ciasto na pizze - 9882 przepisów (strona:413/659)

Pierogi z twarogiem i szpinakiem 146

przygotować farsz. Cebulę posiekać w drobną kostkę, wrzucić na rozgrzany olej, chwilę smażyć na małym ogniu. Czosnek obrać, również drobno posiekać, dodając pod koniec smażenia razem z ziołami do pizzy. Następnie dodać szpinak i dusić aż maksymalnie zmniejszy swoją objętość. Przestudzić. Dodać drobno pokruszony twaróg. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem oraz ziołami do smaku. Mąkę wsypać do miski, dodać

Czerwień i błękit
Paseczki drożdżowe z owocami 295

łączymy ze sobą i za pomocą wałka sklejamy ze sobą 2 części ciasta. Podczas wałkowania mogą powstać bąble powietrza, wystarczy je nakłuć widelce.   Ciasto za pomocą noża do pizzy kroimy na paski (ok. 2,5 cm na 9 cm) i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy pasek nakłuwamy widelcem w kilku miejscach, całość przykrywamy ściereczką i pozostawiamy

Moniki Smakołyki
Jogurtowo - majonezowy sos czosnkowy 157

Mój sos czosnkowy jest uwielbiany przez wszystkich przyjaciół. Praktycznie robię go na każdą imprezę, gdzie pojawiają się chipsy, mięso, pizza. W ten weekend robiłam sałatkę Gyros (w środę zobaczycie przepis) i użyłam w niej właśnie sosu czosnkowego. Sos jest przepyszny i bardzo uniwersalny. Ja do jogurtu naturalnego dodaję majonezu ale w wersji light można go pominąć. Składniki: 4 ząbki czosnku

cooklife
Kruche ciastka bez cukru 170

masy. Jeśli ciasto się klei, dodajemy więcej mąki.  3. Ciasto schładzamy w lodówce przez około 30 minut (latem dłużej). 3. Ciasto rozwałkowujemy i za pomocą obrotowego noża do pizzy, kroimy na kwadraty (około 5x5 cm).  4. Na środek każdego kwadratu kładziemy marmoladę/powidła i sklejamy ze sobą przeciwległe rogi.  5. Pieczemy 15-20 minut w temperaturze

Szefowa kuchni
Placuszki z cukinii z szynka 201

ostatniej chwili na kolację dla niejadka. Na pytanie, które zadałam mojej 8 letniej siostrzenicy, co będziesz jadła, usłyszałam "nie wiem",  kanapkę? "nie wiem", płatki? "nie wiem" pizze z cukinii? " takkkk" . Oczywiście zrobiłam zwykłe placuszki cukiniowe z ciągnącym się serem, co dzieciaki kochają. Nie trzeba do tego żadnych dodatków, wystarczy zwykły ketchup.  Składniki: 600 g cukinii

pieprzny smaczek
Drożdżowe Rogaliki z Nutellą 287

rąk, ale nadal musi być puchate i elastyczne.  Wyrobioną masę należy podzielić na dwie kulki. Pierwszą rozwałkować na koło, a następnie podzielić je nożem na 8 trójkątów (jak pizzę). Na każdy z trójkątów nałożyć Nutellę lub marmoladę (zwykłe dżemy nie nadają się, ponieważ są zbyt rzadkie). Następnie od "podstawy" trójkąta do "wierzchołka zwinąć ciasto i uformować na kształt rogalika

Anielska Kuchnia Ani
328. 129

wyglądał? Raczej sobie nie przypominam :P  6. Czego nigdy w życiu nie spróbujesz? (chodzi o jedzenie) Robaków, człowieka, psa, kota i innych domowych stworzeń. 7. Najlepsze dodatki do pizzy, to.. klasyka czyli ser, sos pomidorowy, pieczarki, szynka, kukurydza i papryka 8. Gdzie najchętniej odpoczywasz?   W domu. 9. Jaki powinien być mężczyzna idealny? Ideałów nie ma. Ale przede

