zmienić kaliber… Na pierwszy ogień poszła chałka. Chciałem zrobić tradycyjną, puchatą bułę z mąki pszennej, która by połechtała moje glutenowe receptory. Niestety okazało się, że jak to na ciasto drożdżowe przystało, chałka za bardzo urosła już w piekarniku i dotykała górną częścią grzałki… wsio się spaliło i nie było co pokazać. Poirytowany poleciałem do marketu po mąkę pełnoziarnistą(...)słodkie śniadanie. Pełnoziarnista słodka bułka to jest to! A z czym zjadłem bułkę? Standardowo, na jednej połówce wylądowało tahini , na drugiej masło orzechowe , a obie zostały dodatkowo namaszczone dżemem truskawkowy z miętą, którego, z ręką na sercu, nie polecam… za słodki. Dobrze, że kawy nie słodzę, bo bym padł z zasłodzenia Pełnoziarnista słodka bułka Wydrukuj przepis Porcji: 1 bułka
Blendmanciasto robiłam w formie tortu, zdjęcie przedstawia je jeszcze bez dekoracji. Postanowiłam podzielić się przepisem, bo chociaż było całkowicie improwizowane to wyszło bardzo smacznie. Udało mi się spróbować tylko piętkę, ale jak dla mnie było lekkie, nieprzesłodzone a brzoskwinie dodały mu świeżości. *foremka 25*34 cm Składniki: na biszkopt jasny: 6 jajek 1,5 szklanki mąki 1 szklanka cukru(...)serka mascarpone 100 g gorzkiej czekolady puszka brzoskwiń 2 łyżki cukru pudru łyżka żelatyny na masę ciemną: 350 ml kremówki 150 g czekolady deserowej dodatkowo: 3-4 łyżki konfitury truskawkowej syrop z brzoskwiń w puszce Biszkopty upiec najlepiej dzień wcześniej. Białka ubić z cukrem na sztywno. Ubijając dodawać po żółtku. Kiedy masa będzie gęsta i puszysta dodać mąkę wymieszaną
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaTruskawki królują więc dziś będzie coś słodkiego, pewnie już się domyślacie :) Pyszne biszkoptowe ciacho z truskaweczkami. Składniki na biszkopt: 3 jajka 5 łyżek
Różowa kuchniaNie lubię, gdy sernik jest suchy i przypomina wiór;) Dlatego stale szukam doskonałego przepisu. Ten jest fantastyczny, nie jest suchy, ale też nie "pływający":) Pyszny kruchy
Z miłości do słodkościUPALNY DZIEŃ! 17. PUSZYSTA DOMOWA CHAŁKA! 18. PRZEPIS NA JAGODZIANKI! 19. JAGODZIANKI Z SEREM I JAGODAMI! 20. WAKACYJNA SAŁATKA Z NAJLEPSZYMI POLSKIMI SMAKOŁYKAMI! 21. FRANCUSKIE TOSTY! 22. CIASTO Z TRUSKAWKAMI 23. MAŁOSOLNE 24. WOŁOWY BURGER PO HAWAJSKU 25. DOMOWY BURGER WOŁOWO- WIEPRZOWY Z GRILLOWANYMI WARZYWAMI 26. NAJWAŻNIEJSZE ZASADY PRZY ROBIENIU OGÓRKÓW! 27. PIZZA - JAK ZROBIĆ W DOMU? 4 PRZEPISY(...)ZAPIEKANE TRUSKAWKI - SŁODKOŚCI NA WEEKEND 29. PRZEPIS NA TARTĘ RUSTYKALNĄ BEZ LAKTOZY 30. GRECKA TARTA DIONIZOSA! 31. SERNIK NA ZIMNO Z GALARETKĄ I TRUSKAWKAMI TYLKO 5 SKŁADNIKÓW! 32. DIETETYCZNY TRUSKAWKOWY SERNIK NA ZIMNO! 33. PIEROGI Z JAGODAMI JAK U BABCI! 34. ZAPIEKANE NALEŚNIKI Z TRUSKAWKAMI 35. PRZEPIS NA MUFFINKI Z TRUSKAWKAMI I KOKOSEM
SMYKWKUCHNICiasto Pawiana to jedno z moich ulubionych wypieków. Ale tym razem zrobiłam go w wersji bez pieczenia z dodatkiem truskawek i galaretki. Smakowało wspaniale :) Takie prosto z lodówki będzie idealnie smakować w upały :) SKŁADNIKI NA BLACHĘ 25/40 CM SPÓD: ok. 20 dag okrągłych biszkoptów MASA: 1 kg mielonego sera (w wiaderku) 2-3 łyżki cukru pudru 2 galaretki(...)cytrynowe ORAZ: 2 galaretki truskawkowe lub wiśniowe truskawki ok. 1 kg (lub wg uznania) opakowanie ciepłych lodów (kupiłam w Lidl- opakowanie po 12 szt) mleko do nasączenia WYKONANIE: Formę wykładamy folią spożywczą lub papierem do pieczenia, aż po brzegi. Biszkopty nasączamy mlekiem, układamy i docinamy wg potrzeby. Ciepłe lody kroimy na pół. MASA: Dwie cytrynowe galaretki rozpuszczamy w połowie
