Czas wiosenny to czas na wypieki z rabarbarem, tym razem proponuję pyszny placek z rabarbarem i pianką z białek, ciasto nie zbyt słodkie z kwaskowatą nutką, idealne do herbaty lub kawy. Zapraszam do wypróbowania. składniki na okrągłą formę ciasta (22/ 23cm) 2 szklanki mąki 20 dag margaryny 3 żółtka 3 łyżki śmietany 18% 1/2 szklanki cukru pudru(...)rabarbaru 3 łyżki cukru 3 łyżki bułki tartej pianka 3 białka łyżka cukru pudru przepis Mąkę przesiewamy do miski siekamy z margaryną, dodajemy żółtka,cukier puder ,szczyptę soli i śmietanę .Szybko zagniatamy ciasto i schładzamy pół godziny w lodówce. Opłukany rabarbar osuszamy i kroimy w małe kawałki długości około 3 cm . Schłodzone
Smakowite Daniaspodu, 36x26 cm od góry) posmarować masłem [wyłożyłam papierem do pieczenia] i zetrzeć do niej na tarce jedną część ciasta (2/3) , ciasto lekko ugnieść.Podpiec w piekarniku przez około 8 minut. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić. Pianka: Ubić białka(...)sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, na końcu wmieszać budyń używając najniższych obrotów miksera.Podpieczone ciasto posypać tartą bułką, wyłożyć na to nadzienie jabłkowe, piankę budyniową i zetrzeć na nią pozostałą część ciasta (1/3). Piec około godziny, aż powierzchnia ładnie się zrumieni. Lekko przestudzić, posypać cukrem pudrem
Moje domowe kucharzeniedużych herbatników ok. pół opakowania biszkoptów BUDYŃ: 1 l mleka 2 budynie waniliowe 0,5 szklanki mąki pszennej cukier waniliowy 3/4 - 1 szklanki cukru (zależy jakie słodkie ciasta lubicie) kostka masła PIANKA: 330 ml śmietanki 30 % puszka masy krówkowej o smaku kukułki (Helio) 1 łyżka żelatyny WYKONANIE: Spód blachy wykładamy papierem do pieczenia (inaczej herbatniki przylepią się do blachy) GOTUJEMY(...)wystygnięcia. PIANKA: Żelatynę zalewamy zimną wodą tak żeby ją zakryć, odstawiamy. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na pół sztywno, dodajemy po łyżce krówki i ubijamy na sztywno. Żelatynę rozpuszczamy w mikrofali, mieszamy z kilkoma łyżkami pianki, wlewamy do miski i miksujemy. Wylewamy na biszkopty, wyrównujemy. Posypujemy pokruszonymi biszkoptami. Chowamy do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego :) Polecam pozostałe ciasta bez pieczenia
Pani na deserOwocowe ciasto, petarda. Proponuję piec od razu dwie blaszki,jest pyszne. Z dużą ilością owoców w budyniowej piance, na kruchym cieście.Znika błyskawicznie, zapraszam po przepis. Składniki 400 g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy 250 g schłodzonego masła 5 żółtek Pianka 5 białek … Czytaj dalej Malinowy
gotuj ze mnąSezonowe ciasto z budyniową pianką i czereśniami .Bardzo je lubię za ekspresowe przygotowanie i smak oczywiście. Owoce mogą być dowolne .Jeśli używacie mrożonych nie rozmrażajcie ich wcześniej. Składniki: na kruche ciasto ,blaszka 33 na 20 cm 2,5 szklanki mąki pszennej 250 g masła ,zimne ,z lodówki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek Mąkę przesiać(...)mniejszą na wierzch i schłodzić w lodówce przez 0,5 godziny. Po tym czasie większą część ciasta rozwałkować na kształt koła i wyłożyć na spód foremki wyłożonej papierem do pieczenia.Podpiec na złoty kolor w 180 stopniach przez około 15 minut . Budyniowa pianka: 5 białek 0,5 szklanki cukru 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
