ciasto na pizze - 9852 przepisów (strona:411/657)

Chleb z ziemniakami pieczonymi i rozmarynem 127

godzin. Wyjąć chleb, naciąć i piec w nagrzanym do 240 stopni i naparowanym piekarniku przez 40 minut, po 20 minutach pieczenia wypuścić parę. Najlepiej piec na nagrzanym kamieniu do pizzy lub gorącej blaszce. Można -jak ja- piec w żeliwnym dużym garnku. Garnek należy wstawić do zimnego piekarnika i nagrzewać piekarnik około 30 minut do temperatury 240 stopni. Po tym czasie

UgotujmyTo.pl
Włoski chleb z Como (Pane di Como) 131

kuchenną ściereczkę oprószoną dużą ilością mąki i do durszlaka. Zostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. - 4. Wstawiamy chleb do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na rozgrzany kamień do pizzy lub na rozgrzaną grubą blachę, posypaną lekko kaszą kukurydzianą. Chleb można naciąć przed włożeniem do piekarnika. Pieczemy około godziny. Chleb po upieczeniu wydaje głuchy odgłos, jeśli pukamy w jego spód, jeśli

UgotujmyTo.pl
Zatapiane rogaliki 106

mąką. Ciasto podzielić na 4 równe części. Każdą z nich rozwałkować na koło o średnicy 28 cm a następnie, podzielić na 8 trójkątów (w taki sam sposób, jak dzielimy pizzę). U podstawy trójkąta kłaść około 1/2 łyżeczki nadzienia (fot.3)  i zwijać od podstawy formując rogaliki (fot.4) .   Rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie odstawić

Świat Ciasta
Chaczapuri imeruli 138

Chaczapuri To jedna z potraw kuchni gruzińskiej, równie ważna dla Gruzinów jak pizza dla Włochów, knedle dla Czechów czy tortilla dla Hiszpanów. Występuje w formie zapiekanego placka z serem. Można przyrządzac je na kilka sposobów, m.in. : - chaczapuri adżaruli – chaczapuri adżarskie ( z serem i jajkiem ) - chaczapuri imeruli – chaczapuri imeretyńskie ( w formie okrągłego placka z zapieczonym w cieście nadzieniem serowym

Ostra na Słodko
Tosty zapiekane z mozzarellą 146

tego , że niesamowicie się ciągnie po roztopieniu. Wytwarzany ze świeżego mleka bawolic , a względnie z mleka krowiego , bądź też ich mieszanki. Bardzo często dodaję go do sałatek … pizzy … kanapek czy też jako dodatek do mięs. Dziś mam dla Was przepis na swoje ulubione tosty zapiekane właśnie z mozzarellą , która ciągnie się tak , że nie można się oderwać

Ostra na Słodko
Karczochy nadziewane, z ziemniaczaną przystawką -dla weganów 165

korzystnie wpływających na wątrobę,  obniżających choresterol i trojglicerydy. SKŁADNIKI 1 karczoch pół cytryny nać pietruszki łyżkę śmietany sojowej 2 łyżki płatków owsianych błyskawicznych 50 g sera Violife do pizzy 300 g ziemniaków  3 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku sól  SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Odciąć łodygę u nasady karczocha. Obrać z dolnych listków aż do pokazania się listków

zielonacukinka
Rogaliki z marmoladą 179

Dodajemy rozkruszone drożdże, cukier, lekko roztrzepane dwa jajka i pokrojoną w kostkę margarynę. Zagniatamy jednolite ciasto. Dzielimy je na cztery części. Każdą rozwałkowujemy na kształt koła i dzielimy (jak pizzę) na 8 lub 12 trójkątów (w zależności czy rogaliki mają być większe czy mniejsze). Na podstawę trójkąta nakładamy marmoladę lub dżem i zwijamy rolując od podstawy do czubka trójkąta formując

Poezja smaku
Tarta śródziemnomorska - quiche. 270

Tarty są szybkie, proste i smaczne. Sama nie wiem, czemu nie robię ich częściej. Są dobrą alternatywą, gdy mamy ochotę na pizze a w pobliżu nie ma pizzerii, lub nie chce się nam bawić z ciastem drożdżowym. Ta tarta jest bardzo pizzowa. Spód zrobiłam jak zwykle: 1 szklanka mąki 1/2 kostki zimnego masła (125g) 1 jajko sól Siekam wszystko nożem

