ciasto na pizze - 9852 przepisów (strona:417/657)

Bucatini z pesto z awokado, rukoli i orzechów włoskich 161

dojrzałe awokado 50 g rukoli 3 łyżki soku z cytryny 60 g orzechów włoskich 3 ząbki czosnku pół szklanki oleju z orzechów włoskich lub oliwy łyżka ziół do pizzy sól do smaku 4 łyżki tartego sera Bursztyn lub parmezanu oraz opakowanie makaronu spaghetti Makaron ugotować w osolonym wrzątku al dente. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, podzielić na mniejsze części

Czerwień i błękit
Z chrzanem to nie ma nic wspólnego czyli słów kilka o tym jak zgłębiam tajniki japońskiej sztuki kulinarnej 133

Potem ryż wystudzamy, dodajemy ocet i zabieramy się do dzieła. Dzieła tworzenia. Po trzecie i obowiązkowo. Dodatki. Bez tego nie ma co siadać do sushi. To tak jakby jeść pizzę bez sosu albo frytki bez ketchupu ;) Sos sojowy do maczania. Imbir do podgryzania. Pasta wasabi do wyciskania łez z oczu, że to wszystko takie dobre ;) To na początek. Przynajmniej

bastalena
Chleb z pieczonymi ziemniakami i rozmarynem 164

uchyl drzwiczki piekarnika, by uwolnić parę. Wstawiając chleb- przykryj go, a po 20 min. zdejmij pokrywkę. Chleb pieczemy na głęboko brązowy kolor. Chleb najlepiej piec na nagrzanym kamieniu do pizzy lub w garnku żeliwnym. Cały proces przygotowania chleba jest dość długi, ale jego smak wynagradza te trudy :) To smak prawdziwego CHLEBA. Lekko przestudzony był najsmaczniejszy. Przepis pochodzi stąd Pieczenia chleba

Proste Potrawy
Lasagne z mięsem mielonym i cukinią 134

Można nie lubić kuchni chińskiej, japońskiej czy też wschodnio- europejskiej ale na pewno większość z nas kocha kuchnie włoską. Pasty, pizza, sery wino....To wszystko od razy wprawia mnie w dobry nastrój. Dziś zapraszam na lasagne z mięsem mielonym i cukinią w sosie beszamelowym. Składniki: 2 os 500 gram mięsa mielonego ja użyłam mięsa z indyka 10 płatów makaronu lasagne

NaKońcuJęzyka
Tarta bolognese 202

wydawać się odrobinę pokrętny, ale chciałam pokazać, jak przygotować poszczególne partie tarty jednocześnie :) Oczywiście możecie wszystko robić po kolei, ale zajmie to bardzo dużo czasu. Danie smakuje trochę jak pizza, trochę jak lasagne a trochę jak... przygotujcie i sami oceńcie! ;) Składniki na spód: 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 4 łyżki wody 100 g zimnego masła Składniki na nadzienie

My Culinary Art
Muffiny serowe z salami, papryką i oliwkami 141

Capri (serek typu włoskiego, sprzedawany w okrągłych opakowaniach, mało kwaśny) lub sera ricotta 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki ziół do pizzy szczypta pieprzu kajeńskiego szczypta cukru 3 łyżki posiekanej natki pietruszki pół czerwonej papryki 120 g salami w kawałku (bez posypek) mały słoiczek zielonych oliwek Piekarnik rozgrzać do temperatury

Czerwień i błękit
Soczewicowy pasztet ze śliwką 196

jest i nie zamierzam z niej zrezygnować. Ostatnio na dodatek, oprócz miłości do gotowania pojawiła się miłość do zdrowego jedzenia. Ciężko mi- człowiekowi, który nie wyobraża sobie tygodnia bez pizzy, chińskiego i lodów w macdonaldzie, było nagle zmienić swój stosunek do odżywiania. A jednak! I jestem pewna, że wyjdzie mi to na dobre, i teraz, i przyszłości.  Pasztet był

Mango Papaja
Drodzy Państwo magia się dzieje! 252

dzieje się, dzieje się! Ale od początku. Piątek to mój dzień odpuszczania sobie. Wtedy jem pizzę, piję piwo, odpuszczam trening nie myślę o konsekwencjach. Przyszedł kolejny piątek, a ja zastanawiałam się na co mam ochotę. Na pewno na tzw. poddziubywanie czyli tysiąc małych rzeczy, tu sobie dziubnę tam sobie dziubnę (to jest typowy obiad na poddziubywanie klick ). Niestety nie miałam

Brzuszki Łakomczuszki
Sałatka z krewetkami, mango i serem mozzarella 450

nocy naszła mnie ochota na zrobienie czegoś pysznego. I wiem- nie powinno się jeść w nocy! Nie chciałam pójść na łatwiznę i zamówić pizze bo to chyba by pogorszyło sprawę, dlatego zrobiłam tę sałatkę. Była pyszna! Składniki (na dwie porcje): pół główki sałaty rzymskiej 260 gram krewetek tygrysich pół mango ćwierć czerwonej cebuli 5-6 czarnych oliwek pół kuli sera

Mango Papaja
Mleczny chleb orkiszowy 105

pokojowej plus 3 w lodówce i ponownie w temp. pokojowej ok 1 - 2 godz.). Piekarnik rozgrzać do 210 stopni.  Chleb naciąć i przełożyć na blachę lub kamień do pizzy.  Piec przez 15 minut.  Zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec przez kolejne 25 - 30 minut.  Wystudzić na kratce

Sto kolorów kuchni
Ciastka francuskie z kajmakiem 312

połączyć dwa moje ulubione składniki: ciasto francuskie i kajmak. A poza tym dziś lenistwo wzięło nade mną górę i nie byłam w stanie wymyślić nic kreatywniejszego (Na obiad przygotowałam pizzę na gotowym kupnym spodzie!) :) Wykonanie jest banalne - potrzebujemy jedynie rozgrzany piekarnik, ostry nóż i wymienione składniki :) No to zaczynamy! Składniki:  1 op. ciasta francuskiego 250 g masy kajmakowej

My Culinary Art
Wilk syty i owca cała czyli wyprzedaże wszędzie wyglądają tak samo 218

Stwórca znowu będzie sapał i rachował... chyba, że go czymś zapchamy ;) Hmm, mielone szybko podsunęło mi rozwiązanie! Do domu wracaliśmy obładowani jak tabor cygański. Gizmo obłożony rolkami ciasta do pizzy i i bananami wyglądał na dziwnie zadowolonego. Kopytkował w słoik suszonych pomidorów między nogami, a niebo gwiaździste chwilowo przesłaniały mu dwie paczki pampersiaków epicko upchniętych między gondolkę a spacerówkę. Można

bastalena
Leczo z fasolką szparagową Mamut 243

mięsa, może być z kostki) 1/2 pęczka natki pietruszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18% cukier, sól i pieprz po łyżeczce kminku i ziół do pizzy 3 łyżeczki słodkiej papryki Kiełbasę i schab pokroić w kostkę. Z papryk również usunąć środki. Fasolkę umyć, odciąć końcówki i każdą przekroić na 2-3 części. Paprykę, cukinię i obraną cebulę

Czerwień i błękit
Sos czosnkowy 142

Dzisiaj mamy dla Was propozycję na dodatek do rozmaitych dań. Świetnie nadale się do pizzy, tostów, zapiekanek, jajek, ryby, co kto lubi zasadniczo :) Nasz sos jest dość "ostry" w smaku, ale wystaczry dodać nieco mniej czosnku i będzie łagodniejszy. Pamiętajcie, by przy kupnie czosnku koniecznie zwrócić uwagę na kolor główki, należy wybierać calutkie białe, wtedy mam pewność, że jest

Kolizje Smaków