delikatnie mieszamy. Rozgrzewamy mocno gofrownicę. Nakładamy chochlą porcję i smażymy ok. 3-4 minuty, aż ciasto się przyrumieni. Wafle wykładamy najlepiej na kratkę. Przygotowujemy krem (jogurt grecki ubić z cukrem i wanilią). Propozycja podania: bierzemy jeden wafel i smarujemy kremem oraz układamy pokrojonego cienko banana. Następnie układamy na nim drugi wafel, posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy gałką lodów waniliowych oraz
I LOVE LIFEPlacuszki z ricottą to jedno z naszych ulubionych śniadań. Przygotowanie jest niezwykle szybkie, a same placuszki są delikatne w smaku, bardzo lekkie i przepyszne :) Placuszki możecie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pyszne, zawierają w swoim składzie mnóstwo cukru i tłuszczu. No dobra, nie tak wiele jak ciasta czy czekolada, ale wciąż nie zalicza się ich do pokarmów dietetycznych. Dlatego przychodzę do Was ze świetną, bananową alternatywą! Zapewne słyszeliście już o lodach zrobionych z zamrożonych bananów, ale moja propozycja jest ciut ulepszona. 😋 Koniecznie wypróbujcie! Składniki (na dwie miseczki): 2 duże, dojrzałe
Kuchnia Ellietorcik biszkoptowy z sernikiem na zimno , galaretką z owocami i kremem śmietankowym .Do galaretki dodałam syropu z malin firmy Ogródek Dziadunia Ciasto jest pyszne i szybko znika z talerzyków :) Ciasto podałam na porcelanie Bogucice z kolekcji Chartre(...)Tortownicę wysmarować margaryną , tylko spód , wyłożyć ciasto .Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. Ja formę miałam w kształcie serca ale jeśli takiej nie macie może być tortownica o średnicy 26 cm . 700 ml przegotowanej wody wymieszać z syropem z malin , dodać galaretki i dobrze wymieszać odstawić do przestygnięcia .Owoce umyć , banany , brzoskwinie , gruszki mandarynki pokroić w kostkę
Sama słodycz i szczypta chilizalać wodą tak, by przykryła kaszę i zmiksować jak najdokładniej. W przypadku, gdy ciasto jest za gęste dolać wody. Dodać odrobinę kurkumy. Na ceramicznej patelni można smażyć bez użycia tłuszczu, ja tylko do pierwszego użyłam masła klarowanego, następne smażyłam już bez. Mus mango - banan: 2 mango banankilka kropel soku z cytryny Podane składniki miksujemy na gładką masę
chwile dla mnieNaleśniki z borówkami to zarówno szybkie danie na śniadanie, ale równie dobrze mogą być smaczną propozycją na słodki deserek. Borówki możecie zastąpić dowolnymi sezonowymi składnikami np
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!dowodem tego jest fakt, że mój mąż chętnie sięgał po dokładkę, a przyznam, że nie jest fanem eksperymentalnych ciast :) Składniki (na formę 22x22 cm): 2 puszki białej fasoli (1 puszka = 400 g) trochę więcej niż pół szklanki masła orzechowego 2 dojrzałe banany 2 łyżeczki nasion babki płesznik (lub łupin babki jajowatej) 1 szklanka suszonych daktyli (wcześniej namoczonych) pół szklanki mleczka(...)wypłukać. Następnie przełożyć ją do dużego naczynia malaksera, dodać wszystkie pozostałe składniki (oprócz jagód goji) i wszystko zmiksować na gładką masę. Na koniec łyżką delikatnie wmieszać jagody goji. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej olejem roślinnym i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 50 min. Po upieczeniu wyjąć papier z ciastem i przenieść na kratkę, pozostawić do całkowitego wystudzenia. Polewa
Domowa Cookierenka AgiJeszcze jedno kremowe ciasto z truskawkami. Podobne do Lambady, Shreka i Kubusia. Biszkopt z 6 jajek upieczony wg dowolnego przepisu Masa owocowa: 3 szklanki soku przecierowego (u mnie Pycholandia z Biedronki o smaku banan-kiwi) 1 duży budyń śmietankowy (64g) 2 łyżki cukru Masa śmietankowa: 3 opkowania serka Bieluch 200 ml mleka 2 opakowania Śnieżki 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo
Praktyczna plnadziewać możemy je różnymi farszami - słodkimi i słonymi, to jeszcze dobrze smakują z każdym dżemem, konfiturą, marmoladą oraz ze słodkimi kremami czekoladowymi, masłem orzechowym....oj długo by wymieniać. Ciasto naleśnikowe też nie zawsze musi być takie samo. Nie trzymajmy się tylko i wyłącznie klasycznego przepisu na domowe naleśniki. Czasem warto pokombinować i zrobić naleśniki w nieco innej odsłonie. Dziś przepis(...)Wykonanie: Banana dobrze pognieść widelcem lub zblendować. Do miski wlać napój roślinny/mleko, dodać rozgniecione banany, jajko i szczyptę soli - zmiksować. Obie mąki wymieszać, dodać do płynnych składników i raz jeszcze dobrze zmiksować całość. Na patelni rozgrzać około 1/3 łyżeczki oleju kokosowego. Wlewać porcję ciasta i smażyć z każdej strony po około 1-1,5 minuty. Naleśniki dobrze smakują same