Pani na deserznane pod różnymi nazwami (śmietanowiec, galaretkowiec) i różnie jest robione. Niektórzy preferują śmietanę 18%, inni kremówkę lub mleko. Mimo wszystko każda wersja wygląda podobnie i baaardzo apetycznie. Ja swoje ciasto nazywam śmietanowcem i robię ze śmietany 18-22% - w zależności jaką mam pod ręką. Deser jest przepyszny i zawsze szybko znika! Polecam! (Tortownica o średnicy 24-26 cm) Masa(...)śmietany 18-22% 1 szklanka cukru pudru (1 szklanka = 250 ml) 200 ml wody 5 łyżeczek żelatyny (płaskich) Dodatkowo: 3 galaretki o różnych kolorach (u mnie agrestowa, cytrynowa i truskawkowa - Emix ) Ponadto: biszkopty do wyłożenia dna Przygotować galaretki (najlepiej dzień wcześniej). Galaretki osobno rozpuścić w 450 ml gorącej wody i przelać do płaskich naczyń/pojemnik
Di gotujeblaty biszkoptowe przekłada się…. kwaśną śmietaną, i już:) żadnego ubijania, żadnego ucierania czy gotowania budyniu. Śmietana pod wpływem temperatury z biszkoptu zamienia się w pyszny krem. Na wierzch ciasta wystarczy wyłożyć owoce: brzoskwinie, a w sezonie – truskawki, które przykrywamy galaretką. Prawda, że proste? I pyszne, spróbujcie:) Biszkopt: 4 jajka 1 szkl. drobnego cukru (ew. kryształ) 1 szkl. mąki(...)mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1-2 łyżki oleju Dodatkowo: średni kubek kwaśnej śmietany 18% Zott (330g) puszka brzoskwiń (lub świeże truskawki) 2 galaretki brzoskwiniowe (truskawkowe) Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzącej wody. Odstawiamy do stężenia. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając na początku szczyptę soli. Do ubitych białek stopniowo dodajemy cukier. Nie przerywając ubijania dodajemy
Smaki Na TalerzuPyszne połączenie sera z galaretką i owocami. Ciasto bez pieczenia, przekładane herbatnikami więc szybkie w wykonaniu. Do ciasta możemy wykorzystać inne owoce, na przykład brzoskwinie lub porzeczki. Przepis ze strony Moje Kuchenne Rewelacje z moimi zmianami. Polecam! Sernik na zimno z truskawkami Składniki na formę 24x24cm: Na masę serową: 120 g miękkiego(...)masła 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią lub ziarenka z 1 laski wanilii 2 łyżki żelatyny 1kg twarogu, zmielonego dwukrotnie Na wierzch: 2 galaretki truskawkowe 300 świeżych truskawek Dodatkowo: duże opakowanie herbatników pełnoziarnistych Wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w 800ml gorącej wody, odstawiamy do wystudzenia, a następnie schładzamy w lodówce. Umyte i odszypułkowane truskawki kroimy
Smak mojej kuchniszklanki, cukier brązowy 3 łyżki, mandarynka 1 szt, masło 15 dag, drożdże suche 1,5 łyżeczki, mleko 1 szklanka, jajko 1 szt, Nadzienie: dżem truskawkowy 0,5 słoika, Lukier: sok z limonki lub mandarynki 4 łyżki, cukier puder 1 szklanka, Dodatkowo: jajko 1 szt, mleko 1 łyżka, Sposób przygotowania: Wszystkie składniki suche mieszamy ze sobą(...)mleko podgrzewamy, aby było cieple i dodajemy do suchych składników. Mandarynkę ścieramy na tarce i bardzo dokładnie zagniatamy ciasto.Przykrywamy ściereczką i Odkładamy do wyrośnięcia na 1,5h. Z gotowego ciasta robimy ma ł e kulki i każdą z kulek rozpłaszczamy w rekach, nakładamy łyżeczkę dżemu i zlepiamy tak, aby podczas pieczenia się nam nie otworzyła. Bułki układamy na formie
