ciasto na pizze - 9882 przepisów (strona:411/659)

Sałatka z kurczakiem, buraczkiem i kozim serem 179

polałam smakowym olejem rzepakowym. Na półce mam oleje rzepakowe o smaku chilli, porcini (borowików) i smoked i często ich używam jako dressingów do sałatek, do chleba czy do pizzy Mam nadzieję, że Wam zasmakuje..:) Sałatka z kurczakiem, buraczkiem i kozim serem Składniki 1 pierś kurczaka 1 buraczek (ugotowany lub upieczony) kilka plasterków sera koziego (lub fety) 2-3 pomidorki koktajlowe

UgotujmyTo.pl
Chleb pszenny na zakwasie 153

durszlaka (nie mam jeszcze koszyczków do wyrastania chleba), końcówkami ściereczki przykrywając ciasto. Zostawić do wyrośnięcia na około 2 godziny. Po godzinie wyrastania włączyć piekarnik wstawiając do niego kamień do pizzy lub grubą blachę np. z wyposażenia piekarnika. 3. Po wyrośnięciu bochenek przełożyć na deseczkę wysypaną kaszą manną i ostrym nożem lekko naciąć wierzch. Na spód piekarnika wstawić małą foremkę

UgotujmyTo.pl
Bawarska tarta ze śliwkami 254

pokrojone na ćwiartki śliwki. Zostawić na 30-45 minut aby ciasto wyrosło w temperaturze pokojowej. 4. Piekarnik nastawić na 220 stopni wkładając do środka blaszkę lub kamień do pizzy. W miseczce mieszamy żółtka, śmietanę i 60-65 g cukru. Do nagrzanego piekarnika wstawić wyrośnięte ciasto ze śliwkami, które przed włożeniem do piekarnika należy posypać 1/3 cukru czyli około

UgotujmyTo.pl
Pszenny chleb oliwkowy (wg J. Hamelmana) 123

czym wstawić do lodówki na 12-18 godzin (taki patent z reklamówkami bo nie wiedziałam czy mi ciasto za bardzo nie wyschnie;) 4. Do zimnego piekarnika wstawić kamień do pizzy lub grubą blaszkę np. z wyposażenia kuchenki i nastawić piekarnik na 250 stopni (u mnie max 240). Po wyjęciu z lodówki bochenki wypakować z reklamówek i zostawić na około godziny

UgotujmyTo.pl
Chleb czekoladowy z orzechami i rodzynkami 123

około 3-6 godzin. Wszystko zależy od tego, jaki mamy mocny zakwas i jaką temperaturę. 10. Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni -najlepiej przed włączeniem wstawić do niego kamień do pizzy lub grubą blachę z wyposażenia piekarnika żeby się nagrzały przed pieczeniem. Na spodzie piekarnika, jak się już nagrzeje- wstawiamy małą keksówkę z gorącą wodą. 11. Gdy ciasto podwoi objętość przekładamy

UgotujmyTo.pl
Chleb z ziemniakami pieczonymi i rozmarynem 140

godzin. Wyjąć chleb, naciąć i piec w nagrzanym do 240 stopni i naparowanym piekarniku przez 40 minut, po 20 minutach pieczenia wypuścić parę. Najlepiej piec na nagrzanym kamieniu do pizzy lub gorącej blaszce. Można -jak ja- piec w żeliwnym dużym garnku. Garnek należy wstawić do zimnego piekarnika i nagrzewać piekarnik około 30 minut do temperatury 240 stopni. Po tym czasie

UgotujmyTo.pl
Włoski chleb z Como (Pane di Como) 138

kuchenną ściereczkę oprószoną dużą ilością mąki i do durszlaka. Zostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. - 4. Wstawiamy chleb do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na rozgrzany kamień do pizzy lub na rozgrzaną grubą blachę, posypaną lekko kaszą kukurydzianą. Chleb można naciąć przed włożeniem do piekarnika. Pieczemy około godziny. Chleb po upieczeniu wydaje głuchy odgłos, jeśli pukamy w jego spód, jeśli

UgotujmyTo.pl
Zatapiane rogaliki 113

mąką. Ciasto podzielić na 4 równe części. Każdą z nich rozwałkować na koło o średnicy 28 cm a następnie, podzielić na 8 trójkątów (w taki sam sposób, jak dzielimy pizzę). U podstawy trójkąta kłaść około 1/2 łyżeczki nadzienia (fot.3)  i zwijać od podstawy formując rogaliki (fot.4) .   Rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie odstawić

Świat Ciasta
Chaczapuri imeruli 148

Chaczapuri To jedna z potraw kuchni gruzińskiej, równie ważna dla Gruzinów jak pizza dla Włochów, knedle dla Czechów czy tortilla dla Hiszpanów. Występuje w formie zapiekanego placka z serem. Można przyrządzac je na kilka sposobów, m.in. : - chaczapuri adżaruli – chaczapuri adżarskie ( z serem i jajkiem ) - chaczapuri imeruli – chaczapuri imeretyńskie ( w formie okrągłego placka z zapieczonym w cieście nadzieniem serowym

Ostra na Słodko
Tosty zapiekane z mozzarellą 154

tego , że niesamowicie się ciągnie po roztopieniu. Wytwarzany ze świeżego mleka bawolic , a względnie z mleka krowiego , bądź też ich mieszanki. Bardzo często dodaję go do sałatek … pizzy … kanapek czy też jako dodatek do mięs. Dziś mam dla Was przepis na swoje ulubione tosty zapiekane właśnie z mozzarellą , która ciągnie się tak , że nie można się oderwać

Ostra na Słodko
Karczochy nadziewane, z ziemniaczaną przystawką -dla weganów 171

korzystnie wpływających na wątrobę,  obniżających choresterol i trojglicerydy. SKŁADNIKI 1 karczoch pół cytryny nać pietruszki łyżkę śmietany sojowej 2 łyżki płatków owsianych błyskawicznych 50 g sera Violife do pizzy 300 g ziemniaków  3 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku sól  SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Odciąć łodygę u nasady karczocha. Obrać z dolnych listków aż do pokazania się listków

zielonacukinka
Rogaliki z marmoladą 191

Dodajemy rozkruszone drożdże, cukier, lekko roztrzepane dwa jajka i pokrojoną w kostkę margarynę. Zagniatamy jednolite ciasto. Dzielimy je na cztery części. Każdą rozwałkowujemy na kształt koła i dzielimy (jak pizzę) na 8 lub 12 trójkątów (w zależności czy rogaliki mają być większe czy mniejsze). Na podstawę trójkąta nakładamy marmoladę lub dżem i zwijamy rolując od podstawy do czubka trójkąta formując

Poezja smaku
Tarta śródziemnomorska - quiche. 274

Tarty są szybkie, proste i smaczne. Sama nie wiem, czemu nie robię ich częściej. Są dobrą alternatywą, gdy mamy ochotę na pizze a w pobliżu nie ma pizzerii, lub nie chce się nam bawić z ciastem drożdżowym. Ta tarta jest bardzo pizzowa. Spód zrobiłam jak zwykle: 1 szklanka mąki 1/2 kostki zimnego masła (125g) 1 jajko sól Siekam wszystko nożem

Z butelką mleczka w tle
Ciasteczka francuskie 375

wyrabiając ciasto. Gotową kulę dzielę na pół i w dwóch woreczkach daję do lodówki na 3h (moje było 4h). Po wyciągnięciu wałkuję go na grubość ok 2mm, kółkiem do pizzy wycinam kwadraty ok 4x4 cm, nakładam marmoladę, zawijam dwa rogi i piekę ok 15 minut w temp. 170oC

Mechanik w kuchni
Dwaj łakomi Włosi - Recenzja 195

danym daniem zwyczajów i tradycji. Książka prezentuje kuchnię regionalną , w większości są to potrawy, z którymi wcześniej się nie spotkałam. Oczywiście z książki dowiecie się, jak zrobić domowy makaron, pizzę czy klasyczne risotto milanese , ale na tym koniec. Receptury utrzymane są w moim ukochanym stylu "la cucina povera" czyli kuchni włoskiej biedoty. Najwymowniejsze przykłady to skromna zupa czosnkowa, chleb

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania