Pamiętacie orzeźwiający sernik cytrynowo-borówkowy ? Tak nam smakował, że zrobiłam jego odpowiednik z ciemną czekoladą, limonką i malinami. Mi zdecydowanie bardziej do gustu przypadła biała
Poezja smakulubi kwaskowe owoce, dlatego możemy je wykorzystać do przygotowania koktajli i kompotów. Możemy z nich przygotować różne desery: lody, galaretki, czy kisiel. Pyszne będą ciasta drożdżowe czy też ucierane, przepyszny też jest porzeczkowy sernik na zimno. Porzeczki możemy również zamknąć w słoikach, przygotujemy z nich galaretkę dżem, sosy do mięs czy też nalewkę. Możliwości jest bez liku ! ------------------------------------------------------------- Dżem
Kulinarne przygody GatityPołączenie sernika z przepisu mojej babci, maku z puszki i ciasta z przepisu cioci :) Najlepiej smakuje na drugi dzień. Składniki na ciasto: 2 szkl. mąki 20 dkg margaryny 1/2 szkl. cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 jajko 1 żółtko szczypta soli Sypkie składniki wysypać na stolnicę, dodać margarynę i wysiekać. Na koniec dodać jajko i żółtko (białko zostawić do maku
Agusiowe smakołykiBrownie jest rodem z USA. Jego receptura sięga XIX wieku. Podobno stworzony był jako deser do szybkiej konsumpcji, w ramach hotelowego lunchu sprzedawanego w formie tzw
Jem więc JestemSzukałam przepisu na sernik na zimno i nie mogłam się zdecydować który wybrać, zdecydowałam się na połączenie dwóch przepisów z kilkoma zmianami i okazało
Kulinarne życieBrownie jest rodem z USA. Jego receptura sięga XIX wieku. Podobno stworzony był jako deser do szybkiej konsumpcji, w ramach hotelowego lunchu sprzedawanego w formie tzw
Jem więc JestemŚwiąteczny czas to głównie makowce, serniki. Chciałabym Wam pokazać jak najprościej samemu zrobić masę makową. Jeśli chcecie tą masę do drożdżowej rolady makowej musicie zrobić
Kuchnia PokoleńPrzepis na ten sernik mam od mamy. I powiem Wam, że wychodzi idealny. Bardzo puszysty, delikatny. Po prostu rozpływa się w ustach. A sekretem
Passion of CookingKiedy zobaczyłam ten sernik w moim ulubionym programie "Ugotowani", a wszyscy goście się nim zachwycali wiedziałam, że muszę go zrobić po przerobieniu na zdrowszą wersję
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Sernik z tego przepisu robię już ponad 10 lat i zawsze mi wychodzi. W zależności od sera jakiego się użyje
My Blueberry Cornerdrugie tyle czeka na publikację. Mimo, to wciąż szukam ciekawych, pysznych inspiracji. W końcu cała moja rodzina i znajomi kochają to ciasto. Bo jak nie kochać? Czasem uważam, że nie ma nic lepszego niż sernik. Jest idealny na każdą okazję, co udowadnia autorka książki „Serniki słodkie i wytrawne” Renata Czelny-Kawa. „Serniki słodkie
Słodkie okruszkimoże i u Was się znajdą...?), a ciasto zawinęłam w bułeczki-ślimaczki. Jeszcze ciepłą blachę zapakowałam, i zabrałam ze sobą. Tak się złożyło jednak, że po drodze ich nawet nie tknęliśmy. Do domu rodzinnego wkroczyłam więc z blachą drożdżówek i sernikiem, czym bardzo zdenerwowałam moją Mamcię, która też na naszą cześć sernik przygotowała (jak się później okazało, jeden był(...)się migiem, i wszystkim bardzo smakowały. Polecam Wam je więc ogromnie, na te już ostatnie dni lata. Drożdżowe bułeczki z nektarynkami, poziomkami i marcepanem Składniki: (na formę 30x22 cm) ciasto: 500 g mąki pszennej 250 ml letniego mleka 75 g cukru 50 g masła 25 g świeżych drożdży skórka otarta z 1 cytryny 1 jajko nadzienie: 500 g nektarynek
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWyśmienite w smaku ciasto bez odpalania piekarnika , w sam raz na słodki poczęstunek, z malinami i żelką kokosową to prawdziwa słodka gratka. Jedno z moich ulubionych serników bez pieczenia. Składniki: Forma 24/24 cm 2 duże opakowania herbatników maślanych Masa serowa: ½ kg twarogu mielonego 10 dag masła 1 budyń śmietankowy Dr.Oetker 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 100 ml mleka 3 jajka(...)tężeć można masę napowietrzyć mikserem-powstanie pianka, do zimnej masy wlać likier kokosowy oraz wsypać dwie łyżki wiórek i wymieszać. Tężejącą masę wylać na herbatniki, oprószyć grubo wiórkami, gotowy sernik chłodzić cała noc w lodówce. Smacznego
Wanilia i KardamonSuper szybkie ciacho na weekend. To taka jakby wersja sernika, chociaż nie dokońca. Na pewno bezglutenowa, migdałowa z całą furą migdałów na wierzchu! Do przygotowania ciasta potrzebujemy: 250 g ricotty 4 jajka (żółtka i białka osobno) 100 g cukru (lub więcej) 250 g zmielonych migdałów sok z 1/2 limonki + trochę startej skórki 100 g płatków migdałowych Ricottę i żółtka mieszamy
Szybko Tanio Smacznie