Ostatnio na blogu umieściłam przepis na ciasto z wiśniami. Nadal pozostaję w temacie owoców sezonowych i dziś zaprezentuję kolejny pomysł na wykorzystanie wiśni w pysznym deserze
Banana Smileskakao, czekoladę, sodę, sól i proszek do pieczenia. Masło ucieramy z cukrem na biały puch i dodajemy do niego po jednym jajku. Następnie dodajemy banany i rodzynki. Tak powstałą masę dokładnie mieszamy z suchymi składnikami. Ciasto przekładamy do formy keksowej o pojemności ok 900 g wysmarowanej masłem i obsypanej tartą bułką i pieczemy przez 1 h 15 minut(...)formie i kroimy gdy będzie już dobrze schłodzony. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Smacznego!!! Moje sugestie : Ciasto ma bardzo intensywny czekoladowy smak więc jeśli nie przepadamy na gorzką czekoladą można spróbować upiec go z mleczną - będzie wtedy ,,łagodniejsze". Pamiętajmy aby banany były jak najdojrzalsze czyli miały skórkę z czarnym nalotem
sierotka maRysia w kuchnimąki żytniej typ 720, 300 g mąki pszennej chlebowej ( u mnie pszenna typ 750) 300 g wody, 220 g rozgniecionego na papkę banana, 15 g soli łyżka miodu Przygotowanie : Wszystkie składniki ciasta mieszamy i wyrabiamy łyżką około 5 minut. Pozostawiamy ciasto na 30 minut, aby odpoczęło. miód rozpuściłam w wodzie Przygotowujemy 2 foremki o wymiarach
Proste Potrawygniazda nasiennego, kroimy na małe kawałki. Banana obieramy i kroimy w plasterki, śliwki kroimy na małe cząstki. Na patelni rozgrzewamy olej. Nakładamy łyżką porcje ciasta. W każdy placuszek wtykamy po kilka kawałków śliwki lub plasterków banana. Smażymy na średnim ogniu z obu stron na rumiano. Trzeba zwracać uwagę na to jak placki smażą się od strony banan i śliwki, uważajcie
Dzieje kuchennej Wiewiórysłodkościach z kremem przyszedł czas, gdy wszyscy największą ochotę mają na suche, ucierane ciasta, zwykłe babki i klasyczne muffinki. To ciasto, mimo że proste zarówno w smaku, jak i produkcji, jest niesamowite. Cudownie wilgotne, pachnące słodkim karmelem i bananami. Pyszne i na pewno do powtórzenia :) Składniki 3 banany pokrojone w plasterki (ok. 460 g) 75 g cukru * 80 g masła(...)misce lekko ubić jajko z mlekiem, dodać powoli banany, ekstrakt, zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą i solą, następnie dodać do bananów, dokładnie wymieszać, nie miksować. Keksówkę o wymiarach 27x13 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wlać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika na 45-50 minut. Lekko ostudzić w formie, następnie przełożyć na kratkę kuchenną. Smacznego! * w oryginale
Słodkie inspiracjeciasto sera nie zawiera wcale ale cudnie udaje sernik czyli mamy PYRNIK. Ps. zdjęcia i próbę smaku robiłam, gdy ciasto było jeszcze ciepłe , ale po kilku godzinach masa idealnie się zwiąże. Składniki: masa: pół kilograma ugotowanych już ziemniaków 2 banany 200 g orzechów włoskich 100 g brązowego cukru jakiś aromat ja dałam ziarenka z 1 laski wanilii 50 ml wody(...)wegańskiego jogurtu naturalnego lub mleka łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Z podanych składników na ciasto zagnieć ciasto i podziel na dwie części, z czego jedną częścią wylep spód nasmarowanej olejem blachy/tortownicy Zblenduj cukier z orzechami, nie musi być idealnie. Ziemniaki razem z bananami też zblenduj a wodę po ciecierzycy ubij na sztywna panię. Połącz te wszystkie składniki razem ale pianę
