Do narychtowania1 tego ciasta to tak richtich2 je potrzebnŏ yno bratruła3, miska i widołka4, nawet miksera niy trza wyciōngać. Moja cera5, tak jak i reszta [...] Artykuł
Chop w kuchniDziś post na szybko i śniadaniowo. Jak już wiecie wolę wersję na słono, ale czasem każdy miewa zachcianki na słodkie, dlatego dziś placki z dodatkiem banana. Owoc jest dość wyczuwalny w cieście, a placuszki stanowią świetną odmianę od tych tradycyjnych z jabłkiem. Możecie je podać z waszym ulubionym dżemem, cukrem pudrem lub bez dodatków tak jak ja to zrobiłam(...)jutro już jestem u Was. Najpierw muszę na jutro przyswoić kodeks :] Składniki na 9 sztuk: 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 pojemniczka małego jogurtu naturalnego Duży banan lub 2 małe ¾ szklanki mąki 2 łyżeczki cukru – można więcej, ja mało słodzę 1 jajko Kilka kropel soku z cytryny Olej do smażenia Przygotowanie: Banany rozdrobnić widelcem lub zblendować. Skropić sokiem
Fabryka pomysłówciasta). Usmażone placuszki przełożyć na ręcznik kuchenny, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Gotowe placuszki przełożyć na talerz, wierzch udekorować duszonymi owocami, pozostawionymi plasterkami banana i całość posypać wiórkami kokosowymi. Podawać na ciepło. Składniki na ciasto przed wymieszaniem Pomysł na przepis STĄD
Ugotowaćbabeczek, no ale potrzeba jest matką wynalazku, i za pomocą papieru do pieczenia, szklanki i sznurka zrobiłam je sama. Składniki na 6-8 babeczek: ciasto: 150 g mąki pszennej 200 ml mleka sojowego 1 mały banan 100 g gorzkiej czekolady (70%) 50 g cukru (trzcinowego nierafinowanego) łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 30 g masła kokosowego(...)oleju roślinnego nadzienie: 6-8 truskawek, im większe tym lepsze Przygotowanie ciasta: W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z dodatkiem masła kokosowego. Do dużej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sodę, dodaj cukier, sól i rozgniecionego banana. Wymieszaj całość z roztopioną czekoladą i mlekiem. Wykonanie papilotek: potnij papier do pieczenia w kwadraty, aby nie marnować papieru to z jednej szerokości
greenscarftarasie gapić się na cukinie i świetnie się bawić. Cóż, Miśka umierała z nudów, więc zagoniłam ją do kuchni, żeby sobie zrobiła kolację. Moja propozycja to banalnie proste ciasto ucierane, czyli wrzucasz wszystkie składniki do michy, mieszasz i pieczesz. Nie może się nie udać. Owoce tu mogą być praktycznie każde, jedynie o czym należy pamiętać, to aby nie przeholować(...)wiek cukiernika: 6 lat Składniki: 300 g mąki tortowej 300 ml mleka roślinnego (sojowe najlepiej się sprawdza w wypiekach) 1 średniej wielkości banan 100 ml oleju roślinnego 100-150 g cukru (użyłam 100, bo lubię półsłodkie ciasta) 2 łyżki soku z cytryny łyżeczka proszku do pieczenia około 500 g owoców Przygotowanie: Mleko, banana, cukier, olej i sok cytrynowy umieść
greenscarfProsty przepis na szybkie i smaczne ciasto. Bardzo przyjemny smak. Chlebek jest miękki i mocno wilgotny, zawsze się udaje, trudno go popsuć ;-) Jedynym warunkiem są bardzo dojrzałe banany. składniki: 4 duże dojrzałe banany 1 jajko(...)szklanki oleju 1 1/2 szklanki mąki 3/4szklanki cukru 1 1/2 łyżeczki sody wykonanie: Włączam piekarnik i nagrzewam go do 180 stopni. Banany obieram ze skórki i rozgniatam widelcem. Wszystkie składniki łączę mikserem (można wymieszać łyżką). Ciasto przekładam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 50 minut w temperaturze 180 stopni
babka w formieCudownie mięciutkie, wilgotne, ale niezbyt ciężkie. Dzięki dodatkowi słodkich bananów nie trzeba dodawać dużej ilości cukru. Połączenie gorzkiej i mlecznej czekolady sprawia, że jest w sam raz czekoladowe. Kostka takiego ciasta fajnie się sprawdzi jako przysmak do śniadaniówki, albo jako towarzystwo do popołudniowej kawy! Składniki: 1 tabliczka czekolady mlecznej 1 tabliczka czekolady gorzkiej 4 jajka 2 dojrzałe banany(...)niezbyt długo z cukrem, cukrem waniliowym i połamanymi bananami na w miarę gładką masę. Cały czas mieszając dodać roztopioną czekoladę z masłem i jeszcze chwilę pomiksować. Zmniejszyć obroty i dodać mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia. Wymieszać krótko mikserem. Blaszkę (20x20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
