ciasto orzechowe - 7759 przepisów (strona:90/518)

Przepis #193 🎄 Piernikowe ciasto z jabłkami 191

smaczne - zwłaszcza w świątecznym okresie. Ciasto z jabłkami jest wilgotne a dzięki dużej ilości przyprawy do piernika smakuje i pachnie bardzo smakowicie. Dodatek siekanych migdałów na wierzchu nadaje ciastu dodatkowego orzechowego posmaku. Musicie koniecznie spróbować tego połączenia! Wartości odżywcze na całość: 1812 kcal w tym: B: 69 g; W: 288 g; T: 37 g. Czas przygotowania: 90 minut Składniki(...)żółtkami i miodem. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do masy jogurtowej dodajemy wymieszaną mąkę. Miksujemy przez chwilę. Dodajemy jabłka oraz ubitą pianę z białek. Dokładnie mieszamy - najlepiej łyżką. Ciasto przekładamy do formy. Wierzch posypujemy siekanymi migdałami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut. Zamiast migdałów możecie użyć innych siekanych orzechów. Dodatkowo wierzch ciasta można posypać

Health-Fit-Life
Najlepsza tarta z rabarbarem 196

szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i chłodzić w lodówce przez 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na prostokąt nieco większy od formy. Wyłożyć ciastem formę, formując brzegi. Nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać kamyszkami lub suchą fasolą. Piec w 180 st. C. przez 15 minut. Zdjąć papier z obciążeniem. Piec kolejne(...)jesteśmy jego wielkimi fanami, nie miałam akurat w domu i niespecjalnie chciało mi się robić... Moim zdaniem tarta nic na tym nie straciła, ale jeśli uwielbiacie masło orzechowe - spróbujcie ciasta z jego dodatkiem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto z masłem orzechowym i bananami 105

kompozycja smakowa wywołała okrzyki zachwytu (Kochanie, to ciasto jest przepyszne!) i długie uściski. No bo kto nie lubi połączenia, klasycznego i może ciut oklepanego, bananów i masła orzechowego?! Do przygotowania blachy ciasta (średnica 15 cm) potrzebujemy: – 500 g bananów (waga przed obraniem) – 125 g masła orzechowego (2 łyżki z lekkim czubkiem) – 2 filiżanki mleka roślinnego (użyłam ryżowe(...)pieczenia – opakowanie cukru waniliowego – 5 łyżek mąki kokosowej – 2 filiżanki mieszanki mąki bezglutenowej (użyłam tej od http://www.schaer.com ) Przygotowanie ciasta zaczynamy od umycia i obrania bananów, które miksujemy razem z masłem orzechowym do otrzymania jednolitej konsystencji. Przekładamy masę do miski i dodajemy mąkę, proszek, cukier oraz mleko roślinne. Całość mieszamy, przekładamy do formy do pieczenia i umieszczamy

Szybko Tanio Smacznie
Rolada orzechowa 240

dodajemy pozostałe składniki – wiórki kokosowe, słodką śmietankę, rum, esencje migdałową – mieszamy, aż się połączą. Na posypany mąką blat wykładamy połowę ciasta, lekko rozwałkowujemy. Podkładamy papier do pieczenia i wałkujemy nadając kształt prostokąta. Nakładamy połowę masy orzechowej, rozsmarowujemy, zostawiając ok. 2,5 cm wolne od brzegu. Podnosząc papier od dłuższego brzegu, zwijamy roladę, a następnie – boki podwijamy delikatnie(...)Jeżeli chcemy zamrozić, mrozimy bez lukru. Ciasta z orzechami mają swój niepowtarzalny smak, którego niczym nie da się zastąpić. Pewnie, tak jak każde ciasto, są kaloryczne. Ale oprócz tego, wnoszą całe bogactwo zapachów, smaku i orzechowych wartości. Warto więc czasem, może nie tylko przy okazji świąt, skusić się na takie „małe co nieco”. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Rolada orzechowa

mojewypiekiinietylko
Tort orzechowy z kawą i whisky 533

tort jest prosty w przygotowaniu i w miarę szybki, nie używałam żelatyny. Bardzo polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tort orzechowy z kawą i whisky Składniki: Biszkopty: 5 jajek – osobno żółtka i białka 180g cukru 160g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 140g orzechów laskowych Do nasączenia: 130ml(...)dokładnie wymieszać łyżką lub szpatułką ( patrz FILM ). Dodać resztę mąki i wymieszać. 4. Dwie tortownice o średnicy 20-21cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do jednej przełożyć 1/3 ciasta, a do drugiej przełożyć resztę ciasta, wyrównać. Blaszki wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 35-40 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. 5. Ostygnięte biszkopty wyjąć

