ciasto naleśnikowe - 2318 przepisów (strona:119/155)

Smaki Warmii i Mazur 106

mazurska zupa rybna – naprawdę dobra zupa ze szczupaka, ryb rzecznych oraz morskiej, 5 punktów na 5 możliwych, Blinowe spaghetti z kawiorem z łososiem - według mnie bardziej naleśnikowe (bliny to cienkie racuchy z ciasta drożdżowego), ale i tak bardzo smaczne, Klopsy królewieckie – regionalne danie Prus Wschodnich. Klopsy z mięsa z młodego jelenia z dodatkiem ryby, w sosie kaparowym. Klopsy podane

królestwo garów
Letnie, koperkowe placki z młodych ziemniaków i cukinii 133

skórką . Czosnek wyciskamy praską , dodajemy do reszty . Wbijamy jajko , wsypujemy oba rodzaje mąki , cukier , gałkę , sól , pieprz do smaku . Na koniec , dodajemy posiekany koperek , mieszamy . Ciasto powinno mieć konsystencję gęściejszą niż naleśnikowe , jeśli takiej nie ma należy po prostu dosypać odrobinę mąki pszennej , zamieszać i tak , aż do uzyskania właściwej konsystencji . Smażymy na złoty kolor , małe , cienkie placuszki . Podajemy

Ogrodnik w podróży
Delikatne waniliowo-ryżowe placuszki (na mące ryżowej) 189

oczyszczająca z cytryną (Detox with Lemon) Przygotowanie: Do miseczki przekładamy cały serek homogenizowany, dodajemy mąkę ryżową, proszek do pieczenia i wbijamy całe jajko. Dokładnie mieszamy łyżką. Ciasto (powinno być ciut gęstsze od naleśnikowego) odstawiamy na około 5 minut. Następnie mieszamy i wykładamy łyżką porcje na rozgrzaną patelnię z rozpuszczonym (niewielka ilość) olejem kokosowym. Placuszki smażymy na małym ogniu. Aby łatwiej

Słodkie okruszki
Naleśniki czekoladowe z bananem 88

takie zwykłe, bo czekoladowe, a ponadto z Nutellą i bananami. Polecam, choć na chwilkę odstąpić od tradycyjnych i zasmakować się właśnie w czekoladowo- bananowej rozkoszy naleśnikowej ;)   Składniki: (na ok. 8 sztuk)   Ciasto: 2 jajka szczypta soli 1/2 łyżki cukru trzcinowego 1,5 szkl mleka 2 łyżki oleju rzepakowego 3 łyżka kakao 40 g mlecznej czekolady, startej na drobnych

Nastoletnie Wypiekanie
Placuszki chłopskie z sosem grzybowym - przepis 195

Ziemniaki ugotować (lub wykorzystać z obiadu) zemleć lub przecisnąć przez praskę, dodać jajka, mleko i mąkę. Składniki zmiksować, w razie potrzeby dodając nieco mąki lub mleka(ciasto powinno być nieco gęstsze od naleśnikowego). Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Smażyć małe placki z obu stron na złoty kolor. sos Grzyby suszone ugotować w 2 szklankach wody z odrobiną soli

Basia w kuchni
Szpinakowe placuszki z twarożkiem i gruszką 160

proszkiem do pieczenia, dodajemy rozbełtane jajka, jogurt, mleko, stopione masło, cukier oraz szczyptę soli. Na końcu dodajemy szpinak. Mieszamy za pomocą drewnianej łyżki do uzyskania gładkiego ciasta. Powinno być trochę gęstsze niż naleśnikowe. Rozgrzewamy patelnię (a najlepiej dwie równocześnie) i smażymy bez tłuszczu równolegle na obu patelniach placuszki. Temperatura nie powinna być za wysoka, bo placuszki będą się przypalać

bistro mama
Naleśniki łaciate pod pachnącą piwonią 141

smarujemy odrobiną oleju. Na patelnię wlewamy odrobinę ciasta białego robiąc okrąg, następnie obok ciasta białego dodajemy ciasto kakaowe również robiąc okrąg i tak na przemian wlewamy ciasto aż będziemy mieli cały placek naleśnikowy. W ten sposób smażymy wszystkie naleśniki. Banany grillujemy ze skórką, studzimy, obieramy, przekładamy do miseczki, widelcem rozdrabniamy. Do bananów dodajemy twaróg oraz pozostałe składniki nadzienia, wszystko widelcem

kgwjanczewo
Śniadaniowe placuszki "Jak najzdrowsze" 147

mieszamy. Dodajemy miód, jogurt, olej i rozgniecione widelcem banany. Mieszamy bądz miksujemy wszystko na gładką masę. Dodajemy trochę wody aby rozrzedzić konsystencję (około ćwierć szklanki). Ciasto ma być odrobinę gęstsze niż naleśnikowe. Smażymy po obu stronach koło minuty aż placki się zarumienią. Podajemy na słodko z ulubionymi dodatkami

