ciasto z bananem - 5026 przepisów (strona:162/336)

Muffinki bananowo-kokosowe z czekoladą (i truskawkową nutą) 180

już sam zapach kusi i sprawia, że ciężko przejść obojętnie obok gotowej babeczki.  A po ugryzieniu....? Miękkie ciasto bananowo-kokosowe z rozpuszczającą się w ustach czekoladą i do tego lekka słodycz przełamana delikatnym posmakiem truskawek... Pycha!!! (11-12 sztuk) 2 banany (średnie) 80 ml oleju koksowego 50 ml mleka (najlepiej kokosowego, ale może być zwykłe lub inne roślinne(...)Wierzch: wiórki koksowe truskawki liofilizowane Banany podusić widelcem (niekoniecznie dokładnie) i zmiksować z jajkiem, mlekiem i rozpuszczonym olejem kokosowym. W drugiej misce wymieszać mąkę, cukier, wiórki,  proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Suche składniki połączyć z mokrymi.   (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.) Na samym końcu do ciasta wmieszać posiekaną (niezbyt drobno!) czekoladę

Di gotuje
Tort bezglutenowy z puddingiem z chia (paleo, bez cukru) 344

lukrem barwionym sokiem z buraków, który nadał mu, ulubiony kolor mojej córki czyli różowy No to zaczynamy! Składniki na ciasto: ½ szklanki mąki z tapioki 1 szklanka mąki migdałowej ½ szklanki oleju kokosowego 3 łyżki masła migdałowego (można zastąpić olejem kokosowym) 3 banany (dojrzałe) 3 łyżki wiórków koksowych 2-3 łyżki miodu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 2 łyżki cynamonu(...)chia 1 łyżka miodu Składniki na polewę: 4 łyżki soku z buraków 3/4 szklanki oleju kokosowego 2 łyżki miodu 2 łyżki masła klarowanego 2-3 łyżki ciepłej wody Przygotowanie ciasta: Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Dwie okrągłe formy do ciasta (średnica 16 cm) smarujemy olejem kokosowym. Blendujemy razem wszystkie składniki na ciasto i wykładamy uzyskaną masę dzieląc ją równo pomiędzy

PaleoLife
3 bit owocowo-sernikowy 122

masy budyniowej jest w domu zawsze, połowa wiaderka kremowego twarogu sernikowego z dodatkiem mascarpone pozostała po serniku czekoladowym, owoców mrożonych pod dostatkiem, więc nie było co zwlekać. Przygotowałam ciasto, które mną samą w smaku zachwyciło :) Wybaczcie, że to powiem, ale wyszedł pyszny! Zresztą, po co mówić, jak to widać 😝 Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE(...)banany Warstwa truskawkowa: 500ml wody 3 galaretki truskawkowe 500g świeżych lub mrożonych truskawek 200g twarogu sernikowego z mascarpone President Warstwa wierzchnia: 300g twarogu sernikowego z mascarpone President 200ml słodkiej 30% śmietanki 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 40ml wody 1 galaretka wiśniowa rozpuszczona w 300ml wody Sposób przygotowania: Formę w której będziemy przygotowywać ciasto wykładamy papierem do pieczenia

Kuchnia w czekoladzie
Bananowo-czekoladowe muffinki 148

500ml śmietanki 30% 3 łyżki kremu czekoladowo-orzechowego (typu nutella) do dekoracji: banan posypka czekoladowa lub starta czekolada Banany rozgnieść widelcem, wymieszać z jogurtem, jajkiem, cukrem i olejem. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą, wymieszać z kakao, wsypać do mokrych składników. Ciasto wymieszać łyżką lub rózgą niezbyt dokładnie, pozostawienie grudek nawet jest wskazane:) Formę na muffinki wyłożyć papilotkami, napełnić ciastem

