Sezon na truskawki w pełni, więc pora go wykorzystać! Z racji, że bardzo lubię truskawki upiekłam przepyszną tartę, która posmakuję dla największych łakomczuchów. Składniki: Spód i
Truskawkowa Fiestałyżki) 100 g miękkiego masła 200 g śmietanki 30 % + 1 łyżeczka cukru waniliowego Dodatkowo: ok. 500 g owoców (np. maliny, borówki, truskawki) galaretka o wybranym smaku (u mnie truskawkowa) Tutaj znajdziesz proporcje składników na inne wielkości blaszek Tutaj znajdziesz proporcje składników na różne wielkości tortownic Przygotowanie: Biszkopt: Mąkę, skrobię i proszek do pieczenia wymieszaj w misce, odstaw na później(...)dodaj olej, zmiksuj przez chwilę. Odstaw mikser. Do miski z masą jajeczną przesiej sypkie składniki i wymieszaj wszystko szpatułką na jednolitą masę (dosyć delikatnie, żeby nie zniszczyć piany). Gotowe ciasto przełóż do blaszki, której dno jest wyłożone papierem do pieczenia (boki pozostaw puste, nie smaruj ich tłuszczem). Piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 160° przez ok. 15 min, do suchego
Słodki Blogduchu nie podniosło...? A jak już mi się uda, to wychwala, jakbym mu podała na talerzu danie ukradkiem podebrane z królewskiego stołu, nawet, gdy są to tylko zwykłe lody truskawkowe. Ostatnio sam nawet takie ukręcił - podobno wyszły pyszne. I, jeśli wierzyć Mamuni, teraz nie wolno ich jeść, tylko trzeba podziwiać, jakie piękne wyszły... Dzisiaj Dzień Ojca, a ja, cóż(...)może w końcu razem upieczemy ten chleb, na który nigdy nie możemy znaleźć czasu...? Wracają do meritum - Tato, wszystkiego najlepszego . Dzisiaj pokażę Wam przepis na naprawdę pyszne ciasto. Drożdżówkę z rabarbarem i truskawkami, z dużą ilością kruszonki. To mojego Taty i moje wspomnienia z dzieciństwa - Babcia drożdżówki z rabarbarem piekła od zawsze, oboje je uwielbiamy. Za mięciutkie ciasto
Pożeraczka, czyli raz adobrzeoctu jabłkowego 1/3 szklanki (80 ml) mleka roślinnego Nadzienie: 6 średnich jabłek 1 galaretka roślinna (40 g) pomarańczowa 2 galaretki roślinne (2 x 40 g) czerwone (np. truskawkowe lub wiśniowe) *Zamiast piec biszkopt można ewentualnie użyć gotowych ciastek biszkoptowych. Wykonanie: Biszkopt: Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. Do większej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, wsypujemy cukier i mieszamy(...)niewielkiej misce mieszamy olej, ocet i mleko roślinne aż pojawią się grudki przypominające ścięte mleko (to prawidłowa konsystencja). Dolewamy to do mieszanki z mąką i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C (ja używam termoobiegu) przez około 20 minut. W czasie, gdy biszkopt się piecze, przygotowujemy nadzienie. Nadzienie: Jabłka
Lamarida.plmąki/200 g masła/ 100 g cukru pudru, następnym razem będę kombinować nad zmniejszeniem masła i cukru. Inne pomysły na wykorzystanie truskawek: Chlebek z truskawkami Owsiane muffiny truskawkowe Asymetryczne galaretko-pianki Koktajl truskawka-kiwi-banan Tort z truskawkami, brzoskwiniami i kremem galaretkowym Spód tarty: - 300 g mąki ( u mnie 200 g białej pszennej(...)chłodnego masła - 100 g cukru pudru - 1 jajko/ 2 żółtka - 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej zalane 4 łyżkami wrzątku i ostudzone Posiekaj wszystkie składniki w malakserze kuchennym. Z ciasta uformuj kulę, zawiń w folię i przełóż na pół godziny do lodówki. Po tym czasie nasmarowaną masłem/wyłożoną papierem do pieczenia formę wyłóż rozwałkowanym ciastem. Prawdopodobnie zostanie trochę ciasta, resztę możesz
Corner With Recipesowsianą wystarczy zmielić kaszę jaglaną lub płatki owsiane w młynku do kawy. Najlepiej podać je z czymś słodkim lub kwaśno-słodkim. Nam smakowały z brzoskwiniami, borówkami, płatkami migdałowymi, dżemem truskawkowym i syropem klonowym. Inspiracja od anappleeveryday . Składniki: 1 szklanka mąki jaglanej ½ szklanki mąki kukurydzianej 1 szklanka mąki owsianej ½ szklanki wiórek kokosowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki ksylitolu(...)ulubione mleko – około 1,5 szklanki 4 łyżki oleju Najpierw wymieszaj w misce wszystkie suche składniki. Następnie dodaj mleko i olej i wszystko dokładnie wymieszaj (ma wyjść dość gęste ciasto). Smaż placki na patelni bez tłuszczu, kładąc 1 łyżkę ciasta na 1 placek. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Zapraszam do udziału w konkursie! Źródło Drodzy Czytelnicy, przed Wami niezwykła okazja
Qlinarnie i Qlinarniemleka 1/2 litra kwaśnej śmietany 4 jajka 3/4 kostki masła- ja dałam całą 1 szklanka cukru- uważam, że to za dużo polecam ok 1/2 szkl cukru 1 galaretka truskawkowa 3 opakowania herbatników- u mnie biszkopt z 3 jaj Wykonanie: Oba mleka razem zagotować. Śmietanę wymieszać z jajkami i wlać na gotujące mleko, odcedzić otrzymany twarożek. Masło utrzeć dodając(...)cukru, następnie dodać twarożek. Masę przełożyć do tortownicy wyłożonej herbatnikami (ja upiekłam biszkopt w zwykłej blasze, prostokątnej) Galaretkę przygotować według przepisu podanego na opakowaniu, schłodzić i wylać na wierzch ciasta. Całość wstawić do lodówki na minimum dwie godziny
Ciasteczkowy Potwóroparciu o przepis na "Ciasteczka cytrynowe" z "Ciasteczka. 1001 przepisów z całego świata i na każdą okazję" Przygotowanie: Najpierw łączymy wszystkie mokre składniki. Potem dodajemy stopniowo suche składniki, aż ciasto zrobi się miękkie i lepkie. Wykładamy łyżką (duże porcje, wówczas ciasteczka będą piękne i pulchniutkie) na blachę wyłożoną papierem do pieczenie, pamiętając o zachowaniu odstępów między ciasteczkami. Pieczemy w temperaturze(...)stopni przez około 8-10 minut. W oryginalnym przepisie podany czas pieczenia wynosi 6-8 minut, ale u mnie był troszkę dłuższy. Ciasteczka można również podawać polane np. lukrem truskawkowym. Idealna propozycja w sezonie, gdy królują te piękne, małe, czerwone owoce. Smakują wyśmienicie. Spróbujcie. Smacznego
Słodkie okruszkiznów naszła mnie ochota na muffinki!Czekoladowe były … z amaretto również … bananowe też … kokosowe i truskawkowe również …Postanowiłam zrobić takie jakich do tej pory nie było – z daktylami!Pomysł był strzałem w 10 , gdyż muffinki znikały w tempie ekspresowym!Do zrobienia wykorzystałam daktyle i kandyzowany cukier Nie tylko pięknie wyglądały , ale i smakowały obłędnie(...)SKŁADNIKI:- mąka pszenna – 150 g- mąka ziemniaczana – 100 g- proszek do pieczenia – 2 łyżeczki- sól – 1 szczypta- cukier – 100 g- olejek do ciast śmietankowy – 1 łyżka- olej rzepakowy – 80 ml- jajko – 1 szt- jogurt naturalny – 250 g- daktyle – 100 g- kandyzowany cukier – 50 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Obie mąki , proszek
Ostra na Słodkoczar ;) ulubione knedle z dzieciństwa . Pamiętam jak dziś , jak z siostrą czekałyśmy z wywieszonym językiem ;) , kiedy ugotują sie te pyszne kulki z truskawką w środku :).Do tej pory , sezon truskawkowy nie może się obyc bez knedli :) Składniki: kg ziemniaków kg truskawek 7 łyżek mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko margaryna i bułka tarta do polania Sposób przygotowania: Ziemniaki(...)wcześniej ( najlepsze są takie , nie ma trudności w sklejeniu knedla i ładnie się łączą wszystkie składniki. Do ziemniaków dodawac kolejno wszystkie składniki zaczynając od jajek, mąki i ugnieśc ciasto , aby było jednolicie połączone.( mąki podałam tyle , ale wszystko zależy od ziemniaków , dodawac tyle, żeby ciasto nie przywierało do rąk , makę podsypujemy pod każdą knedle , żeby nie było trudności