greenscarfserniki, ale to ciasto sera nie zawiera wcale ale cudnie udaje sernik. Ps. zdjęcia i próbę smaku robiłam, gdy ciasto było jeszcze ciepłe , ale po kilku godzinach masa idealnie się zwiąże. Składniki: masa: pół kilograma ugotowanych już ziemniaków 2 banany 200 g orzechów włoskich 100 g brązowego cukru jakiś aromat ja dałam ziarenka z 1 laski wanilii 50 ml wody(...)wegańskiego jogurtu naturalnego lub mleka łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Z podanych składników na ciasto zagnieć ciasto i podziel na dwie części, z czego jedną częścią wylep spód nasmarowanej olejem blachy/tortownicy Zblenduj cukier z orzechami, nie musi być idealnie. Ziemniaki razem z bananami też zblenduj a wodę po ciecierzycy ubij na sztywna panię. Połącz te wszystkie składniki razem ale pianę
greenscarfcukier roztopić w garnuszku na wolnym ogniu i odstawić do ostygnięcie. Rozgnieść banany Mąkę przesiać, dodać do niej proszek do pieczenia, mokre składniki i banany. Wszystko dokładnie wymieszać. Do papilotek nakładać około 1/3 ciasta, następnie łyżeczkę konfitury i znowu ciasto, tak by całość wypełniła ok. 2/3 pojemności. Piec około 35 minut w temperaturze 175 stopni
Ania i Marcin gotująśrodka wanilii i zmiksować wszystko razem. Białka ubić na sztywno połączyć z ciastem delikatnie wymieszać. Smażyć na małej ilości oleju pojedyncze placki . Gdy przestygną posmarować czekoladowym kremem, każdy zwinąć w rulon i ostrym nożem pokroić na kawałki tworząc ślimaczki. Na wierzchu ułożyć po plasterku banana mandarynki i jednym owocu winogrona spiąć wykałaczką od góry. Podawać, pycha! 2. Ania Cyganik-Idęć
Malinowe Pocałunkimąki i cukru, z białą fasolą, której w ogóle nie czuć w cieście. Jest bardzo wilgotne i ma ciekawy smak. SKŁADNIKI Ciasto: 240 g ugotowanej fasoli (lub fasola w puszce) 1 dojrzały banan, 2 jajka, 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego, 3 łyżki płynnego miodu, 2 łyżki kakao (użyłam karobu), 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 1 garść(...)kostek czekolady gorzkiej, 3 łyżki śmietanki 30% WYKONANIE Suchą fasolę dzień przed zrobieniem ciasta zalewamy wodą, następnego dnia wodę odlewamy, gotujemy w zmienionej wodzie do miękkości. Blaszkę o wymiarach 10x22 cm wykładamy pergaminem. W blenderze umieszczamy osączoną z zalewy fasolę, miksujemy, dodajemy pokrojonego banana, miksujemy. Dodajemy pozostałe składniki (za wyjątkiem wiórek i żurawiny), miksujemy dokładnie, dodajemy wiórki i żurawinę, wylewamy
słodki bratekwłaśnie podgrzewam pyszne migdałowo-kokosowe) i dzień od razu staję się trochę lepszy :) Może nie wygląda najbardziej efektownie (ale nie oceniajcie książki po okładce:) ciasto jest przeeepyszne :) Składniki : 3 kwaśne jabłka 1 banan ok 100 g suszonych śliwek ok 10 orzechów włoskich płaska łyżeczka sody łyżeczka przyprawy do pierników łyżeczka dosyć czubata kakao 2 jajka pół(...)dodać do nich rozgniecionego banana, drobno pokrojone śliwki i orzechy, dodajemy również sodę, jajka, przyprawę do pierników oraz kakao, mieszamy dodajemy mąkę i płatki, masę możemy lekko ubić tłuczkiem do ziemniaków, żeby była bardziej spójna, masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy ok 45-60 minut w temperaturze 180 stopni , sprawdzając patyczkiem czy ciasto się upiekło, ciasto wyjmujemy
