różną nazwą, zależnie od regionu. W moim domu funkcjonuje nazwa "kruszawiec", ale równie popularny jest skubaniec czy pleśniak. W każdym razie wszystkie nazwy oznaczają jedno: pyszne, kruche ciasto, z dodatkiem kwaskowego dżemu, owoców i słodkiej, chrupiącej pianki bezowej ... Uwielbiam je za smak, prostotę, i za to, że przywołuje wspomnienia odległych lat i domu rodzinnego... Składniki: (foremka 21cm(...)budyń czerwony bez cukru (malinowy, wiśniowy, truskawkowy lub poziomkowy) 1 łyżka kakao dowolne owoce: u mnie czarna porzeczka odsączona z kompotu 1/2 s łoika dżemu z czarnej porzeczki lub powideł śliwkowych Wykonanie: Żółtka oddzielić od białek. Z margaryny, żółtek, 1/4 szklanki cukru, cukru waniliowego, mąki, proszku do pieczenia i śmietany zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 3 części. Do jednej
Walijskie Pichcenieciasta bez pieczenia. Dziś własnie takie ciasto bez pieczenia dla Was przygotowałam! Jest to lekka, słodka pianka pokryta duża ilością kwaśnych, czerwonych porzeczek, które wspaniale przełamują słodki smak pianki. Ciasto jest łatwe i szybkie, bo wymaga tylko kilku składników. Zawsze się udaje i z całą pewnością poradzą sobie z przygotowaniem nawet ci, którzy myślą, że do słodkości mają 2 lewe(...)powoli dolewamy schłodzoną galaretkę truskawkową. Wylewamy na herbatniki, chłodzimy. Po schłodzeniu przykrywamy herbatnikami kakaowymi. Ubijamy drugą część śmietany, dolewamy schłodzoną galaretkę owoce leśne, wylewamy na herbatniki. Odstawiamy do maksymalnego schłodzenia, dodając w połowie owoce ( nie dodajemy odrazu, gdyż wtedy zapadną się pod piankę! ). Po schłodzeniu galaretkę przezroczystą rozpuszczamy w 500 ml wrzątku, chłodzimy, zalewamy ciasto. Odstawiamy najlepiej
Ostra na SłodkoPrzepisów na ciasto marchewkowe jest wiele, ja dzisiaj chciałabym zaprosić Was na ciasto marchewkowe z dodatkiem orzechów włoskich. Jest wilgotne, bardzo puszyste, a że nastrój mam wyjątkowo zimowy dlatego ciasto w lekko zimowej odsłonie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Ciasto marchewkowe Czas przygotowania 20 min Czas gotowania 1 godz 10 min Łączny czas 1 godz 30 min Składniki 250 marchewki startej(...)łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 2 łyżki dżemu truskawkowego szczypta soli ½ szklanki zmielonych orzechów włoskich ½ szklanka rodzynek ½ szklanki wiórków kokosowych ½ tabliczki gorzkiej czekolady Instrukcje Jajka miksujemy z cukrem dość długo na puszystą masę, dodajemy dżem truskawkowy i małym strumieniem wlewamy olej. Dodajemy mąki, sól, sodę, kakao, cynamon i proszek przesiane przez sitko
To co lubię - gotuję i polecamMyślę, że znane jest Wam ciasto Shrek lub Fiona. To ciacho niczym się od nich nie różni, poza tym że użyłam innego smaku soku oraz innego smaku galaretek. Ta wersja jest dla miłośników truskawek, a myślę że znajdzie się tutaj ich sporo. Ciacho naprawdę smaczne, zapraszam na przepis. Składniki blaszka 23/33: biszkopt: jajka 4 szt, cukier 8 łyżek, mąka pszenna(...)łyżki, mąka ziemniaczana 4 łyżki, warstwa z Kubusiem: sok Kubuś czerwony o smaku truskawkowym 900ml, budyń waniliowy 3 szt, Krem śmietankowy: śmietanka 30% 500 ml, galaretka truskawkowa 2 szt, woda gorąca 1 szklanka, Dodatkowo: delicje o smaku truskawkowym 2 opakowania, galaretki truskawkowe 2 szt, gorąca woda 3 szklanki, Sposób przygotowania: Biszkopt: Jajka oddzielić białka od żółtek. Białka ubić
kulinarne odsłony patiWitajcie. Okres lata to wspaniały moment, kiedy możemy spróbować wielu sezonowych warzyw, owoców. Tym razem w poście znajdziecie przepis na pyszne kruche ciasto z rabarbarem i pyszną bezą. Smak ciasta jest idealny. Połączenie słodkiej bezy z trochę kwaśnym rabarbarem sprawia, że aż tak nie czuć tej słodkości i chętnie sięga się po następny kawałek ! Zapraszam ! www.uczymyjakslodzic.pl Składniki: Spód(...)mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki cynamonu dżem (użyłam truskawkowy) Beza: 4 białka 200 g cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło, cukier puder, sól i proszek pieczenia. Rozcieramy w rękach, robimy coś w stylu kruszonki. Następnie dodajemy 4 żółtka i zagniatamy w kulkę ciasta. Na blachę o wymiarach 25x36 cm wykładamy
Gotuj z Mąkąsłodka posypka z kaszy, z maślaną nutą. Składniki (na 2 porcje): 100g kaszy jaglanej 250g chudego twarogu 1 jajko 100g kaszy manny 2 łyżki mąki – opcjonalnie, jeśli ciasto bardzo się klei Na sos owocowy: 250g świeżych truskawek lub innych owoców 30ml rumu 4 łyżki cukru łyżeczka ekstraktu waniliowego Dodatkowo: 2 łyżki masła łyżka cukru cukier puder do oprószenia(...)Kaszę jaglaną opłukujemy na sicie i gotujemy na sypko w dobrze osolonej wodzie. Ugotowaną odcedzamy porządnie na sicie i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. W międzyczasie przygotowujemy sos truskawkowy – umyte, odszypułkowane truskawki kroimy na ćwiartki. Do rondelka wsypujemy cukier i dodajemy łyżeczkę wody – całość rozpuszczamy, kręcąc od czasu do czasu garnkiem, aż cukier się rozpuści i zacznie karmelizować
Smaczna Stronaczarnej porzeczki i galaretka wiśniowa przełamuje słodki smak bananów i kremu z mascarpone a ciastka dodają deserowi wybornego smaku, tworząc wspaniałą kompozycję idealną na upalne dni. Przygotowanie takiego ciasta jest bardzo proste a efekt końcowy wyśmienity. składniki na tortownicę 26 cm 2 jajka 1/3 szklanki cukru kryształu 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku(...)śmietan – fixu 2 galaretki wiśniowe lub truskawkowe 300 g ciastek typu delicje przepis Do miski przekładamy oddzielone od żółtek, białka i ubijamy je na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypujemy cukier. Następnie do ubitej piany dodajemy żółtka, wsypujemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i kakao, wszystko delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto na biszkopt przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem
Smakowite Daniarazem zaproponuje połączenie dwóch smaków - truskawkowego z kokosowym. Muszę przyznać, że efekt jest naprawdę bardzo ciekawy. Rolada wychodzi lekka, puszysta i mało słodka.Białka ubić z sokiem z cytryny i 125 g cukru pudru na sztywną pianę. Następnie dodać żółtka (fot.1) i mąkę przesianą z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Ciasto rozprowadzić na wyłożonej papierem do pieczenia największej blaszez
Świat CiastaFantastyczne ciasto bez pieczenia z truskawek na biszkoptach. Przełożone kremem z serka mascarpone i bitej śmietany. Charakteru dodaje likier i świeży sok pomarańczowy. W smaku lekkie, pyszne, orzeźwiające. Koleżanka powiedziała, że jest to po prostu truskawkowe tiramisu… Deser tak mi zasmakował, że spróbuję go przygotować teraz w formie tortu:). Bardzo polecam… Składniki: około 400g podłużnych biszkoptów 800g(...)szklanki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego 1 i 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30% lub 36% 3 łyżki cukru pudru 500g serka mascarpone 5 łyżek likieru pomarańczowego lub migdałowego 1 galaretka truskawkowa 1. Blaszkę o wymiarach 25x25cm lub 26x26cm wyłożyć folią spożywczą. 2. Sok pomarańczowy dokładnie wymieszać z konfiturą z truskawek. 3. Truskawki pokroić na plastry. 4. Do serka mascarpone dodać
Mała CukierenkaW lodówce ciągle mieliśmy zamrożone truskawki, a przecież do nowego sezonu z każdym dniem coraz bliżej. Najwyższy więc czas na przygotowanie apetycznego deseru z tymi słodkimi
niecodziennikparyJogurtowa pianka truskawkowa (deser). I jakie ozdoby do deserów warto mieć w kuchni. Dziś zapraszam Was na prosty i pyszny deser, który odpowiednio przyozdobiony będzie idealny na każdą okazję. Ja taki deser najczęściej przygotowuję na spotkania z koleżankami lub gdy po prostu ja i domownicy mamy ochotę na coś słodkiego. W zależności od dodatków deser będzie lżejszy lub bardziej kaloryczny(...)czekoladowe żujki oraz czekoladowe płatki. Można ich używać zarówno jako posypki do deserów, ciast, lodów, ale i też jako dodatku do ciasteczek (łezki z białej czekolady dodaję często do domowych piegusków). A wracając do przepisu… Składniki: 180 g jogurtu naturalnego 1 galaretka o smaku truskawkowym* 1 i 1/4 szklanki wody pokruszone bezy (najlepiej domowe) gęsty sos jagodowy czekoladowa posypka
Słodkie okruszkiszybki w przygotowaniu. Najlepszy jeszcze ciepły (choć to nie zdrowe), posmarowany masłem- najlepiej domowym- i dżemem truskawkowym. Chleb ten dobrze się kroi zaraz po wyjęciu go z piekarnika, wtedy w domu unosi się cudowny zapach pysznego, domowego pieczywa. Kiedyś nie znosiłam zabawy z ciastem drożdżowym i nigdy bym nie pomyślała, że tak nagle coś mi się odmieni i zacznę piec
Zrób to smacznieJakoś nigdy nie przepadałam za ciastami drożdżowymi. Wolałam jakieś bardziej kombinowane ciasta, przekładane masami, warstwowe, albo serniki. Może to jednak była wina tego, że nigdy nie jadłam dobrego ciasta drożdżowego. Z uwagi na to, że za ciastem drożdżowym nie przepadałam, to również się nie porywałam za jego pieczenie. Ale jak wiadomo, smaki się zmieniają z biegiem lat. Poza tym zdarzają(...)się różne sytuacje, kiedy trzeba zmierzyć się z czymś nowym, również w kuchni. Dlatego też jakiś czas temu zaczęłam przygodę z ciastem drożdżowym. Pierwsze chyba na tapetę poszły pączki, potem drożdżówki, a później już samo poleciało. Teraz ciasto drożdżowe w różnej postaci gości na moim stole od czasu do czasu. Tym razem przygotowałam drożdżówkę z marmoladą. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Waniliowe ImprowizacjeFrużelina czyli prościej truskawki w żelu. Idealny dodatek do racuchów, naleśników, ciast i deserów. Najlepsza właśnie z świerzych owoców, a że sezon na truskawki w pełni, postanowiłam przygotować kilka słoiczków na zimę. Z podanych składników wycho Artykuł Frużelina truskawkowa pochodzi z serwisu DoGarow.pl
Do Garów!Kasza manny dla większości kojarzy się z nieszczęśliwym dzieciństwem, a zwłaszcza z śniadaniem o poranku. Ja postanowiłam ją wykorzystać w inny sposób. Jednoporcjowe ciasto z wykorzystaniem
Truskawkowa Fiesta