Słodkości i nie tylkoszybki . Dzięki niemu nie muszę już czekać, aż młodsze dziecko się obudzi (lub tak jak to zazwyczaj bywało, gdy syn spał używać łyżki i siły rąk podczas robienia ciasta). Blender jest dostępny w różnej kolorystyce (3 do wyboru). Mój jest zielony, co bardzo podoba się córeczce. Mi podobają się zabezpieczenia np. nie ma obawy, że podczas blendowania pokrywka nam się(...)średnie banany 3 małe brzoskwinie 12 truskawek + 1 na ozdobę Z podanych proporcji wychodzi 1 duży pucharek. Ja przygotowałam 1 średni pucharek + 1 małą szklaneczkę w wersji wyłącznie truskawkowej (dla synka). Przygotowanie: Do misy blendera z nożami wkładamy obranego banana i obrane brzoskwinie bez pestek. Całość miksujemy dosłownie chwilę do uzyskania jednolitego musu. Mus przelewamy do pucharka. Tworzymy drugą
Słodkie okruszkiPrzepyszne jest to ciasto ! Kruchy spód z ciasteczek maślanych pełnoziarnistych, krem z mascarpone i białej czekolady oraz ta przepyszna frużelina z jakże wspaniałych i słodziutkich truskawek :) Oczywiście do frużeliny możecie użyć dowolnych owoców świeżych lub mrożonych lub nawet pomieszać je, a smak będzie za każdym razem inny. Do spodu możecie również wykorzystać przeróżne ciasteczka aby i on nie był monotonny(...)tortownicę 22 cm Spód: 180 g ciasteczek maślanych lub pełnoziarnistych lub czekoladowych 80 g masła Masa: 250 g mascarpone 200 ml śmietanki 30-36 % 100 g białej czekolady Frużelina truskawkowa: 250 g truskawek, mogą być mrożone (mogą być inne owoce) 4 łyżeczki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka wody 1 płaska łyżeczka żelatyny Spód 1. Ciastka kruszymy i zalewamy
Gotowanie...to proste !ciacho, inspirowane przepisem znalezionym tutaj. U mnie ciasteczkowy, bo akurat białko o takim smaku mam w domu. Ale każdy inny smak też będzie dobry, można próbować do woli: czekoladowy, truskawkowy, waniliowy… co kto chce, na pewno będzie pyszne😀 Składniki – spód kokosowy : 3 jajka 50g mąki kokosowej 30g wiórków kokosowych 15g oleju kokosowego – zimnego Opcjonalnie: jakieś słodzidło do dosłodzenia(...)czasu – około 15 minut do pół godziny – w zależności od wielkości kostki. Pod koniec prażenia jabłek dodajemy duuużo cynamonu😉 I odstawiamy jabłka do ostygnięcia. Teraz bierzemy się za robienie ciasta – i tak jak lubię najbardziej – wszystkie składniki mieszamy razem na jednolitą masę😀 Wychodzi zwarte ciacho o plastelinowej konsystencji. Masę wsadzamy do zamrażalnika na 15 minut albo do lodówki na godzinę
Jak gotować i nie zwariowaćDrożdżowe ślimaczki przekładane truskawkow ą konfitur ą s ą idealnym pomysłem na weekendowe, rodzinne śniadanie. Ciasto drożdżowe jest bardzo delikatne, puszyste, pachnące, z wyraźną nuta cytryny a nadzienie z konfitury rozpływa sie w ustach. Ślimaczki przetestowałam na grupie przedszkolaków, którzy walczyli o każd ą bułeczkę i o każdy(...)pszennej typu 00 50 g masła 50 g cukru 25 g drożdży 5 g soli 300 ml tłustego mleka 1 cytryna 150 g konfitury truskawkowej * Włosk ą m ą kę typu 00 można zastąpić polsk ą m ą k ą typu 500, która jest idealna do wypieków wymagających
La grande e la piccola cuocalubiłam ciast z tego gatunku. Uwielbiałam za to wszelkie ciasta z galaretką. Po latach gust mi się zmienił na korzyść wspomnianych serników. Pozostała sympatia do galaretek. Czyli dzisiejsze ciasto jest w sam raz dla mnie, a do tego gdy wzbogacone jest to truskawki, za którymi przepadam, to nie potrzeba mi nic więcej do szczęścia. Sernik z truskawkami i galaretką(...)truskawkowa wykonanie: Ciasteczka kruszymy i łączymy ze stopionym masłem. Taką mieszankę przekładamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Za pomocą miksera ubijamy serki z cukrem, jajkami i skórką oraz sokiem z cytryny. Masę serową przekładamy na tortownicę. Sernik pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180°C. Aby sernik pozostał biały w trakcie pieczenia przykrywamy go folią aluminiową. Upieczone ciasto pozostawiamy
Przysmaki Karolki