zdrowa vege kuchniaCiasto drożdżowe to bez wątpienia mój ulubiony rodzaj ciasta. W wersji mini drożdżówek i w towarzystwie zdrowych dodatków smakowało po prostu wspaniale. Miękkie, cudownie pachnące drożdżami... typowe comfort food :) A do tego odpowiednie dla wegan! Co do yaconu, bardzo mi posmakował. Jest miękki i delikatnie słodki, a ponadto bogaty w błonnik. Z kolei orzechy tygrysie mają dość specyficzny smak(...)DROŻDŻÓWKI Z BANANEM /przepis własny/ 40 g mąki pszennej graham 10 g mąki ryżowej 25 g proteinowej mieszanki do wypieku ciasta (można zastąpić mąką) ok. 10 g świeżych drożdży pokrojony częściowo w kostkę, częściowo w plastry banan łyżeczka cukru pudru trzcinowego 70 g jogurtu sojowego waniliowego mleko sojowe do rozrobienia zaczynu łyżeczka pasty waniliowej dwie łyżki syropu klonowego rozpuszczony
Poranek na słodkopewnie ucieszy również fakt, że jest to ciasto, które przygotowujemy bez pieczenia, więc nie potrzebujemy do jego wykonania piekarnika. Czego potrzebujemy? spód: - 2 opakowania ciasteczek zbożowych (jedno opakowanie może być z czekoladą) - 4 łyżki oleju kokosowego góra: - 2 szklanki namoczonych daktyli + woda po namoczeniu - 1 łyżka masła orzechowego - 3 dojrzałe banany - 250 ml śmietany 30% (musi być mocno(...)kruche, można odrobinę skropić je wodą z daktyli. Następnie na wierzchu rozsmarowujemy masę daktylową, a na tym gęsto układamy pokrojone w grube plasterki banany. 5. Śmietanę ubijamy z dodatkiem śmietan-fixu. Ubitą śmietanę układamy na wierzchu ciasta. 6. Ciasto chłodzimy przez kilka godzin, aby smaki się połączyły, a ciastka namokły kremem. 7. Przed podaniem posypujemy ciasto kakaem. Moje ślinianki mocniej
two broke sisterssuszone owoce, kakao - od tego się nie rozchorujesz, nie nabawisz nadwagi, wyrzutów sumienia ... jedynie, być może, od nich uzależnienia. Polecam taką zdrową wariację pączkową. Pyszności! Składniki na 6 sztuk: "ciasto": 3/4 szklanki płatków kokosowych, 1/2 szklanki migdałów, około 1 szklanki suszonych daktyli, moreli, fig lub mieszanki (ja użyłam daktyli), 4-5 łyżek surowego kakao w proszku, 1 łyżka nierafinowanego oleju(...)łyżeczki wanilii mielonej, polewa: 2,5 łyżki karobu, 1 łyżka surowego kakao w proszku, 3,5 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego (rozpuszczonego), dodatki: 1/2 banana, łyżka wiórek kokosowych, kilka jagód goji. Wykonanie: Wszystkie składniki na "ciasto" dokładnie blendujemy. Następnie formujemy z powstałej masy oponki. Wkładamy do lodówki i zabieramy się za przyrządzanie polewy. Składniki na polewę mieszamy. Na naszych pączkach umieszczamy
Jeść, by żyć w zdrowiuPyszne bananowe ciasto przepisu mojej mamusi. Miękkie, zdrowe i sycące - aż nie można się oderwać... Do tego przepis jest wyjątkowo prosty i szybki w wykonaniu - zachęcam do wypróbowania (: Składniki: 4 dojrzałe, miękkie banany 3/4 szklanki cukru trzcinowego 2 jajka 1/3 szklanki oliwy(...)szklanki mąki orkiszowej 1 czubata łyżeczka sody szczypta kurkumy cynamon do posypania Przygotowanie: - cukier utrzeć z olejem - dodać jajka, zmiksować - dodać rozgniecione widelcem banany, wymieszać - dołożyć mąkę, sodę i kurkumę , ponownie wymieszać - ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy, po wylaniu oprószyć cynamonem - piec 30-35 minut w 180 stopniach SMACZNEGO
Pora na pora i pomidora