ciasto na pizze - 9852 przepisów (strona:290/657)

Makaron z sosem pesto i suszonymi pomidorami 114

suszone  •Dojrzałe, czerwone włoskie pomidory suszone w promieniach sycylijskiego słońca (słodko-kwaskowaty lekko dymny smak) zanurzone w najwyższej jakości aksamitnym oleju słonecznikowym. Takie pomidory możemy użyć do sałatek, pizzy czy makaronu. Sos pesto bazyliowe,  jest orginalnym  sosem .  Pesto to zielony sos pochodzący z Genuiwe Włoszech, który składa się przede wszystkim z oliwy z oliwek, bazylii, orzeszków

Kuchnia Danusi
Tarta z ajvarem, salami, pomidorami i mozzarellą 149

przekąska na każdą okazję. U mnie podana na 4 urodzinach syna. Przygotowałam ją rano, a przed podaniem podgrzałam na grillu (z zamkniętą pokrywą). Wszystkim bardzo smakowało. W smaku przypomina pizzę, więc dzieciaczki również chętnie jadły. Ja wykorzystałam Ajvar pikantny, ale można zastąpić go Ajvarem łagodnym. SKŁADNIKI 1 duże opakowanie ciasta francuskiego 6 łyżek ostrego Ajvaru 12 plastrów salami 2 duże

Passions hobbies life
Rożki z ciasta francuskiego z jabłkami 72

innych przepisów na ciasto francuskie. Przykładowe przepisy na słodkie i słone przekąski podaję niżej 🙂 Smacznego! Rogaliki z ciasta francuskiego z dżemem Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem Mini pizze z ciasta francuskiego z szynką Ślimaczki z ciasta francuskiego z kiełbasą i serem Przepis na rożki z ciasta francuskiego z jabłkami Drukuj przepis Porcji: 6 Czas gotowania: 30 minut Składniki opakowanie

Kuchnia Bazylii
Bułki drożdżowe do burgerów 79

Gotowanie, wypieki, pizza, chleby…Patrzymy na socialmedia naszych znajomych i widzimy, że naprawdę świat się zmienił 😉My w sumie też jakoś tak zaczęliśmy piec. Gotowanie to normalna rzecz w naszym domu, ale za dużo ciast, bułek czy chlebów nie było. A … Czytaj dalej

slodkokwasnapl
Zakwas 142

mlekowy i kwas octowy. Stąd właśnie kwaśny zapach i później charakterystyczny smak chleba na zakwasie. Z zakwasu możemy przygotować nie tylko pyszny chleb czy bułki, ale również ciasto na pizzę, makaron żytni, zakwas na żurek, gofry czy nawet ciasto na naleśniki. Pamiętajmy również o pozytywnym wpływie zakwasu na nasze zdrowie. Jest on naturalnym konserwantem pieczywa. Również wpływa korzystnie na utrzymanie

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Domowy pszenny chleb na zakwasie – chleb z gara 72

chleb z gara. Chrupiąca i złota skórka bez użycia pary, to jedna z zalet pieczenia chleba w żeliwnym garnku.  Taki chleb możemy również upiec na rozgrzanym kamieniu do pizzy, mimo wszystko polecam gar żeliwny, bo to inwestycja na długie lata. Czas wyrastania ciasta to parametry orientacyjne. Wszystko zależy od siły zakwasu i temperatury w kuchni. Należy to kontrolować, ponieważ

Tajemnice Smaku
Kuchnia włoska – Pecorino Romano 91

Miłość do jedzenia i pasja z jaką Włosi przygotowują posiłki sprawiły, że stała się niepowtarzalna i pokochali ją ludzie na całym świecie. Włochy to nie tylko ojczyzna makaronów i pizzy, ale również różnego rodzaju win i serów. Najbardziej popularnymi serami są: Parmigiano Reggiano, Ricotta, Mascarpone, Gorgonzola, Grana Padano, Mozzarella di buffala oraz Pecorino. Oczywiście jest ich dużo więcej, bo Włosi

Oryginalny smak
Ciasto na pizze XXL 117

Składniki: (szklanka 250 ml) Mąką typ 00 na pizze 3 szklanki ( jeśli nie mamy może być dowolna pszenna ) Woda letnia szklanka Drożdże 40 g Olej 3 łyżki Cukier 1/2 łyżeczki Sól łyżeczka  Przygotowanie: Drożdże, olej, sól i cukier wymieszać z letnią wodą. Dodać mąkę i ręcznie lub za pomocą robota wyrobić ciasto przez kilka minut. Ciasto będzie lekko klejące

Kulinarne przygody
Pesto bazyliowe jak zrobić domowe pesto z bazylii 91

jest ono takie jakie chcę. Pesto używam praktycznie do wszystkiego! Najczęściej jednak przyrządzam makaron z pesto , dodaję je do sałatki z tuńczykiem , mieszam z twarożkiem czy warzywami, dodaję do pizzy… U mnie pesto się nie marnuje! Pesto bazyliowe 1 doniczka dorodnej bazylii 100 ml oliwy z oliwek 2 łyżki parmezanu, utartego 2 łyżki orzeszków pinii 5 migdałów 2 ząbki

codojedzenia
Ziołowo czosnkowe drożdżowe węzełki z sosem marinara 92

małe drożdżowe bułeczki. A dlaczego węzełki? Bo każdą porcję ciasta przed pieczeniem zawiązujemy jak węzełek Składniki WĘZEŁKI 400 g mąki  – u mnie typ 00, jak do pizzy 15 g świeżych drożdży 280 ml mlek 3,2 % tłuszczu 1 łyżeczka cukru pudru 1/2 łyżeczka soli 30 ml oliwy z oliwek ZIOŁOWE MASŁO 100 g masła 1 – 2 ząbki

Tajemnice Smaku
Pieczone szparagi w boczku -musisz spróbować w maju! 92

roku. Wolicie białe czy zielone? Co dobrego z nich przygotowujecie? Jeśli szukacie inspiracji, zajrzyjcie do moich wpisów: Jak ugotować szparagi , Makaron ze szparagami , Jajecznica ze szparagami , Zupa ze szparagami , Pizza ze szparagami , Grzanki ze szparagami , Szparagi smażone . Koniecznie spróbujcie tego dania, póki sezon na szparagi trwa. PRZEPIS NA PIECZONE SZPARAGI W BOCZKU Składniki na szparagi w boczku: 1 pęczek szparagów

Dorota Smakuje
Placki z kurczakiem a’la chaczapuri 94

bardziej miękkie i wilgotne niż te pieczone. W smaku na pewno czuć lekką różnicę, aczkolwiek szczerze polecam Wam obie wersje. Ciasto: 400 g mąki (dałam typ 00 jak do pizzy) 7 g suchych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli morskiej 3/4 szkl. mleka 1/4 szkl. wody 3-4 łyżki oleju Dodatkowo: 2 duże pojedyncze piersi kurczaka mielona papryka słodka

Smaki Na Talerzu
Czym zastąpić sól 127

świetnym dodatkiem do sałatek, makaronów lub kaszy bulgur i kuskusu. Rozmaryn - doskonale komponuje się z pieczonym i grillowanym mięsem i warzywami. Niewielkie ilości możesz też dodawać do domowego pieczywa, pizzy, sosu pomidorowego, fasoli, ziemniaków lub potraw z jajek. Rozmaryn ma bardzo intensywny smak, więc dodawaj go ostrożnie Kurkuma wymieszana z imbirem nadaje potrawom smak charakterystyczny dla kuchni indyjskiej. Świetnie komponuje

Cztery Fajery