Obiad gotowy
TOFURNIK 191

szczególnie osoby, które nie są weganami, aby wypróbowały ten przepis - zmieni on Wasze spojrzenie na zdrową dietę. Przekonacie się, że ciasta mogą być mniej kaloryczne, zdrowsze a przy tym pyszne! Składniki: Spód: ok. 100 g suszonych daktyli 2 banany 2 szklanki płatków owsianych ok. 50 g amarantusa ekspandowanego  1 łyżka oleju kokosowego Masa: 500-600 g tofu(...)wodą i odstawiamy na ok. 30 min. Banany blendujemy. 1,5 szklanki płatków owsianych mielimy na miałko, pozostałe 0,5 szklanki zostawiany niezmielone. Daktyle odsączamy z wody, dodajemy do bananów i blendujemy razem z olejem kokosowym na gładką masę. Do powstałej masy dodajemy zmielone i całe płatki owsiane oraz amarantusa ekspandowanego i dokładnie wszystko mieszamy łyżką. Gotową masę wykładamy

Kuchnia MagdaLeny
Naleśniki "Na Bogato" 145

czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej, następnie posypię je: sezamem oraz krojonymi w kostkę brzoskwiniami  i bananem. Następnie wykończę bitą śmietaną z mleka kokosowego. Na patelni równomiernie rozprowadzamy olej  (ja robię to pędzelkiem) i rozgrzewamy ją. Już na rozgrzaną patelnię wlewamy porcję ciasta naleśnikowego i smażmy kilka minut z każdej strony. Mi najlepiej smakują lekko podsmażone naleśniki,  które

IzaGotuje
Dżem rabarbarowo-bananowy. 172

szczęście jego smak miło mnie zaskoczył. Będzie wspaniałym dodatkiem do naleśników, do przekładania ciast, ale mi się teraz marzą gofry z bitą śmietaną i z takim właśnie dżemem... Składniki na dżem rabarbarowo-bananowy 500 g umytego rabarbaru (nie trzeba obierać) 500 g bananów (już obranych) najlepsze są mocno dojrzałe, takie z czarnymi kropkami na skórce 200 g cukru (lub więcej

Rozpustne gotowanie
Śniadaniowe placki bananowe, zdrowe śniadanie na słodko bez dodatku cukru 108

minut Po tym czasie dolać tyle wody, aby uzyskać konsystencję gęstego jogurtu Porcje ciasta wykładać na rozgrzaną patelnię (ja smażę na suchej teflonowej) i smażyć na małym ogniu z dwóch stron pod przykryciem  Ja podałam placki z serkiem wiejskim, wiśniami i bananem

HealthyCreations
Placki sernikowo-bananowe 166

szczypta soli 2 łyżeczki cukru waniliowego domowego (tylko jeśli uznacie, że całość jest mało słodka) W misce rozgniatamy banany, wbijamy jajka i dodajemy twaróg oraz ekstrakt z wanilii. Całość mieszamy, wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Mieszamy i próbujemy, jeśli ciasto wydaje się Wam mało słodkie - dodajcie cukier. Ciasto jest dosyć gęste, ale jeśli wolicie cieńsze placuszki, to możecie(...)łyżki ciasta, co daje 3 placki. Dzięki proszkowi do pieczenia podczas smażenia na powierzchni placków powinny pojawić się bąbelki, to znak, że należy je przełożyć na drugą stronę. Kontrolujcie moc gazu, gdyż placki można łatwo przypalić. Z podanej porcji wychodzi ok. 12 grubszych placków. My najbardziej lubimy jadać te placuszki z masłem orzechowym - banan i masło orzechowe to chyba nasze

Cooking Monster
Orkiszowe naleśniki z musem jagodowo-bananowym 205

mleka sojowego jajko łyżeczka oliwy + kilka kropli do natarcia patelni przyprawy: sól, kurkuma, imbir Mus: ok. 150 g jagód 3/4 banana - reszta do posypania wierzchu łyżeczka miodu do polania Ciasto na naleśniki zrobiłam wg Kuchni Pięciu Przemian, czyli dodawałam po kolei i mieszałam/ubijałam lekko: 1. mąka orkiszowa (k) 2. szczypta kurkumy (g) 3. mleko, jajko, oliwa(...)kilka chwil, po czym smażyłam cienkie naleśniki na rozgrzanej patelni przetartej oliwą. Do środka nakładałam (a raczej nalewałam, bo dość płynny był) mus jagodowo-bananowy, a na wierzch resztkę banana i odrobinę miodu (z lekka scukrzonego, ale nie chciało mi się rozpuszczać tak niewielkiej ilości;) Następne będą już ze świeżymi jagodami, ale i te zostały z wielkim  smakiem pochłonięte

