ciasto pianka - 2655 przepisów (strona:38/177)

ciasto szpinakowe z truskawkami 307

pieczenia (samo dno). Pieczemy przez ok. 35 min. w 16-170 st. C, bez termoobiegu. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia a następnie ścinamy wierzch ciasta i kruszymy go np. do miseczki. składniki na piankę truskawkowo śmietankową: 450 g truskawek 150 ml wody 400 ml śmietany kremówki 30% 1 galaretka truskawkowa 2 łyżki cukru pudru lub do smaku wykonanie: Truskawki(...)schłodzenia (nie dopuszczamy aby mus stężał). Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Do schłodzonego musu dodajemy ubitą śmietankę i delikatnie miksujemy na jednolitą masę. Gotową piankę równomiernie wykładamy na ciasto szpinakowe. Wstawiamy do lodówki do stężenia. dodatkowo: ok. 300-350 g świeżych truskawek 1 galaretka truskawkowa (ja użyłam zielonej ale wyszła pomarańczowa, dla lepszego efektu polecam użyć truskawkowej

Domowy Smak Jedzenia
KOLOROWA PIANKA- ZEBRA 153

Taką piankę przyrządzała w dzieciństwie bardzo często moja mama, dodawała różne owoce, dodatki i zalewała galaretką. Ja dla swojej córki postanowiłam przyrządzić taką piankę- zebrę. Pyszna, lekka jak chmurka, nie za słodka. Ciasto bez pieczenia, deser z dosłownie 3 składników a zadowolenie dziecka bezcenne :) Składniki (użyłam okrągłej blachy o średnicy 24 cm): * 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego * 2 galaretki (użyłam(...)osobno w szklance wrzącej wody, wystudzić. Schłodzone mleko w puszce wylać do miski, ubić mikserem na sztywno. Ubitą piankę podzielić na dwie równe części. Do jednej wlać zimną galaretkę wiśniową, do drugiej cytrynową. Obie masy dobrze wymieszać mikserem. Blachę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia. Na środku blachy wylać 3 łyżki jednej masy, na to 3 łyżki masy drugiego koloru

Zrób to smacznie
Ciasto cytrynowe 2574

Dzisiaj coś słodkiego i zarazem orzeźwiającego. Króluje smak cytrynowy. Krem jest puszysty, delikatny i orzeźwiający. W środku cytrynowa galaretka i zwieńczony pianką na bazie śmietany i galaretki. Ciasto robiłam dla gości i zrobiło duże wrażenie zarówno smakowe jak i wizualne. Składniki: Biszkopt 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki maki pszennej 1 łyżeczka proszku Masa budyniowo - cytrynowa 2 budynie śmietankowe(...)opakowaniu i pozostawić do lekkiego stężenia.  Lukier: Do soku z cytryny dodawać stopniowo cukier puder i ucierać. Do momentu uzyskania średnio lejącego lukru.  Warstwy ciasta: biszkopt masa budyniowo - cytrynowa, galaretka cytrynowa, pianka z śmietany i galaretki, herbatniki i na końcu lukier cytrynowy

Ala piecze i gotuje
Ciasto „Budyniowe jabłuszko” 150

Warstwowe jesienne ciasto bez pieczenia na maślanych herbatnikach, słodka warstwa kremu budyniowego doskonale współgra z masą jabłkową z galaretkami , puszysta śmietankowa pianka posypana gorzkim kakao to kropka nad „i”. Ciasto bardzo smaczne i na różne okazje w tym świąteczne. Autorski przepis. Składniki na formę   25/30 cm: 35 dag herbatników maślanych Masa jabłkowa: 7 winnych jabłek (antonówka, szara reneta(...)papierem pergaminowym , wyłożyć herbatnikami, wylać zimną i   tężejącą masę jabłkową, rozprowadzić równo, przykryć drugą warstwą maślanych herbatników, rozłożyć krem budyniowy, przykryć kolejną warstwą herbatników, wyłożyć piankę ze śmietanki, posypać grubo kakao. Ciasto włożyć na całą noc do lodówki.  Smacznego

