Cukier w współczesnym świecie stoi na pierwszym miejscu. Znajduje się dosłownie wszędzie. Zaczynając od słodyczy, kończąc po gotowe dania obiadowe czy napoje. Mówi się, że cukier
Truskawkowa FiestaW związku ze zbliżającym się „Dniem dziecka” przygotowałam deser z myślą o wszystkich milusińskich Ciekawy pomysł, proste i pyszne składniki… Wszystko razem tworzy
Oryginalny smakUwielbiam przedświąteczne przygotowania. Są bardzo pracochłonne, ale sprawiają mnóstwo radości i satysfakcji. Dom cudownie pachnący piernikami, wspólne pieczenie i dekorowanie ciast i ciasteczek a w tle świąteczne piosenki. To wyjątkowy czas, który zdarza się tylko raz w roku. Już nie mogłam się doczekać kiedy znowu się zacznie :) Nic nie równa się domowym wypiekom i wspaniale jest potem usiąść przy pięknie(...)maczek mango, maczek truskawkowy, karmel, posypka owocowa i płatki czekoladowe słoik ulubionego dżemu Przygotowanie: Masło roztopić w garnuszku, dodać cukier/ksylitol i mieszać do rozpuszczenia. Dodać miód i odstawić aby masa lekko przestygła (nie całkiem). Mąkę, kakao i sodę przesiać. Dodać przyprawę do piernika oraz cynamon i wymieszać. Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić gładkie ciasto. Będzie się kleić
Ze smakiem i z pasjąinnych ciast. Ja dziś zrobiłam tradycyjną wersję na ciastkach i z galaretką, bo dawno takiej nie było. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2l mleka (użyłam 2%, ale najlepsze jest mleko tłuste) 500ml śmietany 18% 5 jajek 0,5szkl. cukru pudru 200g masła sok z cytryny lub olejek cytrynowy ulubione ciastka na spód 2 galaretki (u mnie truskawkowe) Sposób przygotowania(...)średnicy 26cm (można użyć mniejszej) wyłożyłam papierem do pieczenia. Na dnie blachy ułożyłam ciastka. Użyłam różnych: herbatników, markiz, pierniczków. Na ciastka wyłożyłam przygotowaną masę i wyrównałam powierzchnię. Ciasto odstawiłam do lodówki. W tym czasie przygotowałam galaretki według instrukcji na opakowaniu i odstawiłam do wystygnięcia. Lekko tężejące wylałam na ciasto. Sernik znów odstawiłam do lodówki, żeby galaretka stężała. Już
Waniliowe ImprowizacjeBył już Kubuś , był Shrek to teraz czas na Fionę. Świetne ciasto na moje imieniny. Przygotowanie tego ciasta jest banalnie proste, mimo że składa się z kilku warstw. Ja przygotowałam aż dwie blaszki i powiem, że znikało to ciacho bardzo szybko. Nie należy o najsłodszych, ale w taki upał sprawdziło się idealnie. Składniki : Biszkopt : * 4 jajka * szklanka mąki pszennej(...)mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać, przelać do prostokątnej foremki i piec 30 minut na złoty kolor w 180 stopniach. Masa budyniowa : * 900ml soku przecierowego malinowego bądź truskawkowego * 3 budynie malinowe bez cukru * dodatkowo duże opakowanie ciastek typu delicje malinowe - około 30 sztuk Przygotowanie : Budyń przygotować według zaleceń producenta, tylko zamiast mleka ugotować go na soku. Będzie gęsty
Magiczne Życie Martypianę, dodać cukier i nadal ubijać do uzyskania szklistej piany. Dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao i jeszcze raz delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 26 cm i piec w temperaturze 175 o C około 20-25 minut. Upieczony biszkopt wystudzić i delikatnie nasączyć, np. kompotem z truskawek. Krem(...)banany; dżem truskawkowy( u mnie truskawkowo-bananowy); czekolada gorzka; 250 ml śmietany 30% lub 36%; 1 cukier waniliowy; 1 łyżka cukru pudru; Przestudzony i nasączony biszkopt wyłożyć do tortownicy, w której był wcześniej pieczony. Biszkopt posmarować dżemem. Na dżem wyłożyć banany przekrojone wzdłuż na pół (banany skropiła sokiem z cytryny). Na banany wyłożyć krem czekoladowy. Ciasto odstawić na około
In my kitchenjajek 127 g mąki tortowej 45 g mąki ziemniaczanej 203 g cukru szczypta soli Krem z białej czekolady 500 g białej czekolady 750 ml śmietany kremówki 36% Frużelina truskawkowa 500 g truskawek 3 łyżeczki żelatyny 100 g cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Krem maślany (Swiss meringue buttercream) 230 g masła 180 g drobnego cukru(...)sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki mieszamy razem, przesiewamy i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy najlepiej na małych obrotach miksera. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy
Wędrówki po kuchniDodatkowo: truskawki (ok 400 g) 2 galaretki truskawkowe Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno. Wsypać cukier i mieszać cały czas, aż otrzymamy lśniącą i gładką bezę. Następnie dodajemy żółtka. Na końcu wsypujemy partiami mąkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną, kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie ale dokładnie mieszamy. Gotowe ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem
My simple kitchenCiasto jest niezwykle delikatne i puszyste. Dzięki galaretce i arbuzowi jest również orzeźwiające. Jednym słowem doskonały deser do letniej kawy. Biszkopt: 3 jajka 1/2 szkl cukru 2/3 szkl mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 250 g serka mascarpone 500 ml śmietanki 30 % 2 śmietan-fixy 4 łyżki cukru pudru 1/2 dużego arbuza 2 galaretki truskawkowe Biszkopt: Białka(...)misie miksera utrzeć mascarpone ze śmietanką i cukrem. Gdy masa zacznie gęstnieć dodać śmietan fix. Nie miksować za długo! Biszkopt posmarować kremem, ułożyć kuleczki z arbuza, zalać tężejącą galaretką. Ciasto wstawić do stężenia na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą
Smakołyki AsiCiasto walentynkowe serduszko Pyszne i w miarę proste w przygotowaniu romantyczne ciacho, idealne na dzień zakochanych! Składniki: Biszkopt: 4 jajka 4 płaskie łyżki cukru 4 płaskie łyżki mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia 2 płaskie łyżki kakao szczypta soli Krem śmietankowy: 250 ml śmietanki kremówki 30% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 3 płaskie łyżki(...)żelatyny 1/3 szklanki wrzątku Serduszka: 3 galaretki truskawkowe 0,75 litra wrzątku Polewa czekoladowa: 100g czekolady mlecznej lub gorzkiej (lub pół na pół) ok 5 łyżek mleka *** Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i przelewamy do wąskiego i wysokiego naczynia lub do szklanek. Odkładamy do ostygnięcia i wkładamy do lodówki aby galaretka całkowicie stężała *** *** Białka jaj ubijamy ze szczyptą
Blog z Apetytemmusiał trochę poczekać na ciasto to wtedy musiało dopiero smakować:D Jakby więc nie patrzyć podziękujmy dzisiejszej technologii za roboty kuchenne, które nam ułatwiają życie:) A tym czasem zapraszam do spróbowania tego deseru:) Składniki: biszkopt: 2 jajka 3 łyżki mąki łyżeczka proszku do pieczenia łyżka cukru masa: litr śmietany kremówki 30% galaretka owocowa truskawkowa lub malinowa(...)odpowiedniej ilości wody) Układamy ostatnia warstwę ptasiego mleczka i wkładamy całość do lodówki. Roztapiamy drugą tabliczkę czekolady i polewamy nią wierzch, można posypać na wierzch wiórkami kokosowymi. Ciasto po 2 h w lodówce można podawać na stół. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodziePuszyste ciasto czekoladowe w towarzystwie pysznego kremu z mascarpone będzie wdzięcznym ciastem na romantyczna kolacje czy Walentynki. Na pewno skradnie nie jedno serce. Składniki: (na tortownicę o średnicy 22cm) 2 jajka 3 białka ¾ szklanki cukru Aromat waniliowy Szklanka mąki pszennej ¼ szklanki mąki krupczatki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia ½ szklanki oleju ½ szklanki wody 3 płaskie łyżeczki kakao Na krem: 200ml(...)śmietany kremówki 3 łyżeczki cukru pudru 250g serka mascarpone odrobina różowego barwnika w proszku do dekoracji: draże śmietankowe i truskawkowe Wykonanie: 1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać cukier i aromat waniliowy oraz wodę i olej. Wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Jajka i białka ubić na puszysta masę. Dodać do reszty składników bardzo delikatnie mieszając. Piec przez
Pyry na Gazlitrowy słoik musu jabłkowego (lub 1,5 kg jabłek startych na tarce o grubych oczkach, przesmażonych z 2 łyżkami cukru) 1 galaretka agrestowa lub cytrynowa (ewentualnie truskawkowa) 1 galaretka truskawkowa 1 opakowanie Śnieżki w proszku mleko do przygotowania Śnieżki polewa czekoladowa Orzechy wkładamy do foliowego woreczka i rozdrabniamy za pomocą tłuczka do mięsa (lub siekamy nożem(...)Upieczony biszkopt studzimy i odklejamy z papieru. Następnie wkładamy go z powrotem na ten sam papier i do tej samej blaszki (ułatwi nam to wyjęcie gotowego ciasta). Na biszkopcie rozsmarowujemy mus jabłkowy Teraz przygotowujemy piankę. Śnieżkę ubijamy z mlekiem według instrukcji na opakowaniu, gdy już jest gotowa pomalutku, cienką strużką wlewamy zimną galaretkę i dobrze miksujemy. Piankę przekładamy
Rozpustne gotowaniePrzepis na szybki i pyszny deser z truskawkami w roli głównej. Idealny gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Składniki: 200g serka mascarpone 5 łyżek jogurtu greckiego
Wasze PrzepisyCzas czytania: 2 min Koktajl truskawkowy jest chyba najpopularniejszym koktajlem, a co za tym idzie koktajlem, który ma największą ilość przepisów. Podrzucę Wam jeszcze jeden wariant
SprawdzonaKuchnia.plSezonowy, szybki w przygotowaniu sernik na zimno z orzeźwiającymi, dojrzewającymi w słońcu truskawkami to doskonała propozycja chłodnego deseru w upalne dni. Składniki: Masa serowo-truskawkowa: 1kg
Szalona Kuchnia Ewelinysię piekarnika nie chce włączać. Lubię za to robić ciasta na zimno, takie bez pieczenia, na spodzie z biszkoptów. Tym razem serniczek z serka homogenizowanego i jogurtu greckiego. Dwu kolorowy, jedna warstwa to galaretka winogronowa z borówkami i jogurtem właśnie, a druga to serek homogenizowany, truskawki i galaretka truskawkowa. Serniczek lekki i smaczny. Polecam i miłego dnia Wam życzę
kruche babeczkimówiąc już o rodzajach dżemów, polecam! Zapraszam na moje ciasto póki jeszcze jest Składniki: 2 szklanki mąki pszennej tortowej 2 jajka 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej poł szklanki wiórków kokosowych 1 szczypta soli 1/2 szklanki drobnego cukru 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1 szklanka maślanki słoik dżemu pomarańczowego, wiśniowego, truskawkowego skórka otarta z jednej cytryny do ozdoby: lukier lub polewa czekoladowa
Zasmakuj Kuchniktóre trzeba przetrzeć go przez sito ( ja użyłam dżemu truskawkowego którego nie przecierałam) 1 roztrzepane jajko do posmarowania brzegów ciastek Wykonanie: masło ucieramy z cukrem, na jasną i puszystą masę, następnie dodajemy jajko, ekstrakt waniliowy lub ziarenka z laski wanilii i miksujemy następnie do masy stopniowo dodajemy mąkę , ciasto dokładnie mieszamy ( może się delikatnie kleić) , formujemy z niego kulę
Słodkie zapomnienietwierdzić, że smakuję jeszcze lepiej niż świeże. Uwielbiam dżem truskawkowy, ale zaraz po nim jest malinowy, chociaż może oba lubię tak samo. Dżem z malin robię bez przecierania, gdyż zawarte w nich drobne pestki uważam za cechę charakterystyczną malin i zupełnie mi one nie przeszkadzają. Jeśli potrzebuję do ciasta lub kremu malin bez pestek, to dżem lekko podgrzewam
Kuchcik gotujezachwalać, myślę że skusi się na nie każdy miłośnik ciast z galaretką. *blaszka 25*34 cm Składniki: paczka okrągłych biszkoptów 250 g truskawek szklanka jagód 1/2 szklanki poziomek 500 m mleka 5 łyżek żelatyny 5 jajek 1 szklanka cukru 250 g masła 2 łyżki kakao 2 opakowania galaretki truskawkowej 2 opakowania galaretki owoce leśne Dno i boki blaszki wyścielić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamoim stole. Przeważnie podaję na obiad naleśniki posmarowane domowym dżemem truskawkowym . Dziś jednak proponuję naleśniki z owocowym twarożkiem. Korzystając z darów natury skomponowałam pyszne, lekkie serowo-owocowe nadzienie. Tak podane naleśniki będą częściej u mnie gościć. Spróbujcie, zapraszam. ... naleśniki - smaczny i szybki obiad dla małych i dużych Składniki: Ciasto naleśnikowe - najprostsze: Można również wykorzystać przepis na: kokosowe naleśniki , sojowe
Słodkie okruszkiPrzepyszne ciasto o delikatnym wyglądzie Składniki Biszkopt - 3 jajka - 3 łyżki mąki - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia - 1/2 szklanki cukru Krem - 1 l mleka - 3 budynie - 6 łyżek cukru - 300 g masła Galaretka - 3 galaretki truskawkowe - 3 jabłka posypka kokosowa - 300 g kokosu - 150 g masła - 4 łyżki cukru
W królestwie smaków BeatyPopularny drink w wersji truskawkowej będzie inspiracją do prozdrowotnego koktajlu MARGARITA który na pewno Wam zasmakuje. Solidna porcja witaminy C i działanie antybakteryjne a także ksylitol
Kuchnia PROzdrowotnaskładniki * paczka podłużnych biszkoptów * 500 ml śmietany kremówki * 1 szklanka adwokata * 2 opakowania bitej śmietany w proszku * 6 łyżeczek żelatyny * likier truskawkowy lub malinowy * truskawki * galaretka
Mix smaku