Ostatnio przygotowując kilka tortów z użyciem serka mascarpone, trochę mi go zostało, a jak wiadomo, otwarty serek długo w lodówce nie postoi... wykorzystałam go m.in
Nastoletnie WypiekanieMoja siostra opowiadała ostatnio jakie danie zaserwowała swoim gościom i jak bardzo smakowały im naleśniki po gruzińsku. Postanowiłam przekonać się na własnym żołądku ;) czy faktycznie są
paapilotkaatorbą termiczną jadę do sklepu nakupić ich całą masę, zazwyczaj w promocji ;-) Syn jada lody codziennie, a ja z mężem równie często, bo mają znacznie mniej kalorii niż np. ciasto z kremem. I dlatego też zamówiłam sobie ze sklepu bee.pl pulpę z marakuji . Rewelacyjnie smakuje w połączeniu z lodami. Przepis jest banalnie prosty. Wystarczy nałożyć do pucharka 1-2 gałki(...)jednak, że warto sięgać po takie napoje dla własnego zdrowia. Zdecydowanie nie lubię nudnych śniadań. Oczywiście przy moim synu nuda mi nie grozi, bo specjalnie dla niego wymyślam różne naleśniki, testujemy całą gamę płatków śniadaniowych i sięgamy po wytrawne śniadania, w szczególności na bazie jajek, bo mamy kury z wolnego wybiegu. Inaczej wygląda to w pracy. Lubię mieć śniadania
Passions hobbies lifeNiedzielny poranek to zawsze czas kiedy jest trochę więcej czasu i można przygotować jakieś pyszne, bardziej wyszukane śniadanie. Dzisiaj zdecydowałam się na wytrawne placki, które we
BullioCzy wiecie, że dzisiaj jest obchodzony Dzień Pancake’a? Każdego roku, 40 dni przed Wielkanocą, mieszkańcy Wysp pieką słodkie placuszki i zajadają się nimi bez opamiętania
W mojej kuchnina gulasz; 500 g ryby w tuszce np Nototenia 300 g boczniaka 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula tłuszcz do smażenia 3 pomidory bez skórki 1
Gotowanie jest łatweprzyjemność? zdecydowanie pieczenie! no i jedzenie co upieczone ;) 3. Czy jest jakiś produkt bez którego nie wyobrażasz sobie kulinarnego życia? chyba jajka, one zawsze do wszystkiego pasują, zarówno do ciast jak i jajecznicy 4. Co skłoniło Cię do blogowania? zachęta znajomych 5. Ile czasu poświęcasz blogowi? ostatnio bardzo mało, ale w najbliższym miesiącu nadrobię ;) 6. Kulinarny autorytet? długo się zastanawiałam(...)piknik zabrałabym/zabrałbym… muffinki, sałatkę owocową, prażoną ciecierzyce, koktajl owocowy 7. Ulubione owoce lata ? TRUSKAWKI ! <3 8. Najszybszy przepis, który przychodzi Tobie teraz do głowy ? naleśniki z truskawkami 9. Kawa w kubku czy filiżance ? w dużym kubku 10. Kocham w swojej kuchni…. moje naczynia do zapiekanek, formy na muffinki oraz inne naczynia, które pomału kompletuję 11. Moje
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość" No i znowu poniedziałek. Strasznie szybko leci ten czas, nie ma kiedy tak naprawdę wypocząć. Macie tak samo? Czy tylko ja wariuję? Ciągle czekam na wyniki
Słodkie Przyjemnościzostanie przygotowane, być może będzie trzeba dodać więcej mąki kukurydzianej lub płatków owsianych. Nadmiar zebranego na powierzchni płynu można również usunąć łyżką. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, łyżką kładziemy porcje ciasta, delikatnie spłaszczamy - smażymy na złocistobrązowy kolor z obu stron. Usmażone placki osączamy na papierowym ręczniku. DOMOWY TWAROŻEK SKŁADNIKI : 250g półtłustego sera twarogowego około 2-3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany(...)dokładam kolejną porcję zmielonej żurawiny, na to cukier i mam wspaniały, zdrowy sok żurawinowy nawet do lutego - jeszcze mam :) Oprócz soku , wykorzystuję również tą zmieloną część żurawiny do kompotów, naleśników lub placków ziemniaczanych (wystarczy wyjąć ze słoja potrzebną ilość zmielonego miąższu) , aby uzyskać mus należy go jedynie dodatkowo zmielić np. blenderem. Usmażone placuszki układamy na talerzu, dodajemy porcje
Moja Książka KucharskaBrzmi obco, ale proszę się nie zrażać. Te proste, niepozorne babeczki są znakomitym zamiennikiem tradycyjnych naleśników. Nie trzeba stać i smażyć, wystarczy nagrzać piekarnik i upiec. Do puddingu przywarła taka niesłuszna ( moim zdaniem) etykietka trudnego. Spotkałam się nawet z słowami mistrzów kulinarnych, że bardzo rzadko się udaje. Nie zgadzam się! Robiłam tyle razy i zawsze się udaje, wystarczy(...)nagrzewamy do 220 stopni i wstawiamy blachę z pustymi foremkami. Nagrzewamy tak około 10 min, ostrożnie wyjmujemy pędzelkiem smarujemy ścianki foremek olejem który się nagrzał i wlewamy ciasto tak do 3/4 wysokości. Pieczemy około 35 - 40 min , aż się wierzch ładnie zarumieni. Wiśnie ( mogą być z kompotu) zalewamy połową wody, dodajemy pokrojoną pomarańczę i przyprawy, doprowadzamy
Dieta moja pasjanosem gdy się go dopiero poznaje ;) ). Dlatego rano, zaraz po przebudzeniu udaliśmy się do restauracji na śniadanie - a tam, wszystko czego dusza zapragnie, mięsa, sery, owoce a nawet naleśniki. I choć w tym miejscu nie o jedzenie nam chodziło, miło było rozpocząć tak smacznie dzień. Po kilkudziesięciu minutach zwiedzania, pożegnaliśmy się z Zamkiem i udaliśmy się w stronę Wrocławia(...)owocowych (w tym malinowe, jagodowe i truskawkowe) ze słodką śmietaną. Muszę przyznać, że troszkę żałowałam, gdyż talerz eM wyglądał dużo ciekawiej - wybrał pierogi z pieca w kruchym cieście ze szpinakiem i serem favita, diabelskie i zza wielkiego muru. Niestety jedliśmy oczami, gdyż 2 duże kruche pierogi wzięliśmy na wynos. Swoje mięsne pozostawiłam (kiepsko doprawione niestety
Słodkie PrzyjemnościDelikatne, mięciutkie, słodkie racuchy na bazie kefiru. W porównaniu do tych na mleku są zdecydowanie bardziej głębokie w smaku. Dodatek sody oczyszczonej sprawia, że fajnie podrastają
Poezja Smaków - blog kulinarnyochoty na wspólną wieczerzę z cesarską rodziną, zażyczył sobie do pokoju naleśnikowy placek. Kucharz będąc bez reszty pochłonięty przygotowywaniem wieczerzy dla cesarskiego dworu, całkiem zapomniał o przypalającym się już naleśniku. Na dodatek kiedy próbował go odwrócić, ten złośliwie się połamał. Nieszczęsny kucharz, nie miał już czasu aby przygotować jeszcze jeden, więc poszarpał go do końca, a przypalenie obficie posypał(...)chwilę, aż piana będzie błyszcząca. Doskonale ubite białka porcjami dodajemy do masy mleczno- żółtkowej. Bardzo delikatnie mieszamy, aby piana nie opadła. Rodzynki osuszamy na papierowym ręczniku i dodajemy do ciasta. Patelnię rozgrzewamy. Wylewamy dość grubą warstwę ciasta i smażymy na małym ogniu z obu stron aż się zetnie. Niedbale dzielimy omlet na kawałki, posypujemy cukrem i natychmiast podajemy. Jeśli ciasto
Mia Cucina SofietaPankejki to ostatnio mój ulubiony deser, dlatego postanowiłam spróbować zrobić gotowy mix, który zawsze będę mieć pod ręką. Do sypkiej mieszanki z tego
wegujemyNietypowe placki, które można zjeść na śniadanie, obiad lub kolację :) Pysznie smakują z ziołowym sosem z koperkiem, pietruszką i szczypiorkiem. Nareszcie wiosennej zieleniny jest pod dostatkiem
Posadzone i zjedzone