kulinarne odsłony paticiasta używam śmietanki w proszku, gdyż uważam, że takie ciasto zyskuje na lekkości. Składniki: Biszkopt: * 5 jaj * 5 łyżek cukru * 1 szklanka mąki pszennej * 1 łyżka mąki ziemniaczanej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 3 łyżki oleju Masa: * 2 opakowania śmietanki w proszku "Śnieżka" * 400 ml zimnego mleka * 2 galaretki truskawkowe * 300 ml wrzątku Ponadto: * około 0,5 kg truskawek(...)wysokiego naczynia wlać zimne mleko, wsypać "Śnieżkę" - ubić. Do ubitej śmietanki wlać wystudzoną galaretkę - wymieszać. Na biszkopt wylać połowę masy, szybko ułożyć truskawki, wylać resztę masy i przykryć biszkoptem. Ciasto wstawić do lodówki na min. 1 godzinę. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego
kolorowotorcikowoWegańska, bez glutenu tatra daktylowo-kokosowa z śliwkami. Dzięki słodkości daktyli oraz śliwek nie wymaga dosładzania. Składniki: Spód 12 sztuk daktyli 1 łyżka oleju kokosowego 1/2
Truskawkowa FiestaSerników ciąg dalszy!!! Tym razem jest to bomba proteinowa z ostatnim podrygiem truskawek. Sernik jest delikatny, owocowy, nie ma spodu ale za to jest w nim
Candy PandasPiątnicy 1/3 szkl cukru 80 g masła 2 jajka kl M 3 łyżki budyniu bez cukru np. waniliowego 60 ml mleka masa z galaretki: 1/2 paczki galaretki truskawkowej (akurat taką miałam) 3-4 łyżeczki jogurtu naturalnego dodatkowo: kilkanaście herbatników około 100 g borówek Spód 1. Ciastka kruszymy i zalewamy roztopionym masłem. Całość mieszamy, aż utworzy się konsystencja "mokrego piasku(...)Dzielimy masę da dwie części i pierwszą wykładamy na spód ciasteczkowy. Na masę serową wykładamy herbatniki, a na nie resztę masy serowej. Na sam koniec układamy borówki i chowamy ciasto do lodówki. Masa z galaretki 5. Połowę opakowania galaretki rozpuszczamy w 200 ml bardzo gorącej wody i odstawiamy aby zaczęła tężeć. 6. Kiedy zacznie lekko tężeć dodajemy do niej jogurt
Gotowanie...to proste !pudru 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 galaretka truskawkowa (czerwona) 1 galaretka cytrynowa (żółta) 1 galaretka agrestowa (zielona) 1 galaretka wieloowocowa (niebieska) 1 galaretka jagodowa (fioletowa) 280g biszkoptów z galaretką truskawkową oblanych czekoladą Wierzch: 300g śmietany 36% 1 śmietan fix 2 łyżki cukru pudru różowa posypka Wykonanie: 1. Okrągłe naczynie (np. miseczka) o średnicy 23 cm i pojemności 2l wyłożyć dokładnie(...)Sernikową kopułę wyjąć z miseczki, obsmarować bitą śmietaną, wykonać małe rozetki z bitej śmietany i posypać różową posypką. Serek Mascarpone pochodzi z Włoch i jest najbardziej popularnym składnikiem wielu ciast i deserów. Przyrządza się go ze śmietanki, dzięki czemu ma lekko słodkawy smak. Twaróg sernikowy z Mascarpone Président to unikalne połączenie śmietankowego serka Mascarpone i twarogu. Dodatek serka Mascarpone dodaje
Szalona Kuchnia Eweliny