ciasto orzechowe - 7759 przepisów (strona:46/518)

Jabłecznik z orzechową kruszonką 437

Kolejny jesienny, przepyszny jabłecznik z orzechową kruszonką. Troszkę jest z nim zachodu, ale na prawdę warto. Jest bardzo aromatyczny, maślany i z dużą ilością jabłek. Przypomina amerykańskie „apple pie”. Jeśli nie mamy formy ceramicznej, możemy przygotować go w tortownicy lub prostokątnej blaszce, bardzo polecam…     Składniki: Nadzienie: 2kg umytych jabłek sok z 1/2 cytryny 1 opakowanie cukru wanilinowego(...)100g cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego w proszku bez cukru 2 łyżki bułki tartej Ciasto: 330g mąki pszennej (użyłam tortowej) szczypta soli 150g cukru 180g masła 100g poszatkowanych orzechów włoskich 2 żółtka     Nadzienie: 1. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić na kawałeczki. Przełożyć je do garnka i skropić sokiem z cytryny. Wsypać cukier, cukier wanilinowy, wlać 600ml

Mała Cukierenka
Ciasto orzechowe z kremem miodowym i nutą pomarańczy 132

dzisiejszym wpisie chciałam Wam, więc polecić coś na osłodzenie tego czasu nie tylko tradycyjnymi piernikami czy makowcami, ale delikatnym biszkoptem z orzechami, z nutą miodu i pomarańczy.   CIASTO ORZECHOWE Z KREMEM MIODOWYM I NUTĄ POMARAŃCZY Składniki: ciasto: 4 jajka 2/3 szkl cukru 3/4 szkl mąki 3 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego

Bon appetit mon amie
Książka z moimi 55 przepisami na Desery i Przetwory bez cukru 110

orzechami włoskimi “ „ Ciastka” jabłkowe bez pieczenia Na potrzeby książki przerobiłam również mój przepis na najpopularniejsze na blogu “Ciasto bananowe” oraz “ Tartę z malinami na kruchym, orzechowym cieście z malinową pianką ” na wersję bez cukru . Na moim Instagramie w zapisanych relacjach, możecie podejrzeć jak wyglądała praca nad książką. Książka “ Owocowe historie. Desery i Przetwory

Moja Delicja
Ciasta i wypieki świąteczne 979

PRZEPIS TUTAJ Wiśniowa pokusa PRZEPIS TUTAJ Snikers bez pieczenia PRZEPIS TUTAJ Makowiec zawijany PRZEPIS TUTAJ Makowa gwiazda świąteczna PRZEPIS TUTAJ Księżniczka – ciasto bez pieczenia PRZEPIS TUTAJ Snikers, miodowo-orzechowe ciasto z dwiema pysznymi masami PRZEPIS TUTAJ Karmelowiec – ciasto bez pieczenia PRZEPIS TUTAJ Ciasto Michałek PRZEPIS TUTAJ Murzynek PRZEPIS TUTAJ Chałwowiec bez pieczenia PRZEPIS TUTAJ Cielaczek, pyszne połączenie murzynka

Blog z Apetytem
Cytrynowe ciasto z cukinią 105

jest błyskawiczne i dziecinnie proste chyba już nie muszę pisać. Koniecznie zajrzyjcie do warzywnika i wypróbujcie przepis. Jeżeli lubicie ciasta z użyciem warzyw, zapraszam również na MOCNO ORZECHOWE CIASTO MARCHEWKOWE Składniki (forma 12 cm x 31 cm): Ciasto: Ważne: wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. 1 szklanka młodej cukinii startej na grubych oczkach 2 szklanki (300 g) mąki 1 szklanka

Fitsweet.me
Cytrynowe ciasto z cukinią 147

jest błyskawiczne i dziecinnie proste chyba już nie muszę pisać. Koniecznie zajrzyjcie do warzywnika i wypróbujcie przepis. Jeżeli lubicie ciasta z użyciem warzyw, zapraszam również na MOCNO ORZECHOWE CIASTO MARCHEWKOWE Składniki (forma 12 cm x 31 cm): Ciasto: Ważne: wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. 1 szklanka młodej cukinii startej na grubych oczkach 2 szklanki (300 g) mąki 1 szklanka

Fitsweet.me
Orzechowiec z kremem dyniowym 178

Okres jesienny sprzyja tworzeniu ciast z dodatkiem dyni :) Znalazłam fajną opcje na ciasto orzechowe z kremem dyniowym. Jeśli się zastanawiacie czy ciasto z takim warzywkiem jest dobre :) to odpowiadam Wam, że jest bardzo pyszne i dynia ma tak neutralny smak, że w kremie jest właściwie nie wyczuwalna a krem jest pulchniutki i nietłusty pomimo serka mascarpone :) Wymiary blaszki : 24x29

Różne smaki w kuchni
Orzechowe ciasteczka Sowy 116

jakiejś stronie internetowej od razu wiedziałam, że je upiekę z Oliwką. Są przepyszne, chrupiące, uświetnią każde dziecięce przyjęcie. Przy ich wykonaniu miałyśmy świetną zabawę :) Ja upiekłam sowy z ciasta orzechowego ale można je przygotować z każdego innego ciasta kruchego.  200 g masła 80 g cukru pudru 300 g mąki pszennej 100 g zmielonych orzechów włoskich ok 100g migdałów kilka

