podobny do tego we wnętrzu pralinek. Ciasto polecam zwłaszcza tym, którzy lubią ciasta bez pieczenia, no i oczywiście wszystkim fanom Rafaello. By ciasto było bardziej autentyczne, udekorowałam je migdałami bez skórki i płatkami migdałowymi :) Składniki: 400g herbatników (np. 8 opakowań po 50g, w każdym 10 herbatników, czyli 80 sztuk herbatników) 200g kokosu 300g masła 82% 2 łyżeczki(...)następnie układamy warstwę herbatników. Na mojej średniej blaszce wychodziło około 26 herbatników na jedną warstwę (odpowiednio przyciętych i dołamanych) Herbatniki przekładamy kremem budyniowym. Pierwsze dwie warstwy niezbyt dużą ilością kremu, większość pozostawiamy na wierzch ciasta (większą połowę na dwie pierwsze warstwy, mniejszą na wierzch ciasta). Wierzch ciasta dekorujemy według uznania. W wersji najszybszej wystarczy posypać wiórkami kokosowymi
Smakowy RajDzień dobry :) Uwielbiam wymyślać różne ciasta, najczęściej otwieram szafki i lodówkę, patrzę co mam i tworzę z tego coś pysznego. Dzisiaj mam dla Was rafaello na biszkopcie z herbatnikami regionalnymi i kandyzowanym aloesem.Pyszotka Składniki na biszkopt: 3 jajka 1/4 szklanki cukru 1/4 szklanki oleju 1 łyżka wody 1/2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej(...)wykładamy masę i odstawiamy na godzinkę do stężenia. Czekoladę rozpuszczamy razem ze śmietanką w kąpieli wodnej. Na masę wiórkową wylewamy polewę,w koło układamy herbatniki czekoladowe. Kandyzowany aloes kroimy w kosteczkę i dekorujemy wierzch ciasta, Torcik odstawiamy do zastygnięcia. Życzę smacznego
Sama słodycz i szczypta chili(3 x 6 ciastek- moje były większe więc 3 x 4). Smarujemy herbatniki białą masą serową. Przykrywamy je drugą warstwą herbatników i nakładamy kakaową masę serową. Podnosimy folię z obu stron i składamy z ciasta „chatkę”, zaciskamy mocno u góry brzegi folii. Odstawiamy ciasto na noc do lodówki. Następnego dnia wyjmujemy je z folii, oblewamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięProponuję Wam dzisiaj kolejne ciasto bez pieczenia - napoleonkę. Do jej przygotowania potrzebne są krakersy lub herbatniki (ja użyłam krakersów, bo bardzo lubię słono-słodki smak w cieście) oraz masa budyniowa, którą wylewa się na ciastka i wstawia do lodówki by stężała. Nic prostszego. Można ją udekorować świeżymi truskawkami, malinami czy jagodami. Polecam! 1 paczka krakersów lub berbatniki Masa budyniowa
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieakurat w domu. I dzisiaj tym sposobem przedstawiam wam przepis na ciasto ananasowe bez pieczenia. Ananasa możecie zastąpić innymi owocami, na przykład brzoskwiniami. Na pewno wyjdzie równie pyszne. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na blaszkę o wymiarach 18×22 cm. Składniki: około 350 g herbatników 250 g serka mascarpone 250 ml śmietanki 36% lub 30% 1 puszka ananasa(...)herbatniki. Przykryć kolejną warstwą herbatników. Na niej rozsmarować połowę kremu bez ananasa. Ułożyć warstwą herbatników. Wyłożyć krem z ananasem. Przykryć ostatnią warstwą herbatników. Rozsmarować resztą kremu bez ananasa. Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi. 5. Ciasto przykryć i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc, aby ciastka zmiękły. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Danka Pichcijest, cos słodkiego, coś nowego, coś pysznego ;) Sernik cały krówkowy… wszędzie krówki ale wcale nie jest słodki :) Składniki na blaszkę 24cm: Spód ciasta: -180g ciastek owsianych - 30g herbatników maślanych - 20g masła - duża łyżka masy krówkowej Masa serowa: -1kg sera, u mnie jak zawsze "mój ulubiony" z Wielunia -3 żółtka(...)mieszamy z masą, wykładamy masę na ciasteczkowy spód. Nalewamy wody do dużej blaszki (tej z kompletu od piekarnika), p iekarnik nagrzewamy do 180 stopni, do blaszki z wodą wstawiamy ciasto i zmniejszamy temperaturę do 100 stopni. Sernik pieczemy 120 minut. Po upieczeniu najlepiej wyjąć i ustawić blaszkę na kratce, rozwinąć folię, zdarza się, że folia przepuści wodę dlatego tak ważne
Wypieki Reneskładników zagniotłam jednolite ciasto. Gdyby nie chciało się kleić można dodać trochę śmietany lub zimnej wody. Ciasto uformowałam w kulę, owinęłam folią spożywczą i schowałam do zamrażalki na minimum 2-3 godziny. Tortownicę o średnicy 20cm wyłożyłam na dnie papierem do pieczenia. Na spód starłam większą część ciasta i ugniotłam je, wylepiając dokładnie tortownicę. Tortownicę z ciastem odstawiłam do lodówki(...)orzechowym cieście (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/sernik-z-dzemem-na-orzechowym-ciescie.html), sernik podwójnie kokosowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/04/sernik-kokosowy.html), seromakowiec na herbatnikach (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/12/seromakowiec.html), sernik na herbatnikach (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/12/sernik-na-herbatnikach.html), sernik królewski na ciemnym cieście (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/sernik-krolewski.html) i inne. SMACZNEGO
Waniliowe Improwizacjeprzepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/sernik-z-dzemem-na-orzechowym-ciescie.html), sernik podwójnie kokosowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/04/sernik-kokosowy.html), seromakowiec na herbatnikach (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/12/seromakowiec.html), sernik na herbatnikach (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/12/sernik-na-herbatnikach.html), sernik królewski na ciemnym cieście (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/sernik-krolewski.html) i inne. SMACZNEGO
Waniliowe ImprowizacjeProste Ciasto CZEKOLADOWA KRÓWKA BEZ PIECZENIA – Pyszne, bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto bez pieczenia. Jest kremowe, czekoladowe, wilgotne, aromatyczne, wszystkie smaki wspaniale się za sobą łączą. Wygląda apetycznie. Do jego przygotowania możemy użyć masy krówkowej w dowolnym smaku. Należy pamiętać, aby składniki na krem krówkowy były w temperaturze pokojowej(...)Bardzo polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Proste Ciasto CZEKOLADOWA KRÓWKA BEZ PIECZENIA Składniki: Spód: około 150g herbatników Krem budyniowy: 2 budynie czekoladowe (każdy na 0,5l mleka) 750ml mleka 3 łyżki cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 12g 100g masła
Mała Cukierenkaczuć czekoladę. Czy jest smaczne? Skłamałabym, gdybym powiedziała "nie" :-) Czy smakuje podobnie do batonika? Troszkę z pewnością, jednak wybieram ciasto. Mus czekladowy lubię zdecydowanie bardziej :-) Podaję przepis na większą blaszkę - tę typową 27x35 (około). Składniki: herbatniki na dwie warstwy - około 300 g 200 g dobrej mlecznej czekolady 300 g białej czekolady 1 litr śmietany kremówki 500 g serka(...)wkręcamy do śmietany, także stopniowo serki mascarpone. A na koniec dodajemy żelatynę wlewając ją cienkim strumieniem. Pierwsza masa jest gotowa. Masę wykładamy na herbatniki, rozkładamy równo i przykrywamy drugą warstwą tych ciasteczek. Ciasto wkładamy do lodówki i zabieramy się za ciemną masę. 200 g mlecznej czekolady rozpuszczamy tak, jak to robiliśmy z białą czekoladą - łamiemy w kostkę, wrzucamy