Z butelką mleczka w tle
Ciasteczka francuskie 373

wyrabiając ciasto. Gotową kulę dzielę na pół i w dwóch woreczkach daję do lodówki na 3h (moje było 4h). Po wyciągnięciu wałkuję go na grubość ok 2mm, kółkiem do pizzy wycinam kwadraty ok 4x4 cm, nakładam marmoladę, zawijam dwa rogi i piekę ok 15 minut w temp. 170oC

Mechanik w kuchni
Dwaj łakomi Włosi - Recenzja 188

danym daniem zwyczajów i tradycji. Książka prezentuje kuchnię regionalną , w większości są to potrawy, z którymi wcześniej się nie spotkałam. Oczywiście z książki dowiecie się, jak zrobić domowy makaron, pizzę czy klasyczne risotto milanese , ale na tym koniec. Receptury utrzymane są w moim ukochanym stylu "la cucina povera" czyli kuchni włoskiej biedoty. Najwymowniejsze przykłady to skromna zupa czosnkowa, chleb

Chilli Czosnek i Oliwa
Sos Czosnkowy 256

Szybki i prosty sposób na pyszny sos czosnkowy. Odkąd stał się modny nie wyobrażam sobie kawałka pizzy bez ściekającego z niej gęstego i pachnącego dipu czosnkowego. Co więcej jest on również idealny jako dodatek do potraw z grilla, fast foodów, sałatek czy też kanapek. Sos Czosnkowy - Składniki: 3 ząbki czosnku 2 łyżki majonezu (używam Kieleckiego) 4 łyżki śmietany

Słodka Strona
Bułeczki z Pieczarkami i Żółtym Serem 337

Smaczna przekąska przywołująca na myśl smak pizzy. Bułeczki mogą być podawane zarówno na ciepło jak i  zimno. W obu wersja smakują znakomicie. Bułeczki z Pieczarkami i Żółtym Serem - Składniki: 500 g mąki pszennej 240 ml ciepłej wody 30 g świeżych drożdży 2 łyżki miodu szczypta soli 600 g pieczarek 2 cebulę 2 ząbki czosnku oregano, bazylia, słodka papryka, sól

Słodka Strona
Paczuszki z mortadelą i pieczarkami 129

Składniki: 1,5 szklanki mąki do pizzy ok. 10 g drożdży łyżka oleju/oliwy łyżeczka cukru łyżeczka soli szklanka letniej wody Dodatkowo: kilka plasterków mortadeli 300 g pieczarek  cebula łyżka masła Wykonanie: Drożdże pokruszyć do miseczki, dać cukier i 1/2 szklanki letniej wody zamieszać i odstawić na chwilkę, aż drożdże zaczną pracować. Mąkę przesiać, dać sól a następnie dać drożdże

Moje pyszne gotowanie
Zapiekanka śródziemnomorska z warzyw i makaronu 149

pełne kolorowych warzyw i sycące dzięki makaronowi. Postanowiłem wzbogacić smak zapiekanki poprzez dodanie tradycyjnego bułgarskiego sera szopskiego ( Бяло сирене ) z mleka koziego, którego Bułgarzy używają nawet na pizzy (pycha!). A część warzyw usmażyłem na szafranowym maśle, dzięki któremu uzyskałem bajecznie kolory i doprawiłem ziołami prowansalskimi. Na sam koniec postanowiłem użyć sosu paprykowego rodem z Węgier, który nadaje

Food Square
Korniszonki z pepperoni 148

Małe ogóreczki z odrobiną ostrej papryczki w zalewie octowej to świetny dodatek  do mięs, sałatek, koreczków, pizzy itp. Składniki na zalewę: -3 szklanki octu -4 szklanki cukru -6 szklanek wody -2-3 łyżki soli -ziarna gorczycy Zalewę zagotowujemy i studzimy. Do słoików wrzucamy liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, szczyptę gorczycy, pół ząbka czosnku, kilka plasterków marchewki i kawałek

Maminek kulinarny