Lubczyk i Wanilia
Ciasto naleśnikowe 576

Praktycznie używam tylko tego przepisu, do naleśników, krokietów itp. Na ok. 10-12 naleśników potrzebujemy: 1,5 szklanki mleka 0,5 szklanki wody 2 szklanki mąki

Kolejny blog o gotowaniu
PLACUSZKI NA MAŚLANCE TRUSKAWKOWEJ Z PRAŻONYMI OWOCAMI 104

nektarynka 2 łyżki wody  1 płaska łyżka cukru trzcinowego A jak to zrobić: Z maślanki, mąki, jaka i sody przygotować ciasto, dokładnie mieszając wszystkie składniki. Ciasto musi mieć konsystencję podobną do naleśnikowego, jednakże dużo gęstszą. Na patelni rozgrzać olej i smażyć placuszki z obu stron. W tak zwanym między czasie :) prażymy owoce. Jabłko obieramy ze skórki i kroimy

Kuchnia w opałach
ZRAZY, KLUSKI ŚLĄSKIE, YORKSHIRE PUDDING I PYSZNE BURACZKI 254

Zaprosiłam na niedzielny obiad trzy moje koleżanki. Postanowiłam zrobić typowy polski posiłek, ale żeby nie poczuły się obco...dodałam do tego yorkshire pudding, czyli bułeczki przygotowane z ciasta a'la naleśnikowego. Dziewczynom wszystko bardzo smakowało. Zapowiedziały się na następny polski obiad :). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU

Przepisy Aleksandry
Placki roti 148

grubość ok. 1 cm, posmaruj wierzch rozpuszczonym masłem i zroluj ciasno w rulonik. Następnie pokrój rulonik na mniejsze części (jak na kopytka). Kawałki ciasta rozwałkowujemy bardzo cienko (naprawdę bardzo cienko). Placki mają mieć średnicę małej patelni naleśnikowej (ok. 22 cm).  Postępujemy tak do momentu aż skończy nam się ciasto. Przygotowane cienkie placki kładziemy na sobie tak, aby jeden

Emcia Pichci
Pankejksy 201

kończąc na mące (jeśli gustujemy w słodszych daniach możemy dodać 2-3 łyżeczki cukru). Mieszamy za pomocą trzepaczki 3 minuty, żeby delikatnie napowietrzyć ciasto. Odstawiamy na około 15 minut.Na patelni (najlepiej naleśnikowej) rozgrzewamy odrobinę oleju - patelnia nie powinna być sucha, ale też olej nie może na niej pływać. Łyżką lub małą chochelką wylewamy ciasto na patelnię i delikatnie rozsmarowujemy

Zakręcony Widelec
Puszyste placuszki z ziołami, na kefirze 152

miski, dodać mąkę, kefir i szczyptę soli. Wymieszać przy pomocy trzepaczki (rózgi) lub blendera na gładką masę. Dodać zioła, odstawić na 15 minut . Sprawdzić czy ciasto jest odpowiednio gęste - powinno być gęstsze niż naleśnikowe. Jeżeli wyda nam się zbyt rzadkie ( placki za bardzo rozlewają się podczas smażenia) należy dodać więcej mąki. Rozgrzać patelnię nieprzywierającą, wlać łyżeczkę oleju. Rozprowadzić po powierzchni

Stare Gary
Paluszki z piersi kurczaka w cieście naleśnikowym 311

kurczaka trzeba pociąć w paski i lekko rozbić tłuczkiem. Zalać sosem sojowym i zostawić na noc. Następnego dnia rozrobić ciasto z mąki, wody, jajka i vegety. Ciasto ma być trochę gęściejsze niż naleśnikowe. Przygotowane piersi z kurczaka obtaczać w cieście i piec na rozgrzanym oleju.  Wspomnę jeszcze, że w takim cieście nie tylko kurczaka można upiec, ale również małe

