oryginalnej wersji jest bez polewy. Przepis na dużą blachę ciasta. Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki pszennej ½ szklanka mąki ziemniaczanej ½ szklanki cukru pudru 150 g masła lub margaryny 2 jaja ½ łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia Tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania blachy. 1 cukier waniliowy Składniki na masę serową: 1 kg białego sera, trzykrotnie zmielonego(...)Składniki na polewę czekoladową: 3 łyżki mleka 3 łyżki masła lub margaryny 3 łyżki kakao 1 szklanka cukru pudru Sposób wykonania ciasta: Z podanych składników zagnieść ciasto a następnie równomiernie rozprowadzić na wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blaszce. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 12 – 15 minut w temperaturze 180 stopni. Przygotować masę serową: Ananasy
Na słodko lub wytrawniepieczenia. Wszystkie składniki jeszcze chwile zmiksować. Jabłka obrać i pokroić w większe cząstki, posypać cynamonem i wymieszać delikatnie z ciastem. Blachę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, przełożyć ciasto i wyrównać. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45 – 50 minut w temperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Po wystudzeniu można posypać
Na słodko lub wytrawnieformy,W garnku zagotować masło z makiem i cukrem. Ostudzić. Dodać jajka i mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksować na ciasto. Foremkę wysmarować masłem i wysypać bułka tartą. Nałożyć ciasto, wyrównać powierzchnię. Śliwki opłukać, usunąć pestki, pokroić w ćwiartki, rozłożyć na cieście. Piec godzinę w temp. 200 stopni, następnie zmniejszyć temp. do 180 stopni i piec jeszcze
Anioły w kuchniczosnkiem pysznym dyniowym przepisem :)Zainspirowana kuchnią grecką, przygotowałam ślimaczki z ciasta filo nadziewane dynią, szpinakiem i serem feta. Coś na kształt tradycyjnej tarty spanakopita, jednak w fajnej, "zakręconej" formie.Takie zawijanie ciasta nazywane są w grecki strifti pita, a po ang. spiral pie. Choć często robi się je jako duże spirale zajmujące całą formę do pieczenia (albo(...)małej hokkaido) 200 g sera feta 2 łyżki natki pietruszki 1 łyżka liści szałwii 2 łyżki bułki tartej 1 opakowanie ciasta filo (moje z Almy ma dokładnie 11 arkuszy) olej do smarowania ciasta sezam do posypania ciasta dodatkowo: papier do pieczenia, przyda się też pędzelek kuchennyPrzygotowanie: Z dyni usuń pestki i odkrój skórkę, zetrzyj miąższ na tarce
Chilli Czosnek i Oliwacytryny, Wykonanie;Zagniatamy ciasto i schładzamy przez godzinę w lodówce.Z nektarynek usuwamy pestki i dzielimy na cząstki. Skrapiamy je sokiem z cytryny. Twaróg mieszamy z miodem. Jeżeli robisz tartę z całej porcji przygotuj formę o średnicy 22 cm. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ciasto dzielimy na pół. Jedną połową wykładamy formę tarty uprzednio przygotowaną. Na spód(...)ciasta rozsmarowujemy ser. Następnie układamy gęsto nektarynki. Drugą połowę ciasta wałkujemy i wycinamy trójkąty o dowolnych rozmiarach. Wykładamy nimi wierzch naszej tarty. Pieczemy ok 35 minut. Przed podaniem możemy polać miodem akacjowym. Smacznego. /żródło " Ciasta i ciasteczka - Twój Styl
Anioły w kuchniCiasto: * 200 g mąki krupczatki * 200 g mąki kasztanowej * 130 g cukru pudru * 2 żółtka * 250 g Kasi/ masła 80 ml lodowatej wody ( ile zabierze, aby ciasto się nie kruszyło) Na nadzienie: * 3-4 soczyste gruszki * 150 g gorzkiej czekolady+ łyżeczka masła * 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Na sos: * 2 gruszki * cynamon i cukier do smaku Zagniatamy kruche ciasto, wstawiamy(...)lodówki na 1 h. Dzielimy ciasto na dwie części. Jedną połowę ciasta wykładamy na tortownice 24 cm i podpiekamy 15 min w 180°C. Na podpieczony spód kładziemy 3-4 gruszki pokrojone w cienkie plasterki, wymieszane z łyżką ekstraktu i polewamy je roztopioną w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej czekoladą. Czekoladę mieszamy z łyżką masła/KASI, aby po wystudzeniu ponownie
Mia Cucina Sofietapokrojone na drobne kawałki masło oraz pozostałe składniki. Zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki przynajmniej na 1 godzinę (ja przygotowałam wieczorem i wstawiłam do lodówki na całą noc). Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Schłodzone ciasto rozwałkować i przełożyć do wysmarowanej masłem formy na tartę. U mnie ciasta starczyło na wyklejenie 1 formy o średnicy
KUCHARNIAgcukierbułka tarta - 1 łyżeczkaDo polania pierogów śmietanacukierjagody do dekoracjilistki mięty PRZYGOTOWANIE:CIASTO: Do miski przesiać mąkę, dodać sól i oliwę, stopniowo do mąki dolewać ciepłą wodę, zagniatając ciasto. Ciasto dokładnie wyrobić. NADZIENIE:Jagody opłukać, osuszyć. Wymieszać jagody z bułką tartą i cukrem. Ciasto rozwałkować na cienkie placuszki, szklanką lub foremką do pierogów , wykrawać krążki
Kuchnia Danusicukru, jajka i miękkiej margaryny zagniatamy ciasto. Takie ciasto wkładamy w woreczek foliowy i wkładamy na 30 minut do lodówki. W tym czasie smarujemy formę do tarty margaryną. Następnie wałkujemy ciasto i rozkładamy na blaszce, nakłuwamy widelcem i pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. Odstawiamy ciasto do ostygnięcia. W tym czasie robi krem. Ubijamy kremówkę z cukrem
Aga w kuchnizagnieć kruche ciasto. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schować na 40 minut. W tym czasie umyć grzyby, osuszyć. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju rzepakowym. Dodać kurki - dusić pod przykryciem około 15 minut. Zdjąć pokrywę i smażyć jeszcze kilka minut, aż zgromadzony płyn odparuje. Schłodzone ciasto rozwałkować. Ciastem wyłożyć blachę do tarty średnicy(...)włoskie. Doprawić do smaku solą i sporą ilością świeżo mielonego pieprzu. Wyjąć podpieczone ciasto, ostrożnie zdjąć groch i folię/papier do pieczenia. Na ciasto wylać masę serową z grzybami i orzechami. Na środek tarty wbić całe jajko. Piec tartę 20 minut w 170 stopniach C. Podawać na ciepło lub zimno, jako danie samodzielne lub z surową. Smacznego
kolorowotorcikowopłatem kruchego ciasta. W oryginale byłą jeszcze warstwa makowa, ale jakoś tak... Nie było nam po drodze tym razem. Zrobiłam więc po swojemu.Ciasto przygotowałam ze sprawdzonego wcześniej przepisu, bo chciałam upiec ciasto w mniejszej formie niż zalecana 26 cm. Ilości masy orzechowej jednak nie zmniejszyłam, a ilość jabłek tylko odrobinę - idealnie zmieściły się na powierzchni tarty. Całość współgra(...)wierzchu.Najlepsze jeszcze ciepłe, z kulką lodów waniliowych.Nie mogę się doczekać, żeby zobaczyć, co też dziewczyny przygotowały...Tarta z jabłkami i orzechamiSkładniki:(na formę do tarty o średnicy 20 cm)ciasto:130 g mąki pszennej40 g mąki ziemniaczanej25 g cukru85 g zimnego masła1 jajkonadzienie orzechowe:125 g zmielonych orzechów laskowych100 ml mleka1 łyżka cukru1 łyżka ciemnego rumunadzienie
Pożeraczka, czyli raz adobrześliwek. Po umyciu każdą z nich należy przekroić na połowę i wyjąć pestkę. Po schłodzeniu ciasta wyjmujemy je i rozwałkowujemy. Blachę to pieczenia lub formę to tarty smarujemy masłem. Wykładamy ciasto na formę i widelcem nakłuwamy delikatnie spód. Bezpośrednio na ciasto wykładamy przygotowane wcześniej śliwki, zasypujemy je brązowym cukrem i (opcjonalnie) odrobiną cynamonu. Przygotowane ciasto odkładamy
PastelFoodłyżki tartych orzechów laskowych BACK MITszklanka kwaśnej śmietanyZ mąki, 1 jajka, łyżeczki cukru waniliowego, soli i 0,5 szkl cukru, masła pokrojonego w kostkę oraz 3 łyżek orzechów zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce min pół godziny. Czereśnie wypestkować.Śmietanę wymieszać z pozostałymi jajami, cukrem i cukrem waniliowym.Ciasto rozwałkować, blachę ( 28 cm średnicy) posmarować tłuszczem, posypać bułką tartą, wykleić nią ciastem dno i boki formy. Ponakłuwać widelcem.Na ciasto wyłożyć owoce, zalać śmietaną z jajkami.Piec 50 minut w 175 stopniach C.Ciasto zostawić do ostygnięcia. Jeśli potraficie się oprzeć :) ja nie wytrzymałam... kroiłam jeszcze ciepłe i trochę mi się rozpłynęło.. Smacznego
kolorowotorcikowoNigdy nie robiłam tarty, nie miałam foremki i wydawało mi się, że to jest powód. Jakiś czas temu dostałam w prezencie (dziękuję Bogusiu:) foremkę
Zdrowa Kuchnia Sowywiększego kawałka boczku (225 g). Tarta wyszła przepyszna :-) W oryginalnym przepisie ilość podanego ciasta przeznaczona była na formę o średnicy 25 cm, ja użyłam formę o średnicy 29 cm i udało mi się na tyle rozwałkować taką ilość ciasta ;-) SKŁADNIKI Na ciasto: 250 g mąki pszennej 125 g masła 1 żółtko szczypta soli łyżka zimnej wody Na nadzienie(...)oregano WYKONANIE Ciasto: Masło posiekać nożem. Mąkę wsypać do miski lub na stolnicę. Dodać żółtko, szczyptę soli, posiekane masło i łyżkę zimnej wody. Szybko zagnieść. W razie potrzeby można dodać jeszcze wody. Z ciasta zrobić kulę, owinąć folią do żywności i włożyć do lodówki na 30 minut. Gotowe ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty. Brzegi
Passions hobbies life