Zdrowa Kuchnia Sowy
Crumble z rabarbarem i bananami 120

rabarbaru myjemy kroimy w plasterki, tak samo obrane ze skóry banany, mieszamy z brązowym cukrem oraz płatkami migdałowymi. Rozkładamy do ceramicznych kokilek. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukry, mieszamy z mielonymi migdałami, dodajemy wiórka pokrojonego zimnego masła i rozcieramy w palcach aż się składniki połaczą-ale nie zagniatamy ciasta! Posypujemy grubo kruszonką owoce. Zapiekamy w nagrzanym do 180*c piekarniku

Wanilia i Kardamon
Ciasto bananowe bez pieczenia (z galaretką) 95

Ciasto bananowe bez pieczenia. Blaszka o wym. 24cm x 15cm. Składniki Herbatniki maślane ok. 20 sztuk Herbatniki maślano-kakaowe ok. 10 sztuk Mleko 3 szklanki (razem

Kulinarne Przeboje
Kruche ciasteczka bananowo-orzechowe (bez jajek) 97

Masło/margarynę oraz masło orzechowe z cukrem należy utrzeć na puszystą masę, a następnie połączyć z uprzednio poduszonym na puree bananem. Dodać mąkę oraz proszek do pieczenia i całość wymieszać (najlepiej dłońmi) na jednolitą masę. Z ciasta uformować kuleczki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę spłaszczyć i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. (Ja swoje ciasteczka dodatkowo spłaszczałam

Di gotuje
Muffiny bananowo-borówkowe 102

szczypta soli 2/3 szklanki maślanki, jogurtu naturalnego lub kefiru 1/2 szklanki oleju 3/4 szklanki borówek 1 jajko 2 dojrzałe rozgniecione widelcem banany PRZYGOTOWANIE: W misce mieszam wszystkie suche składniki, dodaję mokre. Dobrze mieszam rózgą kuchenną, później gdy ciasto zgęstnieje łyżką. Napełniam formę na muffiny papilotkami. Napełniam do 2/3 wysokości, wtykam borówki. Piekę w temp. 175 C grzaniem góra plus dół

Zasmakuj Kuchni
Bananowe muffiny z orzechami pekan i syropem klonowym 129

Masło roztapiamy i studzimy. Ostudzone masło łączymy z roztrzepanymi jajkami, mlekiem, ekstraktem lub cukrem waniliowym oraz syropem klonowym. Łączymy z rozgniecionymi bananami. Mąkę, proszek do pieczenia, cynamon,sól mieszamy razem, a następnie partiami dodajemy do mokrej mieszanki.  Ciasto przelewamy do foremek na muffiny do 2/3 wysokości foremki, wierzch posypujemy posiekanymi orzechami pekan (opcjonalnie włoskimi)  i pieczemy

Bon appetit mon amie
Bezglutenowe brownie z czerwonej fasoli z orzechami 94

Nie ma to jak pyszne, zdrowe a na dodatek bez mąki ciasto, które na dodatek jest łatwe i szybkie w przygotowaniu. Zapraszamy na bezglutenowe czekoladowe brownie

Kuchenne Wariacje
Wegańskie ciasteczka bananowe a'la mini bułeczki (bez jajek i mleka) 165

banan (dojrzały) 3 łyżeczki cukru waniliowego 3 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie) Opcjonalnie: cukier puder do posypania polewa czekoladowa/krem czekoladowy Banana należy rozdusić za pomocą widelca, a następnie z pozostałymi składnikami  wyrobić na jednolitą masę. Z ciasta uformować wałki o średnicy 3-4 cm, a następnie każdy wałeczek pokroić na odcinki o grubości 1 cm.  Można też formować

Di gotuje
Wegańskie ciasteczka bananowe a'la mini bułeczki (bez jajek i mleka) 146

banan (dojrzały) 3 łyżeczki cukru waniliowego 3 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie) Opcjonalnie: cukier puder do posypania polewa czekoladowa/krem czekoladowy Banana należy rozdusić za pomocą widelca, a następnie z pozostałymi składnikami  wyrobić na jednolitą masę. Z ciasta uformować wałki o średnicy 3-4 cm, a następnie każdy wałeczek pokroić na odcinki o grubości 1 cm.  Można też formować

Di gotuje
Koktajl quinoa + rabarbar + banan 166

wystarczy poddusić rabarbar z odrobiną wody, aż zmięknie, a następnie przestudzić i starannie zblendować. dodaję go później do koktajli, sosów sałatkowych, ciast, albo przerabiam na galaretkę i kisiel. Dzisiaj zrobiłam z nim proste smoothie zdodatkiem quinoy i banana. :) Składniki: 4 łyżki ugotowanej białej quinoy 5 łyżek musu z rabarbaru 1 banan 150 - 200 ml wody Wykonanie: Wszystkie składniki wkładamy

Quinoa Raz!
PRZEPYSZNY CHLEBEK BANANOWY 173

zmiksować na gładką papkę.Dodać do nich miód i dokładnie wymieszać. Jajka ubić na piankę. Do suchych składników dodać masę z bananów i ubite jajka,delikatnie wymieszać. Przełożyć do keksówki i piec ok.45min. na środkowej półce Jeżeli ciasto za bardzo będzie się z góry przypiekać przykryć papierem do pieczenia. SMACZNEGO

Mała w garnku miesza
PLACUSZKI OWSIANO-BANANOWE 131

zmieliłam płatki owsiane) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta soli masło klarowane lub dobry olej do smażenia Przygotowanie Banany obierzcie, włóżcie do miski i rozgniećcie widelcem. Dodajcie do nich wszystkie pozostałe składniki, wymieszajcie. Jeśli ciasto jest za gęste/ rzadkie dodajcie jogurtu lub mąki owsianej. Na patelni rozgrzejcie tłuszcz. Na gorący nakładajcie porcjami ciasto zachowując odstępy- placuszki trochę

OliveandThyme
sernik "banan w czekoladzie" 159

upieczeniu pozostawić na godzinę w uchylonym piekarniku a następnie wystudzić. Galaretkę rozpuścić w szklance wody i kiedy zacznie tężeć zalać nią banany. Odstawić żeby całkiem zastygła. Czekolady połamać, zalać śmietanką i rozpuścić nad garnkiem z wrzątkiem. Polać ciasto i wstawić na kilka godzin do lodówki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
placuszki bananowe na śniadanie 120

1łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki cynamonu 1 jajko 1/3 szklanki oleju 200 g jogurtu naturalnego wykonanie: Banany rozgniatam widelcem, dodaję wszystkie pozostałe składniki i dokładnie mieszam. Rozgrzewam teflonową patelnię i łyżką nakładam ciasto (jeden placek to jedna łyżka ciasta). Smażę powoli, żeby placuszki zdążyły dobrze wyrosnąć i nie przypaliły się. Gdy w plackach robią się dziurki

babka w formie
Babka jogurtowa z borówkami i bananem 219

Zdarzyło Wam się nie dodać do ciasta proszku do pieczenia? Ja tak, niestety, dzisiaj zrobiłam. Poprzednia babka była z malinami, jabłkiem i bananem. Do tej już mi zabrakło malin i jabłka :( Ale! Nie ma tego złego :) Są borówki i banan i nowa babka :) Nie mogłam sobie darować i poprzednią, gdy się jej pozbyłam (okropny zakalec...), zastąpiłam nową :) Składniki: 270 gramów

Szczęśliwa kuchnia
Pancake Day. 115

żółtek :D ) banan 30ml mleczka kokosowego 40ml mleka/wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia większa szczypta sody oczyszczonej ew. coś do dosłodzenia Banana rozgnieść widelcem i zmiksować z jajkami, mleczkiem kok. i zwykłym. Dodać resztę składników. Dokładnie wymieszać. Ciasto będzie miało gęstą i inną strukturę niż zazwyczaj, ale nie zrazić się. Patelnię przetrzeć tłuszczem (polecam olej kokosowy). Nakładać po łyżce ciasta

More food, love and dreams
odwracane ciasto bananowe 149

Łatwe i niedrogie ciasto, które długo zachowuje świeżość. Jest wilgotne, bardzo aromatyczne, dobrze wyczuwalne są w nim nie tylko banany ale też orzechy i miód. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe, podane z gałką lodów waniliowych. To także fajny sposób na zużycie mocno dojrzałych bananów. *foremka 23*23 cm Składniki: 4 dojrzałe banany 250 g mąki 100 g jogurtu naturalnego gęstego

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pieczona owsianka dyniowa 205

dyni, jajka i przyprawy z proszkiem do pieczenia i dobrze wymieszać, żeby wszystko się połączyło. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce, banana obrać i pokroić w talarki, wrzucić je razem z rodzynkami i orzechami/masłem orzechowym do ciasta i wymieszać. Przelać do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika nastawionego na 200 stopni i piec 30 minut. Smacznego

Przepysznik - BLW i nie tylko
Migdałowe ciasteczka 95

rozpuszczona w kąpieli wodnej kolorowe posypki ale równie dobre będą posiekane orzechy Przygotowanie: utrzyj na puszystą masę cukier z olejem. Dodaj banana i utrzej wszystko razem. Dodaj powstałą masę do przesianych mąk. Możesz użyć miksera do wyrobienia ciasta, ale znacznie szybciej będzie Ci wymieszać wszystko łyżką a potem chwilę ubrudzić łapki i wyrobić ciasto ręcznie. Ty wyłóż blachy papierem

greenscarf
Rolada z kremem waniliowym i bananami 896

szkl mleka 0,5 szkl cukru pudru 0,5 szkl likieru Vanilla Dalkovski 1 łyżka esencji waniliowej Dodatkowo: 3 banany czekoladowa posypka Przygotowanie: Biszkopt:Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż ciasto będzie sztywne. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i powoli wymieszać lub ubijać(...)małymi porcjami wlewać likier cały czas ucierając. Z biszkoptu zdjąć papier. Pozostawiając po wszystkich bokach po 2 cm wolnego miejsca rozsmarować 3/4 kremu. Wzdłuż dłuższej krawędzi biszkoptu ułożyć banany i zwinąć roladę. Na wierzchu biszkoptu rozsmarować resztę kremu i odłożyć do stężenia. Przed podaniem z wierzchu posypać czekoladową posypką i ułożyć plasterki banana

Ala piecze i gotuje
Muffinki z bananami i czekoladą 151

wlewamy mleko. Miksujemy do połączenia składników. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do pozostałych składników i dokładnie mieszamy. Dodajemy banany, czekoladę oraz sok i skórkę z cytryny i delikatnie mieszamy. Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Ciasto nakładamy do 3/4 wysokości papilotek (wyszły mi 22 muffinki). Wierzch posypujemy odłożoną czekoladą. Pieczemy w 200 stopniach ok. 20 minut. Smacznego

Na Ciasteczkowych Papierach
Babka jogurtowa z borówkami i bananem 236

Zdarzyło Wam się nie dodać do ciasta proszku do pieczenia? Ja tak, niestety, dzisiaj zrobiłam. Poprzednia babka była z malinami, jabłkiem i bananem. Do tej już mi zabrakło malin i jabłka :( Ale! Nie ma tego złego :) Są borówki i banan i nowa babka :) Nie mogłam sobie darować i poprzednią, gdy się jej pozbyłam (okropny zakalec...), zastąpiłam nową :) Składniki: 270 gramów

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Wegański chlebek bananowy z figami 173

Zawsze lubiłam suszone figi. Słodkie, niemal przesłodzone, z pestkami, które pękały w zębach, toczyły się po języku i podkreślały słodycz miąższu. Ale świeże figi? To było

Gotuj z Blue Raven