ciasto tarta - 3287 przepisów (strona:11/220)

Ciasto wyśmienite 1103

pieczenia : 45 - 50 minutTemp. pieczenia : 180 C Składniki :Ciasto: 2 i 1/2 szkl. mąki tortowej 2 szkl. cukru pudru 1/2 szkl. maku 375 g margaryny ( 1,5 kostki ) 8 jajek 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 2 paczki biszkoptów okrągłych 2 słoiki powideł śliwkowych bułka tarta do posypania foremki tłuszcz do foremki  Sposób przygotowania(...)sztywną pianę, dodać do masy. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać mak, do drugiej kakao, do trzeciej odłożoną mąkę. Blaszkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.  Ciasto wyśmienite: Ciasto makowe wylać do blaszki o wymiarach 28 x 40 cm. Ułożyć warstwę biszkoptów. Posmarować powidłami. Wyłożyć ciasto z kakao, ułożyć biszkopty. Posmarować powidłami i na koniec

Słodkości i nie tylko
Korzenna tarta z dynią 141

kruche ciasto, które zostało po wybornej tarcie śliwkowej, miałam mus z dyni i kremówkę, którą trzeba było zużyć. Niewiele myśląc, połączyłam to wszystko w całość, dodałam masę korzennych przypraw, i wyszło mi cudowne, jesiennie ciasto.Kruchy spód, kremowa masa dyniowa, która rozpływa się w ustach, a na wierzchu góra bitej śmietany, która nadaje całości niesamowitej lekkości. Tarta wyszła(...)delikatna kremówka idealnie ją łagodzi i równoważy.Myślę, że to idealny przepis na rozpoczęcie dyniowego festiwalu.Korzenna tarta dyniowa na kakaowym spodzieSkładniki:(na prostokątną formę do tarty 34x10 cm)ciasto kruche:230 g mąki pszennej20 g kakao1 łyżeczka cukru1/2 łyżeczki soli125 g zimnego masła1 jajkomasa dyniowa:200 g musu z dyni2 jajka150 ml śmietany kremówki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tarta cebulowa 228

gałki muszkatołowej, oliwy, 1 łyżki octu balsamicznego, soli, cukru, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Przygotowanie każdej tarty rozpoczynam od przygotowania kruchego ciasta. W razie braku czasu można zastąpić je gotowym ciastem francuskim, jednak przygotowanie ciasta kruchego jest nad wyraz proste i warto poświęcić kilka chwil. W celu jego przygotowania do miski blendera dodałem 250 gram mąki pszennej(...)cieście - wystarczy po prostu zalepić ją kawałkiem ciasta. Nadmiar ciasta wystający poza formę obciąłem i uzupełniłem miejsca, gdzie ciasta brakowało. Całą powierzchnię cista ponakłuwałem widelcem, aby umożliwić uwolnienie powietrza znajdującego się pod ciastem. Piekarnik rozgrzałem do 180 stopni z włączonym termoobiegiem. Na dolnej półce umieściłem blachę z cebulami z oliwą, na górnej zaś wyłożoną ciastem formę do tarty

Wyprawy kulinarne
Szarlotka specjalna 472

smaczna. Ciasto ucierane robi się szybko za pomocą miksera. Można do niej dodać owoce świeże, mrożone lub suszone.Składniki: 1 margaryna 5 jajek 1 szklanka cukru 3 szklanki mąki 2-3 łyżki śmietany 1 budyń waniliowy  1 łyżka proszku do pieczenia 1 kg kwaskowatych jabłek rodzynki lub skórka pomarańczowa, smażona pigwa tłuszcz i bułka tarta do formy(...)porcjami do ciasta, na przemian  przesianą mąką i pianę, lekko mieszamy. Jabłka obieramy i kroimy w grube plastry, bakalie oprószamy mąką. Tortownicę smarujemy i posypujemy bułką tartą. Ciasto rozdzielamy na 3 części. Na spód dajemy trochę więcej ciasta, następnie połowę jabłek i rodzynki. Nakładamy następną warstwę ciasta, jabłka i bakalie. Przykrywamy pozostałym ciastem. Wstawiamy do nagrzanego

Anioły w kuchni
Piernikowa tarta z musem z białej czekolady 255

minut.Zimne ciasto rozwałkować, wyłożyć ciastem posmarowaną tłuszczem i oprószoną bułką tartą blachę do tarty ( średnica około 26 cm).Ciasto nakłuć widelcem.Z pozostałego po obcięciu rantów ciasta, wykroić ciasteczka - gwiazdki.Piec tartę 25-30 minut, ciastka około 12 minut, w temperaturze 170 stopni C.Lekko ostudzone ciasto wyjąc ostrożnie z blachy.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.Śmietanę ubić

kolorowotorcikowo
Tarta ze szparagami, brokułami, suszonymi pomidorami i ricottą 217

tarty ubóstwiam.Miałem już okazję przygotowywać tartę, ale na słodko ze śliwkami.Dziś przygotowałem w wersji wytrawnej i wegetariańskiej. Do tego wykorzystałem świeże szparagi i brokuły. A wszystko zapieczone w masie z sera ricotta.Na przyjęciu... zajadali się  :)Czas przygotowania: 80 min.Składniki na formę do tart o średnicy 24 cmKoszt przygotowania: 23,00 złSKŁADNIKI na kruche ciasto(...)ciasta:Mąkę i sól przesypujemy na stolnicę. Dodajemy zimne masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtko i wodę. Szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 30 min.*W między czasie przygotowujemy składnik na masę do tarty.Schłodzone ciasto wykładamy na folię spożywczą. Przykrywamy folią i rozwałkowujemy na cienki placek.Formę smarujemy masłem. Ciasto

kulinarnyJa
Nowy rok oraz tarta z gruszkami i serem camembert 129

się w kulę. Chowamy owinięte w przezroczystą folię spożywczą do lodówki na minimum 1 godzinę (do 24h).Po tym czasie włączamy piekarnik na 200 stopni, smarujemy formę na tartę masłem, ciasto rozwałkowujemy na umączonym blacie na grubość 2 mm i wykładamy nim foremkę. Nakłuwamy widelcem. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia i obciążamy np. fasolą. Pieczemy 20 minut.W tym czasie

W kuchni wieczorem
Ciasto dyniowe z orzechami 172

tartą marchewkę. Ciasto nie wymaga stosowania miksera, wystarczy metalowa trzepaczka i sprawna ręka. To ciasto jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Trzeba jedynie uzbroić się w cierpliwość podczas pieczenia, gdyż unosi się smakowity aromat . Ciasto dyniowe z orzechami wspaniale pachnie wanilią i karmelem. Ciasto jest długo wilgotne, aromatyczne, o pięknym kolorze. Ciasto jest smaczne nawet kilka(...)niej ciasto, wyrównujemy. Ciasto dyniowe pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 160 stopni z termoobiegiem ok. 45-50 minut. Studzimy ciasto przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wierzch smarujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z pomarańczy lub wody (całość dokładnie ucieramy trzepaczką, gdy zacznie gęstnieć wylewamy na ciasto, równomiernie rozsmarowujemy na powierzchni), możemy lukier posypać tartymi orzechami i większymi

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tarletki z borówkami 133

minut do lodówki - wiadomo, że jeśli kruche ciasto jest dobrze schłodzone, jest smaczniejsze ;) Foremki na tarletki - 12 sztuk - smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartąCiasto trzeba rozwałkować i ułożyć na nim foremki. Wykrojonymi kawałkami ciasta wykleić foremki i nakłuć ciasto widelcem.Pieczemy w 90 stopniach około 15 minut - na złoty kolor. Czasami ten złoty kolor zamienia się

Lawendowe Niebo
Ciasto, ktore nie powinno sie udac ;) 193

Jak ten czas szybko leci. Niedawno zaczely sie wakacje, mialam nadzieje, ze bedzie leniwie. Tym czasem kartki w kalendarzu przewracam szybciej niz w ciagu roku szkolnego

Przysmaki Karolki
Jabłkowa fantazja : Listopadowe Wyzwanie Blogerek 154

posypania ciasta  Przygotowanie : kruche ciasto , jabłka , dżem wiśniowy cynamon budyń waniliowy   Zagnieść kruche ciasto. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia , bądź wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Ciastem wyłożyć spód i brzegi blaszki. Jabłka przekroić na pół , wydrążyć gniazda nasienne. Można pokroić na ćwiartki. Wyłożyć na ciasto. Posmarować dżemem wiśniowym i posypać cynamonem. Przygotować budyń i ciepły

Magiczne Życie Marty
Kotlety mielone w waflu 252

PRZYRZĄDZENIA: Kapustę i cebulę trzemy tarce. Dodajemy mięso mielone ,  jajko, czosnek, bułkę tartą, przyprawy i dokładnie mieszamy. Z andruta wycinamy kółka( u mnie wielkości dużego kubka ). Z farszu formujemy sznycelki. Kładziemy na andrucie.  Przykrywamy drugim i delikatnie dociskamy. Z mąki, mleka , jajka, soli robimy gęste ciasto naleśnikowe. W cieście zanurzamy kotleciki i delikatnie smażymy na rozgrzanym tłuszczu

Ostra na Słodko
56 przepisów czyli Karnawał z Moją smaczną kuchnią! 265

Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Koktajl jeżynowy Koktajl truskawkowy Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami  Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Sałatka jarzynowa Sałatka(...)padano Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem Surówka z kiszonej kapusty z koperkiem Surówka z kiszonej kapusty Surówka z z kiszonej kapusty z czerwoną cebulą Tarta z ciasta francuskiego z cukinią  Truskawkowe semifreddo z jagodami i sosem owocowym podane z malinami Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Tarta z ciasta francuskiego

Moja smaczna kuchnia
Jak smacznie pożegnać 2014 rok? Specjalne dla Was 55 najlepszych przepisów na Sylwestra i Karnawał! 1463

Jakie plany na Sylwestra? Organizujecie domówkę lub wybieracie się do znajomych? Podpowiem Wam co przygotować dobrego, aby zachwycić gości! Przepisów jest wiele, każdy znajdzie coś dla

Moja smaczna kuchnia
Tarta z gruszkami z ciasta francuskiego 182

Wykładamy na masę twarogową. Cynamon mieszamy z cukrem waniliowym i brązowym, posypujemy tartę. Boki tarty delikatnie wyginamy do środka. 4. Tartę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 25-30 minut. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Smacznego! :) * z drugiej połowy ciasta przygotowałam tartę jabłkową . Przepis bierze udział w akcji

My Culinary Art