bananami. Naleśniki to genialny deser na gorąco, który możemy podać na różne sposoby. Uwielbiają je zarówno dzieci jak i dorośli. W dzieciństwie moimi ulubionymi były naleśniki z dżemem truskawkowym, a teraz to sama nie wiem, które lubię najbardziej bo wszystkie nadzienia są przepyszne. Naleśniki uwielbiam szczególnie za to, że ratują mnie gdy nie mam w domu nic słodkiego. Wystarczy mąka(...)domu dżemu ani nic innego co nadawałoby się na nadzienie to wystarczy mi cukier do posypania naleśników i też są pyszne 😊 Składniki (na 10 dużych naleśników): ciasto naleśnikowe: mąka pszenna 3 szklanki, woda 1,5 szklanki, mleko 1,5 szklanki, jajko 1 szt, kakao 1,5 łyżki, sól szczypta, tłuszcz kokosowy do smażenia, nadzienie: śmietanka 36 % 500 ml, banan
kulinarne odsłony patilśniącą masę. Moja kochana mama mimo 84 lat zawsze jest gotowa do pomocy. Jest cudowna Formowanie pierogów – Ciasta jest dosyć dużo, więc wałkować trzeba partiami. Nabrać część ciasta i rozwałkować na cienką warstwę. Za pomocą dużej szklanki wycinać koła. Na środek każdego położyć farsz i dokładnie zakleić. Pierożki rozłożyć na stolnicy obsypanej mąką. Następnie wykonać wszystkie pozostałe pierogi. Gotowanie(...)wodę. Partiami wrzucać przygotowane pierożki. Gotować od wypłynięcia pierożków na powierzchnię wody 1 minutkę. Podanie – Pierogi wyjąć łyżką cedzakową na durszlak, odcedzić, wyłożyć na talerz. Polać przygotowanym sosem truskawkowym i pokrojonymi truskawkami. Mam nadzieję że widać jak smakują Moja kochana Kornelcia tak zajada Cała rodzina była zaproszona na obiad
Kuchnia Pokoleńjajka - 2-3 łyżki mleka - różowy barwnik spożywczy - szczypta soli - kieliszek likieru kokosowego *krem: - 250 g mascarpone - 2 tabliczki białej czekolady (200g) - 4 łyżki wiórek kokosowych *dodatkowo: - maczek truskawkowy - cukrowe perełki - mini żelki owocowe Przygotowanie: Masło i cukier utrzeć na puszystą masę. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym miksując około 1 minuty na średnich obrotach. Dodać likier(...)bezpieczna dla zdrowia podana jest na etykiecie. Dodać mąkę wymieszaną z solą, proszkiem i sodą i bardzo szybko zmiksować do dokładnego połączenia składników. Dodać mleko, ponownie zmiksować. Gotowym ciastem napełnić papilotki lub silikonowe formy do muffin i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st (termoobieg) na 25 minut. Upieczone odstawić do ostygnięcia. Przygotować krem - czekoladę rozpuścić w kąpieli
W poszukiwaniu inspiracjiżółtek 2/3 szklanki mleka ½ szklanki cukru 20 g masła (stopionego) szczypta soli 3 łyżki ekstraktu z wanilii* tłuszcz do smażenia (u mnie olej rzepakowy) Do nadziania: gładki dżem truskawkowy Do posypania: cukier puder Drożdże wkruszyć do kubeczka i wymieszać z łyżką cukru. Gdy zrobią się płynne, dodać połowę mleka i czubatą łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić na 15 minut(...)miski. Dodać żółtka, mascarpone, pozostałe mleko, resztę cukru, ekstrakt z wanilii, sól oraz rosnący zaczyn. Natłuszczając dłonie stopionym masłem, wyrobić gładkie, jednolite i odstające od miski i rąk ciasto. Miskę przykryć ściereczka i pozostawić na 45-50 minut do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Nadziewanie pączków konfiturą wiśniową przed smażeniem: Ciasto rozwałkować na oprószonym mąką blacie na grubość
Czerwień i błękitpieczenia 1/4 łyżeczki soli 3/4 filiżanki cukru 6 łyżek masła (temp. pokojowej) 1 duże jajko i 1 białko (temp. pokojowa) 1 łyżeczka esencji waniliowej 1/2 filiżanki mleka konfitura truskawkowa cukier puder Do dzieła! Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce mikserem na średnich obrotach ubijamy cukier i masło(...)białko, cały czas ubijając masę następnie dodajemy wanilię. Stopniowo dodajemy mąkę (w 3 porcjach) na przemian z mlekiem (w 2 porcjach), miksując aż wszystkie składniki się połączą. UWAGA! Ciasta nie można wyrabiać za długo! Nakładamy równe porcje ciasta do foremek - ok 3/4 wysokości. Pieczemy 18-20 min do uzyskania jasnożółtego koloru. Ważne jest aby po upieczeniiu pozostawić babeczki