Co w głowie piszczy
Naleśniki Monte z mleczno – czekoladowym deserem 76

czekoladowe placuszki naleśnikowe najsmaczniejsze ze świeżymi truskawkami i odrobiną kremu Nutella. Istne cudeńko. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Naleśniki budyniowe z deserem Monte 5 od 2 osób Autor: Paweł Clad Danie: Naleśniki Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 14 sztuk Przygotowanie 10 min. Smażenie 20 min. Kalorie 130 kcal Naleśniki na bazie deseru budyniowego mleczno – czekoladowego Monte! Placki naleśnikowe Monte(...)pieczenia, prawdziwe kakao. Wszystko razem zmiksuj pozbywając się jakichkolwiek grudek mąki. Rozgrzej patelnię (z nieprzywierającą powłoką) przesmarowaną delikatnie tłuszczem. Na rozgrzaną patelnię wylewaj kolejno chochelkę ciasto, trzymając dłonią za rączkę rozprowadzaj masę naleśnikową po całej powierzchni. Smaż do lekkiego przyrumienienia z każdej ze stron. Uwagi: Naleśniki podawaj na słodko wedle ochoty: z Nutellą, z białym serkiem, bananami lub świeżymi truskawkami

ProstePesto.pl
Zielone kluski lane bezglutenowe 156

mrożonej jak nie mam pod ręką świeżej. Dodatkowo dodałam (również mrożone) liście czosnku niedźwiedziego- można je jednak pominąć. Zblendować i dodawać po troszkę mąki i mleka. Ciasto ma mieć nieco gęstszą formę od naleśnikowego. W razie potrzeby dodać jeszcze mleka (w zależności jak duże będą jajka). Wrzucać łyżeczką na wrzącą wodę, gotować jeszcze około 5 minut. Przecedzić i przelać zimną

Tradycyjna Kuchnia
Kruche ciasto z budyniem i truskawkami 301

piekarniku nagrzanym do 180 stopni C aż ciasto będzie rumiane. Po wystudzeniu oprószyć ciasto cukrem pudrem kruche ciasto z budyniem i truskawkami Polecane ciasta kruche ciasto z połówkami jabłek malinowa fantazja tort naleśnikowy z kajmakiem i owocami truskawkowa niespodzianka

O kuchni z uczuciem
Naleśniki budyniowe z jabłkami, miodem, cynamonem i orzechami 115

miód (jakieś 3 łyżki) orzechy włoskie (2 garście) Jajka miksuję za pomocą miksera z cukrem, następnie dodaję mleko, zmniejszam obroty, dodaję budynie i mąkę. Wszystko miksujemy (ciasto może być ciut rzadsze od tradycyjnego naleśnikowego). Na odrobince oleju smażę naleśniki. Jabłka obieram, kroję w kostkę, wrzucam do garnka i duszę. Jak już będą miękkie, dodaję cynamon, orzechy, jeszcze zostawiam na gazie

kruche babeczki
Drop scones wg Aleex i Blog Roku 2014 108

drobnego cukru • 1 jajko • 150 ml mleka • olej Sposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki włożyć do wysokiego naczynia i miksować przez kilka minut, aby dobrze napowietrzyć ciasto. Powinno być ono odrobinę gęstsze niż naleśnikowe. 2. Patelnię posmarować cieniutką warstwą oleju. Smażyć niewielkie placuszki na średnim ogniu, aż na powierzchni placka pokażą się pęcherzyki powietrza. 3. Przewrócić na drugą stronę i smażyć

W mojej kuchni
Studenckie naleśniki 150

parówek 20 dag starego żółtego sera Dodatkowo: jajka i bułka tarta do panierowania oraz olej do smażenia Sposób Mąkę łączymy z mlekiem i jajkami, aby uzyskać ciasto o średnio gęstej konsystencji. Usmażyć placki naleśnikowe i zawinąć w nie parówki wraz ze startym serem, gotowe ruloniki obtoczyć w jajku i bułce. Obsmażyć z 2 stron na rumiany kolor. Przed podaniem polać

Kuchenne aromaty
Zapiekanka naleśnikowa z parówkami w sosie beszamelowym 266

przygotowanie jej powtórnie. Jej przygotowanie w gruncie rzeczy nie zajmuje wiele czasu, nie jest ona pracochłonna, a z pewnością znajdzie wielu zwolenników.   Zapiekanka naleśnikowa z parówkami w sosie beszamelowym SKŁADNIKI : Ciasto na naleśniki: 300 ml mleka 1 szklanka mąki 1 jajko 1 łyżka oleju szczypta soli Sos beszamelowy: 250 ml mleka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Styczniowe śniadanie. Obłędne placuszki ryżowo-orzechowe. 157

orzechy (lub migdały), mąkę ryżową oraz sodę i delikatnie łączymy wszystkie składniki. Odstawiamy na ok. 5 minut, ponieważ mąka ryżowa pęcznieje i dopiero po chwili ciasto nabiera właściwej konsystencji.  Rozgrzewamy patelnię (najlepiej naleśnikową) i większą łyżką nakładamy placuszki (bez użycia dodatkowego tłuszczu do smażenia). Smażymy na złoty kolor, po mniej więcej 1-2 minuty z każdej ze stron

bistro mama