Składniki na biszkopt jajka, 4 szt cukier, 4 łyżki mąka pszenna, 4 kopiaste łyżki Składniki na krem truskawki, 1kg śmietanka, 30%, 400ml galaretka truskawkowa, 3
Gotowanie moimi oczamipowstał ten truskawkowy deser. Składniki: 10 dag serka mascarpone 100 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru z wanilią ( kupiony tutaj ) tabliczka startej czekolady mlecznej 10 truskawek 1 galaretka truskawkowa około 75g ( kupiony tutaj ) 100g herbatników czekoladowych (zmielone w blenderze) 50g masła 1 łyżka brązowego cukru Foremki półkule Wykonanie: Truskawki myjemy oczyszczamy, kroimy wzdłuż i układamy na spód miseczek. Galaretkę(...)nich dodajemy startej czekolady i delikatnie mieszamy. Na stężałą galaretkę wykładamy masę straciattele a na nią krem śmietankowy. Zmielone herbatniki mieszamy z brązowym cukrem i roztopionym masłem. Gotowym ciastem wylepiamy wierzch. Torciki wkładamy do lodówki lub zamrażarki na całą noc. Smacznego! Do wykonania torcików wykorzystałam foremki silikonowej o sześciu gniazdach. Forma silikonowa PÓŁKULE będzie niezastąpiona dla każdego miłośnika wypieków. Idealna
Podróż w kulinariasernik urodzinowy. Tak, tak dziś moje małe święto. Dziś moje… kolejne urodziny Dlaczego nie przygotowałam tradycyjnego tortu? Bo to w końcu moje urodziny A ja uwielbiam serniki i ciasta na zimno. A zdobienia? To przygotowały specjalnie dla mnie moje kochane maluchy (z małą pomocą). Z taką radością wyciskały nadzienia… W założeniu miało być ich ciut mniej, ale dzieci(...)masła dodatkowo: nadzienie truskawkowe, krem waniliowy i kolorowa posypka (wybierane przez dzieci)** *można dodać więcej, ja ze względu na słodkość kremów dałam mniej, aby całość nie była przesłodzona ** można użyć dowolnych, ulubionych kremów lub podać sernik z galaretką i owocami Przygotowanie: Galaretki rozpuszczamy w 500 ml wody, odstawiamy do przestudzenia i przygotowujemy resztę ciasta. Markizy rozdrabniamy w blenderze z nożami
Słodkie okruszkibyły wytrawne ziemniaczane racuchy. Puszyste, mięciutkie – na śniadanie, obiad, kolację, czy przekąskę. Jeśli komuś nie pasuje wersja wytrawna może je podać w wersji słodkiej (z cukrem pudrem, marmoladą, sosem truskawkowym, itp.). Składniki na ok. 12 szt.: - 200 g ugotowanych ziemniaków - 25 g świeżych drożdźy - ok. 250 g mąki pszennej - 1 jajko - 1 łyżka wody - 2 łyżki oleju rzepakowego - 1 łyżeczka(...)olej rzepakowy do smażenia Dodatki (według gustu): - jogurt grecki, śmietana, łosoś wędzony… Lekko ciepłe ziemniaki i drożdże przeciskamy przez praskę (można dokładnie utłuc). Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i zagniatamy ciasto (w razie konieczności można dodać trochę mąki). Ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką, wałkujemy na grubość ok. 1 cm i foremką lub szklanką wycinamy krążki. W szerokim rondlu rozgrzewamy olej
mojewypiekiinietylkopszennej 35g świeżych drożdży 6 żółtek 120g masła 4 łyżki cukru 300ml ciepłego mleka 30ml spirytusu lub wódki olej lub smalec do smażenia konfitura do nadziania – u mnie truskawkowa cukier puder do posypania *** Masło rozpuszczamy i studzimy. Drożdże rozkruszamy i mieszamy z łyżką mąki, łyżką cukru oraz 150ml ciepłego (ale nie gorącego!) mleka i odstawiamy(...)objętość *** *** Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem. Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej rozczyn z drożdży, żółtka utarte z cukrem, pozostałe mleko i mieszamy. Dodajemy wystudzone masło oraz alkohol i wyrabiamy ciasto *** *** Ciasto należy wyrabiać dość długo (ja wyrabiam za pomocą robota), aż będzie odklejało się od miski. Dobrze wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce
Blog z Apetytemherbatników to raczej wynik braku czasu, który świetnie się tutaj sprawdził. Całość jest spójna i smakuje świetnie. Warto upiec taki sernik o każdej porze roku. Jest to idealne ciasto na weekend. Składniki (na formę 20x22 cm wyłożoną papierem do pieczenia): Ciasteczkowy spód: 100 gram herbatników 30 gram ciastek digestive 100 gram rozpuszczonego masła Masa serowa: 850 gram zmielonego twarogu(...)śmietanki 36% 3/4 szklanki cukru skórka otarta z 1 cytryny 4 jaja 1 budyń śmietankowy (proszek) Galaretka jeżynowa 1 i 1/2 szklanki świeżych lub mrożonych jeżyn 1 galaretka truskawkowa + 350 ml wrzącej wody dodatkowo świeże jeżyny do dekoracji Galaretkę truskawkową rozpuszczam w podanej ilości gorącej wody. Jeżyny gotuję na małym ogniu przez 5-8 minut, następnie przecieram przez drobne