Kolejny blog o gotowaniurazem propozycja na pyszne, słodkie śniadanie lub podwieczorek. Delikatne, puszyste, wilgotne placuszki, w smaku przypominające sernik. Podaję je z sosem truskawkowym i cukrem pudrem, ale świetnie pasowałby też gorący sos czekoladowy lub konfitura z dowolnych owoców. Składniki: 250g twarogu 2 jajka 1/2 laski wanilii 25g cukru pudru 50g mąki pszennej olej do smażenia Przygotowanie: Ser wkładamy do miski, rozgniatamy(...)widelcem, dodajemy żółtka z jajek, cukier, mąkę i ziarenka wyskrobane z laski wanilii. Składniki łączymy ze sobą za pomocą widelca. Z białek ubijamy lekką pianę i mieszamy z ciastem twarogowym. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju, łyżką nakładamy porcję ciasta i formujemy z niej placek. smażymy 2-3 minuty z każdej strony. Przekładamy na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru
Smakowity Blog Kulinarnydzień upiekłam dzieciom pyszne kolorowe muffinki z motylkami :) Przepis prosty i szybki :) Zapraszam :) Składniki : 2 szkl mąki tortowej 1/2 szkl oleju 1/2 szkl jogurtu owocowego ( ja dałam truskawkowy Bakoma ) 1 szkl cukru 1 cukier wanilinowy Dr. Oetkera 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia kokos w kosteczkach Krem waniliowy Dr. Oetkera 1 szkl mleka Barwnik czerwony i niebieski(...)cukrem wanilinowym na gęsty kogel mogel. 2. Dodać jogurt , olej, mąkę i proszek , wszystko wymieszać mikserem. 3. Papilotki przełożyć do foremki na muffinki . 4. Do każdej nałożyć po łyżce ciasta jogurtowego a na wierzch po kilka kosteczek kokosu lekko wciskając w ciasto. 5. Piec w temp 180 st . około 20 minut do suchego patyczka . 6. Krem ubić z mlekiem ,podzielić
Sama słodycz i szczypta chiliSkładniki: 2 i 1/2 szklanki mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 10 dag masła 2 jajka 3/4 szklanki cukru konfitura np. truskawkowa, wiśniowa Przygotowanie: W jednej miseczce wymieszać składniki suche W drugiej miseczce bardzo dokładnie wymieszać składniki mokre: mleko, roztopione masło i jajka Do miseczki z suchymi składnikami wlać składniki mokre i dokładnie wymieszać(...)długie mieszanie może wpłynąć na to, że muffiny będą twarde Przygotować blaszkę i papierowe papilotki Do każdej foremki wlewać po pół jej objętości, nałożyć płaską łyżeczkę konfitury i wlać ciasta do 3/4 wysokości foremki Piec w nagrzanym piekarniku do temp. 200 stopni C, przez
Proste Potrawybułeczki na śniadanko. Można dodać do nich wszystko co lubimy. Moje są w nieco słodkiej wersji z dodatkiem pysznych i zdrowych otrębów z truskawkami, dzięki czemu bułeczki mają wspaniały truskawkowy smak oraz śliczny żółty kolor. Musicie koniecznie wypróbować;) Składniki: 4 szkl. mąki pszennej, 2 łyżki cukru, 2 łyżki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki soli, 4 jajka, 125g masła, szkl. śmietany(...)cukier do posypania. Przygotowanie Mąkę przesiać, zmieszać z cukrem, solą, proszkiem. Dodać posiekane masło. 3 jajka rozkłócić, wymieszać ze śmietaną, dodać do suchych składników. Wymieszać z otrębami. Odrywać kawałki ciasta, formować małe bułeczki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować ostatnim rozkłóconym jajkiem, posypać cukrem. Piec ok. 20-25min w temp. 200st. Ostudzić na kratce. Smacznego:) Przepis dodaję
Z miłości do słodkościśmietanki kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru 1/4 szklanki gorącej wody 2 łyżeczki żelatyny Składniki na poncz: Sok z 1/2 cytryny 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 400 g dżemu truskawkowego 50 g wiórek kokosowych marki Kresto 100 g drażetek czekoladowych 2 rurki z kremem czekoladowym 1 banan Przepis na biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli(...)miksując. Do masy dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Następnie dodajemy przesianą mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i całość mieszamy delikatnie łyżką do całkowitego połączenia wszystkich składników. Tak przygotowane ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 26 cm, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia (boki pozostają bez papieru). Biszkopt pieczemy w nagrzanym do 160C piekarniku przez 35 minut. Po upływie