kolorowotorcikowochleb” jest lekkim nadużyciem, bo bardziej on przypomina słodkie ciasto. No ale w niektórych zastosowaniach może zastąpić chleb, więc tego się trzymajmy 🙂 Chleb paleo bananowo-gryczany – bezglutenowy, bez nabiału (laktozy i kazeiny), bez jajek, bez cukru – sprawdzony przepis: mąka gryczana – 1 szklanka banany – 1,5 szklanki rozgniecionych, czyli jakieś 5 średnich kakao albo karob(...)ubij blenderem albo mikserem banany, mąkę gryczaną, olej, sól, sodę i wanilię. Na koniec dodaj „glut” lniany i dobrze wymieszaj. Teraz ważna decyzja – robisz wersję czekoladową, czystą, czy mieszaną ? Jeśli nie lubisz czekolady, to dodaj tylko ocet tuż przed włożeniem do pieca. Możesz do całości dodać kakao i miód, ale ja podzieliłem ciasto na pół. Jedna połowa
PaleoSMAKdużo mniejszych) ciasto: 200 g orzechów np. laskowych, ziemnych (ja ze względów czysto ekonomicznych, czyt. nie chciało mi się iść na zakupy zużyłam resztę ziemnych niesolonych, tj. około 100 g, a pozostałe 100 g to był słonecznik) 400 g mąki pszennej (u mnie pół na pół biała i pełnoziarnista) 150 ml oleju roslinnego 100 g daktyli 1 banan łyżka esencji(...)Daktyle namocz w 100 ml gorącej wody przez około 15 minut po czym zblenduj z bananem, olejem i esencją. Stopniowo dodawaj do tego podprażone orzechy, tak w 3 partiach, aż powstanie coś na kształt masła, tyle że o luźniejszej konsystencji. Wszystkie składniki na ciasto wrzuć do dużej miski. Zagnieć ciasto, owiń je w folię spożywczą i schowaj do lodówki
greenscarfzamiast po ciecierzycy- zachowuje się identycznie! Składniki na średniej wielkości blachę lub tortownicę max 26 cm: kruche ciasto: 400 g mąki (użyłam 250 g pszennej i 150 g żytniej) 250 g zimnego masła/margaryny roślinnej-wegańskiej (ideałem byłoby kokosowe) 1 średni banan 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru krem: 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru(...)oleju roślinnego około 500 g owoców Przygotowanie: Na dużą deskę przesiej mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Zrób dołek na środku, w którym umieść zimne masło i kawałki banana. Teraz wybacz, ale będziesz około 10 minut zagarniać i siekać całość. Musisz uformować z tego kopca taką oto zgrabną kulę, którą owić w folię spożywczą i wrzuć do zamrażalnika na około
greenscarfwyżerał składników. Mój pomocnik stwierdził, że kontrolę jakości robi, bo w wiśniach pestki znalazła. Do powstałej masy dodać banany i zmiksować. Potem powstałą miksturę połączyć z mąką pszenną i ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Kontrlola jakości zdjęć tez była. Powstałe ciasto wymieszać z wiśniami i posiekaną czekoladą i wyłożyć do nasmarowanych delikatnie olejem słoików, wypełniając je do połowy jeżeli mają
greenscarfmąki pszennej szczypta soli 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru * mokre: szklanka mleka 2 jajka 80 g oleju rzepakowego * dodatkowo: dwa dojrzałe banany - zblendowane + połówka banana pokrojona w plasterki pół tabliczki czekolady mlecznej Przygotowanie: W jednej misce bardzo dokładnie wymieszałam suche składniki (mąkę, sól, proszek do pieczenia i cukier). W drugiej misce wymieszałam dokładnie mokre składniki(...)tylko do połączenia się składników. Do silikonowych foremek muffinkowych nakładałam po łyżce ciasta, łyżeczce sosu bananowego i pół kostki czekolady i przykrywałam jeszcze odrobiną ciasta, wypełniając foremki do 3/4 wysokości. Na każdą muffinkę kładłam plasterek banana. Piekłam 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Przepis zgłaszam na konkurs organizowany przez Kasię z bloga: http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2014/05/konkurs-sodki-prezent-na-dzien-matki.html
Kulinarny Pamiętnikdwóch dniach nie było śladu. Jak to ciasta z owocami będzie dobre do 3 dni, bo nie radzę przechowywać w lodówce, tylko zawinięte w papier. Składniki na dużą blachę: 1-1,2 kg jabłek 300 g mąki ziemniaczanej 250 g mąki pszennej tortowej 3 banany 150 g cukru 300 ml oleju roślinnego (u mnie był to rzepakowy) 2 łyżeczki proszku(...)orzechów włoskich (garść) Przygotowanie: Na idealnie gładką masę zblenduj banany, cukier i olej. Maki i proszek do pieczenia przesiej do dużej miski i wymieszaj z masą bananową. W zależności od wielkości jabłek pokrój je na ćwiartki, w ósemki lub kostkę, oczywiście usuń gniazda nasienne. Połącz owoce z ciastem. Przełóż ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posyp cynamonem
greenscarf