ciasto na pizze - 9928 przepisów (strona:281/662)

Rogaliki drożdżowe, bez wyrabiania 73

lodówki, wykładamy na wyłożony podkładką silikonową blat, podsypujemy sporą ilością mąki, dzielimy na dwie połowy. Każdą rozwałkowujemy na okrąg o średnicy około 20 cm i tniemy radełkiem jak pizzę - każdy okrąg na 12 trójkącików. Na szerszy brzeg każdego z nich nakładamy wybrane nadzienie i zawijamy rogaliki. Kładziemy je na wyłożonej papierem blaszce, smarujemy z wierzchu mlekiem i wkładamy do piekarnika

Kronika Piekarnika
Wielkie czytanie. Psi Patrol. Wyprawy piesków 96

oprawiona w twardą okładkę zawiera duże kolorowe obrazki z psimi bohaterami i co dla mnie ważne duże litery. W środku znajdziemy cztery ciekawe historyjki o wyprawach ekipy Psiego Patrolu: Pizza dla wszystkich, Tracker w akcji, Podniebne sztuczki,  oraz Bohaterski wyczyn. Historie są dość długie, ale nie przegadane i nie znudzą dziecka zbyt szybko, każda zabawna, ciekawa i z pozytywnym

Cynamonowe szczęście
Dyniowy chleb na zakwasie z dodatkiem sepii z mątwy 65

seppia ), polentę, kopytka ( gnocchi ), risotto, hiszpański czarny ryż ( arroz negro ), paellę, kalmary w sosie atramentowym, czarne zupy, dipy atramentowe itp. Sepii używa się również do barwienia ciasta na pizzę, bułki lub chleb.   Obawiałam się, że po zabarwieniu ciasta chlebowego sepia nada gotowemu pieczywu “morskiego smaku”. Na szczęście ten charakterystyczny aromat i smak jest w chlebie praktycznie niewyczuwalny

Tajemnice Smaku
Kruche rogaliki z nadzieniem – bez cukru i jajek 101

śmietanę , a następnie dobrze wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na 5 części , a później jedną z nich rozwałkowujemy dość cienko (około 2 mm grubości). Następnie rozwałkowane ciasto kroimy jak pizzę, na 8 trójkątów . U podstawy każdego trójkąta nakładamy łyżeczkę marmolady , a potem zwijamy by utworzyć rogalik. Rogaliki układamy w małych odstępach na blaszce i wypiekamy w 180 stopniach (termoobieg + górna grzałka

WegePrzepis
Drożdżowe rogale expresowe 99

będzie elastyczne.  Formujemy drożdżówki rogale, czy co tam chcemy.  Żeby uformować rogala dzielimy ciasto na 3 części, każdą z części wałkujemy na duży cienki okrąg, nożem do pizzy dzielimy na 8 kawałków/ trójkątów. Na każdy kawałek nakładamy farsz i zawijamy. Rogale pieczemy 15-20 minut w zależności od piekarnika w temperaturze 180 stopni, ustawiając grzałkę góra-dól

Życie zaczyna się w kuchni
Z szafranem za Pan brat! 102

minut. Wyłóż ciasto na oprószoną stolnicę. Złóż w kopertę i daj mu odpocząć 10 minut. Następnie podziel ciasto na dwie porcje. Każdą rozwałkuj na dwa placki. Radełkiem do pizzy podziel każdy placek na 8 trójkątów. Nałóż łyżeczkę nutelli i zwiń rogalik zaczynając od podstawy trójkąta. Układaj rogaliki na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Posmaruj rozmąconym jajkiem. Nastaw piekarnik na 225ºC

codojedzenia
Najlepszy sernik pistacjowy 99

pistacje, więc czy może być coś lepszego :)? Moja miłość do pistacji odrodziła się po ostatnich wakacjach. Byliśmy w Katanii, gdzie pistacje stanowiły ważny element prawie każdego dania: były w pizzy, stanowiły sos do makaronu, były w cornetto i innych wypiekach. Nic dziwnego, bo przecież niedaleko Katanii znajduje się słynna miejscowość Bronte, gdzie rosną podobno najlepsze pistacje na świecie

365 dni dookoła kuchni
Cantuccini z migdałami i morelami. 92

inaczej niż te, które możemy kupić w gotowych opakowaniach. Jadłam je kilka razy będą w Italli i powiem szczerze, że co cukiernia to inaczej smakowały, trochę tak, jak z pizzą czy innymi słodkościami. Mój przepis jest mocno zmodyfikowany względem tych oryginalnych, które są dość twarde i suche, ja osobiście wolę te ciasteczka w formie, takich kruchych, bez obawy o utratę

SMYKWKUCHNI
Jak zrobić własny zakwas 102

słoika. Co z „resztkami” z procesu karmienia zakwasu? Odrzuconą porcję można zbierać w większym słoiku i trzymać w lodówce. Ja używam takich resztek do pieczenia praktycznie wszystkiego! Pizza, ciasta, placuszki – wszędzie gdzie tylko mogę dodaję zakwas. Oczywiście nie da się uratować wszystkiego, ale trzeba się po prostu liczyć z tym, że jeśli chcemy utrzymać zakwas przy życiu

rabarbarowo
Co nowego w mojej kuchni – kimchi? 147

imbiru. Wyszło mi dosyć sporo kimchi ale zbytnio się tym nie przejęłam, ponieważ kimchi może stać w lodówce bardzo długo. Podbieram je praktycznie codziennie do obiadu. Jest idealne do pizzy lub jako zimna przystawka do pieczonego mięsa. Przepis na kimchi jest bardzo prosty. Wystarczy pokroić warzywa i wymieszać z kleikiem z mąki ryżowej i przyprawami. Kilka dni w pokojowej temperaturze

codojedzenia
Bułeczki serowo - czosnkowe do odrywania 98

Pyszne, mięciutkie bułeczki z ciągnącym serem mozzarella w środku. Pachnie nimi cały dom. Nie sposób się im oprzeć i poprzestać na jednej.... Zrobiłam je z ciasta na pizzę i okazały się strzałem w dziesiątkę, moje dzieci nie mogły się od nich oderwać.... polecam gorąco

Swojskie jedzonko
Wytrawne ciasto ala pizza 182

Ciasto: 150 g jogurtu naturalnego.2 jajka60 g mąki owsianej (zmielone płatki owisane)60 g mąki kukurydzianej1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki … Czytaj dalej Wytrawne ciasto ala pizza

czarrna od kuchni
Gnocchi z batatów 84

takie proste ale obłędnie pyszne danie! Polecam Wam inne przepisy z batatami: Pieczone bataty z jogurtem i miętą Sałatka z pieczonym batatem Pieczone faszerowane bataty Pikantne frytki z batatów Pizza z batatów z kurczakiem Kurczak z batatami Bataty z sosem z awokado Sałatka z batatem i jajkiem na miękko Krem z batatów Frytki z batatów Chipsy z batatów GNOCCHI

nietylkopasta.pl
Drożdże w kuchni – czyli co warto wiedzieć o drożdżach plus szczegółowy przelicznik drożdży 98

Drożdże są niezbędnym składnikiem wielu domowych wypieków. Dzięki nim możemy upiec wspaniałe pieczywo, słodkie bułki, pączki, pachnące ciasto drożdżowe z owocami czy tak lubianą przez wszystkich domową pizzę. Tyle wspaniałości dzięki zwykłym drożdżom! Są one kulinarny dodatkiem o szczególnie wysokiej zawartości witamin z grupy B., […] Artykuł Drożdże w kuchni – czyli co warto wiedzieć o drożdżach plus szczegółowy przelicznik

Wędrówki po kuchni
Curry wegetariańskie z kalafiorem i cukinią oraz test patelni Woll. 91

szafce lub razem z gotowym daniem w lodówce. Odpinana rączka pozwala bezpiecznie włożyć ją do piekarnika czy zmywarki. Przez te kilka tygodniu przygotowałam na niej mnóstwo potraw m.in. naleśniki, pizzę z patelni, bitki wołowe, a dzisiaj chciałabym zaprosić Was po przepis na wegetariańskie curry z kalafiorem i cukinią. Staram się w swojej kuchni przemycać jak najwięcej warzyw, a także wykorzystuję

To co lubię - gotuję i polecam

Proponowane wyszukiwania