Poezja Smaków - blog kulinarnyweekend przywitał nas ładną słoneczną pogodą. Nie ma więc większej przyjemności niż usiąść sobie w niedzielne popołudnie za domem z filiżanka kawy i dobrym ciastem. Zapraszam na prostą truskawkową rozpustę. Składniki: spód: paczka herbatników 150 g masła masa: 1 l mleka 1 szklanka cukru kostka masła 2 szklanki kaszy mannej dodatkowo: galaretka truskawkowa 400 g truskawek bita śmietana(...)cukrem i masłem. Na koniec wsypujemy kaszę manną i dokładnie mieszamy aż masa zgęstnieje. Gorącą masę wlewamy na herbatniki i wyrównujemy. Truskawki myjemy i układamy je pionowo tak aby lekko wcisnąć je w masę. Ciasto pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie truskawki zalewamy lekko stężałą już galaretką i wkładamy ciasto na kilka godzin do lodówki. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzieherbatników ok 50 g płatków migdałów cukier migdałowy Ciasto kruche: Składniki posiekać i zagnieść elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodać odrobinę zimnej wody. Schłodzić przez godzinę. Foremki do mini tart posmarować tłuszczem i posypać mąką. Ciasto rozwałkować i wyciąć kółka o średnicy większej od foremek o około centymetr. Wylepić ciastem foremki, nakłuć widelcem, ułożyć kawałek pergaminu i obciążyć(...)czasie usunąć pergamin i obciążenie. Włożyć do piekarnika na 5 minut. Beza: W międzyczasie ubić białka ze szczyptą soli, cukrem i mąką ziemniaczaną. Po 5 minutach wyjąć tarty, posypać herbatnikami, ułożyć połówki śliwek skórką do dołu. Śliwki posypać cukrem migdałowym i ułożyć pianę z białek. Posypać migdałami i wstawić do piekarnika jeszcze na 10-15 minut do lekkiego
Smakołyki Asinawet jeśli skropimy je sokiem z cytryny, będą miały ciemny kolor, a w smaku będą bardzo słodkie. Wygląd ciasta zależy również od rodzaju posiadanej masy krówkowej. Masę bardzo gęstą, należy delikatnie podgrzać, ale tylko tak, aby dała się rozsmarować na herbatnikach. Jeśli masa ma konsystencję, która daje się smarować to lepiej jej nie podgrzewać, gdyż później zbyt mocno(...)rozpłynie się po całym cieście. Ciasto krówka bez pieczenia z budyniem świetnie smakuje bez dodatków. Warto je jednak udekorować tartą gorzką czekoladą, która przełamuje słodycz bananów i płatkami migdałów, które przyjemnie chrupią podczas jedzenia. Ciasto z dodatkiem masy krówkowej może wydawać się bardzo słodkie, ale wcale tak nie jest, gdyż wszystkie składniki idealnie ją balansują. Ciasto zawsze sprawdza się
Kuchcik gotujeZapraszam na coś słodkiego bez pieczenia, pyszne i kremowe rafaello, po prostu niebo w gębie :) Ciasto to można zrobić też na herbatnikach jednak jak dla mnie lepsze jest na krakersach. SKŁADNIKI 1 kostka masła (250 g) krakersy 3 opakowania 1 niepełna szklanka cukru 2 żółtka 2,5 szklanki mleka 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki(...)krakersów.Następnie znowu krem i warstwa krakersów.Na wierzchu kładziemy ostatnią część kremu.Dwie garstki wiórek wrzucamy na suchą patelnię i prażymy aż wiórki będą lekko brązowe.Posypujemy nimi ciasto i wkładamy do lodówki-najlepiej na noc. SMACZNEGO
Mała w garnku mieszaMichaszki, czegóż chcieć więcej? smakuje obłędnie, musicie spróbować!!! SKŁADNIKI Ciasto orzechowe: 4 jajka, 1/2 szkl. mąki, ½ szkl. cukru ½ szkl. zmielonych orzechów włoskich, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka octu Masa czekoladowa: 1 szkl. mleka, ½ szkl. cukru, 1 budyń waniliowy, 2 łyżki kakao, 30 ml likieru czekoladowego, 5 herbatników maślanych, 1 kostka masła Pianka śmietankowa: 400 ml śmietany(...)żelatynę a na końcu cukierki, mieszamy delikatnie łyżką Polewa: Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem masła, dodajemy śmietanę i mieszamy dokładnie. PRZEŁOŻENIE CIASTA: Biszkopt smarujemy masą czekoladową, wciskamy wiśnie osączoną z zalewy, układamy warstwę herbatników nasączonych w herbacie, smarujemy pianką śmietankową, układamy drugą warstwą herbatników, polewamy rozpuszczoną czekoladą, ozdabiamy
słodki bratek