Jak przygotować wigilijny stół 182Jak przygotować wigilijny stół? Nie bez podstaw stawiam to pytanie na miesiąc przed Wigilią. Przygotowując się do tych najpiękniejszych, pełnych rodzinnego ciepła i radości, świąt zazwyczaj
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zupa zaklepka kociewska 253Zupa zaklepka kociewska - przepis regionalny Zupa zaklepka kociewska należy do najbardziej charakterystycznych smaków tego regionu Pomorza, podawano ją na maltych (czyli obiad) jako pożywne danie jednogarnkowe
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
French press - co to jest i jak zaparzyć w nim kawę 184French press - co to jest French press znany również jako cafetière, coffee press, prasa francuska lub tłokowy zaparzacz do kawy to proste w obsłudze i
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kurczak Zagrodowy - co z ciebie za typ 173Kurczak jaki jest, każdy widzi - chciałoby się powiedzieć parafrazując słowa Benedykta Chmielowskiego. I jest to w 100% prawda - kurczaki widzimy niemal na każdym stoisku z mięsem
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Deser tiramisu w pucharkach 272Deser tiramisu w pucharkach - najlepszy przepis Deser tiramisu w pucharkach należy w mojej opinii do najprostszych do przygotowania włoskich deserów. Warstwa namoczonych w kawie biszkoptów przykryta
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Jaka woda do kawy 152Jak woda do kawy? Pewnie niewiele osób, z wyjątkiem zawodowych baristów, zastanawia się nad tym, jaką wodą zaparzać kawę, pomimo, że poranna lub popołudniowa "mała
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sukiyaki z klasycznym japońskim makaronem OYAKATA 166Od wielu lat kuchnia japońska ma w Polsce liczne grono wielbicieli. Zaliczana do grona najzdrowszych kuchni świata fascynuje bogactwem smaków i aromatów. Japoński kucharz jest nie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kotlety mielone z mięsa mieszanego 212Przepis na kotlety mielone z mięsa mieszanego zaczerpnęłam z mojej ulubionej książki kucharskiej czyli z wydanej w 1963 roku " Kuchni polskiej " pod redakcją dr Stanisława Bergera
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Soki naturalne 189Dziś nie będzie przepisu. Będzie za to ogromna prośba do czytelników bloga. Poszukuję sprawdzonego producenta soków owocowych lub warzywnych, mogą być też soki z tzw. super
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kulinarne prezenty na Święta 2017 234Kulinarne prezenty na święta 2017 to druga edycja zapoczątkowanej w ubiegłym roku akcji, której celem jest wspólne szukanie inspiracji na gwiazdkowe upominki. Do Świąt już coraz
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zgrzewarki próżniowe - do czego się przydają 201Wszyscy doskonale wiemy, że pakowanie próżniowe przedłuża nawet kilkukrotnie trwałość produktów żywnościowych poczynając od mięsa i jego przetworów, poprzez ryby, owoce i warzywa, sery, kawy, przeprawy
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Chlebki pita - najlepszy dodatek do hummusu 210W każdym kraju, w każdym regionie, ba nawet w każdym mieście chleb pita może być nieco inny. Można go przygotować z mąki białej, razowej, atta lub
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Tajskie czerwone curry / Red thai chicken curry 236Proste, szybkie do przygotowania i wyjątkowo smaczne tajskie czerwone curry z kurczakiem. Pikantne jak diabelski ogon, ze słodką nutą cukru palmowego i aromatem kokosa to świetny
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pomarańczowe curry z kurczaka 236To kolejne danie z kurczakiem i pomarańczami. W przepisie połączyliśmy pięć podstawowych smaków - słodycz miodu, ostrość papryczek chili, słony smak soli, gorzki kurkumy oraz kwaśny imbiru
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Wolnowar – wszystko co chcielibyście wiedzieć, ale boicie się zapytać 208Wolnowar zagościł w naszym domu niemal cztery lata temu, o czym wspominała już na blogu. To wystarczający okres czasu, aby móc sprawdzić jego możliwości i uznać
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata