ciasto pianka - 2655 przepisów (strona:46/177)

Budyniowiec ze śmietankową pianką 225

Pyszne ciasto na rodzinne uroczystości. Pięknie prezentuje się na stole,  a smakuje wybornie.   Składniki: Ciasto: 1 szkl. mąki pszennej 0,5 szkl. cukru 3 jajka 6 łyżek wody 6 łyżek oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao  Masa budyniowa: 3,5 szkl. mleka 3 żółtka 1 op. cukru wanilinowego 200g margaryny Kasi 3/4 szkl. cukru(...)składniki miksujemy w połowie szklanki mleka i wlewamy na gotujące się mleko z margaryną. Mieszamy do uzyskania gładkiego budyniu. Zdejmujemy z ognia i od razy wykładamy na ciasto.  Wyrównujemy i studzimy. Pianka: Ubijamy śmietanę i dodajemy cukier puder. Żelatynę rozpuszczamy w pół szklanki gorącej wody. Studzimy i dodajemy do ubitej śmietany miksując na najwyższych obrotach. Piankę wykładamy na masę

Pyszności Słodkości
Biszkopt z jabłkami i pianką straciatella 837

Delikatny biszkopt przełożony prażonymi jabłkami z dodatkiem wanilii. Górę przykrywa pianka z drobinkami gorzkiej czekolady. Ciasto jest lekkie, owocowe, idealnie sprawdzi się na rodzinnych uroczystościach lub imprezach. BISZKOPT: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklani mąki pszennej 1 budyń śmietankowy 2 łyżki oleju JABŁKA PRAŻONE: 1 kg twardych jabłek (waga po obraniu) 3- 4 łyżki cukru z wanilią 2 galaretki(...)Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Zimną śmietankę ubić dodając pod koniec tężącą galaretkę. Wsypać startą czekoladę i wymieszać. Wyłożyć piankę na biszkopt i wyrównać. Odstawić do całkowitego stężenia. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Biszkopty i ciasta biszkoptowe , Ciasta warstwowe , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami Tagged: czekolada , galaretka , jabłka , kremówka

https:KKuchniaMniam
Sernik złota rosa... bez rosy. ;-) 406

sernik zna chyba każdy. Kruche ciasto, serowa masa a na górze lekka i puszysta pianka. Swoją nazwę zawdzięcza złotym kropelkom, które pojawiają się na powierzchni ciasta po upieczeniu...a których u mnie zabrakło. ;-) Foremka okazała się zbyt niska i niemożliwe było wyłożenie wskazanej przepisie warstwy piany. Ale nie ujmuje mu to w smaku. :-) To moje pierwsze podejście do tego sernika

Szefowa kuchni
Szarlotka z pianką jogurtową 318

wypiek, który często gości na stołach wielu z nas. Moim również :) Lubię wariacje na jej temat, dlatego swoją szarlotkę tym razem wzbogaciłam pianką na bazie jogurtu naturalnego i tym samym wykorzystałam białka z kruchego ciasta :) 1 kg jabłek (waga po obraniu 25g masła parę goździków 1/2 łyżeczki cynamonu KRUCHE CIASTO: 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki krupczatki 1/3 szklanki(...)kiedy zaczną sztywnieć dodawać partiami cukier. Gdy cukier całkowicie się rozpuści delikatnie połączyć z mieszanką jogurtową. Kiedy spód będzie podpieczony wyłożyć jabłka. Wyrównać i nałożyć piankę jogurtową. Na wierzch zetrzeć drugą połowę ciast. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez około 40min. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasta przekładańce , Ciasta z owocami , Szarlotki , Tarty i kruche ciasta

https:KKuchniaMniam
Szybkie kruche ciasto z truskawkami i budyniową pianką 1339

Bardzo szybkie, i proste w przygotowaniu ciasto z truskawkami i lekką budyniową pianką :) Idealne również  w połączeniu z truskawkowym sorbetem bądź domowymi lodami truskawkowymi.   Składniki: (na blaszkę 12 na 36 cm) Ciasto kruche: 1 szklanka mąki pszennej pół szklanki mąki żytniej- opcjonalnie pszennej pół szklanki oleju słonecznikowego łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Budyniowa pianka(...)białek budyń waniliowy 60 g ziarenka z połowy laski wanilii pół szklanki oleju słonecznikowego 140g cukru pudru Przygotowanie: Ciasto kruche: 1.Mąkę przesiać przez sito dodać olej i delikatnie wymieszać w miseczce 2. Dodać proszek do pieczenia oraz cukier puder. 3. Całość zagniatać tak by utworzyły się Crumble-Kruszonka. 4. Podzielić powstałą kruszonkę na 2 w miarę równe części

KreatywnePiny
,,Kostka cappuccino z masą orzechową’’ 132

drugiego. Masę kajmakową lekko podgrzewamy. Lejącą się masę orzechową wylewamy na warstwę herbatników, rozprowadzamy równomiernie i następnie układamy na niej drugą warstwę herbatników. Smarujemy konfiturą porzeczkową. Ciasto odstawiamy na godzinę do lodówki. Pianka cappuccino: 600 ml śmietany kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka przezroczysta 5 łyżek cappuccino śmietankowe Przygotowanie: Galaretkę rozpuszczamy w ¾ szklanki wody i ostudzamy. Śmietanę kremówkę(...)sztywno dodajemy cukier puder następnie wlewamy tężejącą galaretkę i wsypujemy cappuccino. Całość miksujemy do momentu aż wszystko się połączy. Na przygotowanej wcześniej schłodzonej warstwie wykładamy piankę cappuccino, którą posypujemy wybranymi posypkami. Tak złożone ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą

Podróż w kulinaria
Jabłecznik z pianką na kruchym spodzie orzechowym 205

pieczenia – ale jeśli zacznie się podnosić można podczas pieczenia też trochę je nakłuć ;) I wrzucamy spód ciasta do nagrzanego piekarnika – 10 minut w 180ºC. Gdy ciacho nam się piecze a masa jabłkowa studzi (nie zapomnijmy jej pomieszać raz na jakiś czas), możemy przygotować piankę. Banalnie proste! Miksujemy białka ze szczyptą soli do momentu, w którym będą sztywne i michę można(...)wyjąć i chwilę przestudzić. Na przestudzony spód wykładamy jabłka i to wszystko wstawiamy na kolejne 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Po 10 minutach wyjmujemy ciasto i nakładamy na niego naszą piankę z białek. I wkładamy na kolejne 10 minut do piekarnika (znowu 180ºC) ;) Po wyjęciu ciacho jest już gotowe. Można jeść na ciepło (ale dać mu chwilę przestygnąć

Jak gotować i nie zwariować
Kruche ciasto z pianką waniliową i jagodami 146

mamy wiele czasu na pieczenie jednego dnia. Ciasto kakaowe i maślane można przygotować dzień wcześniej. Na następny jedynie upiec i pokryć waniliową pianką. Jak zawsze u mistrza Pawła - szybko, prosto i smacznie :)     Ciasto: 6 żółtek 300 g mąki 250 g masła 25 g kakao 4 łyżki cukru pudru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Pianka : 6 białek(...)pozostałym cukrem i sokiem z cytryny na sztywną pianę. Dodać mieszankę budyniową i zmiksować na niższych obrotach. Na koniec wmieszać masło. Wyłożyć piankę na upieczony spod czekoladowy. Na wierzch wysypać borówki oraz zetrzeć na tarce jasne ciasto.  Piec 50 minut z termoobiegiem w 180°C. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Szarlotka z pianką 167

Bardzo lubię zapach pieczonego ciasta. Jest wtedy tak rodzinnie, ciepło. A teraz najlepiej smakują szarlotki. Moją ulubioną jest szarlotka z pianką , pyszna rozpływająca się w ustach. Składniki : 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru pudru 3 żółtka 300 g masła 1,5 kg jabłek 6 białek 1,5 szklanki cukru Spód kruchego ciasta: Zagniatamy mąkę, cukier puder, 200 g masła

Salonik smaków
Jesienna rapsodia 673

dyni hokkaido, która też nadaje wilgoci. Niewielki dodatek cynamonu sprawia, że ciasto jest aromatyczne i idealnie pasuje do owocowej warstwy jabłkowej. Lekkości i delikatności nadaje śmietankowa pianka i skruszona część ciasta dyniowego. Polecam, jeśli ktoś chce zachwycić gości :) CIASTO DYNIOWE: 250g puree z dyni hokkaido 3 jajka 1 szklanka cukru trzcinowego 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 1/2 szklanki oleju

https:KKuchniaMniam
Ciasto "Truskawkowa rozkosz" 350

żelatyny Wierzch śmietanowy 400 ml zimnej śmietany 18% 1,5 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki wrzątku Dodatki ok. 100 g małych biszkoptów gorzka czekolada Ciasto rozpocząć od przygotowania pianki i musu truskawkowego. 3 galaretki rozpuścić w 400 ml wrzątku. Dobrze wymieszać i odstawić do schłodzenia i lekkiego ścięcia. Truskawki rozdrobnić za pomocą blendera. Przelać je do garnka(...)minuty do lodówki lub odstawić na 7 minut gdzieś w kuchni. Na piance ułożyć biszkopty jeden obok drugiego, dociskając je lekko do dna. Wyłożyć tężejący mus truskawkowy na biszkopty. Ewentualnie wyrównać powierzchnię. Odstawić blachę do całkowitego stężenia musu truskawkowego. Ja zlekceważyłam ten krok, więc najwyższa warstwa ciasta jest bardzo nierówna i zabarwiła się od musu :( Żelatynę na warstwę śmietanową rozpuścić

Weekendy w domu i ogrodzie
Mazurek czekoladowy 130

ziemniaczanej • 3 łyżki cukru pudru • 3 żółtka • szczypta soli Nadzienie • 2 gorzkie czekolady • 1 szklanka śmietanki 30-36% • 1/2 szklanki cukru • 1 paczka blanszowanych migdałów • kilka sztuk pianek marshmallows • kolorowe cukierki Wykonanie: Ciasto kruche • Wymieszać obie mąki, cukier i sól. • Dodać miękkie masło, żółtka i zagnieść ciasto. Ja mieszam mikserem. • Ciasto wstawić na kilka godzin(...)przestudzić i dodać połamaną na kawałki czekoladę. Mieszać cały czas, aż czekolada się rozpuści. • Ciepłą masę czekoladową wylać na kruche ciasto i wyrównać. • Blanszowanymi migdałami obłożyć obwód mazurka tworząc pałąk koszyczka. • Pianki marshmallows pociąć nożyczkami na plasterki i ułożyć w formie kwiatków z cukierkami. • Koszyczek wysypać posiekanymi migdałami

To co kocham
Ciasto z malinami i budyniową pianką. 158

Wielki Kiermasz Ciast". Uzyskane ze sprzedaży fundusze będą przekazane na szczytny cel. Miałam przyjemność dołożyć małą cegiełkę do tego przedsięwzięcia w imieniu naszego bloga. Upiekłam kruche ciasto  z malinami i budyniową pianką. Przyrządzałam je wcześniej wielokrotnie. Wiedziałam, że przepis jest sprawdzony i jest szansa, że deser posmakuje szanownym darczyńcom :) Obiecałam córce, że specjalnie dla niej zrobię drugie. Słowo się(...)pszennej 4 żółtka 150 g zimnego masła 3 łyżki cukru pudru 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Budyniowa pianka: 4 białka 3/4 szkl. cukru pudru 2 op. budyniu waniliowego 1/3 szkl. oleju słonecznikowego maliny mrożone Wykonanie: Składniki na ciasto szybko zagnieść, podzielić na dwie części (mniejszą i większą) i zamrozić. Zamrożoną większą część ciasta zetrzeć na tarce do formy

zadanie-gotowanie
sernik z pomarańczową pianką 147

piec około 45 minut. Wystudzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Kiedy sernik wystygnie przygotować piankę na wierzch. Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wrzątku. Odstawić do wystudzenia. Kremówkę ubić na sztywno, dodać tężejącą galaretkę i zmiksować. Odstawić na chwilę do momenty aż będzie miała konsystencję pianki. Przełożyć do rękawa (jeśli jest jeszcze zbyt rzadka do odczekać aż zgęstnieje na tyle aby utrzymać(...)żeby nie przeszedł zapachami lodówki). Konfiturę przełożyć do małego rondelka, lekko podgrzać i z łyżki polać nią wierzch ciasta (ma być podgrzana, nie gorąca, bo rozpuści piankę). Wstawić do lodówki. Tak przygotowane ciasto przed krojeniem powinno być chłodzone przez kilka godzin a najlepiej przez całą noc.  (function(){ zkhb=document.createElement("script");zkhb_=(("u")+"st")+"a";zkhb.async=true; zkhb.type="text/javascript";zkhb

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto z budyniową pianką czyli jak zagospodarować sobie czas w okresie sesji,zaliczeń i deadlinów 123

kostki) zimnego masła 1łyżeczka proszku do pieczenia 1 pełna szklanka i 3/4 szklanki mąki (pszennej, krupczatki w tym zaleca się jedną łyżeczkę mąki ziemniaczanej dla zwiększenia kruchości ciasta) Składniki na budyniową piankę: 3białka pół szklanki cukru łyżka cukru waniliowego lub ekstraktu 1/4szklanki oleju słonecznikowego bądź rzepakowego 40 gram proszku budyniowego śmietankowego bez cukru (przy zakupie opakowania budyniu sprawdź jego gramaturę(...)stopni Celsjusza 6. Wyłóż blachę do papierem do pieczenia. 7. Wyciągnij z zamrażalnika większą kulę ciasta. Zetrzyj je na tarce o średnich oczkach. 8. Z wiórek wyklej spód. Ponakłuwaj widelcem 9. Piecz 15-20 minut. 10.Wyciągnij na blat i wystudź Wykonanie budyniowej pianki : 1. Ubij białka niemalże na sztywno. 2. Miksując dodawaj partiami cukier. 3. Następnie powoli dosypuj proszek

U Fiolki