Kulicz to rosyjska babka, która obowiązkowo musi się znaleźć w koszyczku do święcenia. Tradycyjne kulicze piecze się z ciasta drożdżowego, bogatego w żółtka, masło, dzięki długiemu
Obiad gotowyBardzo prosta do zrobienia,uwielbiana przez dzieci-pyszna babka,można ją również przygotować w wersji z owocami tylko wtedy wylewamy ciasto na duża blachę ,posypujemy owocami
Swojskie jedzonkoProsty sernik bez spodu, pieczony z warstwą kwaśnej śmietany, mazisty, rozpływajacy się w ustach-to wyjątkowo pyszne ciasto, ubogi w składniki , potrzebny nam będzie tylko miska
Wanilia i KardamonPolecam smacznego i efektownego mazurka przełożonego dżemem i masą kajmakową.Nie wyobrażam sobie bez niego Świąt Wielkanocnych,musi być obowiązkowo. Składniki: Ciasto kruche: 0,5 kilograma
Bajeczna KuchniaSernik krakowski to obok wiedeńskiego, jeden z najpopularniejszych serników. Łatwo go poznać po charakterystycznej kratce z ciasta na wierzchu, dużej ilości rodzynek i niezbyt dużej wysokości
Smakołyki BerenikiWymyśliłam sobie bułki drożdżowe napakowane owocami kandyzowanymi… bardzo napakowane Tak bardzo, że trzeba się napracować, żeby je wgnieść w ciasto! Ale uwielbiam takie połączenia ciasta
UgotujmyTo.plPrzepiórki rzadko goszczą na naszych stołach i nie wszędzie można je dostać, a szkoda… Dania przyrządzone z przepiórek wyglądają i smakują wykwintnie, idealnie pasują na
Oryginalny smakŚwięta wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami . Dlatego też już najwyższa pora na kulinarne szaleństwo w kuchni. Dziś coś bardziej ozdobnego . Koszyczki z ciasta drożdżowego
Malinowa Kawiarenkaskładniki: 500 ml zakwasu (najlepiej domowego, przepis tutaj ) 1000 ml rosołu lub wywaru z warzyw sól, pieprz czosnek do smaku święconka: jajka ugotowane na twardo kiełbaska
Domowy Smak Jedzeniatortowa ma iście wiosenne i wielkanocne kolory, więc śmiało przygotuj ją na Wielkanoc :) sama jestem pod wrażeniem jaki cudowny kolor daje dodanie szpinaku! W tej wersji sałatki tortowej poszłam na całkowitą improwizację i do samego końca nie wiedziałam co z tego wyjdzie ;) kombinować zaczęłam już na etapie ciasta szpinakowego, bo w planie było upiec normalnie, w tortownicy i przekroić
Kolorowy PrzepisownikPrzygotowania do Wielkanocy trwają w najlepsze. Już za tydzień w Wielką Sobotę będziemy święcić pokarmy. Tradycyjnie w koszyczku znajdzie się chleb, jajko, wędliny, baranek, sól, pieprz, chrzan. W zeszłym roku nasz koszyczek był nieco inny - upieczony z ciasta drożdżowego. Wbrew moim obawom był bardzo pojemny. Pięknie też się prezentował na stole:) Upieczenie go okazało się prostsze, niż myślałam. Jako formy
Obiad gotowyskładniki: 5 jajek 5-6 rzodkiewek 100 g szynki 2-3 łyżki majonezu szczypiorek sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); wykonanie: Jajka gotujemy na twardo. Studzimy i
Domowy Smak Jedzeniaostatnim dniu hucznego karnawału, obfitego w suto zastawione stoły z mięsiwem, ciastami, alkoholem. Oprócz smakołyków na karnawałowym stole była też jedna potrawa, która zwiastowała post. Był to śledzik, który zapowiadał biesiadnikom, że już następnego dnia nastąpi wielki post, a z nim okres wstrzemięźliwości i oczekiwania na Wielkanoc. Dlatego dzisiaj proponuje wam kolejną wersje śledzi, tym razem z buraczkami. Smacznego. Czytaj
Bernika - moj kulinarny pamietnikPasztet ten - zapewne wart zachodu ze względu na jego niepowtarzalny smak, wspaniały do chleba, z ćwikłą lub chrzanem śmiało można nazwać go królem wielkanocnego stołu lub
kgwjanczewoskładniki: 5 jajek 1 trójkącik serka topionego kremowego 2 plastry szynki 1/2 łyżeczki musztardy 2 łyżeczki majonezu sól, pieprz wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, ostudzamy, obieramy
Domowy Smak JedzeniaSmakowicie wspominam drożdżowy wieniec z białą kiełbasą ( przepis tutaj ) i postanowiłam przygotować coś podobnego - tzn. również kiełbasę w cieście. Wymarzyła mi się konfitura z czerwonej cebuli
Gotowanie i blogowanieKiedyś bardzo bałam się ciasta drożdżowego, te paszteciki to był pierwszy mój wypiek z użyciem drożdży i ku mojemu zdziwieniu bardzo udany. Teraz często do nich
Kuchnia z widokiem na ogródMazurki zazwyczaj ociekają słodkością, ten jest zdecydowanym przeciwieństwem i jak dla mnie tu jest jego podstawowa zaleta. Poza tym szybko się robi, bo ciasto i masę
Zainspirowana w kuchniPozostajac w klimacie "Kuchni Wielkanocnej", zabawy zaproponowanej przez Olge, dzis dziele sie pomyslem na mazurek.Poniewaz nie jestem zwolennikiem zbyt slodkich ciast to i tegoroczny mazurek bedzie
Przysmaki Karolki