Upragnione lato. Wyczekiwane truskawki. I pyszne lody truskawkowe! Wczoraj razem z małą M zrobiłyśmy takie lody domowe :) Wyszły pyszne i na pewno niebawem przepis pojawi się na blogu :) A wcześniej był sernik... :) Na facebook'u pytałam Was o pomysły (i życzenia) na sernik. Wśród Waszych propozycji znalazł się m.in sernik z rosą czy prośba o sernik nie wymagający za dużo(...)przelać do tortownicy, wyrównać i wstawić do lodówki na kilka godzin. Polewa: Śmietankę podgrzać i dodać połamaną na kawałki czekoladę. Gdy czekolada się rozpuści dokładnie wymieszać i polać nią ciasto. Przed podaniem sernik ozdobić pokrojonymi wafelkami
My simple kitchenSezon truskawkowy w pełni oto kolejna propozycja. Składniki na około 12 sztuk: 500 g mąki pszennej 50 g drożdży 350 ml mleka sojowego lub innego roślinnego 1 banan 3 łyżki cukru 0,5 kg truskawek pokrojonych w plasterki Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłego mleka z łyżką cukru. Zaczyn musi wyrastać około 15 minut. Mąkę wsypać do dużej miski(...)dodać zaczyn drożdżowy, resztę cukru i rozgniecionego banana. Wymieszać, przykryć czystą (oczywiste szmatką i odstawić w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę do wyrośnięcia, ciasto musi podwoić swoja objętość. Po wyrośnięciu dodać truskawki, wymieszać i smażyć racuchy na maśle kokosowym lub oleju rzepakowy nakładając masę łyżką, podawać z cukrem pudrem, można też polać syropem trzcinowym. Smacznego
greenscarftrakcie powrotnej podroży z gór na profilu jednego z blogów, na fb, zobaczyłam ciasto. Bardzo je lubię i jest łatwe w przygotowaniu. Małżon zakupił potrzebne produkty i w niedzielny poranek oddałam się pasji zagniatania i kruszenia. Potem upiekłam i zjadłam kawałek jeszcze parujący i z wyciekającym dżemem... Ależ ja lubię Pleśniaka!!! I tym razem w wersji po mojemu, a raczej(...)margaryny bez mlecznej) 4 żółtka i białka (u mnie jajka zielononóżki, które n ie uczulają dzieci) 2 łyżki cukru + 1/2 szkl. słoiczek dżemu truskawkowego Mąkę, proszek, margarynę, żółtka i 2 łyżki cukru siekamy a następnie zagniatamy. Ciasto dzielimy na 3 części. Tortownicę o średnicy 28 cm smarujemy masłem. Jedną z części ciasta rozkruszamy na dno tortownicy, przykrywamy warstwa dżemu
Dzieje kuchennej Wiewiórypięknie pachną, ładnie wyrastają. Nadziałam je konfiturą truskawkową, ale możemy użyć innej np. malinowej. Do kremu nie musimy również dodawać niebieskiego barwnika. Bardzo polecam… Z przepisu uzyskamy 12 babeczek. Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Babeczki FROZEN delikatnie cytrynowe z konfiturą Składniki: Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 220g mąki pszennej (użyłam(...)krople aromatu śmietankowego (polecam dr. Oetker) 1 fix do śmietany niebieski barwnik spożywczy Dodatkowo: 12 łyżeczek konfitury truskawkowej biały ozdobny cukier do wypieków 12 małych opłatków z postaciami z bajki (kupiłam na Allegro, opłatki są całkowicie jadalne) Ciasto: 1. Mąkę mieszamy z sodą i proszkiem do pieczenia. 2. Masło przekładamy do miski i ucieramy mikserem przez około 1 minutę. Dodajemy
Mała Cukierenkalodówki do lekkiego stężenia. Na malinową masę wylewamy delikatnie masę brzoskwiniową, wstawiamy na chwilę do lodówki do lekkiego stężenia. Wylewamy warstwę truskawkową i chwilę chłodzimy. Wylewamy warstwę waniliową i chwilę chłodzimy. Teraz przystępujemy do dekoracji ciasta – układamy na wierzchu jagody i owoce te polewamy niewielka ilością galaretki, tak by zastygły na wierzchu (i nie wypływały), wstawiamy na chwilę do lodówki
Dorota Smakujeacqua 250 g di savoiardi 300 ml di panna da montare 400 g di mascarpone 1 bacca di vaniglia 3 cucchiai di zucchero a velo PRZYGOTOWANIE Syrop truskawkowy Truskawki myjemy, osuszamy, oczyszczamy z szypułek i kroimy w kawałeczki. Do garnuszka wlewamy 100 ml wody, wsypujemy cukier i wrzucamy truskawki. Gotujemy na małym ogniu ok. 5 minut, mieszając(...)rzykrywamy foli ą spożywczą i schładzamy ok. 30 minut. Ciasto Okrągłą miskę wykładamy folią spożywczą (moja miała wymiary 11 cm wysokości, 20 cm szerokości na górze i 13 cm na dole). Dno i boki miski wykładamy biszkoptami nasączonymi w syropie truskawkowym. Na biszkopty wykładamy połowę kremu, na której układamy ugotowane truskawki
La grande e la piccola cuocamnie nieco zmieniony :) Składniki na małą blaszkę Ciasto: 190 g masła 190 g cukru 6 żółtek olejek waniliowy 225 g mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 7-8 łyżek mleka Beza: 6 białek 300 g cukru 40 g płatków migdałowych Masa rabarbarowa: 1 kg rabarbaru 2 budynie waniliowe 2 galaretki truskawkowe 150 g cukru 200 ml wody 10 łyżek(...)moment i zdejmujemy z ognia. Do gorącego (ale nie wrzącego!) rabarbaru wsypujemy dwie galaretki truskawkowe i dokładnie mieszamy aż się rozpuszczą i wszystko dokładnie się ze sobą połączy. Masę pozostawiamy do wystygnięcia. Gdy nabierze gęstej konsystencji i zacznie tężeć rozprowadzamy ją na jednej połowie ciasta i odstawiamy w chłodne miejsce. W międzyczasie przygotowujemy masę śmietanową. Masa śmietanowa: Śmietanę kremówkę ubijamy
My simple kitchenherbatnikach to jedno z tych ciast, które nie wymagają pieczenia co przekłada się na proste i zarazem szybkie przygotowanie. Można zastosować dowolne smaki galaretek oraz rodzaje owoców, co sprawia że jest uniwersalny i każdy może wybrać ulubione smaki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1kg sera białego w wiaderku 1 galaretka cytrynowa 2 galaretki truskawkowe 1 opakowanie herbatników maślanych (najlepsze(...)banany, brzoskwinie itp. Na dno tortownicy/blaszki układamy herbatniki maślane i na nie wylewamy wcześniej przygotowaną masę serową. Ciasto pozostawiamy do lekkiego stężenia. Gdy masa trochę stężeje na wierzch układamy kawałki mandarynek (mogą być dowolne owoce) i całość zalewamy przestudzoną truskawkową galaretką (najlepiej dać mniej wody niż zaleca producent tak aby szybciej stężała). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia
Blog kulinarny S9.PLProdukt jest w wygodnym, estetycznym kilogramowym opakowaniu i spokojnie pozwoli na pokrycie średniej wielkości tortu. Wystarczy otworzyć opakowanie i nałożyć nadzienie na ciasto lub użyć dołączonych tylek cukierniczych i wykorzystać krem do dekoracji. Ja przygotowywałam truskawkowy torcik na urodziny męża, a krem wykorzystałam do ozdobienia, akurat Malutka miała gorszy dzień i nie pozwoliła mi zbyt długo popracować w kuchni(...)jest taki zły, jak na gotowy krem, który można jakiś czas przechowywać. Co do smaku to mi jakoś nie przypadł specjalnie do gustu, wolę sama robić kremy do ciast. Natomiast Mojemu Mężowi posmakował i wymyślił, że wykorzysta pozostały waniliowy krem do przełożenia wafli. Kremy polecam jako ratunek dla wszystkich, którzy muszą na szybko ozdobić ciasto, albo boją się samodzielnie przygotowywać
Cynamonowe szczęścieSkładniki: ciasto francuskie 1 opakowanie/nie mrożone, jabłka 4 sztuki, dżem 400 ml/czekośliwka, cukier 2 łyżki, kisiel truskawkowy 1 opakowanie, cynamon 1 łyżeczka jabłka obrane ze skórki zetrzeć na tarce do ogórków do miski do jabłek dodać czekośliwkę, użyłam swoją domową z białą czekoladą , jest u mnie w przepisach "zobacz TUTAJ" wsypać cukier, cynamon, kisiel bez cukru i wszystko dobrze
W Mojej Kuchni Lubięrumem lub nalewką wiśniową. Na dworze w Nancy podawano do niego mieszankę ze słodkiej malagi i rumu. Ponieważ były król był namiętnym czytelnikiem opowieści tysiąca i jednej nocy, nazwał ciasto imieniem swojego ulubionego bohatera - Ali Baby - Baba au rhum . Stohrer, który przybył do Paryża w 1725 roku wraz z Marią, córką Leszczyńskiego i małżonką Ludwika XV, otworzył w 1730 roku(...)otwór babki wypełnia się bitą śmietaną i wiśniami, ugotowanymi w słodkim syropie. Savarin na ciepło podaje się z gorącym sosem owocowym (morelowym, porzeczkowym, truskawkowym), aromatyzowanym likierem. Otwór w tym przypadku wypełnia się owocami, ugotowanymi w syropie. Ciasto podstawowe przygotowuje się zazwyczaj dzień wcześniej, w następnym dniu jest ono wypełniane i przygotowywane do podania. Nazwa savarin została nadana Babie au rhum
KUCHARNIAzawsze udane :) Składniki na 2-3 sztuki naleśników (porcja 1-osobowa): CIASTO 3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej (60g) 1 łyżka płatków owsianych górskich (15g) - zmielonych w młynku do kawy 125ml wody - lekko ciepłej "kranówy" szczypta soli szczypta sody - dosłownie na czubek łyżeczki oliwa - do smarowania patelni FARSZ SEROWO-TRUSKAWKOWY 100g twarogu chudego 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 3-4 łyżki(...)wylewać chochelką na rozgrzaną patelnię. Ja dziele je na 2 porcje - wychodzą 2 grubsze naleśniki . Rozprowadzić ciasto po dnie patelni, podsmażyć na rumiano, przewrócić na drugą stronę i jeszcze chwilę smażyć. Moim ulubionym dodatkiem do takich naleśników jest farsz serowo-truskawkowy z nutą wanilii. W miseczce rozdrobnić widelcem twaróg, dodać jogurt, pastę waniliową i ewentualnie dżem niskosłodzony. Dokładnie wymieszać
Grunt to przepis!Uwielbiam drożdżowe wypieki 😋Dzisiaj zachęcam Was do przygotowania puszystych, miękkich naleśników przygotowanych na bazie ciasta drożdżowego. Poniższe naleśniki podałam z borówkami, wiśniami w cukrze, śmietaną i dżemem truskawkowym. Uwierzcie mi na słowo - całość była przepyszna w smaku! Składniki na 5 naleśników: 1 szklanka mleka 1/4 kostki świeżych drożdży (25 g) 1 czubata szklanka mąki pszennej (200 g) 3 łyżki(...)jasną, puszystą masę. Do ubitych jajek stopniowo dodawać (najlepiej zmniejszyć obroty miksera) podrośnięty rozczyn, roztopione masło, przesianą mąkę i cukier wanilinowy. Całość dokładnie ze sobą wymieszać. Miskę z ciastem przykryć czystym ręcznikiem i pozostawić do wyrośnięcia (podwojenia masy; około 45-60 minut). Na małej patelni rozgrzać odrobinę oleju. Za pomocą chochli nakładać porcje ciasta (1 chochla = 1 naleśnik) . Uwaga: ciasto
UgotowaćSkładniki: ( na 16 bułeczek, szklanka 250 ml) Ciasto: 500 g mąki pszennej luksusowej ( w razie konieczności podsypać więcej mąki) + łyżeczka mąki na rozczyn drożdżowy 30 g drożdży 3 żółtka 1/2 szklanki cukru + łyżka cukru na rozczyn drożdżowy 1 szklanka mleka 100 g masła Truskawkowe nadzienie: Truskawki ok. 300 g Mąka ziemniaczana 2 łyżeczki Dodatkowo: Kruszonka Mąka 50 g, cukier(...)ręczniku papierowym i przełożyć do głębokiego talerza. Posypać mąką ziemniaczaną i lekko wymieszać. Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyciągamy na blat posypany odrobiną maki. Z ciasta uformować wałek i podzielić go nożykiem na 16 równych części. Każdy kawałek rozpłaszczyć dłonią i nałożyć na niego łyżkę farszu truskawkowego. Skleić jak pieroga a następnie uformować bułeczkę.( Jak to zrobiłam można obejrzeć w filmie poniżej
Kulinarne przygodynowinkami z mojej kuchni albo z... kuchennej półki ;) Tymczasem rozkoszujcie się superprostym, klasycznym sposobem na idealny poczęstunek. Szczególnie w czasie, gdy sezon truskawkowy się rozpoczyna. Łasuchy będą zadowolone! ^^ TARTELETKI Z KREMEM BUDYNIOWYM I OWOCAMI Składniki na ciasto: - 200 gramów mąki pszennej - 100 gramów mąki krupczatki - 200 gramów masła (+ do wysmarowania foremek) - 100 gramów cukru pudru - 1 żółtko - 1-2 łyżki
Życie zamknięte w smaku