Ladylaura.Pyszne ciasto z sam raz na lato - rewelacyjny kruchy spód, lekka budyniowa pianka, soczyste owoce i chrupiący wierzch - czegoż chcieć więcej? ;) Baaardzo polecam :) SKŁADNIKI: (na blachę ok 23x33cm) Kruche ciasto: 250 g masła/margaryny 5 żółtek 3 łyżki cukru pudru 2,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Bydyniowa pianka: 5 białek 1 szkl cukru pudru 2 budynie(...)połączy, wlać cieniutką strużką olej, cały czas miksując. 2. Piankę wyłożyć na kruchy spód, na wierzch wyłożyć maliny (otworkami do góry) lekko wciskając je w piankę. 3. Z lodówki wyjąć resztę ciasta, szczypac palcami małę porcje i układać je na wierzch (lub po prostu zetrzeć na tartce). Wstawić do piekarnika i piec
Kto ugości moich gości?skórkę z pomarańczy lub aromat i kakao - opcjonalnie. Całość porządnie wymieszać. Na koniec dodać bakalie. Nie należy za długo miksować ciasta ponieważ mocno się napowietrzy. Wtedy na wierzchu ciasta utworzy się pianka, która przypali się w pieczeniu. Oczywiście spaleniznę można zdrapać ale ciasto może nabrać gorzkiego posmaku. Wymieszane ciasto przelać do małej formy keksowej i wstawić do piekarnika nagrzanego
Ze smakiem bez glutenuatrakcją moich urodzinowych deserów, za którymi jednak nie przepadałam, bo była tam też galaretka. Dziś jednak ciasto bez galaretki, za to z pysznym kremem i jest jeszcze pianka! Przepis na to ciasto znalazłam na Bon Appetit Małgorzaty a biszkopt robiłam wedle Moich wypieków . Składniki biszkopt 5 jajek 3/4 szklanki maki pszennej 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki maki ziemniaczanej masa(...)dałam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Po ok 40 min sprawdziłam patyczkiem czy ciasto suche, jak tak biszkopt był gotowy do ostygnięcia. Masa – kisiele ugotować w 3 szklankach wody. Do gotowego już kisielu dodać masło, wsypać galaretkę i mikserem wymieszać. Zostawić do wystudzenia, Pianka – galaretki ugotować w dwóch szklankach wody. Śmietankę ubić i dodać do niej tężejącą
Pink EnvelopeCiasto bez pieczenia, delikatna waniliowa masa z pianką truskawkową. Przygotowuje się ekspresowo i równie szybko znika z talerzyka :) SKŁADNIKI forma (24 cm x 24 cm) MASA WANILIOWA 150 g podłużnych biszkoptów. 800g serka waniliowego opakowanie żelatyny ewentualnie dodać cukru jeżeli masa nie będzie słodka PIANKA TRUSKAWKOWA około 150 g okrągłych biszkoptów 2 białka szklanka truskawek 2 łyżeczki żelatyny SPOSÓB
RAROSSAmigdałami Przepis jest na dużą blaszkę (25×35 cm), sernik sam w sobie nie jest wysoki, ale z białkową pianką i owszem Sernik z pianką na kruchym spodzie to idealne ciasto do kawy, jest prosty w przygotowaniu, smaczny, ładnie wygląda i świetnie smakuje. Składniki: Masa: twaróg sernikowy z wiaderka- 1 kg, 3 żółtka 125 g rozpuszczonego masła 1 budyń(...)żółtka 1 łyżka cukru waniliowego lub 1 cukier wanilinowy np. Winiary 100 g rozpuszczonego masła Pianka: 8 białek ½ szklanka cukru szczypta soli Spód: Rozpuszczamy masło, dodajemy 3 żółtka, 1 szklankę mąki, 3 łyżki cukru, cukier waniliowy, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, miksujemy i wykładamy ciastem dno formy. Masa białkowa: 8 białek ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy stopniowo cukier