Wanilia i Kardamon
Ciasta na Wielkanoc – bez jajek i mleka 349

małą ilością cukru, więc może się nim cieszyć nawet roczne dziecko.   Ciasta i ciasteczka bez mleka Ciasto jogurtowe bez nabiału Ciasto jogurtowe jest lekko wilgotne i puszyste. W diecie bezmlecznej można łatwo przyrządzić go wykorzystując jogurt kokosowy, sojowy czy owsiany. Dla mnie świetnym dodatkiem do ciasta jogurtowego są mrożone maliny. Możecie też ozdobić je cukrem pudrem. Czekoladowy jagielnik, czyli(...)znajdziecie w nich ani śmietany, ani alkoholu. Faworki wychodzą przepyszne. Są delikatne i kruche. Ciasto pleśniak Pleśniak , mimo mało zachęcającej nazwy, jest pysznym i bardzo efektownym ciastem. Do jego przyrządzenia możemy wykorzystać domowe powidła śliwkowe. Samo ciasto nie jest słodkie, dlatego świetnie kontrastuje z pianką z białek. Błyskawiczne ciasto cytrynowe Ciasto cytrynowe ma niesamowity aromat i obłędny smak. Jego przygotowanie

Dieta bez mleka
Ciasta na święta – bez jajek i mleka 315

ciasta bez jajek i mleka, które nadadzą się na święta. Dlatego przygotowałam dla was proste zestawienie wypieków, w których nie znajdziecie mleka, oraz ciasta bez dodatku jajek i mleka. Są tu pozycje typowo świąteczne, jak i ciasta, które można podać na każdą okazję. Mam nadzieję, że pomoże wam to w przygotowaniu menu na Wigilię i święta. Ciasta, ciasteczka i desery(...)nocy spędzonej w lodówce masa „sernikowa” swoją konsystencją do złudzenia będzie przypominać klasyczny sernik. Ciasto pleśniak Pleśniak , mimo mało zachęcającej nazwy, jest pysznym i bardzo efektownym ciastem. Do jego przyrządzenia możemy wykorzystać domowe powidła śliwkowe. Samo ciasto nie jest słodkie, dlatego świetnie kontrastuje z pianką z białek. Błyskawiczne ciasto cytrynowe Ciasto cytrynowe ma niesamowity aromat i obłędny smak. Jego przygotowanie

Dieta bez mleka
SŁONECZNIKOWIEC 628

Kakaowe ciasto przełożone słodką pianką o smaku krówki z chrupiącym słonecznikiem, przełamane kwaskowatym dżemem wiśniowym, polane czekoladą. Doskonałe na każdą okazję. Zainspirował mnie  TEN przepis, który trochę zmodyfikowałam.   SKŁADNIKI Ciasto: blaszka o wymiarach 20x26 cm 4 jajka, 1 budyń czekoladowy, ½ szkl. cukru, 1 łyżka kakao, 2 czubate łyżki mąki, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem

słodki bratek
Ciasto Jagodowa Biedronka - bez pieczenia 221

Moje autorskie ciasto, a dokładnie pianka waniliowa - jagodowa, która jest delikatna, pyszna i łatwa w przygotowaniu co z resztą sami się zaraz przekonacie. Składniki: ok. 100 g dużych okrągłych biszkoptów 800 g serka homogenizowanego waniliowego 3 łyżki domowego dżemu jagodowego 1 galaretka o smaku poziomki i 1 galaretka o smaku truskawkowym 300 g jagód Wykonanie: Poziomkową galaretkę rozpuszczamy(...)zacznie nam tężeć bo za wcześnie wlana spowoduje ,że nasze biszkopty mogą nam wypłynąć Zanim pianka z serka zastygła powrzucałam do środka topiąc do połowy jagody, które wcześniej należy umyć i oczyścić z liści. Kiedy nam wszystko zastygnie możemy śmiało zalać ciasta drugą zimną galaretką i pozostawić w lodówce do całkowitego zastygnięcia Można też zawsze blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia

W Moim Magicznym Domu
Włoska szarlotka z sosem karmelowym 176

tiramisu, ale mało kto wie, że Włosi mają także wyborny przepis na placek z jabłkami, czyli torta di mele. Nie jest to taka typowa szarlotka na kruchym cieście, z kruszonką, pianką czy budyniem. To raczej wilgotny biszkopt z cudownym aromatem cytryny, wanilii i jabłek. Bogaty smak, niezwykły aromat i nieziemski zapach podczas pieczenia - to charakteryzuje to ciasto. Ja postanowiłam podać

Cooking Monster
Mazurek z pianką 161

słodkim dżemem mirabelkowym domowej roboty (można taki też kupić), ale fajnie się sprawdzi też np. konfitura lub dżem z czarnej porzeczki lub malin.   MAZUREK z PIANKĄ i MIRABELKĄ  Składniki:  ciasto: 200g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 100 g cukru pudru 150 g masła 2 żółtka skórka otarta z 1 cytryny pianka: 250 g śmietany(...)masło oraz skórkę otartą z 1 cytryny. Zagniatamy ciasto które odkładamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie rozwałkowujemy, układamy na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach.  Po tym czasie studzimy, a wierzch smarujemy konf iturą/ dżemem , a  n a niej układamy piankę ,którą robimy jak poniżej. pianka: Śmietanę ubijamy z cukrem

