oliwy), 3/4 szklanki cukru kokosowego, 9 g suchych drożdży, Dodatkowo: 15 łyżeczek konfitury (u mnie truskawkowa), 8 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego lub oliwy. Wykonanie : Mąkę mieszamy z drożdżami i cukrem. Dodajemy "mleko" podgrzane do temperatury 40 stopni i olej (100ml). Zagniatamy ciasto. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 1 h lub dłużej. Następnie rozwałkowujemy ciasto między arkuszami papieru do pieczenia na grubość
Jeść, by żyć w zdrowiuhandlowych. Tuż przed urodzinami Adasia dostałam 3 kilogramowe wiaderka kuleczek od mojej Mamy (pomarańczowe, jagodowe i truskawkowe) - nie potrzebowałam się zastanawiać długo do czego je użyję 😄 To był doskonały pomysł na słodki kawior! Dzięki Mamo! 😘 "Spławiki" - super pyszne cake popsy z maślanego ciasta, zatopione w białej czekoladzie (kolor czerwony to również biała czekolada, tylko że z barwnikiem). Pomysł
Słodko-Słony Świat Ilonyfarsz: opakowanie świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku mała cebula około 15 pomidorków koktajlowych – użyłam truskawkowych 250g chudego twarogu 2 jajka opakowanie serka wiejskiego – z płynną śmietanką 6 łyżek mleka sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju Zaczynamy od zrobienia ciasta – do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli i dodajemy pokrojone w drobną kostkę zimne masło
Smaczna Stronaopisu), więc nie wiem na ile udało mi się go odtworzyć, ale wyszło pysznie :-) Dwie warstwy wilgotnego ciasta murzynkowego, przełożonego masą czekoladowo-krówkową z dodatkiem prażonego sezamu, na to wyrazista w smaku pianka jagodowo-jogurtowa, a na wierzch galaretka z musem truskawkowym. Czytaj dalej
Arabeska waniliowaDzień dobry :-) Kolejny ciepły weekend za nami. Ciasto było wymyśliliśmy takie na zimno, takie leciutkie, bez pieczenia, ale bardzo smaczne :-) Jogurt naturalny plus śmietanka kremówka do tego w jednej warstwie truskawki i galaretka truskawkowa, a w drugiej banany i galaretka cytrynowa. Na wierzchu truskawki i galaretka. Leciutko i prosto, polecam :-) Miłego dnia :-) Blaszka 23 x 23 cm Składniki
kruche babeczkiSezon truskawkowy nadal trwa. Jak co roku, obowiązkowo, muszę przygotować parowańce z tymi owocami. W moim domu to już rytuał a zarazem wspomnienie z dzieciństwa. Uwielbiam! Składniki ciasto 2 pełne szklanki mąki 2 żółtka 2 łyżki masła 20 g drożdży … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyCharlotte jest deserem pochodzącym z Francji, p rawdopodobnie z przełomu XIX i XX wieku. Jest to ciasto z zewnątrz otoczone biszkoptem, herbatnikami lub waflami, z kremowym wnętrzem, często owocowym. Obecnie ma wiele różnych odmian. I ja również postanowiłam zrobić swoja wersje. Wersje truskawkową. Jak widzicie deser był dawno przygotowany, bo w 2010r. , ale był pyszny i z chęcią wykonam
Bernika - moj kulinarny pamietnikciast nie mogłam nie skorzystać z sezonu na truskawki i nie upiec takiego cuda :) Ciasto nie jest słodkie i o wiele mniej kaloryczne niż wersje z tradycyjnym kremem. Biszkopt upiekłam z tego przepisu z tym, piekłam go w tortownicy. Masa truskawkowa: 2 serki Danio 1 duży jogurt o smaku kiwi ( ja uwielbiam ten z "Biedronki
Słodka Kraina Wypiekówtemperaturze pokojowej ok. 150 ml mleka 1 1/2 łyżki cukru szczypta soli dżem truskawkowy clotted cream (u mnie jogurt grecki) truskawki Wykonanie: Mąkę wymieszać z proszkiem i solą. Dodać masło i wyrobić palcami. Następnie powoli wlewać mleko i mieszać ciasto nożem. Szybko zagnieść gotowe ciasto i rozwałkować na grubość
Sto kolorów kuchniBlueberry Corner by "jagodzianka" Smaczne, orzeźwiające ciasto. Nie można go robić w pośpiechu, bo smaki mogą się zmieszać. Porcja na blachę o wymiarach 28×36 … Przeczytaj cały artykuł Post Biszkopt czekoladowo-truskawkowy pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerpieczenia łyżeczka cukru waniliowego 3-4 łyżki brązowego cukru 2-3 łyżki kakao Dodatkowo: marmolada truskawkowa Wykonanie: Mąkę przesiać z proszkiem i cukrem waniliowym, dodać masło i razem posiekać. Następnie dodać brązowy cukier, jajko, kakao i razem wszystko dokładnie zagnieść. Następnie ciasto można podzielić na 3 mniejsze części i wstawić na jakieś 20 minut do lodówki. Potem każdą cześć rozwałkować
Moje pyszne gotowanierozkłócić, wlać mleko, olej i wodę, dokładnie zmiksować. Dodać przesianą mąkę oraz sól. Zmiksować na gładkie ciasto. Odstawić na 15minut. Następnie smażyć na odrobinie oleju cienkie naleśniki, z obu stron na złoty kolor. Nadzienie: 250g półtłustego sera, 125 g serka mascarpone, 100g truskawkowego serka homogenizowanego, 1/2 laski wanilii, 3 łyżki cukru pudru, 1/2 kg mieszanych owoców (maliny, truskawki, jagody). Twaróg
Z miłości do słodkościNaleśniki to dla mnie smak dzieciństwa niewątpliwie. Cienkie jak papier, podawane zawsze z twarogiem na słodko lub dżemem truskawkowym smakowały obłędnie i wyjątkowo. Te świeże z patelni lub odsmażone na maśle znikały tak samo. Dziś, podobny obraz odtwarzam w swoim domu tworząc rodzinną atmosferę wśród wspólnych śniadań lub kolacji na ciepło. Z nadmiaru naleśników zawsze przygotowuję wersję “na ostro(...)szklanki mleka 2 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki wody szczypta soli 2 jajka 1 łyżka oleju olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Połącz ze sobą wszystkie składniki rózgą kuchenną, odstaw ciasto na 10 minut. Smaż pierwszą partię (2-3 naleśniki) na niewielkiej ilości oleju, odsączaj na papierowym ręczniku. Gotowe przykrywaj folią aluminiową, będą dodatkowo mięciutkie. Smacznego
Zasmakuj Kuchniratuszu. Uważa się, że jest to najstarsze ciasto, którego nazwa pochodzi od konkretnego miasta. I jak zwykle bywa w takich przypadkach, nie wiadomo, kto jest wynalazcą tego tortu: czy to wiedeński cukiernik o nazwisku Linzer, czy też frankoński mistrz Johann Konrad Vogel (1796–1883), który to w 1 823 rozpoczął produkcję tego ciasta i spopularyzował go wśród mieszkańców Linz(...)Franz Hölzlhuber z powodu braku środków do życia postanowił zająć się cukiernictwem i wypiekaniem słynnego ciasta Linzer. Istnieje kilka wersji ciasta: białe i brązowe, z masy marcepanowej, przełożone dżemem malinowym (jak np w Badenii). W każdej z wersji ważne jest, by dać ciastu odpocząć, żeby zmiękło od dżemu. Tak bardzo popularne szczególnie w okresie świątecznym Linzer cookies
Obiad gotowydodatkowo z owocami to pychota. Dzisiejsze ciasto to właśnie pychota, wilgotne i dodatkowo z owocami. Składniki: Biszkopt ( dla przypomnienia, dokładne wykonanie podane w cytrynce http://ewysmaki.blogspot.com/2014/10/cytrynka-puszyste-ciasto.html#comment-form ) 5-6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu Dodatkowo 1 galaretka kiwi 1 galaretka truskawkowa 4 jogurty naturalne Truskawki z kompotu Brzoskwinie(...)robić to mikserem ) dodajemy 2 jogurty, dalej mieszamy. Pozostawiamy do tężenia. Placek nasączamy płynem z kompotu i układamy pokrojone brzoskwinie. Gdy galaretka będzie już lekko tężała wylewamy ją na ciasto. Gdy całkowicie stężeje nakładamy kolejny placek, nasączamy i postępujemy dokładnie tak samo jak poprzednio. Owoce, galaretka z jogurtami. I gotowe. SMACZNEGO
Smaki Ewy