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięlutego, tym mocniej staje się odczuwalny. Z tej okazji przygotowaliśmy prosty, ale zaskakująco uroczy deser, który podbije serce każdego :) Po prostu "Love is in the Air" ! CIASTO (blacha 28 cm): PIANKA: 250 g mąki 250 g mrożonych truskawek 125 g zimnego masła 1 galaretka truskawkowa 1 jajko 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżka cukru pudru 150 ml śmietanki(...)chwilę ubijamy. Serek rozdrabniamy na mniejsze kawałki i dodajemy do śmietany. Mieszamy do połączenia się składników. Odstawiamy na bok. SKŁADANIE TARTY: Na ciasto wykładamy warstwę kremu, zostawiamy tyle, aby móc udekorować wierch. Wygładzamy i wylewamy na niego piankę. Wstawiamy do lodówki, aby całość stężała. Zajmie to ok. 30 min. Po tym czasie dekorujemy tartę pozostawionym kremem, układamy na niej
Kuchnia od dwojgaFajne ciasto kruche z malinami i delikatną pianką budyniową idealne na letni deser. Składniki: (blacha 25x35) Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki krupczatki 250 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek Pianka budyniowa: 5 białek 2 budynie śmietankowe bez cukru po 40 g 1 opakowanie cukru waniliowego 1 szklanka cukru(...)łyżce dodawać proszek budyniowy cały czas ubijając. Na sam koniec cienkim strumieniem dolewać olej nie przerywając ubijania. Piankę wyłożyć na wystudzony spód, a następnie poukładać maliny (dupkami do wewnątrz) każdą lekko docisnąć. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Piec około 30-40 minut w temp. 190 stopni. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem. Życzę Smacznego
talerz przyjemnościSernik: 125g masła 3 jajka 1 szkl cukru łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 kg sera 2x zmielonego 2 budynie waniliowe Pianka: 5 białek 1 szkl cukru 100g wiórków kokosowych puszka ananasa Spód: składniki posiekać i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. 2/3 ciasta schłodzić w lodówce, resztę włożyć do zamrażalnika na godzinę. Schłodzonym ciastem wylepić spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia(...)jednym jajku a następnie ser i budyń oraz ekstrakt waniliowy. Pianka: Białka ubić ze szczyptą soli. Pod koniec dodajemy cukier i kiedy piana będzie szklista i lśniąca, wsypujemy wiórki kokosowe. Na podpieczony spód wylewamy masę serową, układamy pokrojonego w kostkę ananasa, wykładamy piankę kokosową. Na piankę ścieramy zmrożone ciasto. Sernik pieczemy ok 60 minut w 180 stopniach. Gdyby sernik mocno
Smakołyki AsiWspaniałe połączenie czekoladowo-kawowego wilgotnego ciasta z kremem cappuccino i śmietankowej pianki z warstwą wiśniową , ciasto tak naprawdę nie jest czasochłonne a bardzo smaczne, kroi się niczym najlepszy tort, wybornie smakuje, jest nieprzesłodzone, godne uwagi a także świątecznego stołu. Wprost nie można się od niego oderwać. Polecam gorąco. Blaszka 25/20 cm Ciasto czekoladowe; 5 jaj 1 szklanka mąki pszennej
Wanilia i Kardamonjabłkami w masie śmietanowej , tradycyjny apple pie z cynamonem i karmelem . Czasami jednak potrzebuję odmiany. Ten przepis z pewnością dołączy do stałych pozycji w moim menu :) JABŁECZNIK Z CIASTA UCIERANEGO Z PIANKĄ Składniki: - 200 gram masła - szczypta soli - 1 i 1/3 szklanki drobnego cukru - 3 jajka (+2 białka) - 1 szklanka mąki pszennej - 0,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej - 1 łyżeczka(...)wierzchu układamy obrane i wydrążone połówki jabłek (lub mniejszymi, dopasowanymi do przestrzeni). Pieczemy przez 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Piankę z 2 białek, szczypty soli i 2/3 szklanki wykładamy na podpieczone ciasto i pieczemy jeszcze 15-20 minut, do zarumienienia wierzchu. Samo ciasto powinno spełniać warunki tak zwanego suchego patyczka. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smaku