święta Bożego Narodzenia przygotowałam orzechowo-korzenną wersję sernika gotowanego. Zmian dokonałam w cieście, masa serowa właściwie pozostała bez zmian... Ciasto miodowe: 50 dag mąki 2 łyżki kakao 1 łyżka przyprawy piernikowej po 60 g grubo mielonych orzechów włoskich i laskowych15 dag cukru pudru30 dag masła2 jajka2 łyżki miodu 2 płaskie łyżeczki sody rozpuszczone w dwóch łyżkach mleka Masa serowa(...)jajka2 budynie waniliowe bez cukru pół szklanki mleka Polewa kakaowa: 4 łyżki cukru2 łyżki kwaśnej śmietany3 łyżki kakao60 g masła 1 łyżeczka żelatyny oraz pokrojone na kawałki batoniki Snickers Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody. Wymieszać, do rozpuszczenia. Resztę składników zagotować. Dodać żelatynę do reszty masy. Wymieszać dobrze i przestudzić. Jak już lekko zgęstnieje, polać ciasto. Ciasto miodowe: Przesianą
Czerwień i błękitminutę ciasto przełożyć do blaszki może być niska bo duzo nie rośnie, piec w 160C około 20-25 minut i upieczone wystudzić zimną śmietanę 30% ubić na sztywno bez cukru - ciasto jest słodkie to szwedzkie ciasto kladdkaka jest szybkie, smaczne bez proszku i z bitą śmietaną smakuje wyśmienicie..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięposiłkiem na drugie śniadanie. Idealnie będą pasować do uwielbianej przez nas kawy czy herbaty. W zależności jaką drożdżówkę lubimy można zrobić ją z kruszonką, lukrem, ulubioną polewą albo bez. Przepisów na ciasto drożdżowe jest mnóstwo. Ja lubię jak jest ono puszyste, a zarazem delikatne. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Drożdżówki z twarogiem lub owocowym dżemem 5 z 1 głos Autor: Martyna(...)rozwałkować, aby uzyskać kształt podłużny, owalny. Ciasto ma być grubości 2 mm. Na jednej części rozsmarowujemy dżem truskawkowy, a na drugiej wcześniej przygotowaną masę serową. Dłuższe brzegi ciasta składamy do środka tak aby się na siebie nałożyły, tworząc rozgnieciony wałek. Tak zwinięte ciasto dzielimy na kawałki o grubości ok 3-4 cm. Ciasto z masą serową zakręcam
ProstePesto.pldelikatne, choć pączki z całych jajek są równie smaczne, a ciasto nieco bardziej stabilne. Żółtka/jajka należy utrzeć z cukrem na puszystą masę, dopiero wtedy dodać je do ciasta. DROŻDŻE - Bez nich nie udadzą się żadne pączki; można użyć drożdży świeżych, z których najpierw należy sporządzić rozczyn, lub drożdży suszonych (instant). W starszych przepisach drożdże stanowią zazwyczaj 10% dodanej(...)ciast drożdżowych, powinno odpowiednio długo wyrastać. Ciasto po wyrobieniu należy pozostawić w misce i przykryć, najlepiej czystą ściereczką i folią spożywczą, zapobiegnie to wysychaniu ciasta podczas rośnięcia. Wyrastanie powinno odbywać się w ciepłym miejscu, bez przeciągów. Istotny jest nie czas wyrastania, a podwojenie przez ciasto objętości. Zazwyczaj trwa to 1-1,5 godz., wystarczy jednak, że miejsce, w którym wyrasta
Smakołyki Berenikistopniach, do tzw. suchego patyczka. Ciasto odstawiamy do ostudzenia. Krem: – 4 łyżki cukru – 330 ml mleka – 1 budyń waniliowy bez cukru – 120 g masła w temperaturze pokojowej Budyń możemy szykować już kiedy ciasto jest w piekarniku. Odlewamy pół szklanki mleka i rozpuszczamy w niej budyń dokładnie mieszając. Pozostałe mleko zagotowujemy wraz z cukrem. Po zagotowaniu zmniejszamy
Relaxtimecukru szczypta soli 1 jajko Z podanych składników zagnieść ciasto, owinąć folią i zmrozić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować, przełożyć na blaszkę, ponakłuwać widelcem. Piec w 160 stopniach przez 25 minut. Porzeczkowa beza: 3 białka 1/2 szklanki cukru 220 g porzeczek(...)wiórków kokosowych Białka ubić na sztywno, następnie łyżka po łyżce dodawać cukier. Delikatnie wymieszać z wiórkami kokosowymi a na końcu z porzeczkami. Wyłożyć na ciasto i piec przez 30 minut 150 stopniach do zarumienienia bezy. Źródło znajduje się tutaj
Moja Galeria Smakułyżkę cukru dodając dopiero po całkowitym wmieszaniu i rozpuszczeniu poprzedniej. Do gotowej masy bezowej wsypujemy porcjami budyń w proszku i miksujemy razem z bezą do całkowitego, dokładnego połączenia. Pianę wykładamy łopatką na podpieczony wcześniej spód kruchego ciasta, wyrównujemy jej wierzch. Na pianie rozkładamy pokrojone śliwki skórką do góry, delikatnie je w pianę wciskając. Posypujemy śliwki przyprawą do piernika, na wierzch(...)łyżki jogurtu lub kwaśnej śmietany 18% kilka kropli aromatu waniliowego lub migdałowego jeśli ciasto jest za suche- 2 łyżki zimnej wody POZOSTAŁE SKŁADNIKI 5 białek jajek rozmiaru M szczypta soli 1 szklanka + 2 łyżki cukru 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru 400g śliwek węgierek 1 łyżeczka przyprawy do piernika 2 łyżki masła do wysmarowania formy cukier puder i cynamon
Karo in the Kitchenprzewaga twarogu w składzie wpływa bardzo korzystnie na odczucia i walory smakowe. Jednym słowem, ciasto jest przepyszne, niskokaloryczne i koniecznie musicie go spróbować! Jeden kawałek bez kremu to ok. 115g = 114kcal. Składniki na ciasto: - 1kg twarogu (chudego, półtłustego) - 150g jogurtu naturalnego - 5 jajek - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 3 łyżki soku z cytryny - 2 łyżki ksylitolu - skórka z połowy cytryny, bądź(...)stopni i pieczemy 1,5h. Taki sposób pieczenia zapobiega rośnięciu masy i sprawia, że twarogowiec jest puszysty i równy. Dodatkowo możemy przyszykować krem na wierzch, aczkolwiek i bez niego ciasto będzie pyszne. Składniki na krem: - 3 łyżki kremu kokosowego (stała część mleczka kokosowego - najlepiej dzień wcześniej wstawić je do lodówki) - 1 łyżka mascarpone - 3 łyżki soku z cytryny - 10 listków
Be Fit Be Strongmurzynek z wiśniami , czy błyskawiczne ciasto z owocami . To jest przepis na kolejne szybkie ciasto. Uwielbiam przygotowywać ciasta, które są proste i szybkie. Tym razem propozycja na ciasto porzeczkowo-jogurtowe z patelni bez piekarnika. Porzeczki rosną u mnie na działce, a to są idealnie sezonowe owoce, które nadają się do przygotowania letnich ciast, ponieważ szybko się nie rozpadają podczas pieczenia(...)delikatnie w mące pszennej, mieszamy delikatnie łyżką. Masę przekładamy na wyłożoną natłuszczonym krążkiem papieru do pieczenia patelnię (bez papieru też robiłam). Wyrównujemy powierzchnię i szczelnie przykrywamy patelnię pokrywką bez otworu. Ciasto „ gotujemy/ smażymy” na patelni do tzw. „suchego patyczka” na bardzo małym ogniu przez około 15 minut (pilnujcie jednak czasu bo może się wydłużyć w zależności od tego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnp.z malinami, jagodami itp.Biszkopt bezglutenowy na mące ryżowej bardzo podbił nasze serca, dzisiaj druga wersja tego super ciasta. Idealne do letniej kawki.Składniki:- biszkopt bezglutenowy przygotowany z tego przepisu- 250g mascarpone- 500ml śmietany kremówki 30%- 2 galaretki czerwone np.malinowe, truskawkowe... (u mnie bez cukru, dosładzam ksylitolem)- płatki czekoladowe (u mnie wegańskie z ksylitolem) do posypania- truskawki- 4 łyżki konfitury truskawkowej