Mango Papajasię domyślacie wszystkie składniki na krem muszą być w pokojowej temperaturze. Udało mi się, krem wyszedł przepyszny! Z wielką chęcią zjadłam porcję tortu. Najważniejsze, że synuś był zadowolony! Tort truskawkowy cheesecake Składniki: tortownica o średnicy 23 cm Biszkopt 5 jajek rozbitych do szklanki 1 łyżeczka proszku dopieczenia szklanka mąki, objętościowo tyle samo co jajek w szklance szklanka cukru, objętościowo tyle(...)kolejnych szklanek do takiej wysokości jak jajka w szklance. Zmiksuj jajka z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj z jajkami. Wyłóż ciasto do tortownicy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 45 minut. Można sprawdzić patyczkiem. Upieczony biszkopt spuść na stół z wysokości 60 cm. Odstaw do całkowitego ostudzenia. Biszkopt można upiec
codojedzeniawidelcem z żółtkiem, śmietaną i cukrem na gładką masę. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść, podzielić na 12 równych części a każdą z nich rozwałkować na koło o średnicy ok 15 cm. Kółka naciąć na krzyż nie docinając do środka. Na środek nałożyć po łyżce farszu i łyżeczce konfitury truskawkowej. Zwijać kolejne płatki, oplatając farsz i tworząc różyczki. Drożdżówki układać
Smakołyki AsiSezon truskawkowy trwa, więc trzeba to wykorzystać. Na podwieczorek przygotowałam placki serowe z truskawkami, polane musem z truskawek. Placki są przepyszne, pulchniutkie, słodkie z duuużą ilością truskawek. Znikają w mgnieniu oka, dlatego tu moja rada... koniecznie od razu wymieszajcie ciasto na placki z podwójnej porcji :) Do placków wykorzystałam cukier waniliowy z prawdziwą wanilią od Skworcu . Składniki
Zrób to smaczniemoja propozycja na truskawkową słodycz. Wiadomo, że zdrowiej byłoby koktajl zmiksować, ale że wyjeżdżaliśmy na drugą majówkę - trzeba było z truskawek zrobić coś co się nie zepsuje zbyt szybko. Ponadto mój Mąż już dawno wspominał, że mogłabym upiec w końcu jakieś ciasto. Okazja stał się Dzień mamy i siatka truskawek do zagospodarowania. Przepis jest pyszny, prosty i sprawdzony, więc naprawdę
Kuchnia po mojemuAtrakcyjne ciasto,bez pieczenia, na zimno, smakołyk dla dzieci, bazę stanowi jogurt naturalny, można polecić każdemu taką leguminkę, przyciągającą wzrok,wybornie smakującą, no i bardzo kuszącą ze względu na kolory tęczy... Składniki: galaretki po 1 opakowaniu: agrestowa, cytrynowa, niebieska, truskawkowa, bursztynowa (propozycja) można inne wg uznania jogurt naturalny grecki 1 litr mleko 0,5 szklanki żelatyna
kgwjanczewoktóre dziś chcę przedstawić są moim hitem lata i sezonu truskawkowego. Są przepyszne i każdy to mówił co je spróbował. Nie wierzycie? Zapraszam... Skala smaku 10/10 robiłam z mąką pszenną i razową (na zdj. muffinki z mąka razową). Z pszenną wychodzą bardziej puszyste i mięciutkie. Na tą ilość ciasta można dać 1,5;2 lub 2,5 szkl. pokrojonych
Kubki smakuwyłożyć na ciasteczka. Na nią nałożyć warstwę białą, wyrównać powierzchnię. Ciasto włożyć do piekarnika, od razu zmniejszyć temperaturę do 120 stopni. Piec przez 45 minut. Ostudzić, włożyć do lodówki na 1 h, aż masa zgęstnieje. Wierzch: około 200 g truskawek 200 ml śmietanki 30% (schłodzonej) 200 g konfitury truskawkowej Śmietanę 30% ubić. Schłodzony sernik posmarować warstwą konfitury (zostawić 2 łyżki
Moja Galeria Smakunaszych przepisach. Sezon trwa i należy je wykorzystać maksymalnie. Ciasta, musy, konfitury, dżemy, desery itp. U mnie na blogu przepis na zupę owocową z truskawkami. Doskonała na ciepło i zimno. Podana z makaronem na pewno zaspokoi nasze apetyty. SKŁADNIKI: 1 kg. truskawek 2 litry wody 1 galaretka truskawkowa 1 kisiel truskawkowy makaron ( u mnie pełnoziarnisty świderki 2 goździki opcjonalnie śmietana
W kuchennym oknie EwyJeżeli nie macie czasu na żmudne i czasochłonne przygotowania ciasta kruchego pod tarte, to proponuję zrobić spód ze zmielonych, kruchych ciastek. Taka tarta ze słodką truskawką to przysłowiowe niebo ... 150 g. kruchych ciastek (ja miałem markizy z nadzieniem kakaowym) 110 g. masła 2 małe opakowania serka homogenizowanego truskawkowego 1 galaretka truskawkowa 1 galaretka w zielonym kolorze ok. 300 g truskawek
Jadło i czytadło