ciasto naleśnikowe - 2318 przepisów (strona:119/155)

ZRAZY, KLUSKI ŚLĄSKIE, YORKSHIRE PUDDING I PYSZNE BURACZKI 268

Zaprosiłam na niedzielny obiad trzy moje koleżanki. Postanowiłam zrobić typowy polski posiłek, ale żeby nie poczuły się obco...dodałam do tego yorkshire pudding, czyli bułeczki przygotowane z ciasta a'la naleśnikowego. Dziewczynom wszystko bardzo smakowało. Zapowiedziały się na następny polski obiad :). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU

Przepisy Aleksandry
Placki roti 156

grubość ok. 1 cm, posmaruj wierzch rozpuszczonym masłem i zroluj ciasno w rulonik. Następnie pokrój rulonik na mniejsze części (jak na kopytka). Kawałki ciasta rozwałkowujemy bardzo cienko (naprawdę bardzo cienko). Placki mają mieć średnicę małej patelni naleśnikowej (ok. 22 cm).  Postępujemy tak do momentu aż skończy nam się ciasto. Przygotowane cienkie placki kładziemy na sobie tak, aby jeden

Emcia Pichci
Pankejksy 209

kończąc na mące (jeśli gustujemy w słodszych daniach możemy dodać 2-3 łyżeczki cukru). Mieszamy za pomocą trzepaczki 3 minuty, żeby delikatnie napowietrzyć ciasto. Odstawiamy na około 15 minut.Na patelni (najlepiej naleśnikowej) rozgrzewamy odrobinę oleju - patelnia nie powinna być sucha, ale też olej nie może na niej pływać. Łyżką lub małą chochelką wylewamy ciasto na patelnię i delikatnie rozsmarowujemy

Zakręcony Widelec
Puszyste placuszki z ziołami, na kefirze 161

miski, dodać mąkę, kefir i szczyptę soli. Wymieszać przy pomocy trzepaczki (rózgi) lub blendera na gładką masę. Dodać zioła, odstawić na 15 minut . Sprawdzić czy ciasto jest odpowiednio gęste - powinno być gęstsze niż naleśnikowe. Jeżeli wyda nam się zbyt rzadkie ( placki za bardzo rozlewają się podczas smażenia) należy dodać więcej mąki. Rozgrzać patelnię nieprzywierającą, wlać łyżeczkę oleju. Rozprowadzić po powierzchni

Stare Gary
Paluszki z piersi kurczaka w cieście naleśnikowym 321

kurczaka trzeba pociąć w paski i lekko rozbić tłuczkiem. Zalać sosem sojowym i zostawić na noc. Następnego dnia rozrobić ciasto z mąki, wody, jajka i vegety. Ciasto ma być trochę gęściejsze niż naleśnikowe. Przygotowane piersi z kurczaka obtaczać w cieście i piec na rozgrzanym oleju.  Wspomnę jeszcze, że w takim cieście nie tylko kurczaka można upiec, ale również małe

Co w głowie piszczy
Naleśniki Monte z mleczno – czekoladowym deserem 87

czekoladowe placuszki naleśnikowe najsmaczniejsze ze świeżymi truskawkami i odrobiną kremu Nutella. Istne cudeńko. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Naleśniki budyniowe z deserem Monte 5 od 2 osób Autor: Paweł Clad Danie: Naleśniki Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 14 sztuk Przygotowanie 10 min. Smażenie 20 min. Kalorie 130 kcal Naleśniki na bazie deseru budyniowego mleczno – czekoladowego Monte! Placki naleśnikowe Monte(...)pieczenia, prawdziwe kakao. Wszystko razem zmiksuj pozbywając się jakichkolwiek grudek mąki. Rozgrzej patelnię (z nieprzywierającą powłoką) przesmarowaną delikatnie tłuszczem. Na rozgrzaną patelnię wylewaj kolejno chochelkę ciasto, trzymając dłonią za rączkę rozprowadzaj masę naleśnikową po całej powierzchni. Smaż do lekkiego przyrumienienia z każdej ze stron. Uwagi: Naleśniki podawaj na słodko wedle ochoty: z Nutellą, z białym serkiem, bananami lub świeżymi truskawkami

