Przygotowując dania z dodatkiem karczochów najczęściej sięgam po karczochy marynowane. Marynowane karczochy idealne odnajdują się na pizzy, w sałatkach oraz jako składnik antipasti. Świeże karczochy najbardziej lubię gotowane lub z piekarnika. Najlepsze do jedzenia są młode okazy karczochów, gdyż zawierają sporą ilość jadalnych części, czego nie można powiedzieć o starszych jednostkach. Przepis na danie poniżej to przepis na karczochy
MeCookszawsze sprawdzi na Sylwestra, karnawał, czy inne imprezy okolicznościowe. Można je przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce, a przed podaniem szybko odgrzać w mikrofalówce lub piekarniku. W smaku przypominają pizzę. Polecam, bo pyszne. SKŁADNIKI 100 g makaronu np. fusilli 3 jajka 200 g śmietany 30% 1 duży ząbek czosnku 30 ml oleju rzepakowego 1 kulka mozzarelli w zalewie
Passions hobbies lifefinger food, czyli małe przekąski, które można łatwo wziąć w dłoń, co jest szczególnie praktyczne podczas imprez stojących. Możemy zatem przyrządzić chipsy domowej roboty z różnymi rodzajami deepów, mini pizze, zapiekane kanapki, przekąski na bazie ciasta francuskiego czy może bardziej tradycyjne koreczki ze śledziem. Na sylwestrową domówkę możesz przyrządzić również sałatkę lub hiszpańskie tapas. Zadbajmy też o to, żeby kieliszki
Kuchcik gotujePizzerinki na cieście drożdżowym to pyszna przekąska na sylwestra, różnego rodzaju imprezy dla młodzieży i dzieci. Artykuł Pizzerinki na cieście drożdżowym pochodzi z serwisu Pieprzyć z
Pieprzyć z Fantazjąświetny sposób na bezpieczne przechowanie produktów, których nie zjadamy od razu, lub na gromadzenie zapasów. My mrozimy wszystko: całe gotowe dania, pieczne, gotowane, samżone mięso, bułki z hamburgerami, pity, pizze, zupy, sosy pomodorowe, rosoły, pokrojone owoce i warzywa. Domowa mrożonka nie raz uratowała nam życie, kiedy nie było czasu na gotowanie:) Dobrze zamrożone i rozmrożone jedzene smakuje tak jakby przed
Niedzielny kucharzoryginalną propozycję. Co można zrobić z resztkami ze świąt? Nasz patent na zagospodarowanie nie zjedzonej kapusty wigilijnej to tarta na lekkim, drożdżowym, śródziemnomorskim pieczywie, bardzo podobnym do ciasta na pizzę. Naszym zdaniem idealnie pasuje do kapusty, którą przecież często zagryza się chlebem. Na wierzch kapusty kładziemy cienko pokrojone plasterki ziemniaka, wcześniej chwilę blanszowane we wrzątku, żeby nieco zmiękły. P oznaj
Niedzielny kucharzprzedstawię poniżej 5 moich propozycji na dodatki do barszczu. 1. Paluchy lub warkocze drożdżowe To prosta przekąska, którą można przygotować z ciasta drożdżowego, takiego, z jakiego robi się pizzę. Ja zwykle robię z tego przepisu . Ciasto przygotowane w ten sposób dzielimy na wałeczki i formujemy paluchy lub zawijamy w warkocz. Wierzch smarujemy olejem, można też posypać czarnuszką, solą gruboziarnistą
Wiszniówkałyżce masła. Woda z pieczarek powinna odparować. Po godzinie, ciasto jeszcze przez chwilę wyrabiamy. dzielimy na 4 części, z których robimy kulki, a następnie formujemy jak placki na pizze - robiąc miejsce na farsz. Składamy na pół, zawijamy i formujemy kulkę. Odkładamy na 10-15 minut. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy czarnuszką. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez
Lena GotujePichcenia z resztek lodówkowych ciąg dalszy. Szynka parmeńska została mi z pizzy, parmezan z pesto. Tak patrzę właśnie na to co napisałam… kuchnię włoską mam we krwi jak bum cyk cyk. Sobota, dla mnie, to właśnie taki dzień na gotowanie lajtowych potraw. Stanęło na gnocchi z szynką parmeńską i parmezanem. Ziemniaki w domu są przecież prawie zawsze. Tym razem
KardamonovyJestem tak objedzona, że nie chce mi się nawet pisać o jedzeniu. Nie, nie surówką z pora… sernikami, bigosami i pizzami. Wczoraj mieliśmy wyżerkę, zdecydowanie nie sponsorowaną przez kaszę i sałatki, tym razem nie miałam nic do gadania. Wracając do surówki z pora, nie odkryłam nic nowego. Trochę majonezu, jogurtu, sok z cytryny i inne. Klasyka zawsze obroni się
Kardamonovysię nie dogadaliśmy. Śmietana sprawdziła się oczywiście świetnie, nie mówiąc o lodowej. W ogóle od paru godzin oglądam dokumenty dotyczące zdrowego odżywiania i otyłości, więc za chwilę idziemy zrobić pizzę. Zrobić, nie zamówić – przynajmniej tyle. Ps. Powalczę o wegetariańską. Składniki: pół sałaty lodowej 3 łyżki śmietany 12% 1 płaska łyżeczka cukru 1 łyżeczka soku z cytryny pół łyżeczki
Kardamonovyjakiegoś czasu. Wszędzie dobrze, ale u siebie najlepiej. Wracając jednak do kulinariów, podrzucam Wam przepis na pyszny sos czosnkowy. Szybki, łatwy i przyjemny. Będzie dziś jedzony do domowej pizzy (ciiiiiii). Składniki: 200 ml gęstego jogurtu naturalnego 1 czubata łyżka majonezu pół łyżeczki musztardy 3 duże ząbki czosnku 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól pieprz Jogurt wlewamy z majonezem do miski, mieszamy
Kardamonovy