lodówki na noc. Po wyjęciu nie wstrząsam puszką tylko ją otwieram i zdejmuje łyżką śmietankę kokosową która wytworzyła się na wierzchu puszki. Reszta mleczka przyda się do ciasta naleśnikowego. Ciasto: Białka ubijam na sztywną pianę ze solą i wygarniam na miseczkę. W tej samej misce ubijam mikserem żółtka, mąkę, mleczko, wodę, olej, na koniec dodaję pianę z białek i mieszam(...)przekładam do rondelka, dodaję miód i smażę tak długo aż zrobią się geste i woda odparuje. Zimne naleśniki smaruję śmietanką, układam kawałki truskawek składam na ćwiartki, wierzch polewam dżemem truskawkowym, i rozpuszczoną czekoladą w kąpieli wodnej
wesoła kuchniaSkładniki: 1 duże op. okrągłych biszkoptów, 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego, 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 1 szkl. gorącej wody,, 4 różne galaretki o kontrastowych kolorach ( u mnie truskawkowa, gruszkowa, niebioeska - wieloowocowa + jabłkowo-miętowa na wierzch deserku) owoce do dekoracji ( u mnie banany i truskawki) ewentualnie 3-4 łyżki cukru pudru (jeśli ktoś woli słodsze deserki) Blaszkę 25x40(...)zostanie wyraźny ślad po trzepaczce. Po 1/3 masy dodać do każdej z galaretek. Dokładnie wymieszać. Wylewać na środku blaszki po 3−4 łyżki na przemian (tak jak w przypadku ciasta Zebra). Masa sama rozpłynie się na boki, tworząc kolorowe fale. Wstawić do lodówki na 1−2 godziny. Udekorować owocami. Zalać zimną galaretką przygotowaną według przepisu. Ponownie wstawić do lodówki. Smacznego
Moje Słodkie PiekiełkoSkładniki; 20 dag margaryny 15 dag mąki gryczanej 20 dag mąki pszennej 10 dag cukru pudru 1 zółtko 1 łyzka smietany szczypta soli Z podanych składników wyrobić ciasto a następnie zawinąć je w folie i chłodzić około 1 godz. Nadzienie; 50 dag rabarbaru 2 garście truskawek 1 opakowanie zelfixu 2;1 1 szkl. cukru Rabarbar(...)tertaletek smarujemy margaryna. Ja wysmarowałam je olejem, ponieważ wystarczy "wymalować" foremke pędzelkiem i gotowe.Ciasto wałkujemy a następnie wykrawamy koła i wylepiamy nimi foremki. Do każdej wkładmy konfiturę rabarbarowo - truskawkowa. Nastepnie wkładamy je do nagrzanego piekarnika do 180C i pieczemy około 15 min. W tym czasie robimy beze. Skłądniki na bezę; 5 białek 3/4 szkl. cukru pół szklanki cukru
Radość kipiąca uśmiechem.Tutti frutti to pyszny owocowy deser z budyniem. Owoce i śmietana dają mu kwasowości i poczucia orzeźwienia, natomiast dzięki budyniowi i dżemom jest on słodki. Tutti
Bardzo Gruby SmokMoją ulubioną opcją na śniadanie jest pieczywo. Mianowicie chleb razowy z dodatkami. Postanowiłam zmienić moje menu na bułeczki śniadaniowe. Bardzo pożywne, a zarazem syte zaspokoją nasz
Truskawkowa FiestaPyszne ciacho wykonane przez moją Mamę. Biszkopt: 6 jaj 1 szkl. mąki pszennej 1 szkl. mąki ziemniaczanej 1,5 szk. cukru 2 łyżeczki proszku do
Moje domowe kucharzenieNiedzielnie popołudnia to dla mnie idealny czas dla rodziny. A jak spotkania z rodzinką to kawka i ciastko. Najlepiej jeszcze jak ciastko szybko się zrobi i
Gotowanie z pasjąNiedzielnie popołudnia to dla mnie idealny czas dla rodziny. A jak spotkania z rodzinką to kawka i ciastko. Najlepiej jeszcze jak ciastko szybko się zrobi i
Gotowanie z pasjąŁatwe i pyszne ciasto ,szczególnie lubiane przez dzieci .Moja jest miłośniczką wszelkich galaretek i sztywnych pianek . Polecam ,smacznego. Składniki: na biszkopt, blaszka kwadratowa o boku 20 cm 3 jajka 3 łyżki drobnego cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka oleju 1 łyżka wody Rozdzielamy białka od żółtek.Ubijamy białka z cukrem na sztywną pianę, dodajmey po jednym żółtku i miksujemy(...)dodajemy delikatnie łyżką do masy jajecznej mieszając ,tak, aby piana nie opadła. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 175 stopniach przez około 20 minut. Studzimy. Truskawkowa pianka: 1 galaretka truskawkowa 125 ml śmietany kremówki Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, zgodnie z przepisem Na opakowaniu i odstawiamy do stężenia.Kiedy zacznie się delikatnie Ścinać ubijamy śmietanę kremówkę
Ladylaura.Kocham pyzy, przypominają mi moje dzieciństwo spędzone u babci, uwielbiałam je jeść z musem truskawkowym lub polane śmietaną z dodatkiem cukru. Moja dzisiejsza wersja jest wytrawna z podsmażanym boczkiem i cebulką. Przepis z 1910 roku, który dostałam od Leny odsyłam Was do niej po więcej tradycyjnych przepisów , które wspólnie odtwarzamy. Składniki: 250 ml mleka 4 dag drożdży 2 jajka(...)mlekiem, dodaj 3 łyżki mąki. Przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce. Następnie wbij dwa jajka, sól, 1 łyżkę masła oraz przesianą mąkę. Wyrabiaj ciasto do czasu, aż będzie odchodziło od ręki. Przełóż ciasto na stolnice i rozwałkuj na grubość 3 cm Za pomocą szklanki wykrawaj kółka, ciasto przykryj ściereczką na 40 minut
Kukuleczkiśmietaną z cukrem (tak wiem wiem, że to niezdrowe, piszę tylko jak podawała mi je mama w dzieciństwie ;) ). Ja swojej córze zaserwowałam je z odrobiną śmietany i domowym dżemem truskawkowym. Oczywiście zjadła tylko dżem i zlizała śmietanę, zostawiając pieroga dla "ał ał". Cynamon był w siódmym niebie... Pierogi z serem na słodko 1kg białego twarogu 2 żółtka miód/cukier/ syrop(...)masy serowej budyń bez cukru albo samą mąkę ziemniaczaną, żeby był bardziej zwarty, ale u nas wszyscy jakoś wolą bardziej miękki ser. Mąkę przesiać i dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Powinno mieć konsystencję plasteliny, stąd też proporcje wody podałam mniej więcej, wszystko zależności od tego jak glutenowa będzie mąka. Dlatego wodę dobrze dolewać stopniowo, zaczynając od wlania 400ml. Ciasto lubi
Przepysznik - BLW i nie tylkoKolejna propozycja serniczka na zimno. Galaretki i owoce możemy oczywiście zmieniać w zależności od sezonowości owoców. Sernik robi się szybko i prosto. SKŁADNIKI (na foremkę 28x24
Moje Kuchenne RewelacjeKiedy ja ostatnio jadłam zdrowego fast food'a? Prawie rok temu, kiedy dodałam po raz pierwszy na bloga przepis na pizze. Jak ja mogłam wytrzymać? Sama
Truskawkowa FiestaMASA -2 śnieżki -400ml mleka -serek homogenizowany waniliowy duży 400g -2 czubate łyżki żelatyny -0,5 szklanki wrzątku DODATKOWO -1 duży banan -trochę soku z cytryny -2 galaretki truskawkowe lub malinowe (czerwone) -700 ml wrzątku -opcjonalnie troszkę barwnika spożywczego czerwonego Przygotowanie torcika zaczynamy od zrobienia spodu. Herbatniki wrzucamy do malaksera i miksujemy na okruszki. Dajemy do miski, masło rozpuszczamy(...)kolor :-) Banana kroimy na plasterki, można tak jak ja, wyciąć małe serduszka :-) Układamy na masie. Smarujemy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Gdy galaretka będzie tężejąca wylewamy ją na ciasto. Dajemy do lodówki na całą noc, następnego dnia ściągamy obręcz tortownicy, i delikatnie usuwamy formę, dobrze jest pomóc sobie nożem. I gotowe :-) Torcik jest lekki, nie za słodki,wysoki, puszysty
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku