Zapraszam dzisiaj na pyszne i błyskawiczne ciasto czekoladowe z wiśniami. Do dekoracji użyłam kremu od firmy CYKORIA. Zapraszam również na stronę internetową http://www.cykoria.pl/3,katalog-produktow.html#katalog-produktow , znajdziecie tam szeroki asortyment przypraw, kremów itp. 300 g mąki typ 550 150 g cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)kakao gorzkiego 1 szklanka mleka 125 g roztopionego masła 2 jajka 200 g czekolady mlecznej Milka 250 ml mleka 1 Krem do tortów truskawkowy Cykoria około szklanki wiśni do ciasta mogą być mrożone 1 szklanka wiśni do dekoracji blaszka o wymiarach 33/22 lub tortownica W jednej misce mieszamy wszystkie składniki sypkie.Czekoladę drobno siekamy. Jajka ucieramy
Sama słodycz i szczypta chilimasa na biszkoptach już zesztywnieje wylać resztę masy truskawkowej a potem znowu wstawić do lodówki. Galaretkę truskawkową przygotować według przepisu i wystudzić. Gdy galaretka będzie już zimna i tężejąca na wierzchu sernika ułożyć pokrojone truskawki. Zalać galaretką. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin aby dobrze stężało
Monia miesza i gotujeTruskawki umyć, usunąć szypułki, przepołowić i powciskać w masę serową. Schłodzić. Mus truskawkowy: 500 g truskawek, galaretka truskawkowa. Galaretkę rozpuścić w 250ml wrzątku. Ostudzić. Truskawki zmiksować przy pomocy blendera na puree. Dodać zimną galaretkę. Tężejącą masę wylać na ciasto. Wstawić na noc do lodówki
Z miłości do słodkościWydaje mi się, że nie ma nic przyjemniejszego jak chwila spędzona z kawałkiem dobrego ciasta. Dziś przygotowałam dla Was przepis na Tartę truskawkową z kremem waniliowym i migdałami. Co mogę powiedzieć o tym wypieku? Niebo! Jednogłośnie nadany tytuł najlepszego wiosennego ciasta ever! Koniecznie wypróbujcie, tylko pamiętajcie, na jednym kawalku się nie skończy! Słodkiego dnia!" Składniki 250 g ciasta francuskiego Krem
Słodkie PrzyjemnościCiasto mojego dzieciństwa! Obok koktajlu i pianki truskawkowej to głównie biszkopt z truskawkami królował na moim rodzinnym stole w sezonie truskawkowym. Do dziś pamiętam, że jako dziecko zajadałam się tylko biszkoptem z kremem maślanym. Galaretkę z owocami musiała zjadać mama, ponieważ dla mnie najlepszą częścią w tym cieście był właśnie słodki krem maślany :). Może dlatego nie mam dziś nic przeciwko
Słodki PomysłTradycyjne tiramisu składa się z biszkoptów nasączonych kawą i alkoholem. Dodatkowo do kremu dodaje się surowe jajka. Nic więc dziwnego, że jest deserem podawanym wyłącznie dorosłym
Tradycyjna Kuchniamąka - ile zabierze ciasto (u mnie zazwyczaj 1-1,5 szklanki w zależności od suchości mąki) Nadzienie: ulubiony serek - u mnie homogenizowany frużelina truskawkowa Sposób wykonania: 1. Składniki na naleśniki miksujemy, dodajemy tyle mąki by ciasto miało odpowiednią gęstość, ma spływać z łyżki i jednocześnie pokrywać jej powierzchnię. Smażymy naleśniki. 2. Naleśniki smarujemy serkiem i odrobiną frużeliny truskawkowej. Składamy
Kuchnia domowa Anisię nadaję do kawki z mleczkiem :) Składniki: 2 szkl. mąki pszennej 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szkl. mleka 1 szkl. cukru 1/2 słoika dżemu truskawkowego 1/2 szkl. oleju 3 jajka 2 łyżeczki kakao 1 tabliczka mlecznej czekolady orzechy włoskie do posypania 100 g kremówki 2 łyżeczki przyprawy do piernika Jajka wbijamy do miski i łączymy(...)składniki wsypujemy do masy jajecznej, wszystko dokładnie mieszamy i na końcu dodajemy wlewamy olej. Ciasto przelewamy do wyłożonej pergaminem formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 C na ok. 45 minut. Po wystudzeniu , piernik przecinamy wzdłuż na 2 płaty i równomiernie smarujemy dżemem truskawkowym. Mleczną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy 100 g kremówki. Tak przygotowana polewę
Słodkości i nie tylkoSkładniki na około 25 ciasteczek: 2 ¼ szklanki mąki 2 czubate łyżki kakao 4 łyżki cukru pudru 24 dag masła 4 żółtka (białka możecie wykorzystać do zrobienia truskawkowych tratw ) Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto i dzielimy na 2 części. Każdą część rozwałkowujemy na grubość ok. 0,8 cm (oczywiście mniej więcej ) i wykrawamy serduszka. Ciastka układamy na płaskiej blaszce wyłożonej papierem
Słodki sentymentSkładniki na około 25 ciasteczek: 2 ¼ szklanki mąki 2 czubate łyżki kakao 4 łyżki cukru pudru 24 dag masła 4 żółtka (białka możecie wykorzystać do zrobienia truskawkowych tratw ) Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto i dzielimy na 2 części. Każdą część rozwałkowujemy na grubość ok. 0,8 cm (oczywiście mniej więcej ) i wykrawamy serduszka. Ciastka układamy na płaskiej blaszce wyłożonej papierem
Słodki sentymentŚliwka węgierka zwykła, tak stara odmiana jak i przepis na szybki placek ze śliwkami. Jak w czasie sezonu truskawkowego, nie może na stole zabraknąć maślanego ciasta z truskawkami , tak z początkiem jesieni nie da się zapomnieć o placku ze śliwkami. W Brukseli pierwsze węgierki już się w sklepach pojawiły, a placek znikł ze stołu, tak że nie zdążyłam nawet zrobić
Z notatnikasezonie truskawkowym drożdżówki muszą być! A rzecz to wiadoma,że wszystko co z truskawkami najlepsze jest 😀 🍓🍓🍓 ciasto: 500 g mąki pszennej 200 ml ciepłego mleka 40 g drożdży 4 łyżki cukru 1 jajko 1 żółtko 100 g masła szczypta soli 1 łyżka cukru z wanilią na budyń: 400 ml mleka 1 budyń waniliowy
Kolorowa kuchnia Elkismak, gdyby nie fakt, że to % mogłabym powiedzieć, że smak dzieciństwa się w niej pojawia, ale z racji alkoholu tak nie powiem. :) Z ciężkim czekoladowym ciastem komponowała się idealnie. Wyczuwalny smak waty cukrowej, lekko truskawkowy doskonale oczyszcza kubki smakowe. Ja jestem niezwykle nią zaskoczona! Przejdźmy jednak do przepisu na ciasto, bo jeżeli już tutaj trafiliście, to zapewne macie
MamaOskarkaWitam Kochani, jako że sezon truskawkowy w pełni, chcę Was dziś zaprosić na bardzo szybkie, łatwe i rewelacyjne w smaku ciasto na maślance z oryginalną kruszonką i truskawkami. Zapraszam i polecam gorąco SKŁADNIKI *przepis na blaszkę 25x25cm CIASTO -2,5 szkl mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml) -125ml oleju -250ml maślanki -3/4 szkl cukru -2 łyżeczki proszku
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokujest bardzo kwaśny) - 350 g serków z prawdziwą wanilią (patrz na skład) - 2,5 łyżeczki żelatyny - 50 ml namoczonych nasion chia - puder truskawkowy do dekoracji DOKŁADNIE WYMIESZAJ SKŁADNIKI na spód, płatki możesz trochę rozgnieść. Małą foremkę do ciasta (18 cm) wyłóż folią spożywczą, masę na spód przełóż do tortownicy i bardzo dokładnie ugnieć. Wstaw do lodówki, ŻELATYNĘ ZALEJ MAŁĄ ilością(...)wymieszaj z chia, a następnie dodaj do reszty serka. Jeśli mus jabłkowy już stężał przełóż ostatnią warstwę i wstaw do lodówki. Po około godzinie ciasto jest gotowe. GOTOWY SERNIK NA ZIMNO posyp pudrem truskawkowym i smacznego
Kuchnia bezglutenowa Lolichce Wam się piec a wypadałoby coś zrobić. Tym bardziej, że mamy takie pyszne owoce. Proponuję właśnie ten deser. Pycha… Składniki: Biszkopty Truskawki, czereśnie około ½ kg 2 galaretki truskawkowe 1 duży jogurt typu bałkańskiego lub 2 małe ( ja dałam dwa małe light ) ½ l gorącej wody Forma keksówka Wykonanie: Dno formy wykładamy połamanymi biszkoptami i lekko je ugniatamy. 2 galaretki(...)połączyć składniki. Gdy galaretki będą lekko tężeć dodajemy owoce i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na biszkopty. Wstawiamy do lodówki. Po stężeniu wyjmujemy z formy i kroimy na kawałki jak ciasto ( jeżeli używacie metalowej formy, nie zapomnijcie wyjąć deseru, aby nie „nie przeszedł” smak blaszką ). SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject
Smaki Ewyblogu jest już kilka przepisów na ciasta ucierane, a ja cały czas wyszukuję następne. Jak dla nas nie może być sezonu truskawkowego bez ucierańca. Tym razem postanowiłam wykorzystać przepis Bereniki . Ciasto wyszło przepyszne. Mięciutkie, delikatne. Polecam z całego serca. Składniki: 250 g mąki pszennej 100 g cukru 130 g masła 3 jajka
Sto kolorów kuchniZdecydowanie mój NR.1 w sezonie truskawkowym!Przepis ze starego zeszytu cioci , który od lat zajmuje honorowe miejsce w mojej kuchni!Ciasto ZAWSZE znika gorące prosto z piekarnika , bo nikt nie może się doczekać kiedy przestygnie!Niesamowicie miękkie … puszyste …. i dzięki dodatkowi jogurtu : niezwykle delikatne!Robi się je błyskawicznie i zawsze się udaje!Kto spróbuje raz, gwarantuję , że już
Ostra na Słodko