Mała Cukierenka
Ciasto czekoladowo - orzechowe z pikantną galaretką malinowo - czekoladową 243

nasączania blatów ciasta Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania: 2 min Otwieranie Garnka: Szybkie Porcji: foremka o średnicy 20 cm JEŚLI POWYŻSZE WSKAZÓWKI NIC CI NIE MÓWIĄ, ZAPRASZAM  TUTAJ Ciasto czekoladowo - orzechowe Składniki 30 g orzechów pekan, rozgnieć w moździerzu na drobne kawałki 10 g migdałów, rozgnieć w moździerzu na drobne kawałki 30 g gorzkiej czekolady 76% (możesz użyć czekoladę(...)roztopionym masłem dodawaj stopniowo jajka dodaj roztopioną czekoladę mąkę, kakao i proszek wymieszaj razem, następnie dodaj do utartej masy, całość dokładnie połącz dorzuć orzechy i ponownie wymieszaj gotowe ciasto rozprowadź równomiernie w przygotowanej foremce (masa będzie dosyć gęsta) foremkę nakryj folią aluminiową i obwiąż krawędź sznurkiem lub uszczelnij gumką recepturką (w ten sposób do środka foremki nie dostanie się wilgoć

Szybko Szybkowar
Greckie ciasto figowo orzechowe czyli poWeekendowe Lakocie odc.84 191

nieplanowanie poza domem, nie zdążyłam.  Upiekłam je dziś między sprzątaniem a myciem podłóg :) A potem była kawa i bosko słodki smak... Greckie ciasto figowo orzechowe 3 jajka (żółtka i białka osobno) szczypta soli 150 g drobnego cukru 175 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka mielonego cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki(...)połączenia się składników. Dodajemy mieszankę mąki z cynamonem i proszkiem. Mieszamy składniki delikatnie łyżką lub na najniższych obrotach miksera. Dodajemy suszone owoce, orzechy i migdały. Mieszamy delikatnie. Przelewamy ciasto do formy. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi, ja posypałam wiórami kokosowymi. Pieczemy w nagrzanym piecu ok 1 godzinę

Dzieje kuchennej Wiewióry
Orzechowiec z kremem czekoladowym 481

szkl. cukru - 2 łyżeczki sody oczyszczonej - przyprawa do piernika 1 łyżka Wykonanie: Ciasto zagniatamy, dzielimy na 3 części, każdy blat pieczemy osobno. Jeden blat pieczemy z wylanym na ciasto karmelem orzechowym. Karmel orzechowy: -1/2 kostki margaryny - 4 łyżki cukru brązowego - 2 łyżki miodu - 25 dkg orzechów    Krem czekoladowy nr 1 - 150 g miękkiego masła o temp. pokojowej(...)dodawaniem budyniu. Cały krem ubijamy nie mniej niż 20 minut. Wtedy będzie bardzo puszysty i gładki. Krem wykładamy na drugi blat, przykrywamy trzecim blat z orzechami. Smacznego! Wyjątkowe ciasto orzechowo -piernikowe, szczerze polecam! spróbuj też: Snickers

SMYKWKUCHNI
Orzechowiec z masą budyniową 184

Wykonanie warstwy orzechowej: Orzechy lekko pokroić nożem na mniejsze części. Wszystkie składniki wyłożyć na patelnie i prażyć, aż orzechy zaczną lekko brązowieć i przypiekać się. Masę orzechową wyłożyć na trzecią surową cześć ciasta i upiec 15-20 minut w temp. 170 stopni. Wykonanie masy budyniowej: Wszystkie składniki (poza masłem i powidłem) umieścić w garnku i ugotować budyń. Budyń ostudzić. Masło(...)piec, tylko najpierw przygotować warstwę orzechową. Wykonanie warstwy orzechowej: Orzechy włoskie lekko rozdrobnić 2s/obr.5, dodać resztę składników i smażyć w Thermomixie 15 minut/80 stopni/ obr.2. Masę orzechową wyłożyć na trzecią surową cześć ciasta i upiec 15-20 minut w temp. 170 stopni. Wykonanie masy budyniowej: Wszystkie składniki poza masłem i powidłem włożyć do naczynia miksującego. Podgrzewać 8 minut/90 stopni/obr. wsteczne

Mania Wypiekania
BABECZKI KINDER ORZECHOWE 401

już nieraz, więc wiem, że jest sprawdzony, a muffinki są pyszne i szybko znikają. ~~SKŁADNIKI~~ Ciasto: masło 200 g.  cukier puder 50 g.  proszek do pieczenia 1 łyżeczka jaja 3 szt. mleko 4 łyżki gorzka czekolada 1/2 tabliczki nutella 4 łyżki masło orzechowe 2 łyżki mąka tortowa 170 g.  esencja z wanilii kilka kropel (można pominąć) Krem(...)cukrem pudrem. Dodajemy jajka, esencję i mleko. Miksujemy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy stopniowo do ciasta. Czekoladę drobno siekamy i wraz z nutellą i masłem orzechowym dodajemy do ciasta. Miksujemy na małych obrotach do połączenia się składników.  Ciasto przelewamy do połowy foremek wyłożonych papilotkami. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni ok. 20-25 min., do suchego

