Kotlety z kalafiora...Delikatne i pyszne.Złociste, mocno kalafiorowe.Zdrowszy zamiennik kotleta mielonego!Składniki:1 średni kalafior;1 czerstwa bułka pszenna;1 jajo;Bułka tarta;Łyżeczka ulubionej przyprawy do zup np. vegety;1/2 cebuli;Pęczek pietruszki.Sposób przygotowania:Kalafiora umyć, osuszyć, podzielić na różyczki i ugotować na miękko w nieosolonej wodzie. Odcedzić. Wystudzić.Zimne różyczki kalafiora zmiażdżyć widelcem(...)bułką.Natkę pietruszki drobno posiekać. Dodać do kalafiora.Do kalafiora z bułką, cebulą i pietruszką wbić jajo, doprawić vegetą i wyrobić ciasto. Ciasto nie może być rzadkie - jeśli takie jest należy dodać bułki tartej.Z ciasta uformułować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym na patelni oleju na złoty kolor.Usmażone kotlety układać na ręczniku papierowym i odsączać
Gospodyni Miejskapodsypując wcześniej lekko mąką tak aby się nie przyklejało do stolnicy i wałka. Ciasto przełożyć na tartę o średnicy 28 cm. Najłatwiej ciasto przełożyć zawijając je na wałek, a następnie odwijając je nad formą do tarty. Wystające brzegi należy przyciąć nożem lub po prostu przejechać po nich wałkiem i ostra krawędź formy przetnie ciasto. Ciasto należy podziurkować widelcem(...)czym wyjąć obciążenie i piec kolejne 10 min tak aby ciasto było lekko zrumienione. Serek mascarpone połączyć z cukrem pudrem i aromatem waniliowym i dodać ubitą na sztywno śmietankę. Masę wykładamy na ostudzoną tartę. Brzoskwinie kroimy w półksiężyce ok 3 -5 mm i układamy na tarcie wg uznania (ja zakładałam jeden plasterek na drugi). Pędzelkiem do ciasta nakładamy
IMPRESJA SMAKUwszystkich podanych składników zagniatamy gładkie i jednolite ciasto. Najlepiej zrobić to w malakserze, ale można też ręcznie. Gdyby ciasto nie chciało się połączyć w całość można dodać 1-2 łyżki wody. Z ciasta formujemy kulę i wstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie wałkujemy je i przekładamy do formy na tartę o średnicy 23-24 cm (można też(...)Ważne, aby ciasto miało jednakową grubość w każdym miejscu. Ciasto nakłuwamy widelcem i schładzamy jeszcze 15 minut w lodówce. Nagrzewamy piekarnik do 180°C (175°C z termoobiegiem). Ciasto obciążamy kładąc na wierzchu i po bokach papier do pieczenia lub folię aluminiową i wysypując suchą fasolę lub groch. Pieczemy przez 13 minut. Zdejmujemy obciążenie. Smarujemy całe ciasto białkiem jajka
Poezja smakucebuli jako głównej bohaterki. Ma wiele zalet. Nie tylko jako danie ciepłe, na zimno będzie świetną przekąską imprezową. * fragment pochodzi z wiersza Wisławy Szymborskiej pt.: "Cebula". TARTA CEBULOWA /własny;/ ciasto kruche: 1/2 kostki masła 2 żółtka 2 szklanki mąki 1 łyżka kwaśnej śmietany 1/2 łyżeczki soli nadzienie : 6 średnich białych cebul 4 jajka 1/2 szklanki śmietanki(...)wkładam na ok. 30 minut do lodówki. Cebulę kroję w półtalarki. Jajka roztrzepuję ze śmietanką, mąką ziemniaczaną i doprawiam. Odstawiam na chwilę, by zająć się ciastem. Ciasto wałkuję na wzór formy do tarty, ale tak, by była około 2-3 cm większa średnica. Wylepiam ciastem natłuszczoną formę, nakłuwam widelcem i obciążam fasolą lub kulkami ceramicznymi, wysypanymi na folię
W kuchni Karmel-itkiKochani pieczemy tartę :) Jest naprawdę przepyszna i szybka w wykonaniu. Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki ( uniwersalnej) 1/3 szklanki wiórków kokosowych 1/3 szklanki cukru pudru 1/4 szklanki kakao 150 g masła drobno pokrojonego 2 duże żółtka Masa: 150 g białej czekolady 2 łyżki żelatyny w prożku 1 szklanka śmietany kremówki 30% 3/4 szklanki cukru 500 g kremowego
Niezły Młynekszklanki wydrylowanych wiśni4 łyżki cukru1/2 tabliczki gorzkiej czekolady - zetrzeć Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na mi. 40 minut.3/4 porcji ciasta rozwałkować, wyłożyć formę do tarty lub tortownicę śr. 26 cm.Na ciasto wyłożyć wiśnię, posypać cukrem oraz tartą czekoladą.Przykryć resztą ciasta.Piec w 180 stopniach około 40 minut.Można posypać cukrem pudrem
kolorowotorcikowosiostrą Caroline prowadziła hotel i restaurację, istniejącą do dziś. Pewnego razu, przygotowując zwykłą tartę z jabłkami, najpierw wyłożyła formę jabłkami, a dopiero potem przykryła je ciastem. Efekt okazał się zaskakujący, zwłaszcza że Stéphanie tartę podała na gorąco. Tyle z wikipedii. Ja mówię mniam!!! Składniki: ok 8 jabłek grójeckich ChOG 200 g cukru 50 ml wody 50 g masła pół łyżeczki(...)przesiać i wymieszać z cukrem, masło pokroić w kostkę i wszystko razem posiekać.Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na min 30 min.Tarte tatin: Jabłka obrać, przekroić na pół, wydrążyć nasiona. Ja swoją tartę piekłam w niezawodnych naczyniach Cazuela. Więc ilość jabłek będzie uzależniona od wielkości naszej patelni. Więc na patelni, naczyniu
Malinowe Pocałunkiszklanka groszku 1 papryka 1 brokuł opakowanie ciasta francuskiego masa serowa: 2 jajka 200 ml śmietany 16% 20 dag żółtego sera przyprawy według uznania (ja daję pieprz, sól, paprykę ostrą i słodką i zioła) Groszek rozmrażamy (dla mnie z rozmrożonego wycieka za dużo płynu i tarta jest mokra). Brokuła kroimy na różyczki(...)obgotowujemy 5 minut. Paprykę kroimy w kostkę lub paski. Na wysmarowaną formę do tarty wykładamy ciasto francuskie. Formujemy brzegi. Na ciasto nakładamy kolejno: groszek, paprykę i brokuły. Przygotowujemy masę serową: jajka roztrzepujemy ze śmietaną i dodajemy tarty ser oraz przyprawy. tak przygotowaną masa zalewamy tartę. Pieczemy w temperaturze 200 c około 30 minut. Tarta
Humanistka w kuchnidałam 18% Ciut mniej niż pół szklanki cukru + 0,5 szklanki do rabarbaru 1 łyżka bułki tartej + do obsypania blaszki 55 dag rabarbaru – można użyć więcej Przygotowanie: Margarynę rozkruszyć z mąką Dodać cukier, żółtka, proszek do pieczenia, śmietanę i dokładnie zagnieść. Podzielić ciasto na 2 części – 2/3 włożyć do lodówki na 1 godzinę, a 1/3 zamrozić. Rabarbar umyć(...)pokroić w paski, przełożyć do rondla, podsypać cukrem, dodać kilka łyżek wody. Dusić chwilę do miękkości. Gdy zacznie się rozpadać wyłączyć gaz. Blaszkę wysmarować tłuszczem, obsypać bułką tarta. 2/3 ciasta wyłożyć na spodzie blaszki. Podsypać łyżką bułki tartej (zapobiega zakalcowi, gdy owoce puszczą sok). Na spód wyłożyć rabarbar. Na to zetrzeć na tarce na grubych oczkach ciasto
