Zawsze uwielbiałam to ciasto, ale sama nigdy nie robiłam. Podpytałam więc Mamę o przepis i zrobiłam swoją wersję, bez surowych żółtek w masie. Jej zresztą obawiałam się najbardziej, bo wiem, że lubi się ścinać. Efekty możecie zobaczyć poniżej :) A jeśli się spodobają, to miło mi będzie jak przygotujecie "Bananowca" dla swoich najbliższych, a ze mną podzielicie się opinią(...)pełna łyżeczka proszku do pieczenia 7 łyżek mąki krupczatki 7 łyżek maki ziemniaczanej Masa bananowa: 400g masła 3/4 szklanki cukru pudru 4 banany 1 galaretka cytrynowa 2 galaretki truskawkowe Różowa pianka: 4 białka 4 łyżki cukru 1 galaretka truskawkowa Wierzch: 3 galaretki agrestowe 4 banany Sposób przygotowania: 1. Przed przygotowaniem biszkoptu rozpuszczamy 1 galaretkę cytrynową w 3/4 szklanki gorącej wody
Kuchnia w czekoladziesoli na sztywną pianę. Do ubitych dodawać stopniowo obydwa rodzaje cukru, a następnie żółtka. Na koniec wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 24 cm, której dno wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 30 minut do tzw. suchego(...)międzyczasie galaretki rozpuścić w 750 ml wrzącej wody. Odstawić do lekkiego stężenia (najlepiej do lodówki- będzie szybkiej). Truskawki przekroić w pół i ułożyć na masie serowej. Gdy truskawkowa galaretka zacznie tężeć, wylać ją na masę serową z truskawkami i ponownie schłodzić sernik w lodówce ok. 4 godziny. Smacznego
Nastoletnie Wypiekanieśmietankowym nadzieniem i lekkim ciastem. Udostępnij Składniki na Makowy biszkopt: 6 jajek wielkości L 120 g cukru 1 małe opakowanie cukru wanilinowego (8g) 140 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g maku niebieskiego Krem mascarpone: 500 g mascarpone 500 g kremówki (30%) 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: dżem np. porzeczkowy, truskawkowy, morelowy 50 ml mleka 1 łyżka(...)cukier puder. Miksować na średnich obrotach, aż masa stanie się lekka i puszysta. Wykonanie Wystudzony biszkopt przekroić na 2 części, obie nasączyć mlekiem wymieszanym z rumem. Dolny blat biszkoptowego ciasta posmarować dżemem, na nim rozsmarować połowę kremu mascarpone. Położyć drugi blat, na wierzchu oraz na bokach ciasta rozprowadzić pozostały krem. Torcik wstawić do lodówki na kilka godzin. Torcik makowy
niecodziennikparydobrze nagrzewa, łyżką nakładam porcje ciasta i przewracam je na drugą stronę, gdy na powierzchni placków pojawi się wiele bąbelków. Uchwyciłam to na zdjęciach poniżej, więc mam nadzieję, że będziecie wiedzieć, o co chodzi :) Placki jogurtowe możecie podać na śniadanie z dowolnymi ulubionymi dodatkami. Mój synek najczęściej zjada je (jak prawie wszytko) z dżemem truskawkowym 100% lub polane syropem daktylowym(...)placków jogurtowych: 1. W misce umieść obranego banana, jajka, jogurt grecki oraz miód. Zmiksuj blenderem. 2. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj wszystko łyżką na w miarę jednolite ciasto. 3. Dobrze rozgrzej nieprzywierającą patelnię. Posmaruj jej powierzchnię odrobiną delikatnej w smaku oliwy lub innym wybranych tłuszczem. 4. Łyżką nakładaj porcje ciasta. Ja na jeden placuszek nakładam jedną czubatą łyżkę
Chilli Czosnek i Oliwatakie proste i pyszne ciasto. Uwielbiają je duże i małe dzieci. :) Składniki: Biszkopt 6 jajek 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia sól szczypta Masa śmietankowa 500 ml kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 1/4 szkl ciepłej wody 1 galaretka truskawkowa 1 galaretka cytrynowa 1 galaretka agrestowa(...)posmarowania wierzchu. Szybko dodać 3/4 pokrojonych galaretek, wymieszać łyżką. Wyłożyć na jedną część biszkoptu, przykryć drugą częścią, posmarować odłożoną bitą śmietaną i na górze rozłożyć resztę pokrojonych galaretek. Ciasto włożyć na kilka godzin do lodówki. Ciasto kroimy nożem moczonym w gorącej wodzie. Smaki i kolory galaretek można zmieniać według siebie
Ala piecze i gotujeDo zrobienia tego tortu zainspirował mnie ten tort. Przerobiłam go po swojemu i wyszło cudo! Tort zrobiłam na urodziny mojej mamy.Puszyste biszkopty przełożone dżemem truskawkowym
Przepisy mojej mamyKiedy stragany i sklepy opanowują truskawki, trzeba koniecznie korzystać z tych pysznych owoców, które szybko się kończą, za szybko… Pudding ryżowo-truskawkowy to świetna opcja dla
Słodki sentymentKiedy stragany i sklepy opanowują truskawki, trzeba koniecznie korzystać z tych pysznych owoców, które szybko się kończą, za szybko… Pudding ryżowo-truskawkowy to świetna opcja dla
Słodki sentymentW końcu jest cudowna pogoda, która pozwala na świetne wykorzystanie wolnego czasu. Coraz częściej spotykamy się z przyjaciółmi i znajomymi, gdzie rozmowy umilają przepyszne wypieki! Rozpoczyna
Truskawkowa FiestaSkładniki na biszkopt jajka, 4 szt cukier, 4 łyżki mąka pszenna, 4 kopiaste łyżki Składniki na krem truskawki, 1kg śmietanka, 30%, 400ml galaretka truskawkowa, 3
Gotowanie moimi oczamipowstał ten truskawkowy deser. Składniki: 10 dag serka mascarpone 100 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru z wanilią ( kupiony tutaj ) tabliczka startej czekolady mlecznej 10 truskawek 1 galaretka truskawkowa około 75g ( kupiony tutaj ) 100g herbatników czekoladowych (zmielone w blenderze) 50g masła 1 łyżka brązowego cukru Foremki półkule Wykonanie: Truskawki myjemy oczyszczamy, kroimy wzdłuż i układamy na spód miseczek. Galaretkę(...)nich dodajemy startej czekolady i delikatnie mieszamy. Na stężałą galaretkę wykładamy masę straciattele a na nią krem śmietankowy. Zmielone herbatniki mieszamy z brązowym cukrem i roztopionym masłem. Gotowym ciastem wylepiamy wierzch. Torciki wkładamy do lodówki lub zamrażarki na całą noc. Smacznego! Do wykonania torcików wykorzystałam foremki silikonowej o sześciu gniazdach. Forma silikonowa PÓŁKULE będzie niezastąpiona dla każdego miłośnika wypieków. Idealna
Podróż w kulinariasernik urodzinowy. Tak, tak dziś moje małe święto. Dziś moje… kolejne urodziny Dlaczego nie przygotowałam tradycyjnego tortu? Bo to w końcu moje urodziny A ja uwielbiam serniki i ciasta na zimno. A zdobienia? To przygotowały specjalnie dla mnie moje kochane maluchy (z małą pomocą). Z taką radością wyciskały nadzienia… W założeniu miało być ich ciut mniej, ale dzieci(...)masła dodatkowo: nadzienie truskawkowe, krem waniliowy i kolorowa posypka (wybierane przez dzieci)** *można dodać więcej, ja ze względu na słodkość kremów dałam mniej, aby całość nie była przesłodzona ** można użyć dowolnych, ulubionych kremów lub podać sernik z galaretką i owocami Przygotowanie: Galaretki rozpuszczamy w 500 ml wody, odstawiamy do przestudzenia i przygotowujemy resztę ciasta. Markizy rozdrabniamy w blenderze z nożami
Słodkie okruszkibyły wytrawne ziemniaczane racuchy. Puszyste, mięciutkie – na śniadanie, obiad, kolację, czy przekąskę. Jeśli komuś nie pasuje wersja wytrawna może je podać w wersji słodkiej (z cukrem pudrem, marmoladą, sosem truskawkowym, itp.). Składniki na ok. 12 szt.: - 200 g ugotowanych ziemniaków - 25 g świeżych drożdźy - ok. 250 g mąki pszennej - 1 jajko - 1 łyżka wody - 2 łyżki oleju rzepakowego - 1 łyżeczka(...)olej rzepakowy do smażenia Dodatki (według gustu): - jogurt grecki, śmietana, łosoś wędzony… Lekko ciepłe ziemniaki i drożdże przeciskamy przez praskę (można dokładnie utłuc). Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i zagniatamy ciasto (w razie konieczności można dodać trochę mąki). Ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką, wałkujemy na grubość ok. 1 cm i foremką lub szklanką wycinamy krążki. W szerokim rondlu rozgrzewamy olej
mojewypiekiinietylkopszennej 35g świeżych drożdży 6 żółtek 120g masła 4 łyżki cukru 300ml ciepłego mleka 30ml spirytusu lub wódki olej lub smalec do smażenia konfitura do nadziania – u mnie truskawkowa cukier puder do posypania *** Masło rozpuszczamy i studzimy. Drożdże rozkruszamy i mieszamy z łyżką mąki, łyżką cukru oraz 150ml ciepłego (ale nie gorącego!) mleka i odstawiamy(...)objętość *** *** Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem. Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej rozczyn z drożdży, żółtka utarte z cukrem, pozostałe mleko i mieszamy. Dodajemy wystudzone masło oraz alkohol i wyrabiamy ciasto *** *** Ciasto należy wyrabiać dość długo (ja wyrabiam za pomocą robota), aż będzie odklejało się od miski. Dobrze wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce
Blog z Apetytem