ProstePesto.pl
Zielone kluski lane bezglutenowe 163

mrożonej jak nie mam pod ręką świeżej. Dodatkowo dodałam (również mrożone) liście czosnku niedźwiedziego- można je jednak pominąć. Zblendować i dodawać po troszkę mąki i mleka. Ciasto ma mieć nieco gęstszą formę od naleśnikowego. W razie potrzeby dodać jeszcze mleka (w zależności jak duże będą jajka). Wrzucać łyżeczką na wrzącą wodę, gotować jeszcze około 5 minut. Przecedzić i przelać zimną

Tradycyjna Kuchnia
Kruche ciasto z budyniem i truskawkami 313

piekarniku nagrzanym do 180 stopni C aż ciasto będzie rumiane. Po wystudzeniu oprószyć ciasto cukrem pudrem kruche ciasto z budyniem i truskawkami Polecane ciasta kruche ciasto z połówkami jabłek malinowa fantazja tort naleśnikowy z kajmakiem i owocami truskawkowa niespodzianka

O kuchni z uczuciem
Naleśniki budyniowe z jabłkami, miodem, cynamonem i orzechami 123

miód (jakieś 3 łyżki) orzechy włoskie (2 garście) Jajka miksuję za pomocą miksera z cukrem, następnie dodaję mleko, zmniejszam obroty, dodaję budynie i mąkę. Wszystko miksujemy (ciasto może być ciut rzadsze od tradycyjnego naleśnikowego). Na odrobince oleju smażę naleśniki. Jabłka obieram, kroję w kostkę, wrzucam do garnka i duszę. Jak już będą miękkie, dodaję cynamon, orzechy, jeszcze zostawiam na gazie

kruche babeczki
Drop scones wg Aleex i Blog Roku 2014 116

drobnego cukru • 1 jajko • 150 ml mleka • olej Sposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki włożyć do wysokiego naczynia i miksować przez kilka minut, aby dobrze napowietrzyć ciasto. Powinno być ono odrobinę gęstsze niż naleśnikowe. 2. Patelnię posmarować cieniutką warstwą oleju. Smażyć niewielkie placuszki na średnim ogniu, aż na powierzchni placka pokażą się pęcherzyki powietrza. 3. Przewrócić na drugą stronę i smażyć

W mojej kuchni
Studenckie naleśniki 157

parówek 20 dag starego żółtego sera Dodatkowo: jajka i bułka tarta do panierowania oraz olej do smażenia Sposób Mąkę łączymy z mlekiem i jajkami, aby uzyskać ciasto o średnio gęstej konsystencji. Usmażyć placki naleśnikowe i zawinąć w nie parówki wraz ze startym serem, gotowe ruloniki obtoczyć w jajku i bułce. Obsmażyć z 2 stron na rumiany kolor. Przed podaniem polać

Kuchenne aromaty
Zapiekanka naleśnikowa z parówkami w sosie beszamelowym 274

przygotowanie jej powtórnie. Jej przygotowanie w gruncie rzeczy nie zajmuje wiele czasu, nie jest ona pracochłonna, a z pewnością znajdzie wielu zwolenników.   Zapiekanka naleśnikowa z parówkami w sosie beszamelowym SKŁADNIKI : Ciasto na naleśniki: 300 ml mleka 1 szklanka mąki 1 jajko 1 łyżka oleju szczypta soli Sos beszamelowy: 250 ml mleka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Styczniowe śniadanie. Obłędne placuszki ryżowo-orzechowe. 167

orzechy (lub migdały), mąkę ryżową oraz sodę i delikatnie łączymy wszystkie składniki. Odstawiamy na ok. 5 minut, ponieważ mąka ryżowa pęcznieje i dopiero po chwili ciasto nabiera właściwej konsystencji.  Rozgrzewamy patelnię (najlepiej naleśnikową) i większą łyżką nakładamy placuszki (bez użycia dodatkowego tłuszczu do smażenia). Smażymy na złoty kolor, po mniej więcej 1-2 minuty z każdej ze stron

bistro mama
Owsiane naleśniki 149

zgęstniało (zarówno mąka jak i płatki owsiane maja właściwości pęczniejące). Możecie je przygotować wieczorem, wstawić ciasto do lodówki, a rano tylko usmażyć naleśniki. Gdy ciasto za bardzo zgęstnieje rozrzedzić kilkoma łyżkami wody do odpowiedniej naleśnikowej konsystencji (u mnie nie było potrzeby). Patelnię posmarować za pomocą pędzla delikatnie olejem (jeżeli macie dobrą patelnię ten krok możecie pominąć). Na rozgrzaną patelnię wylać

Fabryka pomysłów