Smakołyki Asi
orzechowe klawisze 132

ulubionych ciasteczek, które pamiętam z dzieciństwa. Delikatne ciasto, kruchutka beza i słodka marmolada różana. Te kupowane w sklepie były ze zwykłego kruchego ciasta, natomiast moja Mama robiła je z ciasta orzechowego i taki przepis dziś przekazuję. Składniki: na ciasto: 350 g mąki 50 g startych orzechów włoskich 3 żółtka 250 g masła łyżka cukru pudru szczypta soli dodatkowo: szklanka twardej

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Orzechowiec z kremem dyniowym 243

Okres jesienny sprzyja tworzeniu ciast z dodatkiem dyni :) Znalazłam fajna opcje na ciasto orzechowe z kremem dyniowym. Jeśli się zastanawiacie czy ciasto z takim warzywkiem jest dobre :) to odpowiadam Wam, ze jest bardzo pyszne i dynia ma tak neutralny smak, ze w kremie jest wlasciwie nie wyczuwalna a krem jest pulchniutki i nietłusty pomimo serka mascarpone :) Wymiary blaszki : 24x29

Słodkości i nie tylko
CIASTO ORZECHOWIEC 579

Ciasto orzechowiec wart jest poświęcenia. Mnóstwo orzechów, pyszne miodowe ciasto i masa budyniowa. Polecam wszystkim przepis na to pyszne ciasto. SKŁADNIKI :   200 g masła 3/4 szklanki cukru 2 jajka 1 cukier waniliowy 1 łyżka miodu  500 g mąki pszennej  1 płaska łyżeczka sodki 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)jeszcze ciepłego dodajemy masło i mieszamy aż składniki się połączą. Pierwszy blat ciasta odwracamy do góry dnem. Na to rozkładamy budyń, równo go rozsmarowujemy i kładziemy 2 blat orzechowego ciasta. Odkładamy do ostudzenia. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Ciasto serowo-daktylowe 86

skoro mam już tutaj swój kawałek internetu, to wrzucę, może komuś się przyda :) To był kolejny eksperyment, czyli ciasto bez cukru. Ciasto słodko-słone, które swą słodycz czerpie z miodu i daktyli, a słony posmak z solonych orzeszków i masła orzechowego. Ciasto serowo-daktylowe Składniki: na formę o średnicy 20 cm Ciasto na spód(...)Najpierw przygotowujemy spód ciasta: wszystkie składniki szybko zagniatamy i ciasto wstawiamy do lodówki na pół godziny do schłodzenia. Po tym czasie ciasto przekładamy do formy o średnicy 20 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy około 20 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawiamy do ostudzenia. 2.     Przygotowujemy masę

Na kulinarnym poligonie
Orzechowiec z delicjami 278

Moja kolejna propozycja nie tylko Wielkanocna to ciasto orzechowe po brzegi wypełnione masą oraz pysznymi delicjami. Fajnie prezentuje się po przekrojeniu a jak smakuje :) Składniki: ciasto - 8 jajek - 250 g cukru pudru - 250 g zmielonych orzechów włoskich - 4 łyżki bułki tartej - 6 łyżek mąki tortowej - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa - 5 żółtek - 1/2 l mleka(...)cukrami. Do gotującego się mleka wlewamy masę żółtkową i gotujemy budyń. Masło ucieramy dodając stopniowo wystudzony budyń. Placek orzechowy kroimy na pół, przekładamy połową masy budyniowej, na której ciasno układamy delicje, przykrywamy je drugą połową masy a wierzch przykrywamy drugim kawałkiem ciasta

Zainspirowana w kuchni
Miodownik z orzechami i masą grysikową 699

takowych nie mamy to możemy piec ciasto, trzy razy w tej samej foremce, przekładając je za każdym razem z papierem do pieczenia lub… mój pomysł był taki, że ciasto z masą orzechową upiekłam w foremce a resztę ciasta rozłożyłam na wyłożonej papierem do pieczenia dużej blaszce od piekarnika podwajając wymiar (60x40cm), a po upieczeniu przecięłam ciasto na pół i uzyskałam(...)jest to jeden duży blat) pieczemy na złoty kolor przez około 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 170’C. Natomiast blat z polewą orzechową pieczemy około 13-15 minut, w takiej samej temperaturze. Ciasta studzimy *** *** Przygotowujemy krem: mleko zagotowujemy i dodajemy do niego kaszkę manną oraz cukier. Gotujemy cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Odkładamy do całkowitego wystudzenia *** *** Miękkie

Blog z Apetytem
Najprostsze wilgotne CIASTO Z JABŁKAMI i kruszonką 167

Najprostsze wilgotne CIASTO Z JABŁKAMI i kruszonką – Nowe, pyszne ciasto z jabłkami w Małej Cukierence. Bardzo proste w przygotowaniu i szybkie, nie musimy nawet używać miksera. Wspaniale wygląda i cudownie pachnie. Jest wilgotne, orzechowe, z dużą ilością korzennych przypraw i maślną, chrupiącą, kruszonką. Dla mnie idealne ciasto na jesienne dni. Polecam! (bardzo zmodyfikowany przepis ze strony gonnawantseconds.com) Proszę pamiętać

Mała Cukierenka