najkrótszego czasu zagniatania - "przerobione" ciasto nie jest delikatne, lecz twardawe. Ciasto uformować w walec, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godz. - na koniec chłodzenia przenieść ciasto na ok. 5-10 min. do zamrażarki, będzie się wtedy lepiej kroiło. Ciasto kroić nożem w plastry i układać je w formie do tarty wysmarowanej uprzednio masłem(...)ciasta bo nigdy nie trafiam kształtem i wielkością w formę blachy; krojenie nożem i układanie plastrów na blasze niweluje ten problem i skraca czas operowania ciastem dłońmi.Zrobić mały rant z ciasta dookoła brzegów formy, aby nadzienie przy pieczeniu nie wypływało. 2/3 ciasta użyć do wylepienia blachy, 1/3 zostawić do ułożenia w kratkę na górze. Ciasto ponakłuwać
Grunt to przepis!Tarta śliwkowa w wykonaniu mojej mamy jest chyba najlepsza na Świecie :) Nie żebym mówiła tak bo moja mama ją robiła - po prostu jest ! Składniki: 300 g mąki pszennej 200 g masła 100 g cukru 1 jajko 1 kg śliwki węgierki 2 łyżki cukru o grubych kryształkach Przygotowanie: Mąkę musimy przesiać, masło posiekać w drobną kostkę, dodać(...)środek wbić jajko i szybko zagnieść ciasto. Gotowe ciasto okręcamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1,5 h. W tym czasie myjemy śliwki, usuwamy pestki. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 C góra - dół. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką, i wykładamy ciastem tartę o średnicy 26 cm (spód i boki) widelcem nakłuwamy
Niezły MłynekZaczniemy od przygotowania spodu. Cukier rozpuścić w ciepłym maśle. Dodać pokruszone ciasteczka, cynamon i orzechy. Wymieszać do momentu połączenia się wszystkich składników, kiedy ciasto osiągnie konsystencję mokrego piasku. Przygotować formę do tarty. Wysmarować ją tłuszczem, a następnie wyłożyć jej dno ciastem (fot.1), tworząc rant o wysokości około 1 cm. Podpiec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut
Świat Ciastamozzarelli (lub żółtego sera do zapiekania) 3 rozbełtane jajka 100 g żółtego sera (np. Gouda, Edamski) ok. 2 łyżki masła przyprawy: gałka muszkatołowa, pieprz, sól opakowanie ciasta francuskiego Tarta / Zapiekanka z Ciasta Francuskiego z Łososiem i Szpinakiem - Sposób przygotowania: Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na maśle, dodajemy poszatkowany czosnek, a gdy się zrumieni wrzucamy wcześniej rozmrożony szpinak(...)Dzielimy na dwie części. Formę na tartę (o średnicy ok. 25 cm) smarujemy tłuszczem, a następnie wyścielamy ciastem francuskim formując wyższe brzegi. Zostawiamy cześć ciasta na "kratkę". Wykładamy kolejno warstwami: jajka z mozzarellą, farsz ze szpinakiem, jajka z mozzarellą, kawałki łososia. Wszystko posypujemy startym żółtym serem. Z pociętych z ciasta francuskiego pasków formujemy "kratkę". Całość
Słodka Stronamleka czy sera. Na spód tarty możemy wybrać: ciasto chlebowe, kruche lub francuskie. Nie zawsze jednak moża ich użyć zamiennie. Ciasta chlebowego użyjemy przy farszu warzywnym, więc dość “wilgotnym”. Ciasto kruche jest zwylke wykorzystywane przy tartach otwartych, np quiche. Delikatne ciasto francuskie nie współgra dobrze z soczystymi warzywami. Lepiej jest połączyć je z farszem zawierającym(...)wyparować. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 1/2 cm, przekładamy na papier do pieczenia, wykładamy nim dno formy na tartę. Ciasto nakłuwamy widelcem. Jajka rozkłócamy ze śmietaną, dodajemy serek ricotta, starty na dużych oczkach ser żółty, przyprawiamy pieprzem i gałką muszkatołową. Pory ze szpekiem dodajemy do masy jajeczno-serowej i dobrze mieszamy. Farsz wylewamy na spód tarty. Farsz jest
Mia Cucina SofietaTarta Tatin to wspaniałe, popisowe ciasto jej Twórczyni, jakie powstało przez przypadek, roztargnienie i "gapiostwo" Stephanie Tatin, która zapomniała o wyłożeniu foremki do pieczenia ciastem, w zamian wyłożyła ją jabłkami, a wierzch przykryła ciastem :) Tartę piekę nietypowo, bo w patelni. Jest niesamowita, zwłaszcza podana na gorąco! Składniki: Ciasto: 1 i 1/5 szklanki mąki 2 łyżki cukru szczypta soli(...)upływie ok 20 - 30 minut na wierzch patelni kładziemy talerz i trzymając go sprawnie obracamy patelnię do góry nogami, tak by ciasto znalazło się na talerzu. Jeśli jabłka przywrą do dna, łyżką przekładamy je na placek. Tartę jemy ciepłą, wówczas smakuje najlepiej! Sama w sobie jest pyszna, ale jeśli macie ochotę możemy podawać z lodami, pitą śmietaną
Taste Of My DayTarta Snickers...Kruche, maślane ciasto.Słodki krem kajmakowy ze słonymi orzeszkami.A całość oblana gorzką czekoladą.Proste, szybkie i pyszne.Komu kawałek?Zapraszam! Składniki:Ciasto:300 g mąki pszennej;200 g zimnego masła;50 g cukru pudru;2 żółtka jaj.Krem:Puszka gotowej masy krówkowej (400 g);400 g solonych orzeszków ziemnych;100 g miękkiego masła.Dodatkowo:50 g gorzkiej(...)ciasto mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego).Tak przygotowane ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażalnika na 30 minut.W międzyczasie przygotować krem. Masę krówkową utrzeć wraz z masłem mikserem na puszystą masę. Dodać solone orzeszki i wymieszać.Po upływie 30 minut ciasto wyjąć z zamrażalnika, rozwałować na oprószonej mąką stolnicy i wyłożyć nim formę do tarty
Gospodyni MiejskaSezon szparagowy w pełni - należy korzystać, piec i gotować póki można! Wczoraj było idealne ciasto na tartę. Dziś w takim razie musiała pojawić się stosowna tarta :) Poniżej propozycja na obiad - sycąca, smaczna i kolorowa.Składniki na formę do tarty o średnicy ok. 27cm - wymiar denka: 1 porcja ciasta na tartę - przepis własny TU 1 mała(...)ulubionymi przyprawami 1 łyżka oliwy z oliwek - do smażenia kurczaka Porcję ciasta na tartę wyjąć z zamrażarki i zostawić w temp. pokojowej do rozmrożenia na ok. 1 godz. - jeśli będzie nadal twarde i zimne, nie ma problemu, tym łatwiej będzie nim operować przy krojeniu. Formę do tarty wysmarować masłem. Ciasto kroić nożem na plastry i wylepiać nimi
Grunt to przepis!ciasto na placek i przenosimy do formy. (ciasto musi być nieco większe niż forma). Ciasto nakłuwamy widelcem, na wierzch kładziemy papier do pieczenia i fasolę, by ciasto w pieczeniu zachowało swój kształt. Wkładamy do nagrzanego do 180C piekarnika. Pieczemy 15 minut, zdejmujemy z ciasta papier z fasolą i pieczemy jeszcze około 10 minut aż do zarumienienia. Tarta jest gotowa. Napełniamy dowolnym farszem. ciasto tarty Z proporcji wychodzi tarta 24 cm lub 6 małych tart
Humanistka w kuchniciasto. Zawinąć w folię i włożyć na pół godziny do lodówki. Ciasto rozwałkować na koło o średnicy odrobinę większej niż średnica foremki i wyłożyć nim formę do tarty. Nadmiar ciasta odciąć, wyrównać brzegi. Ponakłuwać widelcem (fot.1). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15-20 minut w temp. 180ºC. Po upieczeniu odstawić do całkowitego wystudzenia.Teraz należy przygotować krem
Świat CiastaSposób przygotowania:Masło kroimy na małe kawałki, dodajemy do reszty składników na ciasto i zagniatamy (możemy do tego celu użyć food procesor'a). Jeżeli ciasto okazałoby się za "suche" dodajemy więcej śmietany.Umieszczamy w lodówce na ok. 30 minut.Po tym czasie ciastem wyścielamy formę do tarty wysmarowaną tłuszczem.Pieczemy ok. 15 - 20 minut w temperaturze 180 stopni. Całkowicie(...)wykładamy na ostudzoną tartę, a na nią śmietanę. Brzegi ciasta dekorujemy malinami. Polewa:Kremówkę z dodatkiem alkoholu podgrzewamy (nie wolno doprowadzić do wrzenia). Wrzucamy połamaną czekoladę i gdy tylko zacznie się topić ściągamy z ognia i dokładnie mieszamy do połączenia składników. Studzimy do momentu gdy czekolada przestanie być ciepła, jednak nadal pozostanie płynna.Wylewamy na środek tarty
Słodka StronaTarty robię rzadko … ale ciasta z kaszy bardzo często.Dziś postanowiłam połączyć jedno z drugim i mam dla Was przepis na rewelacyjne , delikatne , kruche ciasto wypełnione kremem budyniowym z kaszy manny.Robi się je błyskawicznie i jest fajnym pomysłem do popołudniowej kawki!Polecam!SKŁADNIKI:CIASTO:* mąka pszenna – 100 g* masło – 50 g* cukier puder(...)budyń waniliowy – 1 op / 60 g* kasza manna – 4 łyżkiSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:CIASTO:Mąkę siekamy z masłem.Dodajemy cukier i żółtko, zagniatamy, formujemy kulę , zawijamy w folię i wkładamy do mrożenia na ok. 20 minut.Po tym czasie formę do tarty delikatnie natłuszczamy i wylepiamy rozwałkowanym, schłodzonym ciastem.Całość nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika
Ostra na Słodkospód tarty, drugą ok 28 cm - wierzch. ( Jeżeli używamy gotowego ciasta już rozwałkowanego w formie prostokąta, łatwiej i wygodniej będzie nam zrobić tartę prostokątną )Ciasto ułożyć na papierze do pieczenia. rozłożyć na nim ugotowane plasterki ziemniaków, na ziemniakach smażony boczek z cebulą , posypać tartym serem i doprawić pieprzem. Polać śmietaną. Nadzienie układamy tak aby zostawić(...)pasek pustego ciasta dookoła tarty. Wszystko przykrywamy drugim , większym kawałkiem ciasta, dociskamy brzegi aby się skleiły (można zawinąć jak w pierogach) . Na środku tarty nacinamy krzyż . Smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do gorącego piekarnika. Po 10 min zmniejszamy temperaturę do 180 st. C i pieczemy jeszcze ok 25 - 30 min, aż tarta
Stare Garyproszek do pieczenia. Zagnieść ciasto na jednolitą masę. Włożyć je do lodówki na min. 1 godzinę. Formę od tarty wysmarować margaryną oraz posypać bułką tarta. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować je, wyłożyć do formy, po nakłuwać widelcem. Na cieście położyć papier do pieczenia, obciążyć tarte grochem lub ryżem, aby nie urosła. Piec na złoty(...)mieszając aby się nie przypaliło. Gdy owoce zaczną się rozpadać, zmiksować je. Następnie chwilę jeszcze gotować, dodać cukier do smaku, galaretki cytrynowe. Gotowy mus wylać na ostygnięty spód tarty, ciasto wstawić na min. 2 godz. do lodówki. Resztę gorącego dżemu/musu przełożyć do słoiczków, zakręcić i ustawić je do góry dnem. dżem Smacznego
Fabryka pomysłówWytrawna wersja tarty na cieście francuskim do tego kurczak, ser i pomidor jednym słowem rewelacja. Przepis znalazłam w dodatku kulinarnym do Kropki.Składniki:1 filet drobiowyopakowanie ciasta francuskiego1 pomidor obrany ze skórkikilka plastrów dobrze topiącego się sera przyprawa do kurczakasól, pieprzoregano, bazyliaPrzygotowanie:Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na 4 równe(...)kwadraty, brzegi lekko zwijamy. Na spód kładziemy plaster sera, tak żeby nie nachodził na zawinięte ciasto, następnie na ser kilka plastrów pomidora bez skórki. Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy i smażymy, kiedy ostygnie wykładamy go na nasze tarty. Na kurczaka kładziemy kawałki sera, posypujemy oregano, bazylią , delikatnie solą i pieprzem. Całość wkładamy do piekarnika
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia