składniki: 5 jajek 1/2 czerwonej papryki 100 g sera żółtego 4 łyżki majonezu sól, pieprz szczypiorek wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy a następnie rozdrabniamy
Domowy Smak JedzeniaW menu Wielkanocnym nie może przecież zabraknąć jajek :) Proponuję więc pyszne jajeczka faszerowane łososiem. Smakują rewelacyjnie, a taki farsz może być również świetną pastą do kanapek
kuchnia doskiWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ryba po japońsku to danie, które przygotowuję nie tylko na święta, ale również na wiele innych rodzinnych
Marta GotujeOt sobie wymyśliłam, kombinację, ale kombinację bardzo pyszną. Wilgotny makowiec a nim delikatna masa serowa z kawałkami ananasa. Jeśli lubicie ciasta z makiem musicie koniecznie spróbować
Cynamonowe szczęścieGrzybki to ciasteczko-babeczki, które są nie tylko smaczne, ale także niesamowicie efektowne! Z powodzeniem mogą stanowić jadalny prezent :) Ja je upiekłam dla mojej Córeczki - z
Kolorowy PrzepisownikMazurek orzechy-karmel-czekolada to połączenie, które zniewoli Wasze kubki smakowe i zmusi do sięgania po coraz to nowy kawałek tego wypieku. Jeśli lubicie batoniki snickers
Smakołyki BerenikiCross Buns to tradycyjnie angielskie bułeczki przygotowywane w okresie Wielkanocy. Rodzynki nadają im słodyczy, a konfitura sprawa, że są błyszczące. Bardzo lekkie i puszyste, najlepsze z masełkiem lub dżemem. Polecam upiec na świąteczne śniadanie! Składniki: (na ok. 10 sztuk) Ciasto: 7 g suchych drożdży lub 14 g drożdży świeżych 500 g mąki pszennej
Nastoletnie WypiekanieMazurek z dżemem, marcepanem i czekoladą. Idealny dla łasuchów jak i wielbicieli czekolady. Uwielbiam połączenie kruchego ciasta i słodkiego nadzienia, więc poniższy wielkanocny wypiek bardzo przypadł
Ugotowaćskładniki: 500 g świeżych małych pieczarek 50 g masła 150 g twardego sera żółtego 150 g twardych ogórków kiszonych 100 g białej części pora 220 g
Domowy Smak JedzeniaWielkanoc już tuż, tuż! Czy już macie przygotowany zakwas na żur? Jeżeli nie, to nie ma się czego martwić, czasu jeszcze jest. U nas
Kuchnia ŁukaszaWielkanoc kojarzy nam się z wypiekami. Mam nadzieję, że znajdziecie tutaj coś interesującego dla siebie czy Waszych bliskich! Zapraszam! Babka wielkanocna z jagodami. Bez glutenu, jajek, mleka i laktozy Wielkanocne ciasto czekoladowe z jabłkami (bez glutenu, bez masła, bez laktozy). Babka Babka migdałowo - limonkowa (bez glutenu, bez mleka) Ciasto jabłkowo - marcepanowe z migdałami i sosem marcepanowym (bez glutenu
Szybko Tanio SmaczniePrzepis na babkę cytrynową to jeden z moich ulubionych przepisów na babkę. Jest nieskomplikowany, ciasto zawsze się udaje. Smakuje super orzeźwiająco :) Gorąco polecam
Moje Kuchenne RewelacjeDzisiaj drugi z zaległych świątecznych przepisów, tym razem mazurek kakaowy. Przepis na delikatne ciasto wzięłam tak jak poprzednim razem z książki „Smaczne i zdrowe ciasta
Na słodko lub wytrawnieŚwięta tuż tuż, a ja zupełnie nie mam weny do pieczenia ciast...Za to wczoraj zrobiłam taki pasztet. Dziś próbowaliśmy - wyszedł pyszny! Składniki:70 dag
Kuchnia domowa Aniskładniki: 250 g mąki 150 g cukru 150 g masła 3 jajka 150 g serka homogenizowanego waniliowego 1 opakowanie kisielu pomarańczowego sok z 1/2 pomarańczy 4
Domowy Smak Jedzeniasię piec serniki, ale zauważyłam, że nie ma czego. Ten wyszedł rewelacyjny – delikatny, kremowy. W całości przeniknięty smakiem skórki pomarańczowej i konfitury różanej. Może przygotujecie taki na zbliżającą się Wielkanoc? Ja dałam radę to i Wam się uda! Kruchy spód: 200 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 80 g cukru 80 g margaryny 1 jajko 3 łyżki(...)łyżki kaszy manny 30 g skórki pomarańczowej (kandyzowanej) Tortownica 24 cm Spód: Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy margarynę, śmietanę, jajko i cukier. Zagniatamy kruche ciasto. 2/3 ciasta wykładamy na dno tortownicy wysmarowanej margaryną. Ciasto naukłuwamy widelcem i podpiekamy na rumiano w 170*C. Resztę ciasta owijamy folią spożywcza i wkładamy do zamrażarki. Po upieczeniu na spód
VioletoweKucharzeniejednak kurę w spokoju, zajmę się jajkiem. Wydaje się nam, że umiemy idealnie ugotować jajka. Tylko nam się wydaje. "Kochanie, jak długo gotować, żeby wyszły odpowiednie?". Okres przed Wielkanocą to czas walki właśnie na jajka. Nawet mnie czasem zdarza się ugotować jajka na zbyt miękko, bądź wręcz przeciwnie - zbyt twardo. Bowiem każdy z domowników lubi je inaczej. Stąd dzisiejszy(...)przeszłam na laktoowowegetarianizm, a więc nie jadam mięsa, ryb, owoców morza, żelatyny. Produkty odzwierzęce, czyli miód, nabiał i jajka owszem.Tylko, że za jajkami nie przepadam, chyba, że są w cieście i ich nie wyczuwam. No cóż, ale tradycja to tradycja i wypadałoby chociaż w jej imię się przemóc. JAJKAJajka są bogatym źródłem białka. Oprócz tego zawierają mnóstwo innych, ważnych
W kuchni Karmel-itkiWielkanocy czas to i czas na mazurki-przygotowałam dla was słodko-kwaśny mazurek cytrynowy,z krówkową masą o smaku adwokatowym- firmy Helio-wyszło pysznie-polecam Składniki: na ciasto: 2 i 1/4 szklanki mąki 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 225 g zimnego masła Masa; sok wyciśnięty i skórka starta z 3 cytryn 3 jajka 75 g cukru pudru
Swojskie jedzonko