Fabryka pomysłówpomocą wałka bez rączek. Tak przygotowane ciasto posypujemy bułką tartą. Dodatkowo: 1 kg dżemu domowego z mirabelek (lub innego dowolnego) Dżem wykładamy na przygotowane ciasto posypane bułką tartą. Piana z białek: 4 białka 7 łyżek cukru szczypta soli Białka z solą ubijamy na sztywno na najwyższych obrotach. Następnie zmniejszamy moc miksera na 1 i stopniowo(...)dodajemy cukier. Mieszamy dokładnie nie zwiększając mocy. Tak przygotowaną pianę wykładamy na dżem. Z zamrażalnika wyjmujemy zmrożony kawałek ciasta który ścieramy na tartce o dużych oczkach prosto na pianę z białek. Ciasto pieczemy w temperaturze 150 stopni (z termoobiegiem) przez 55 minut. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdominastępnie zawinięcie brzegów ciasta na nadzienie, w celu utworzenia ozdobnych fald. Galette jest według mnie bardzo rustykalna, a jej piękno bierze się z nieregularnego kształtu, ręcznego wytwarzania, którego rezultatem są niepowtarzalne cudeńka (po angielsku ma to bardzo fajną nazwę, dobrze oddającą wygląd ciasta - free form rustic tart). Do galette nie używamy formy, a jedynie układamy ciasto na blasze. Zawsze(...) zwana jest galette des Rois (ciastem Trzech Króli). Zgodnie z francuską tradycją, do ciasta wkładało się ziarenko bobu (feve), a w późniejszych czasach figurkę Jezusa - kto odkrył ją w swoim kawałku ciasta stawał się królem i zakładał specjalną koronę. Całkiem przyjemna ta tradycja:) Galette wytrawneJa zdecydowanie wolę wytrawne tarty, dlatego zupełnie zwariowałam na punkcie przepisu
Chilli Czosnek i Oliwaciasta francuskiego1 budyn waniliowy lub smietankowy na 0,5 litra mleka1 szklanka mleka2 jablkabrazowy cukier do posypaniawykonanie:Budyn nalezy przygotowac wedle zalecen na opakowaniu, zmniejszamy tylko ilosc mleka z pol litra na 1 szklanke. Jesli jest to budyn bez cukru nalezy go doslodzic. Budyn ma byc dosc gesty.Z ciasta francuskiego wykrawamy 4 kola i wyklaamy nimi foremki do tart(...)C.Po wyciagnieciu z pieca zostawiamy do wystygniecia, a nastepnie na ciasto wykladamy przestudzony, ale nie zimny, budyn. Jablka obieramy i kroimy w ciwartki, a potem jeszcze raz na pol. Ukladamy je na budyniu i posypujemy brazowym cukrem. Zapiekamy w piekatniku nagrzanym do 200°C przez okolo 20 minut.Po wystudzeniu tart najlepiej odstawic je do lodowki na dwie godziny lub dluzej
Przysmaki Karolkiłyżki kakao300 ml śmietanki 30 %Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić pianę, ubijając dodawać powoli cukier potem żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i tarte orzechy. Ciasto wylać do dużej prostokątnej formy wyłożonej papierem i piec ok 30 minut na 180 C. Budyń ugotować na mleku z dodatkiem cukru (3 łyżki) i wystudzić. Żelatynę zalać odrobiną mleka
Monia miesza i gotujezdecydowanie królują wiśnie. Kiedyś uwielbiałam je w cieście drożdżowym autorstwa naszej sąsiadki. Uważałam, że nie ma lepszego ciasta z wiśniami niż tamto zrobione przez nią. Nawet na swoją komunię zażyczyłam sobie właśnie to ciasto. Po latach eksperymentuje i sama wypiekam różne ciasta, lepsze lub gorsze. Dzisiejsza tarta może śmiało konkurować z tamtą drożdżówką. Orzechowa nuta(...)ciasto: 210 g semoliny 100 g masła 1 łyżka esencji waniliowej szczypta soli 1 łyżka brązowego cukru 3 łyżki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na ciasto zagniatamy, wyrabiamy ciasto, które formujemy z kulkę. Owijamy je folią i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto należy rozwałkować i wyłożyć nim formę do tart
Przysmaki KarolkiTarta - cudownie kruchuteńka, z pysznym nadzieniem czyli kremowym serem i słodkimi owocami. Pyszna jak marzenie, tak orzekły Żarłoczki pochłaniając kawałek za kawałkiem w weekendowe
Smaczna Pyza