Już jutro czyli 9 lutego przepada dzień pizzy. Jestem miłośniczką domowej pizzy i przynajmniej raz w miesiącu ląduje na naszym stole taka domowa pizza. Oprócz odpowiedniego ciasta na pizze również ważny jest sos pomidorowy do pizzy. Przygotowuję zawsze większą ilość i część zamrażam a potem mam bazę np. do spaghetti bolognese lub sos na pizze. Składniki
Amatorka kuchennaKolejnym testem dla mąki jaglanej była pizza. Próbowałam kiedyś robić pizzę na mące gryczanej ale wyszła dosyć ciężka. Na mące jaglanej wyszła lekka i puszysta. Bezglutenowe ciasto na pizzę: 500 ml mąki bezglutenowej jaglanej 1/2 łyżeczki łupin babki płesznik - opcjonalnie 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki cukru 1/2 opakowania drożdży suchych - ok. 4 g łyżka oleju 50-100 ml ciepłej wody(...)trochę się podpiekło i podrosło wyłożyłam pozostałe składniki i wstawiłam ponownie na ok 15 minut. Sos do pizzy Ponieważ organicznie nie znoszę ketchupu w pizzy więc robię własny sos. Wykorzystuję go zarówno do posmarowania ciasta przed wyłożeniem składników jak i później do polania gotowej pizzy. Sos - składniki: 300 ml przecieru pomidorowego 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki cukru 1,4 łyżeczki
Ze smakiem bez glutenusię zaharować w kuchni można ;) Po prostu czasem trzeba miłosiernie dać ich brzuchom odpoczynek od chemicznych przekąsek. Oto propozycja nr 1 w tym temacie - domowe mini - pizze. Składniki (10-12 sztuk): ciasto: 400-500 gram mąki 1 opakowanie drożdży w proszku 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka soli szczypta ziół prowansalskich letnia woda (ilość do wyrobienia ciasta) dodatki(...)podróży - jeśli podamy je bez sosu - na pewno się nie ubrudzimy. Te pizzerinki powstały jeszcze ze starej receptury, więc nie będę nic zmyślać ;) Niebawem przedstawię jednak przepis na ciasto do pizzy - jeszcze lepsze niż to opisane powyżej
Kuchnia po mojemupieczeniem tylko z ustaleniem dodatków do pizzy :) Więc postanowiliśmy zrobić swoje połowy :) Z tych proporcji można zrobić 2 duże pizze. Ja jedną część ciasta zamroziłam. Składniki na ciasto do pizzy: 50 dag świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 300 ml ciepłej wody 450 g mąki pszennej typ 450 1 łyżeczka solo oliwa z oliwek Przygotowanie Drożdże(...)urośnie) Przykryłam ciasto ściereczką. Kiedy ciasto wyrośnie oprószamy ponownie stolnicę mąką i formujemy ciasto, aby uzyskać jeden duży placek :) Ciasto przekładamy do formy, smarujemy sosem pomidorowym, układamy dodatki. Pieczemy w temp. 200 stopni 5-8 minut. Tak przygotowaną pizze polewam oliwą, M jest tradycjonalistą i preferuje ketchup :) Dodatki do pizzy Moja połowa starty na grubych oczkach żółty
KukuleczkiJest to przepis mojej koleżanki Karoliny, która ma niezwykły talent do wypieków wszelkich łącznie z pizzą . W niedzielę zrobiła to ciasto u mnie w domu. Dziś jest czwartek a ja od niedzieli już piekłam je trzy razy. Składniki: 2,5 szklanki mąki przesianej 1 żółtko, 1 szklanka mleka, Drożdże, Łyżka cukru, Sól, 3 łyżki oliwy Na wierzch pizzy: Przecier(...)stopni. Jak ciasto będzie już wyraźnie większe należy podzielić je na dwie części i obie części rozwałkować. Rozwałkować bardzo cienko. Tak, z tej porcji wychodzą dwie pizze. Takie cienkie ciasto szybko się piecze i jest w miarę "lekkie", jak na pizze oczywiście. Przed rozwałkowaniem można je wyłożyć na papier do pieczenia. Ponieważ taki cienko rozwałkowany placek ciężko potem przełożyć
Smaki Przyprawy i Koloryktóra jest przeznaczona do wypieku pizzy. Dzięki niej oraz odpowiednim proporcjom wody, soli i cukru ciasto jest cieniutkie, kruche idealne do lekkiej pizzy. Wypróbujcie koniecznie :) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA ciasto (3 średnie pizze) 2,5 szklanki mąki typu 00 - najbardziej zbliżona do niej będzie mąka typu 550 1,5 szklanki ciepłej wody 1 opakowanie suchych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyzeczka soli(...)się zredukuje i smaki wzajmenie przenikną. 3. Ciasto podzielić na trzy części. Z każej uformować placek i rozciągnąć go na delikatnie natłuszczonej oliwą blaszcze. Rozsmarować warstwę sosu. Ułożyć cienko ser, następnie dodatki i znowu ser. Piec ok. 15 minut w temperaturze minimum 220 stopni. 4. Po upieczeniu dodać prosciutto i listki bazylii. Pizza świetnie smakuje z jogurtowym sosem curry. Smacznego
DefinicjaSmakutego surowymi :)) i rukolą. Pycha! Słodkości nadaje jej karmelizowana cebula. Pizza jest na cienkim spodzie, więc jeśli chcecie mieć ją na grubszym, nie radzę Wam rozwałkowywać ciasta tak cienko ;) 'pizza z karmelizowaną czerwoną cebulką, burakami i rukolą' Składniki (na 2 pizze dla 2-3 osób): * ciasto: - 2 szklanki mąki pszennej - 1 op drożdży instant (7g) - 200ml mleka - 50 ml przegotowanej(...)cienkie plastry. Ciasto podzielić na 2 części i cienko rozwałkować. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (piekłam na dwóch blachach). Wierzch ciasta rozsmarować karmelizowaną cebulą (im więcej cebuli użyjemy, tym bardziej wilgotna będzie pizza). Rozłożyć plastry buraka. Posmarować je niewielką ilością oleju. Posypać serem. Brzegi ciasta, można opcjonalnie posmarować olejem, aby nie wyschły za bardzo podczas pieczenia. Piec
CookYourselfsię bez tej propozycji. Wykorzystujemy grzyby leśne – najlepiej prawdziwki, a jeśli nie mamy to podgrzybki, kurki. To jest biała pizza, bez sosu pomidorowego. Zamiast sosu jest oliwa z oliwek z czosnkiem i rozmarynem. I jest pysznie. SKŁADNIKI Ciasto: (na 1 cienki placek) 170 gram mąki orkiszowej 85 gram mąki pszennej mąka do podsypania ok. 100 ml ciepłej wody(...)mąką desce do krojenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu aż ciasto urośnie (podwoi swoją objętość). Rozgrzewamy piekarnik do 225º C wraz z kamieniem do pizzy, kiedy ciasto rośnie a piekarnik się rozgrzewa robimy sos. Zamiast kamienia do pizzy można użyć zwykłej blachy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. W tym przypadku ciasto układamy na papierze skropionym
OstryKęsjadamy. Ja od pewnego czasu mam tak wielką ochotę na pizze, że mogłabym jeść ją codziennie. Ostatnio byliśmy u rodziców i tato zdradził nam swój przepis na ciasto do pizzy. Łatwo i szybko robi się to ciasto, a przede wszystkim jest bardzo smaczne w połączeniu z ulubionymi składnikami. Składniki: 2szkl. mąki 1/3 szkl. wody 1/4 kostki drożdży(...)łyżki oleju szczypta soli Wszystkie składniki wymieszać najpierw łyżką, następnie ugniatać ręcznie. Gdy ciasto będzie zbyt mokre, podsypywać jeszcze mąką, aż ciasto będzie 'odchodzić od rąk'. Uformować okrąg. Jako podkład do pizzy zawsze dajemy ketchup, na to ulubione składniki: papryka, pieczarki, kiełbasa, kukurydza (wszystko w zależności od tego co lubicie). Na samą górę potrzeć ser i wstawić do rozgrzanego pieca
My World by Dagmara RekDziś przedstawię Wam mój przepis na ciasto drożdżowe, które zrobicie bez problemu i które nie wymaga zbyt wiele pracy. Z tak przygotowanego ciasta piekę pizzę, drożdżówki, rogaliki co tylko zechcę. Ciasto wychodzi delikatne, jest pyszne i wspaniale pachnie :) Zresztą spróbujcie a przekonacie się sami :) Składniki: * 1/2 kg mąki * 1 jajko * 40 g świeżych drożdży bądź 1 1/2 łyżeczki drożdży suszonych
Zrób to smaczniepołączeniu ze słodkawym twarogiem z mleka krowiego albo z serem kozim. Tym razem wymarzyłam sobie pizzę z kozim serem, figami i moją pikantną ogródkową rukolą. Do tego cienki spód z orkiszowej mąki. Nie myliłam się – to połączenie okazało się wyśmienite. SKŁADNIKI Ciasto: (na 1 cienki placek) 170 gram mąki orkiszowej 85 gram mąki pszennej mąka do podsypania(...)mąką desce do krojenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu aż ciasto urośnie (podwoi swoją objętość). Rozgrzewamy piekarnik do 225º C wraz z kamieniem do pizzy, kiedy ciasto rośnie a piekarnik się rozgrzewa robimy sos. Zamiast kamienia do pizzy można użyć zwykłej blachy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. W tym przypadku ciasto układamy na papierze skropionym
OstryKęsprzepis Składniki 1 paczka szpinaku 1-2 ząbki czosnku kilka łyżek mascarpone ser żółty mały kawałek brokuła 2 nieduże cebule ketchup (dobrej jakości lub domowej roboty) przyprawa do pizzy sól pieprz ciasto 1 szkl wody (ciepłej, ale nie gorącej) 0,5 kostki drożdży 3 niepełne szklanki mąki 1 łyżeczka soli 3 łyżki oliwy z oliwek listonic_name = "Zielona pizza(...)wyrośnięcia. Pozostałe składniki włożyć do dużej miski. Kiedy zaczyn wyrośnie, wlać go, wymieszać wszystko łyżką i zagnieść ciasto. Podzielić na 2 kulki. Rozwałkować. Wyjdzie nam 2 blachy pizzy. Krok 2 Na cieście rozprowadzić ketchup. Pokroić cebulę w piórka i posypać nią ciasto. Następnie bierzemy umyty szpinak na patelnię (bez tłuszczu), solimy, pieprzymy, podsmażamy go z drobno posiekanym czosnkiem i paroma
CoolinarniePLtłuszczu po kiełbasie i cebuli - lekko posolić i popieprzyć. Przecier pomidorowy wymieszać z łyżką oregano. Gdy ciasto wyrośnie położyć na wysmarowanej lekko olejem blaszce i ręką uformować spód pizzy. Wierzch ciasta posmarować przecierem pomidorowym, i kolejno układać warstwy: kiełbasa z cebulą, pieczarki, pokrojona w kostkę papryka, pokrojone w plastry pomidory (ja parzę i ściągam skórkę), starty ser żółty. Piec
W kuchni u Monikipizzy użyliśmy najlepszych składników. Przywiezionej z Barcelony soczystej chorizo, ukochanych karczochów oraz tego co posadziliśmy w marcu w ogródku i co nam teraz pięknie daje ostatnie przedjesienne plony – jalapeno, bazylia, rozmaryn, oregano, rukola. SKŁADNIKI Ciasto: (na 1 cienki placek) 170 gram mąki orkiszowej 85 gram mąki pszennej mąka do podsypania ok. 100 ml ciepłej wody 5 g drożdży mokrych(...)mąką desce do krojenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu aż ciasto urośnie (podwoi swoją objętość). Rozgrzewamy piekarnik do 225º C wraz z kamieniem do pizzy, kiedy ciasto rośnie a piekarnik się rozgrzewa robimy sos. Zamiast kamienia do pizzy można użyć zwykłej blachy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. W tym przypadku ciasto układamy na papierze skropionym
OstryKęsbarwie lekko kremowa. Mniej lepiąca. Idealna do ciast kruchych, babeczek. TYP 480 pszenna – mąka szymanowska. Jasna, lekko kremowa. Wszechstronna, do pierogów i klusek, chleba i bułek, ciast i pizzy. TYP 500 pszenna – mąka wrocławska, poznańska. Wysokoglutenowa, bardzo lepka. Idealna na kluski, polskie makarony, pierogi, naleśniki, do ciast drożdżowych, pączków, racuchów, ciast półfrancuskich i ucieranych. Nadaje się do zagęszczania(...)wyniku rozdrobnienia całych ziarniaków żyta. Nie jest przesiewana, dzięki czemu zawiera śladowe ilości otrębów i zarodków. Podstawowa mąka do chlebów żytnich i mieszanych, spodów do pizzy, zakwasu na żur. Do ciężkich ciast korzennych, np. pierników. TYP 750-850 pszenna – kremowo biała. W porównaniu do innych mąk pszennych zawiera więcej składników mineralnych, witamin z grupy B i błonnika. Podstawowa mąka
Karo in the Kitchen