Smaczne ZdroweBezglutenowe ciasto marchewkowe z orzechami pekan, rodzynkami i przyprawami korzennymi. Jeśli glutem Wam nie przeszkadza możecie do przygotowania użyć mąki pszennej. Możecie też zestaw przypraw zastąpić
SzczyptaSmaQPyszne ciasto, które nie wymaga pieczenia i jak na takie upały to dość szybko przygotowuje się je. Dodatkowo bardzo szybko znika. Pianka kokosowa zmienia całkiem smak
Kuchnia PaulettesBezglutenowe ciasto marchewkowe - lekkie, aromatyczne, wilgotne... Idealne na bezglutenowe, pyszne święta :) SKŁADNIKI: 2/3 szklanki mąki gryczanej Nutrifree (ok. 100 g) 140 g ksylitolu (cukru
Kuchnia bezglutenowaLekkie ciasto przygotowane na biszkoptach, z waflowymi rurkami, które ciekawie się prezentują w przekroju oraz z delikatną masą na bazie mascarpone. Może i trzeba troszkę czasu
Kuchnia w czekoladziePopularne ciasto, tym razem w wersji z czekoladą. Pychotka! Składniki: 1/2 kg sera do sernika 2 galaretki pomarańczowe 3 łyżki cukru pudru 400 ml gorącej wody
Z Majeczką w kuchniLekkie ciasto z puszystą pianką jogurtową z truskawkami i galaretką na spodzie z ciastek Degistive. Ciasto można wykonać z dowolnymi owocami i z jogurtem o ulubionym
Zrób to smacznieTo ciasto zna już chyba każdy, nie mogło go więc zabraknąć i u mnie :) Tym bardziej, że jest to idealne ciasto na tą porę roku, szybkie
Malinowo w kuchniCiasto z rabarbarem Tortownica 26 cm Składniki: Spód ciasta: 1 szklanka mąki ryżowej 1 szklanka mąki kokosowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki gryczanej 1
nietadietaCiasto..z serii ..zamieszać ...i do blaszki...prosto i szybko..tak szybko, że zapomniałam o oleju...ale i tak zostało szybko zjedzone..Po upieczeniu i wystudzeniu
Moje domowe kucharzenieTo ciasto to jeden ze smaków mojego dzieciństwa, cała rodzina je uwielbiała i dlatego często gościło na naszym stole. Dzisiaj do niego wracam po bardzo długim
Słodka Kraina WypiekówCiasto z cyklu ..wymieszane łyżką..nie trzeba używać miksera...jest proste i szybkie do zrobienia.. 5 jabłek sok z cytryny 3/4 szkl. cukru 1/4
Moje domowe kucharzenieTo ciasto na zimno znają chyba wszyscy. Najbardziej lubią je dzieci bo jest bardzo kolorowe. Masę można zrobić ze śmietany, sera sernikowego lub jogurtu. Według mnie
Monia miesza i gotujeJedyne ciasto którym mogę zjadać się tyle, aż zjem całą blachę...Nie przeszkadza mi nawet jego słodycz...uwielbiam ! Składniki: 8 paczek herbatników mleko skondensowane krówka
Z Majeczką w kuchniKolejne ciasto bazujące na dobrodziejstwach wiosennych smaków. Połączenie iście królewskie. Sezonowe truskawki prosto z ogródka, domowej roboty tegoroczny syrop z płatków róży,
Malinowe PocałunkiBeza Pavlova to bardzo popularny tort bezowy, bardzo efektowny z wyglądu. Lekka forma bezy nawiązuje do zwiewności, lekkości rosyjskiej primabaleriny Pavlovej. Beza Pavlova idealnie nadaje się
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię