później o nim zapomniałam, do czasu aż zobaczyłam je na blogu Po Prostu Pycha. Zrobiłam je na Święta, aby przypomnieć sobie tamten smak ciasta, które jest niezbyt słodkie, orzeźwiające i lekkie. Coś pomiędzy sernikiem, a pianką typu ptasie mleczko. Dodatkowym atutem jest prostota jego przygotowania. Jedynie musimy uzbroić się w cierpliwość, aby całość stężała. Składniki na tortownicę o średnicy 26cm(...)dodać cukier (1/2 łyżki) oraz wiórki kokosowe i smażyć kilka minut, aż kokos się lekko zarumieni (uważać, aby nie spalić). Gdy wiórki przestygną to posypać nimi wierzch masy serowej. Ciasto przechowywać w lodówce. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówAjjj! Już po przeczytaniu tytułu ślinka cieknie, no nie?! Dziś mam coś dla wielbicieli mega słodkości, a w szczególności serników! Mini serniczki o smaku waniliowo
Ostra na SłodkoSernik ten piekłam na Święta,ale z braku czasu wstawiam dopiero teraz ;) Użyłam sera z pudełka President i sernik wyszedł bardzo dobry. Nie lubię gdy ser w serniku jest kwaśny i czuć w nim ser ;) Jestem zwolenniczką bardziej kremowej konsystencji i smaku. Przepis na to ciacho znalazłam już jakiś czas temu jednej z gazet dla kobiet i szukając(...)minut, tyle czasu aby ciasto kruche nabrało złotego koloru. Po 10 minutach wyjmujemy blaszkę i wylewamy na ciasto kruche masę serową. Pozostałe ciasto rozwałkować, pokroić w paski, ułożyć z nich kratkę na wierzch sernika. Piec ok. 1 godziny na najniższej półce w piekarniku. Studzimy, polewamy lukrem i sypiemy skórką pomarańczową albo tak jak ja skórką kandyzowaną z ananasa. Smacznego
Różne smaki w kuchnispożywczego). Przy okazji TUTAJ (klik) możecie podejrzeć przepis na moje Pierogi z Klitorią". Muszę tu koniecznie dodać, że sernik jest niezwykle łatwy w wykonaniu, choć na pierwszy rzut oka wydawać by się mogło zupełnie inaczej... 😉 Kruche ciasto robi się błyskawicznie, masa serowa to zmiksowanie wszystkich składników na gładko, galaretka brzozowa jest dziecinnie prosta w przygotowaniu(...)pieczenia i sól. Dodaj do tego pokrojone w drobną kostkę masło i posiekaj wszystko nożem na kruszonkę. Dołóż do niej jajko i zagnieć szybko gładkie ciasto. Ciasto wyłóż równomiernie na dno tortownicy i ponakłuwaj je widelcem. Tortownicę włóż na 25 minut do lodówki. W tym czasie rozgrzej piekarnik do temperatury 195 stopni C. Piecz
Słodko-Słony Świat IlonyGości na moim stole, zawsze gdy pojawiają się sezonowe owoce Składniki 1 kg sera 200 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru 1 cukier waniliowy 3
czarrna od kuchniokoło 50 minut (do godziny) w kąpieli wodnej w 150 stopniach. Powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta. Po upieczeniu sernik wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Potem wkładamy do lodówki. [Kąpiel wodna polega na tym, że formę z ciastem wkładamy do większej formy (szczelnej) lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej wody do połowy wysokości tortownicy, w której pieczemy
MyCookBook.plokazuje się, że nazw na ten deser jest wiele, gdyż po wstawieniu zdjęcia na FB-ku okazało się, że znany jest jako Domek Baby Jagi, Chatka Baby Jagi, miasteczkowy domek, sernik bez pieczenia, Chatka Puchatka, Domek Babuni , oraz zdecydowanie mniej wdzięczną nazwę, bo „psia buda” . Moim zdjęciem Domku Baby Jagi (my tak nazywałyśmy z koleżankami ten deser) obudziłam(...)nakładamy kakaową masę serową. Podnosimy folię z obu stron i składamy z ciasta „chatkę”, zaciskamy mocno u góry brzegi folii. Odstawiamy ciasto na noc do lodówki. Następnego dnia wyjmujemy je z folii, oblewamy polewą, kroimy w plastry. Smacznego! The post Domek Baby Jagi. Sernik bez pieczenia appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSzukasz sprawdzonego przepisu na sernik, który zawsze wychodzi? Sprawdź przepis na sernik z kroplami rosy. Jest po prostu pyszny. Źródło: pixabay.com Składniki ciasta: 30 dag mąki, czyli 2 czubate szklanki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 dag cukru pudru (3/4 szklanki) 2 żółtka + 1 całe jajko 10 dag margaryny 1 łyżeczka czubata smalcu(...)być puszysty. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 189 C. Pod koniec pieczenia ubijamy pianę z 6 jajek + szklanka cukru. Układamy ubitą pianę na wierzchu sernika. Pieczemy około 15-20 minut. Smacznego
Jak u mamyZbliżają się Święta Wielkiej Nocy. Mi ten czas kojarzy się z zadumą oraz ze szczególnymi wypiekami. Mazurki, serniki i baby to podstawa naszych Świąt. Jak wiecie, lubujemy się w muffinach, dlatego proponuję aby do tego kanonu ciast dodać te mini babeczki:) Dzięki uprzejmości HELIO , możemy przetestować nową masę krówkową o smaku adwokata <3 Pyszności! 40 minut 8 sztuk
Ania i Marcin gotująprzepiękny dzień, chciałabym podzielić się z Wami najlepszym przepisem na sernik na zimno. Wyjątkowo prosty, wyjątkowo smaczny, lekki, w sam raz na spotkanie z przyjaciółmi! Ponadto jego przygotowanie nie zabiera dużo czasu. Na wierzch możecie ułożyć również inne owoce, aczkolwiek szczerze polecam wykorzystać nektarynki – sprawdzają się idealnie. Przepis na tortownicę o średnicy 21 cm, z której wychodzi(...)galaretka wystygnie wylewamy ją na masę serową i wkładamy na chwilę do lodówki, by delikatnie stężała. Następnie wyjmujemy ciasto z lodówki i układamy pokrojone owoce. Całość przekładamy do lodówki do czasu aż galaretka całkowicie stężeje. Dekorujemy listkami mięty. Smacznego! Artykuł Sernik na zimno z nektarynkami FIT pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong
Be Fit Be StrongJako że nie mam ręki do serników wypiekanych, skazana jestem na te, przygotowane na zimno. Nie ma jednak tego złego co by na dobre nie wyszło. Sernik z borówką na spodzie z ciastek wyszedł pysznie. Spód 200 g ciastek kruchych typu petitki 150 g masła Masa borówkowa: 500 g borówek sok z 1/2 cytryny(...)ciastek nałożyć obie masy, łyżka po łyżce, naprzemiennie, raz serową, raz borówkową. Można też obie masy serową i borówkową wymieszać razem i wylać do formy. Masę dokładnie wyrównać. Ciasto wstawić do lodówki. Kremówkę ubić z cukrem pudrem i dodać rozpuszczoną żelatynę w 1/4 szklance wrzątku. Masę kremową szybko wylać na ciasto, zanim stężeje. Tutaj polecam specjalna łopatkę
Jadło i czytadłoLetnich przyjemności ciąg dalszy, czyli deser jagodowy do porannej kawy. Do serników mam słabość, a dziś jeden z nich w wersji sezonowej. Przepis podaję na tortownicę o średnicy 20 cm. Składniki na kruche ciasto: - 12 dag zimnego masła - 20 dag mąki - 4 łyżki cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 jajo 1. Składniki szybko i energicznie zagnieść, podzielić
Apetyczna babeczkaciasto na razowej mące Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Jogurtowe ciasto z rabarbarem Kruche ciasto rabarbarowe Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką Muffiny z truskawkami rabarbarem Muffiny z rabarbarem Sernik z rabarbarem na zimno Jagielnik rabarbarowy Dżem rabarbarowy Domowe lody wiśniowe z karmelizowanym rabarbarem Kompot z rabarbaru Lemoniada z rabarbaru(...)Kakaowe ciasto z rabarbarem Czas przygotowania: 120 minut Proporcje na formę o wymiarach 30 x 40 cm Składniki Na ciasto: 250 g zimnego masła 2,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek szczypta soli 3 łyżki kakao 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego Na piankę bezową: 5 białek szczypta soli 1 szklanka drobnego cukru Nadzienie
Kulinarne przygody GatityWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Dzisiaj chciałabym Wam przedstawić przepis na pyszny sernik z masłem orzechowym, kajmakiem i orzeszkami ziemnymi. Jest miękki, puszysty
Marta Gotujeciasteczek herbatnikowych pół szklanki oleju 1/4 szklanki mleka garść orzechów włoskich Sernik: 400 g sera 300 g masy krówkowej 100 g orzechów włoskich 3 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej Polewa: 100 g orzechów włoskich 3 czubate łyżki miodu 80 g masła Przygotowujemy spód ciasta - ciasteczka łamiemy na mniejsze kawałeczki, żeby ułatwić sobie miksowanie, dodajemy orzechy(...)Warto wstawić miseczkę z wodą na niższą półkę piekarnika, dzięki czemu ciasto będzie bardziej wilgotne i kremowe w smaku. Masło rozpuszczamy na małym ogniu z dodatkiem miodu, cały czas mieszamy, żeby słodka polewa się nie przypaliła. Dodajemy posiekane orzechy włoskie i przelewamy na lekko przestudzony sernik. Zostawiamy do zastygnięcia, najlepiej na całą
sama złodycz