More food, love and dreams
357. 119

plaża. Asyż. San Marino. Rzym no i Wenecja. Było wszystko co kocham w obozie.  Cudowna pogoda, plaża. A przede wszystkim ludzie którzy ten obóz tworzyli.  Zjadłam najlepszą pizzę na świecie i zajadałam się chyba jeszcze lepszymi lodami.  Cieszyłam się.  I wygłupiałam nie patrząc na nic.  ( w ten sposób pozbawiłam się możliwości biegania przez kolejne najbliższe

More food, love and dreams
360. 146

poprzedniego. W każdym było równie dobrze jak w poprzednim. Pierwszy cel Asyż. Dużo bazylik. Urokliwe uliczki. I niemiłosierny upał. Kolejny w kolejce był Rzym. Było zwiedzanie bazyliki. Była pizza pod fontanną di Trevi. Było Colosseum. I masa innych rzeczy. Ogółem miasto mi się podoba, choć jednak bardziej wolę Wenecję, ale może to dlatego, że nie do końca mogłam cieszyć się

More food, love and dreams
634. Zielone gofry. 139

Wczorajszy dzień jak najbardziej udany, projekt zrobiony(kręcenie filmu, i myy.. tak xd my aktorki xd ^.^ ) Do tego mnóstwo śmiechu, wygłupów, domowa pizza, sernik kajmakowy i murzynek otrębowy, tylko szkoda, że tak szybko ten dzień minął

More food, love and dreams
PRZECIER Z CUKINII 162

Przepis dostalam od kuzynki mężą. Bardzo mnie zaciekawił gdyż jest idealny jako sos do pizzy ( którą moi synowie uwielbiają) a także na kanapki. Szczerze polecam wypróbowanie Składniki: 1,5 kg cukinii 0,5 kg cebuli 1 łyzka soli 2 szkl cukru 1 szkl octu 0,5 łyżki ostrej papryki 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka pieprzu mielonego 3 słoiczki przecieru

Z Majeczką w kuchni
Focaccia pomidorowa z cebulą, na starterze Poolish 145

Wariacja na temat focacci - rodzaju włoskiego pieczywa, płaskiego i pokrytego ziołami oraz innym dodatkami, powiązanego z popularną pizzą. Każdy region Włoch może się pochwalić własną odmianą focacci, od suchej z solą, ziołami (rozmaryn, szałwia), polanego oliwą ciasta, do pulchnej z suszonymi pomidorami i oliwkami. Zazwyczaj podawana na ciepło. Focaccia podawana jest przed posiłkiem dla zaspokojenia pierwszego głodu oraz do innych

Grahamka, weka i kajzerka
Fougasse z oliwkami, wg przepisu Hamelmana 119

wydłużonego trójkąta, o długości prawie równej szerokości blachy. Dobrze oprósz blachę i przełóż na nią oba trójkąty ciasta, układając je naprzeciwlegle. Natnij ciasto małym nożykiem (albo okrągłym nożem do pizzy) wycinając jedno długie cięcie na środku trójkata, prawie wzdłuż całej jego długości, oraz po trzy nacięca pod skosem po obu stronach nacięcia długiego. Delikatnie naciągnij jeszcze trochę ciasto we wszystkie

Grahamka, weka i kajzerka
Knekkebrød - chleb chrupki z krainy Wikingów 271

masą do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 °C. Piecz z termoobiegiem przez 10 minut. Wyjmij blachę i pokrój masę na równe prostokąty (dobrze się sprawdza okrągły nóż do pizzy). Wstaw ponownie do piekarnika na dalsze 40 minut. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia - po ostygnięciu stwardnieje i bedzie można usunąć papier do pieczenia. Wymieszane suche składniki

Grahamka, weka i kajzerka
Cynamonowo jabłkowe ciasteczka 2853

dodaję kiedy pojawi się sok sprawdzając słodkość. Schłodzone ciasto dzielę na 4 części, lekko ugniatam i wałkuję go na grubość ok 3 mm i wycinam trójkąty nożykiem // kółkiem do pizzy. Na każdym trójkącie robię po 4-6 nacięć, układam nadzienie i zawijam lekko naciągając ciasto. Zapiekam w 170 oC przez ok 15 minut. Posypuję cukrem pudrem. Smacznego

Mechanik w kuchni

Proponowane wyszukiwania