dzień tzn. Dzień Czekolady, wspaniałym sernikiem tym razem czekoladowym.To , że lubię serniki , pisałam już nie raz, ale takiego sernika jak dzisiaj , to jeszcze nie miałam przyjemności konsumować :)Jest po prostu przepyszny. Smak czekolady dodaje mu dodatkowego atutu. Muszę również dodać , że spód składa się z pysznego ciasta kruchego. Bardzo polecam go upiec z okazji zbliżających się świąt. Kto lubi(...)Serek mascarpone zmiksować z cukrem i jajkami. Wsypać mąkę , dolać rum. Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Ciasto wyjąć z lodówki i wyłożyć nim tortownicę. Na ciasto wylać masę serowo-czekoladową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 C i piec ok. 60 minut. Po wystudzeniu sernika wstawiamy do lodówki. Wierzch posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Słodkości i nie tylkolubi kwaskowe owoce, dlatego możemy je wykorzystać do przygotowania koktajli i kompotów. Możemy z nich przygotować różne desery: lody, galaretki, czy kisiel. Pyszne będą ciasta drożdżowe czy też ucierane, przepyszny też jest porzeczkowy sernik na zimno. Porzeczki możemy również zamknąć w słoikach, przygotujemy z nich galaretkę dżem, sosy do mięs czy też nalewkę. Możliwości jest bez liku ! ------------------------------------------------------------- Ucierane(...)ciasto z czerwoną porzeczką Czas przygotowania: 60 minut Proporcje na tortownicę o średnicy 27 cm Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 60 g masła 1 jajko 1 szklanka kefiru 3/4 szklanki drobnego cukru 1 kopiasta łyżki kakao 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki kardamonu 1/3 łyżeczki mielonych goździków ok. 300 g czerwonych porzeczek Lukier
Kulinarne przygody Gatitylubi kwaskowe owoce, dlatego możemy je wykorzystać do przygotowania koktajli i kompotów. Możemy z nich przygotować różne desery: lody, galaretki, czy kisiel. Pyszne będą ciasta drożdżowe czy też ucierane, przepyszny też jest porzeczkowy sernik na zimno. Porzeczki możemy również zamknąć w słoikach, przygotujemy z nich galaretkę dżem, sosy do mięs czy też nalewkę. Możliwości jest bez liku ! ------------------------------------------------------------- Biszkoptowe(...)ciasto z porzeczkami Czas przygotowania: 60 minut Proporcje na formę o wymiarach 25 x 25 cm Składniki: 4 jajka (temperatura pokojowa) 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1/3 szklanki oleju 1 1/3 szklanki mąki pszennej 100 g borówki amerykańskiej 200 g czerwonej porzeczki 100 g czarnej porzeczki opcjonalnie cukier
Kulinarne przygody GatityDziś propozycja dla wielbicieli serników. Sernik który nie ma sera tylko śmietanę. Jest delikatny, bardzo długo zachowuje świeżość i każdemu zasmakuje. Składniki na ciasto: - 6 żółtek - 3/4 szklanki cukru - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 szklanki mąki - 1 kostka margaryny - 1 cukier waniliowy - 2 łyżeczki kakao Przygotowanie: Wszystkie składniki oprócz kakao dokładnie wyrabiamy. Dzielimy na dwie części. Pierwszą część
Kulinarne życieciasta. Masło rozpuszczamy w garnuszku i przestudzamy dodajemy je do ciastek i dokładnie mieszamy. Tak przygotowana masę wykładamy na spód tortownicy. Żelatynę rozpuszczamy w około 70 ml wody. Twarożek mieszamy z cukrem pudrem i waniliowym dodajemy przestudzoną żelatynę i połowę ubitej na sztywno śmietany. Ser wykładamy na schłodzony spód w połowie nakładania masy przesypujemy połową naszych jagód. Tortownice z sernikiem
cookplZapraszam na pyszny fit sernik bez pieczenia. Jest to moja propozycja ciasta na weekend. Zrobimy go naprawdę szybko i będzie świetnym dodatkiem do kawy lub herbatki. Polecam Składniki: 100 g herbatników 4 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego 1 galaretka truskawkowa w proszku 3/4 szkl gorącej wody 150 g serka śmietankowego (kanapkowego) 200 g serka wiejskiego 200 g twarogu półtłustego(...)masę. Następnie dodajemy ostudzoną galaretkę i jeszcze chwilę blendujemy aż składniki dobrze się połączą. Przekładamy masę sernikową na spód herbatnikowy i wyrównujemy. Posypujemy orzechami i wstawiamy do lodówki. Najlepszy sernik jest na drugi dzień
słodkie i nie tylko historie kulinarneciasta ale potem już idzie szybciutko. Ciasto wychodzi bardzo duże, wysokie, dobrze się kroi tuż po wystudzeniu. Warto je upiec, nawet jeśli przeraża Was liczba 17 jajek. Jak najbardziej trafił w moje gusta smakowe. *blaszka 25*34 cm Składniki: na ciasto jasne: 3 jajka 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na ciasto kisielowe(...)kisielu (najlepiej czerwonego, ja użyłam cytrynowy i słabo widać warstwy, odradzam fioletowy- ciasto może nie ładnie wyglądać) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na ciasto orzechowe: 3 jajka 2,5 łyżki mąki 90 g startych orzechów włoskich 3 łyżki cukru na masę serową: 1 kg sera na sernik 8 jajek 250 g masła 250 g cukru 1 opakowanie budyniu
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaŻadne święta nie mogą obejść się bez sernika! To punkt obowiązkowy i nawet ja, nieprzepadająca za słodkościami zawsze się na niego skuszę Dlatego też mam dla
PatiGotujeJestem zachwycona tym ciastem. Smakuje rewelacyjnie. Przepis udostępniła mi Magdalena , która prowadzi bloga "Domowa cukierenka" Polecam wszystkim smakoszom serników . Praktycznie ściągnęłam wszystko od początku do końca , zmieniając wierzch z bananów na borówki :) Tortownica : wymiary : średnica 26 cm Czas pieczenia : 25 - 30 minut Temp. pieczenia : 170 C Składniki: Biszkopt: 2 jajka 1/4 szkl. mąki 1/2 szkl. cukru 1/4 szkl. kakao(...)wiaderku ( 1 kg wiaderko podzielić na połowę ) 100 g czekolady deserowej 100 g czekolady mlecznej 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny ( jeśli ktoś lubi bardziej zwarty sernik to proponuje użyć 3 łyżeczki żelatyny ) Warstwa bananowa: 1/2 kg sera w wiaderku 3 banany galaretka cytrynowa Wierzch: 1 pudełko borówek galaretka cytrynowa albo pomarańczowa Sposób wykonania : Biszkopt
Różne smaki w kuchniW tym serniku zakochają się nie tylko miłośnicy cytrynowego szaleństwa:) Sernik jest cudownie delikatny i aksamitny, rozpływa się wprost w ustach, a dodatek wyrazistego lemon
Słodko-Słony Świat IlonyTym razem pokażę Wam obłędnie wyglądający , delikatny i niezwykle smaczny Sernik na zimno , który zamiast na klasycznym biszkopcie przyrządziłam na znanych chyba wszystkim piankach jojo
Ostra na SłodkoSałatka z grillowanym oscypkiem, figą i śliwką Aksamitny, pyszny, łatwy, odwrócony sernik ze śliwkami kisielowymi Śliwki jesienne z sernikiem anielskim z nutą kokosu pod chrupiącą kruszonką Tarta ze śliwkami i cynamonem Pufki (knedle serowe) ze śliwkami - najlepsze Szilváslepény Ucierane ciasto kokosowe. Ze śliwkami. Bezglutenowy placek śliwkowy z czekoladą Bezglutenowy placek śliwkowo - orzechowy Knedle ze śliwkami Kruche ciasto ze śliwkami(...)zdrowo!Guten Appetit! | blog: Gotuj zdrowo!Guten Appetit! Śliwki pod kruszonką z migdałami autorka: smakufabryka | blog: Smaku fabryka Sernik kokosowy ze śliwkami i kruszonką autorka: aronia | blog: Cafe Amaretto 782. Dyniowe kluski odsmażane ze śliwkami autorka: malinowyporanek | blog: malinowyporanek Jaglane ciasto ze śliwkami autorka: Krys | blog: Kuchnia u Krysi KRUCHE CIASTO ZE ŚLIWKAMI I MIGDAŁAMI autorka: olive thym
Weekendy w domu i ogrodzieoraz wyciskamy sok z cytryny. Wyciągamy tortownicę z lodówki. Masę serową wykładamy na herbatnikowy spód. Świeżą żurawinę układamy ciasno na wierzchu masy serowej. Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C, w tej temperaturze pieczemy ciasto przez 15 min, a następnie zmniejszamy do 155-160C i pieczemy przez 45 min. Upieczony sernik studzimy w uchylonym piekarniku. Następnie schładzamy
Raj dla Podniebieniarazu nie wyciągamy, zostawiamy w uchylonym piekarniku. 4. Czekoladę rozpuścić z mlekiem. Wylać na ostygnięty sernik. Orzeszki podprażyć na patelni na złoty kolor.. Posiekać i posypać ciasto
Kuchnia Paulettesformie tortu. Wczoraj moja koleżanka napisała na FB, że Szwedzi nie wiedzą co tracą jeśli jeszcze nie jedli makowca. Uwielbiam tradycyjny makowiec drożdżowy . Jest to ciasto, które u mnie zawsze konkuruje z sernikiem. Jak mam ochotę na obydwa to piekę seromak . Krajanka makowa Składniki: prostokątna forma 32 cm x 25 cm Spody makowe 200 g maku, zmielonego i suchego(...)sztywną pianę. Kiedy piana jest już sztywna dodaj po łyżce cukru. Następnie dodaj po jednym żółtku stale miksując. Przemieszaj mak z migdałami i wymieszaj delikatnie za pomocą szpatułki do ciasta. Formę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia i wylej masę makową. Wygładź powierzchnię i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 25 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij ciasto
codojedzeniaNETTO. Serek twarogowy nazywa się ''emilki'' i jest z Mlekomy. Od teraz nie rozstanę się z tym wynalazkiem i gdy tylko będę miała ochotę piec moje ukochane ciasto, polecę do sklepu specjalnie po niego! Koniecznie poszukajcie go w sklepach, bo nie wiem jak wypiek wyjdzie z innym serkiem SKŁADNIKI: - 500g serka twarogowego chudego ''EMILKI'' z Mlekomy - 140g serka(...)połączenia składników. *** PRZEŁÓŻ MASĘ SEROWĄ DO BLACHY*** *** PIECZ PRZEZ GODZINĘ *** *** PO CZASIE NIE OTWIERAJ PIEKARNIKA PRZEZ KOLEJNE 20 MINUT*** *** PO 80 MINUTACH UCHYL DRZWICZKI PIEKARNIKA I POZWÓL OSTYGNĄĆ SERNIKOWI*** SMACZNEGO! CAŁOŚĆ MA: 1170 kcal B103 W120 T31 KAWAŁEK ze zdjęcia (1/10) MA 117kcal
fitolarun.blogspot.com