Bon appetit mon amie
Torcik serowy 196

kostki lodu, zawiązać woreczek, włożyć do zamrażalki. Do każdej części sera, dodać po 1/2 szkl stężałej galaretki, utrzeć na masę.  PIANKA  Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodając po łyżce tężejącej galaretki truskawkowej.  PRZEŁOŻENIE CIASTA  Pierwszy krążek ciasta, wyłożyć na tortownicę, nasączyć ponczem, wyłożyć na ciasto masę wiśniową(...)Przykryć drugim krążkiem ciasta, nasączyć i wyłożyć masę agrestową. Pierniczki zanurzyć w ponczu, ułożyć na masie agrestowej. Przykryć masą z czarnej porzeczki. Na masie ułożyć 3 krążek ciasta, nasączyć i wyłożyć piankę truskawkową, rozsmarować wierzch i boki tortu. Udekorować tort galaretkami z woreczka. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement

Kuchnia Danusi
Sernik z rabarbarem i pianką 174

niego coś dobrego. Tym razem miałam wielką ochotę na sernik. Polecam Wam z całego serca. Rabarbar idealnie łączy się w smaku z sernikiem, delikatną pianką oraz chrupiącą kruszonką. Ciężko mu się oprzeć:) Ciasto: 3 szkl mąki 1 kostka margaryny 3 łyżki cukru 5 żółtek 1 łyżeczka proszku do pieczenia ewentualnie troszkę śmietany Masa serowa: 75 dag sera białego 1 jajko(...)zawinąć i odstawić do lodówki. Masa serowa: Zmielony ser, jajko, budyń w proszku, cukier i masło dobrze utrzeć a następnie wyłożyć na ciasto. Na ser ułożyć obrany i pokrojony w kostkę rabarbar.    Pianka: Z białek ubić pianę, a gdy będzie już sztywna, dodać cukier oraz kisiel i jeszcze przez chwilę ubijać aż będzie lśniąca i gładka. Gotową pianę

Smakołyki Asi
ciasto kakaowe na oleju,maślance z pianką bezową... 157

180C, grzanie góra/dół, ciasto podpiec z 20 minut. Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem, wsypać kisiel i ubić do połączenia składników. Na podpieczone ciasto wyłożyć szybko ubite białka i piec dalej z 30 minut. Upieczone ciasto dobrze wystudzić w formie i zimne przełożyć na talerz - ciasto jest pysznie aromatyczne, wilgotne, pianka bezowa idealnie smakuje w tym cieście

W Mojej Kuchni Lubię
Migdałowe ciasto ze śliwkami 129

Kruche migdałowe ciasto i śliwki przykryte białą bezową pianką,tak mogę opisać to ciasto.  Migdały i śliwki,jak dla mnie połączenie idealne.  ciasto:  2 szkl. mąki tortowej 100 g zmielonych migdałów 250 g masła 60 g cukru 4 żółtka 1 łyżka cukru migdałowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli  beza: 4 białka szczypta soli

Kolorowa kuchnia Elki
O wszystkim i o niczym. I szarlotka 170

całość i upiekłam. Wyszło wspaniale - szarlotka pachniała obłędnie, jabłka, których wcześniej nie poddusiłam, zachowały swoją jabłkową konsystencję, a jednocześnie zrobiły się przyjemnie miękkie. Kisielowa pianka doskonale osłodziła całość, poza tym jej różowy kolor dodał ciastu niewątpliwego uroku.Jedyną wadą tej szarlotki jest fakt, że troszkę się rozpada przy krojeniu - niemniej smak zdecydowanie to wynagradza.Jeśli lubicie niezbyt słodkie ciasta (tylko(...)które można się wgryźć (dosłownie), to to jest zdecydowanie coś dla Was.Szarlotka z kisielową piankąSkładniki:(na formę o średnicy 20 cm)ciasto kruche:250 g mąki pszennej125 g miękkiego masła1 jajko1 łyżeczka cukru1/2 łyżeczki solikisielowa pianka:1/2 opakowania kisielu żurawinowego (proszek)2 białka1/4 łyżeczki soli2 łyżki cukrudodatkowo:750 g jabłekMąkę przesiać, wymieszać z solą i cukrem. Dodać masło, posiekać

Pożeraczka, czyli raz adobrze