ponad 50 ciasteczek ~900g dowolnego ciasta, mogą być to pomieszane różne rodzaje ciast, ważne, żeby były bez kremu/galaretki/świeżych owoców , mogą być za to z bakaliami ~1/2 szklanki mleka ~1/2 szklanki cukru (nie dodawałam cukru i, nie polecam go dodawać) ~1/2 szklanki orzechów/suszonych owoców

chili & sugar
czekoladowy deser 163

Czekoladowy obłęd. przepis na cztery - pięć porcji NA KULE Z KRUCHEGO CIASTA  3/4 szklanki mąki 1/3 kostki masła 1/4 szklanki cukru 1 żółtko - które zostanie z bezy 2 łyżeczki  jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. 2 łyżki suszonej żurawiny Z miękkiego masła  , mąki , cukru , żółtka , jogurtu i proszku do pieczenia zarabiamy jednolitą masę pod koniec dodajemy(...)ciasto będzie za rzadkie podsypać troszkę mąką . Ciasto wkładać do foremek np . do silikonowej formy do pieczonych lizaków . Pieczemy 25 minut w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem .Gdy wystygną przekroić na pół , podawać z resztą deseru .  NA KULE  LAVA CAKE 2 jajka 2 żółtka - białka zostawić do bezy 100 gram gorzkiej czekolady o zawartości 70 % kakao 80 gram

na gazie
SERNIK ZEBRA(CZEKOLADOWY) 552

idzie również nie opada. Ciasto jest idealnie równe. Nie przypieka się i nie wysycha.  W smaku baaardzo delikatne. Składniki na tortownicę 26 cm: - 1 kg sera w wiaderku ( używam sera Juliko. B.gęsty, idealny do serników) - 150g miękkiego masła - 7 dużych jajek - 2 budynie waniliowe, bez cukru - kilka kropli olejku waniliowego - 170g ksylitolu - 1 tabliczka 100g czekolady białej(...)tortownicy wykładamy na przemian: 2 łyżki masy białej, na to dwie łyżki masy ciemnej, na to 2 łyżki masy białej i 2 łyżki masy ciemnej. Tak aż do wyczerpania ciasta. Tortownica będzie prawie pełna, ale nie ma obaw nic nie wypłynie, bowiem ciasto  gwałtownie nie rośnie. I teraz chyba najważniejsze, czas pieczenia: sernik wkładamy do nagrzanego

Smaczne Zdrowe
Pizza Prezydentowej 128

kwaśnej śmietany. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Wyrośnięty rozczyn mieszamy z resztą składników,  pamiętając o stopniowym dolewaniu wody. Wyrabiamy dokładnie, żeby ciasto było gładkie i bez grudek, aż przestanie przywierać do rąk i ścianek miski. Powinno być plastyczne, miękkie i elastyczne. Rozciągamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego

Kuchnia Prezydentowej
Strzępiec - pleśniak 197

stopni piekarnika na 10 - 15 minut. Podpiec.  Kiedy spód ciasta się podpieka, pozostałą część przygotować następująco: do większej części (3/4 połówki) dodać kakao. Oba kawałki ciasta, z kakao i bez niego, wstawić do zamrażalnika na czas podpiekania spodu.  Kiedy spód się podpiecze i nieco przestygnie, rozsmarować na nim powidła śliwkowe u mnie marmolada jabłkowa i kawałki jabłek, zetrzeć

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Kruche ciasto z kwaśną porzeczką pod słodką bezą 171

masła 2 żółtka 0,5 kubka cukru 1,5 kubka mąki krupczatki Nadzienie: 1 kg czerwonych porzeczek 4 łyżki cukru 1 kisiel cytrynowy Beza: 2 białka 1 kubek cukru 2 łyżki skrobi ziemniaczanej Przygotowanie: składniki na ciasto szybko zagniatamy, formujemy kulkę, owijamy folią spożywczą, wkładamy do lodówki na min 1 godzinę porzeczki oczyszczamy, zasypujemy cukrem gotujemy, dosypujemy kisiel, dokładnie mieszamy(...)białka ubijamy na pianę stopniowo dosypujemy cukier i skrobia Ciastem wyklejamy formę na tartę lub prostokątną blaszkę, podpiekamy około 15 minut w temp 190"C Następnie wykładamy owoce oraz bezę, zapiekamy przez kolejne 15- 20 minut, aż zarumieni się beza Podajemy ze świeżymi porzeczkami:)  SMACZNEGO

Luźna Kuchnia
Banoffee 176

Bardzo bardzo słodkie ciasto a w zasadzie deser bo nic nie pieczemy , przepyszne , wystarczy kawałeczek aby zaspokoić chęć na słodkie :) Składniki :   Spód - 400 g herbatników

Wypieki Rene
Chleb marchwiowy z orzechami 133

kuchenną na blacie roboczym i obficie posyp mąką Delikatnie umieść ciasto na ściereczce. Jeśli ciasto jest lepkie, posyp wierzch mąką. Zwiąż luźno rogi ściereczki, aby pokryły ciasto i umieść w ciepłym miejscu, bez przeciągów, do wyrośnięcia na 1 do 2 godzin.  Ciasto jest gotowe, gdy jego ilość jest prawie podwojona. Zrób test palcem i jeżeli nie jest gotowe, niech

Proste Potrawy
Brownie bez wyrzutów sumienia (wegańskie, bezglutenowe) 115

daktyli. Ale poszłam o krok dalej (a nawet dwa) i postanowiłam "stworzyć" ciacho bez glutenu, jajek i innych produktów odzwierzęcych. I tak powstało brownie bez wyrzutów sumienia. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania, bo ciasto wyszło naprawdę pyszne. Nie jest tak zbite, jak klasyczne brownie, ale jest wilgotne w środku, mocno czekoladowe i wyjątkowo łatwe do zrobienia. Polecam! Składniki (na małą

Domowa Cookierenka Agi
Kruche ciasteczka z makiem 143

godzinę do lodówki. Płaską blachę do drobnych wypieków o wymiarach 31x41 cm wyłożyłam papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzałam do temperatury 170 stopni z termo obiegiem (190 stopni bez termo obiegu). Ponieważ ciasto jest trudne w obróbce, rozwałkowałam je na silikonowej podkładce, którą dodatkowo lekko podsypałam mąką. Wierzch ciasta również troszkę posypałam, żeby nie kleiło się do wałka. Z rozwałkowanego placka

Kuchenne zapiski Edyty
Szarlotka sypana 1627

Szarlotka sypana to klasyka ciast, przepis na nią zna niemal każdy i zazwyczaj jest on taki sam, różni się co najwyżej ilością składników dostosowanych do konkretnej

Smakołyki Bereniki
MUFFINKI Z NUTELLĄ I KAKAO NA MĄCE ORKISZOWEJ 245

Ostatni wypiek z bananami dziwnym trafem bardzo szybko zniknął z talerzy, a że rodzinka bez słodkiego żyć nie może, postanowiłam upiec tym razem coś co lubi

Smaczne Zdrowe
SERNIK NA KRUCHYM, PEŁNOZIARNISTYM SPODZIE 379

tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki przesmarować delikatnie masłem. Kruchym ciastem wykleić dokładnie spód tortownicy i na czas przygotowywania masy serowej można całość włożyć do lodówki. Składniki masy serowej: - 1kg gęstego sera z wiaderka - 1szkl ksylitolu (lub cukru) - 170g miękkiego masła - 6 jaj - 1 budyń śmietankowy bez cukru - kilka kropli olejku śmietankowego Miękkie masło utrzeć z ksylitolem w misie malaksera

Smaczne Zdrowe
Rolada cappuccino 628

pierwszych czasem warto dodać żelatynę, co pozwoli zachować kształt i ładny wygląd podczas krojenia. Roladę najlepiej trzymać w lodówce i podawać schłodzoną. Moja dzisiejsza rolada to kakaowe ciasto biszkoptowe, które wykonałam bez proszku do pieczenia, rozsmarowałam je cienko, dzięki temu w roladzie króluje krem, gdyż blat biszkoptowy jest jedynie oprawą dla masy cappuccino. Krem to  klasyczna masa budyniowa wzbogacona(...)lubię zbyt słodkich i przeładowanych dekoracjami ciast, uciekłam się więc do sposobu "dekorując" moją roladę przed upieczeniem. Zainspirowałam się blogiem Dulce Delight , tam znalazłam bardzo ciekawy sposób dekoracji ciasta biszkoptowego. Przy tej czynności można puścić wodze fantazji i udekorować naszą roladę różnymi wzorkami: serduszkami, kwiatkami czy kropkami, ja "narysowałam" na mojej szlaczek, który wydał mi się najprostszy dla początkującej

Smakołyki Bereniki

Proponowane wyszukiwania