Kulinarne InspiracjeCudownie mięciutkie, wilgotne, ale niezbyt ciężkie. Dzięki dodatkowi słodkich bananów nie trzeba dodawać dużej ilości cukru. Połączenie gorzkiej i mlecznej czekolady sprawia, że jest w sam raz czekoladowe. Kostka takiego ciasta fajnie się sprawdzi jako przysmak do śniadaniówki, albo jako towarzystwo do popołudniowej kawy! Składniki: 1 tabliczka czekolady mlecznej 1 tabliczka czekolady gorzkiej 4 jajka 2 dojrzałe banany(...)niezbyt długo z cukrem, cukrem waniliowym i połamanymi bananami na w miarę gładką masę. Cały czas mieszając dodać roztopioną czekoladę z masłem i jeszcze chwilę pomiksować. Zmniejszyć obroty i dodać mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia. Wymieszać krótko mikserem. Blaszkę (20x20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
Kulinarne Inspiracjeidentyczna pod względem technologicznym jak jej pszenna kuzynka, ale znacznie zdrowsza. Tak też po chwili wyrabiania w malakserze i obmacywania na blacie powstało ciasto na pierogi z mąki orkiszowej . Moje pierogi były na słodko z bananem i czekoladą, ale możesz je napakować również wytrawnym farszem – to ciasto pasuje do każdego nadzienia! Artykuł Ciasto na pierogi z mąki orkiszowej pochodzi
BlendmanCiasto, które kojarzy się z dzieciństwem w wersji niskoweglowodanowej, czyli keto kopiec kreta to propozycja, której nie da się oprzeć... ;) Musicie tego spróbować! Oczywiście nie ma
Modern Cave Girlpowiedzieć mniam! Składniki: ciasto: 200 g maki pszennej 100 g masła 1 łyżeczka soli morskiej 3 łyżki wody nadzienie: 3 banany sok z cytryny masa kajmakowa (domowa lub kupna) 200 ml śmietany 36 % krokant Sposób przygotowania: Ciasto zagnieść jak najszybciej zimnymi rękoma. Wykleić nim formę, obciążyć i zapiekać w temperaturze 180 stopni ok. 15 minut. Banany pokroić w plastry
Wielki apetytowoce jagodowe, nie wyobrażam sobie gofrów bez malin, truskawek czy borówek. Ale jak się nie ma co się lubi… to wersja z bananem i Nutellą lub nawet samym cukrem pudrem jest super! Same ciasto na gofry nie jest zbyt słodkie, więc spokojnie możecie zaszaleć ze słodkimi dodatkami :) Smacznego! Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :) Post Przepis
Ciastkozercybanany (około 450-500 g) 2 łyżki kakao 5 łyżek płynnego oleju kokosowego Wierzch*: 100 gram czekolady gorzkiej (1 tabliczka) 3 łyżki syropu z agawy 4 łyżki z pozostałego schłodzonego mleka kokosowego użytego do nadzienia ciastka oreo do dekoracji Wykonanie: Spód: W pierwszym kroku przygotowujemy sobie odpowiednio tortownicę. Mianowicie dno montujemy odwrotnie niż należy Dlaczego? Bo wtedy ukrojony kawałek ciasta(...)kubek Medela pożyczony od Córeczki ) dociskamy spód aż będzie równy i gładki. Wkładamy tortownicę z gotowym spodem do lodówki i zabieramy się za przyrządzenie nadzienia. Nadzienie: Do blendera wrzucamy banany obrane ze skórki i miksujemy aż utworzą gładką masę. W małej miseczce mieszamy kakao z jedną łyżkę wody i mieszamy aż uzyskamy jednolitą mieszankę. Dodajemy ją do blendera razem
Lamarida.plgładkie i jednolite ciasto. Na koniec dodajemy orzechy włoskie i nasiona chia. Mieszamy do połączenia. Formę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Na wierzchu układamy obranego i przekrojonego na pół banana. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 60 minut. Wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Zjadamy z miodem, dżemem lub sam. Banany pochodzą z Azji
My Chcemy JeśćPrzepis zobaczyłam w książce "Wypieki dla diabetyków" Agaty Lewandowskiej. Książka jest przecudowna, jestem bardzo ciekawa innych przepisów i na pewno będę je tutaj zamieszczać :) Piekłam kiedyś ciasto z czerwonej fasoli ale dodałam banany a wersja z białym serem jest dla mnie o wiele lepsza. Bardzo polecam Temp. pieczenia: 180C Czas pieczenia: ok. 40 minut Składniki: podwoiłam ilość 240 g fasoli(...)bułka tartą.Wyszły mi tylko 3, ale to i tak lepsze niż nic :D. Z takich normalnych papilotek wyjdzie ich więcej ;) Pieczemy ok. 40 minut. Sprawdzamy patyczkiem, a jeśli ciasto odkleja się ładnie od brzegów to oznacza że muffinki są gotowe. Smacznego
Różne smaki w kuchni