Emcia Pichcichodzi przede wszystkim o konsystencję i smak. Obiecuję, że kiedyś zmierzę ile czego dodaje i dopiszę:) Zawsze daję mąkę pszenną, mleko, troszkę cukru, szczyptę soli, czasami odrobinę oleju do ciasta czasami roztopione masło, czasami cukier waniliowy, czasami odrobinę proszku do pieczenia, czasami wodę mineralna gazowaną, czasami cynamon, różnie. To wszystko zależy od humoru. Wierzę, że jesteście wyrozumiali i wybaczycie(...)kilka świeżych truskawek kilka listków mięty kilka łyżek konfitury z tego przepisu około 150 ml śmietanki kremówki cukier puder do smaku Wykonanie: Na cieplutkim naleśniczku rozsmarowujemy konfiturę truskawkową, naleśnik zwijamy, albo składamy - jak kto woli:) Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, truskawki kroimy w plasterki, albo ćwiarteczki. Na złożonym przez nas naleśniku układamy truskawki i bitą
Blondynka GotujeNalewka truskawkowa z limonką, mimo że jest ona tylko 33 % jest ostrzejsza w smaku za sprawą limonki, która dodaje charakteru. Czas wykonania: 1h (+4 miesiące 2 tygodnie oczekiwania) Ilość porcji: 3 butelki po 0,5 l (1,5l) Moc: 33% Trudność wykonania: łatwe Miesiąc wykonania: czerwiec – lipiec Składniki: 1,5 kg truskawek 0,3 kg cukru 0,5 l spirytusu(...)przegotowaną wodą wymieszaną ze spirytusem i dostawić w to samo miejsce na 2 tygodnie szczelnie zakręcając słój, żeby alkohol nie wyparował. Po 2 tygodniach truskawki odcedzić i wykorzystać do ciasta lub lodów, a nalewkę dokładnie przefiltrować (najlepiej przez gazę). Dodać do tego sok z 2 limonek i skórkę z jednej! Dwa tygodnie później wyciągnąć skórkę z limonki, nalewkę wlać
KuchniaWeDwoje.plHej!, jak zapewne widzicie mamy taką porę że gdzie nie popatrzymy tam sprzedają... TRUSKAWKI, dlatego im więcej pomysłów na ich skonsumowanie tym lepiej :) . Dziś połączenie smaków
Kuchnia PROzdrowotnajest się raczej bez wyboru- trzeba nauczyć sie piec torty! Oto jeden z nich. Tort dla Olgi. Bardzo prosty i smaczny. Z jasnych biszkoptów. Przekładany galaretką truskawkową, z kremem z białej czekolady. Wierzch jest z bitej śmietany. Praca z tym tortem może być fajną zabawą. Udekorujcie tak jak lubicie. Biszkopt- będziecie potrzebować dwa takie biszkopty(...)biszkopt zostanie upieczony i wystygnie, delikatnie oddzielić nożykiem. Piec w temperaturze 160 -170 stopni około 35-40 minut ( w zależności od piekarnika) do suchego patyczka. (jak nakłujemy patyczkiem ciasto i po wyjęciu pozostanie on suchy, znaczy że biszkopt gotowy) Po wyjęciu z piekarnika upuścić na podłogę z wysokości 40 cm (dzięki temu biszkopt nie opadnie ). Biszkopty możecie upiec nawet
Piekarz-Kucharz-Garkotłukciastem możemy się delektować o każdej porze roku, pod warunkiem, że latem zmiksujemy truskawki i zamrozimy je. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 1,5 szklanki mąki 1 szklanka cukru pół łyżeczki proszku do pieczenia Ubijamy pianę i stopniowo dodajemy cukier. Do masy jajecznej dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Kwadratową blaszkę wykładamy papierem(...)pieczenia, wylewamy na papier masę biszkoptową. Pieczemy w temperaturze 180 stopni - ok. 25 minut. Masa truskawkowa: 1 kostka masła pół kg zmiksowanych truskawek 1 szklanka cukru Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do tej masy po łyżeczce (to bardzo ważne, gdy dodamy od razu więcej zmiksowanych truskawek, nie połączymy dokładnie masła z przecierem truskawkowym
Pyszności Słodkości