ciasto tarta - 3287 przepisów (strona:20/220)

Tarta warzywna 163

około 1 godziny.  Gdy później warzywa i ser położymy na podpieczonym cieście, nie puszczą one zbyt wiele soku i ciasto będzie chrupiące, a  nie wodniste.  Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ciasto wyjmujemy z lodówki i po 10 minutach przekładamy je do natłuszczonej formy, wywijając delikatnie jego(...)układamy na podpieczonym cieście. Zasada jest taka, układamy 2-3 plasterki cukinii, a następnie po plasterku pomidora, bakłażana i mozzarelli. Wystające brzegi ciasta zawijamy do środka, warzywa delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek, pieprzymy i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni  przez około 25 minut. Tarta powinna się ładnie przyrumienić

Kulinarne przygody Gatity
Dzień tarty uważam za otwarty 97

Dziś ciąg dalszy przepisów na tarty... Przepis na ciasto na tartę jest już na moim blogu...dziś wariacje na temat wypełniania tart.. tarta z truskawkami i galaretką tarta z truskawkami, rabarbarem i kruszonką tarta z kremowym nadzieniem truskawkowym i czekoladą

Humanistka w kuchni
Tarta z panna cottą i malinami 179

Tarta na spodzie z ciastek czekoladowych. Na wierzchu panna cotta i maliny. Bez pieczenia, doskonała na upały. Czekoladowy spód: 300 g ciasteczek czekoladowych (użyłam

Bullio
Kruche ciasto z bitą śmietaną i borówką 162

folię aluminiową i włożyć na ok pół godziny do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić nim tortownicę o średnicy 26 cm. Tortownicę wcześniej natłuścić margaryną i posypać tartą bułką. Ciastem wylepić spód formy i boki na wysokość ok 3 cm. Na dnie nakłuć widelcem.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20-25 minut

Monia miesza i gotuje
Tarta z jabłkami i śliwkami 139

misy robota i posiekać wszystkie składniki, aż powstanie zwarte ciastoCiasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na minimum 30 minut.  Formę do tarty smarujemy masłem. Ciasto dzielimy na 2 części - dużą i małą.  Mniejszą część rozwałkowujemy, zawijamy w folię i ponownie wkładamy do lodówki.  Duża rozwałkowujemy tak, aby przykryło dno i boki(...)odparowujemy owoce.  Gotowe owoce przekładamy na podpieczony spód.  Z lodówki wyjmujemy rozwałkowany kawałek ciasta i kroimy go na paski.  Paski rozkładamy na owocach tak, aby powstała kratka.  Możemy posmarować ciasto jajkiem lub mlekiem (ja tym razem tego nie zrobiłam).  Tartę wstawiamy do piekarnika (180 - 190 stopni) i pieczemy przez 20 - 30 minut

Sto kolorów kuchni
Tarta z białą czekoladą i mango curd 261

Łasuchu ! ... jesteś tu ? Mam dla Ciebie tartę !Kiedy za oknem buro, coraz zimniej, coraz smutniej, zjedz kawałek ( albo dwa ) ciasta. Proponuję tartę z mango curd, o niezwykle optymistycznym, żółtym, słonecznym kolorze. Od samego patrzenia robi się przyjemniej. A prawdziwa przyjemność dopadnie Cię, gdy się w nią wgryziesz :)Składniki( na blachę średnicy około 26-28 cm )CIASTO:* 150 g zimnego masłą

kolorowotorcikowo
Tarta z łososiem i kurkami 201

czosnkiem i ziołami1 cebula2 ząbki czosnkupietruszka bazyliagałązka tymiankugałązka rozmarynu3 jajka3 łyżki tartego parmezanusól, pieprz2 łyżki klarowanego masłaPrzygotowanie:Ciasto: Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto. Schładzamy przez 30 minut w lodówce. Rozwałkowujemy i wylepiamy nim formę do tarty. Nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową, wysypujemy suszoną fasolę, groch lub kaszę i pieczemy 10 minut w temperaturze

Smakowity Blog Kulinarny
Szarlotka z żurawiną 164

potem mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wyrobić gładkie ciasto, uformować kulę, owinąć folią i odstawić na pół godziny do lodówki.Tortownicę natłuścić margaryną i posypać tartą bułką .Ciasto podzielić na dwie części, jedną większą ok 3/4 ciasta a drugą 1/4. Mniejszą część włożyć do lodówki. Większą częścią ciasta wylepić dno tortownicy oraz boki na wysokość

Monia miesza i gotuje
Tarte Tatin 181

Dziś przedstawię klasykę kuchni francuskiej – Tarte Tatin. Jedno z najłatwiejszych ciast jakie kiedykolwiek robiłam. Przepis mojego ulubionego ulubionego Michela Rouxa składa się tylko z 5 składników! A efekt doskonały, słodkie jabłka na chrupiącym spodzie z ciasta francuskiego dosłownie rozpływają się w ustach:) Zgodnie z Wiki tarta powstała w 1898 roku w Lamotte-Beuvron. Za jej twórczynię(...)Tatin, która wraz z siostrą Caroline prowadziła hotel i restaurację, istniejącą do dziś. Pewnego razu, przygotowując zwykłą tartę z jabłkami, najpierw wyłożyła formę jabłkami, a dopiero potem przykryła je ciastem. Efekt okazał się zaskakujący, zwłaszcza że Stéphanie tartę podała na gorąco. Tarta szybko stała się popisowym daniem Hotelu Tatin, a przepis rozprzestrzenił się po całym regionie Sologne. Swoją

karmelowy
Pumpkin pie, czyli klasyczne ciasto dyniowe 322

amerykańskiej telewizji kulinarnej (którą oglądałam nałogowo będąc w Stanach). Oczywiście trochę go zmieniłam, bo np. zamiast gotowego dyniowego puree z puszki zrobiłam swoje ze świeżej dyni. Ciasto jest połączeniem tarty, sernika(...)ciasta dyniowego. PUMPKIN PIESkładniki na ciasto:- 300 gram mąki- 200 gram masła- 1 jajko- 1/3 szklanki cukru pudruSkładniki na masę dyniową:- 1 mała dynia- 300 gram serka homogenizowanego naturalnego- 3 jajka- 2/3 szklanki cukru pudru- szczypta soli- 2 łyżki tłuszczu (oleju, oliwy lub roztopionego masła)- płaska łyżeczka cynamonu- szczypta imbiru mielonegoZ podanych składników wyrobić kruche ciasto i włożyć

Zgrabne Gotowanie
Tarta cebulowa 182

kuchni. Tak bylo i tym razem. Potrzebowalam zrobic cos na szybko z tego co akurat bylo pod reka. I oto powstala bardzo dobra i bardzo prosta tarta z cebula. skladniki: ciasto francuskie pokrojone w kwadraty 15x15cmcebulasol, pieprzoreganoser goudawykonanie:Cebule kroimy w piorka i podsmazamy na patelni na zloty kolor. Ilosc cebuli uzalezniona jest oczywiscie od ilisci osob. Dodajemy

Przysmaki Karolki
Tarta cytrynowa wg Ricka Steina 398

autora najlepiej ją spożyć pierwszego dnia, bo drugiego zaczyna pękać…. Wiem coś o tym, bo drugiego dnia robiłam zdjęcia….;) Niemniej serdecznie zapraszam na pyszną cytrynową tartę…:)Tarta cytrynowa wg Ricka SteinaSkładniki:Spód:175 g mąki pszennej100 g schłodzonego masła50 g cukru pudru1 żółtkookoło 1 łyżeczki wody (chłodnej)szczypta soliMasa:6 jajek + 1 jajko do smarowania175(...)posiekać aż zrobią się drobne okruszki. Dodać żółtko i jedną łyżeczkę wody i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć ją folią i wstawić do lodówki na min. 30 min. 2. Ciasto rozwałkować – najlepiej między kawałkami folii – i wyłożyć formę do tarty o średnicy 25 cm.Na wierzch ciasta położyć kawałek papieru do pieczenia i wysypać kulkami

UgotujmyTo.pl
Galette z rabarbarem i gruszką 194

ponieważ ostatnio piekłam ciasto bezglutenowe z kaszy jaglanej przepis znajdziecie TU specjalnie dla siebie to dziś specjalnie dla J. przyrządziłam Galette czyli prościej mówiąc tarta na kruchym cieście z rabarbarem, twarogiem oraz gruszką... Składniki: Ciasto: 250 gram mąki pszennej 50 gram cukru 2 żółtka 120 gram zimnego masła Masa twarogowa: 500 gram twarogu na sernik(...)wszystko razem miksujemy na jednolitą masę. Na ściereczce ( żeby łatwiej nam było przenieść ciasto na blachę) układamy nasze ciasto i rozwałkowujemy na taką szerokość by przykryć całkowicie naszą blachę na tarte ewentualnie tortownice.  Wysmarowaną blachę masłem i bułką tartą przykładamy do ciasta i delikatnie odwracamy, ciasto delikatnie opuszkami palców przyciskami do blachy i za pomocą widelca

NaKońcuJęzyka