Kuchnia Paulettes
TARTA Z KREMEM JAGLANO - KOKOSOWYM (WEGAŃSKA, BEZGLUTENOWA, BEZ PIECZENIA) 182

wyrzeczeń, bowiem są pełne zdrowych składników. Niewiele się przy nich napracuję, a zaserwuję sobie, swojej rodzinie i znajomym rozkoszny deser. Wam też to polecam! Wypróbujcie poniższy przepis. Ciasto jest naprawdę wyśmienite.  Składniki na formę o średnicy 31cm: Spód: 1 szklanka orzechów włoskich, 1 szklanka migdałów, 0,5 szklanki słonecznika łuskanego, 0,5 szklanki sezamu, 0,5 szklanki płatków kokosowych(...)Umieszczamy w lodówce. Ugotowaną kaszę, stałą część mleka kokosowego i resztę składników na masę umieszczamy w kielichu blendera i blendujemy do uzyskania gładkiego kremu. Powstałą masę wykładamy na orzechowy spód ciasta. Nakładamy na nią pokrojone w plasterki banany. Składniki na polewę dokładnie mieszamy. Wylewamy na wierzch ciasta, a następnie dekorujemy ziarnami kakaowca i fistaszkami. Umieszczamy w lodówce na minimum

Jeść, by żyć w zdrowiu
Kwiat jabłoni – ciasto orzechowe z jabłkami i kremem z białej czekolady 429

Ciasto kwiat jabłoni to lekki orzechowy biszkopt przełożony duszonymi jabłkami i kremem z białej czekolady. Delikatność kremu na bazie kremówki i serka mascaropne komponuje się z lekko kwaskowatą masą jabłkową i wilgotnym biszkoptem. Bardzo smaczne ciasto, więc gorąco polecam :) Biszkopt orzechowy: 2 szklanki zmielonych orzechów włoskich 10 jajek 6 płaskich łyżek mąki pszennej 6 płaskich łyżek bułki tartej(...)można wycisnąć pasami z worka cukierniczego. Łatwiej będzie go rozsmarować bez mieszania z jabłkami. Następnie krem przykryć drugim blatem orzechowym. Po naponczowaniu blatu wyłożyć na niego pozostały krem i równo rozsmarować. Wierzch oprószyć kakao i posypać startą białą czekoladą. Ciasto przechowywać w lodówce

Trzeci talerz
Deser ptysiowy 165

Czas na ptysia w szklance. Ciastko ptysiowe podane z jogurtem truskawkowym i kremem orzechowym. 4 porcje: Ciasto ptysiowe: 1/4 szklanki wody 35 g masła 1/2 szklanki mąki 2 jajka Jogurt truskawkowy: 250 g jogurtu naturalnego 150 g truskawek Krem orzechowy: 150 g jogurtu skyr 2 łyżki masła orzechowego (ok. 50 g) 1 łyżka syropu daktylowego(...)pozostawiamy do ostudzenia. Do ostudzonej masy dodajemy jajka i miksujemy ciasto na gładką masę. Na papierze do pieczenia wykładamy ciasto przy pomocy łyżki lub rękawa cukierniczego. Pieczemy ok. 20 minut w 180 st. C. Jogurt i krem orzechowy: Składniki miksujemy razem. Truskawki kroimy drobno. W salaterce lub szklance wykładamy kolejno warstwy jogurtu, truskawek i kremu orzechowego. Deser przechowujemy w lodówce

Kucharzyca
Ciasto świąteczne 126

wkładką orzechową, która nadaje całemu ciastu wyjątkowego smaku. Wierzch ciasta zdobi polewa z gorzkiej czekolady. Wszystkie warstwy połączone w jedną całość tworzą niezwykły deser, który umili czas z bliskimi. CIASTO ŚWIĄTECZNE PRZEPIS Składniki Biszkopt 5 jajek (temp. pokojowa) 140 g cukru 120 g mąki pszennej 30 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wkładka orzechowa 4 białka (temp. pokojowa(...)uzyskania puszystego kremu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADANIE CIASTA 1 blat biszkopta posmarować dżemem śliwkowym. Następnie wyłożyć 1/2 masy śmietankowej. Na masę wyłożyć wkładkę orzechową, a następnie pozostałą część masy. Całość przykryć drugim blatem ciasta. W kąpieli wodnej rozpuścić połamaną czekoladę, dodać śmietankę, wymieszać. Polać wierzch ciasta. Tak przygotowane ciasto wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowaliśmy

Przepiski.pl
Kruche ciasto z orzechami 270

pieczenia, cukier waniliowy siekamy nożem i zagniatamy ciasto. Wyrobione ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy 2 łyżeczki kakao. Jedną część ciasta białego i ciasto ciemne zamrażamy.  Następnie wykonujemy masę orzechową . Na masę potrzebujemy:  4 białka  1 szklankę cukru kryształu 1 szklankę pokrojonych orzechów  Białka ubijamy z cukrem , dodajemy orzechy i delikatnie mieszamy(...)Przygotowanie do pieczenia: Jedną część ciasta białego rozwałkowujemy i wykładamy na formę, ciasto to smarujemy powidłem śliwkowym ( 1 mały słoik) , na powidło wysypujemy starte wcześniej zamrożone ciemne ciasto, na ciemne nakładamy masę orzechową, na masę zcieramy na tarce(duże oczka) białe ciasto.Pieczemy ciasto w 200st. w nagrzanym piekarniku przez około 20 minut. Smacznego

Gorący kąsek