ciasto na herbatnikach - 4518 przepisów (strona:93/302)

Ciasto z musem malinowym i ajerkoniakiem 216

się obejrzałam pół blaszki ciasta zniknęło:)  Ciasto:  3 jajka,  1 i 1/2 szklanki mąki tortowej, łyżka mąki ziemniaczanej,  łyżeczka proszku do pieczenia,  1/2 szklanki cukru,  125g masła lub margaryny.  Mąkę tortową przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać 3 żółtka oraz posiekane masło. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć(...)koniec, stale miksując, powoli wlewać ajerkoniak. Dodatkowo:  250g herbatników,  250ml śmietanki 30%,  galaretka malinowa, 50 g startej mlecznej czekolady. Na wystudzone ciasto wyłożyć tężejący mus malinowy, przykryć warstwą herbatników. Rozsmarować krem ajerkoniakowy, wyłożyć kolejną warstwę biszkoptów. Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku, przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno, Ubijając, powoli wlewać tężejącą galaretkę. Masę wyłożyć na wierzch

Z miłości do słodkości
Jaglana tarta czekoladowo-kokosowa z ananasem i żurawiną 201

oryginalnie do ciasta dodawane jest całe jajko, ale ciężko rozbić je na trzy części, więc proponuję dodać samo żółtko. Jako spód można też wykorzystać herbatniki lub pokruszone owsiane ciasteczka bądź inne ciasto kruche, jeśli masz jakieś ulubione. Najlepiej jednak w wersji z kakao i orzechami, bo mają spory wpływ na smak całości. Może się wydawać, że zrobienie tego ciasta

Anioszek w kuchni
Ciasto czekoladowo-orzechowe z nutellą 139

Wszyscy chyba lubią czekoladę, orzeszki i nutellę-połączyłam to wszystko w moim najnowszym cieście-wyszła petarda:) Nie pogardzą nim dorośli, a już na pewno dzieci:) Delikatne i wilgotne ciasto czekoladowo-orzechowe z pysznym maślanym kremem a do tego nutella i prażone orzechy laskowe. Muszę przyznać, że czasem "radosna twórczość" z tego co akurat jest w domu, to strzał w dziesiątkę(...)uprażyć na suchej patelni, a następnie je ostudzić. Biszkopt nasączyć wodą wymieszaną z esencją waniliową. Na biszkopt wyłożyć krem waniliowy. Na kremie ułożyć herbatniki, a herbatniki posmarować nutellą. Na nutellę wysypać prażone orzechy. Ciasto owinąć folią spożywczą, a następnie odstawić do lodówki na 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Smacznego

Krylowa Kuchnia
'Livia's Kitchen' Olivia Wollenberg 135

migdałowe, czy owsiane, masło migdałowe i pekanowe, bazy do ciast i masy do przekładania. Następnie śniadaniowe batoniki - pieczone i surowe, pancakes i muffiny; cookies i herbatniki; tarty i paje; a na konic desery - ciasta, 'serniki' i lody. Jak to przy wegańskim pieczeniu: sporo drogich, nietypowych składników, często niedostępnych w średnio zaopatrzonym, osiedlowym supermarkecie. Ciasta bazuj ą  na ciemnej

Lejdi of the house
Tarta z borówkami na spodzie z orzechów 205

spodzie. Pycha! Ze wszystkich serników robionych na zimno i ciast bez pieczenia, to jest najzdrowsze i najlepsze. Spód nie jest zrobiony z pokruszonych, pełnych cukru herbatników, na dodatek sklejonych masłem. Tu w roli „ciasta” występują drobno zmielone migdały, a spoiwem jest miód. Zamiast sernika jest ubite mleko kokosowe. Możecie zastąpić je gęstym jogurtem greckim. Albo w wersji rozpasanej

Niedzielny kucharz
Sernik z kokosem 219

szklanki cukru pudru 4 łyżeczki cukru wanilinowego aromat pomarańczowy Sernix (dodatek ulepszający do sernika sprawiający, że ciasto staje się puszyste) 100 g rodzynek Masa kokosowa: 6 białek 1/2 szklanki cukru 100 gram wiórków kokosowych W misce wymieszać 1 i 1/2 szklanki pokruszonych herbatników, 1/4 szklanki cukru, 1/4 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich i 1/3 szklanki rozpuszczonego masła. Po wymieszaniu(...)cukrem i dodać wiórki kokosowe. Masę wyłożyć na gorący sernik i piec jeszcze około 10-15 minut w tej samej temperaturze (fot.3) . Po upieczeniu nie wyciągać od razu ciasta z piekarnika - najlepiej jak by wystygło przy lekko uchylonych drzwiczkach

Świat Ciasta
Ferrero Rocher bez pieczenia 138

Przepyszne, mocno czekoladowe ciasto, które nie wymaga pieczenia. Jest łatwe do przygotowania i gwarantuję, że każdemu się uda. Goście byli nim zachwyceni :) 460 g masy kajmakowej 500 g mascarpone 250 ml śmietanki 30% 100 g orzechów laskowych 2 wafelki orzechowe w czekoladzie 2 łyżki kakao 1 łyżka cukru pudru ok 50 sztuk herbatników kakaowych 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady(...)wymieszać z pozostałymi orzechami. Foremkę (21x21cm) wyłożyć folią. Na dnie ułożyć warstwę herbatników, posmarować kremem orzechowym, przykryć herbatnikami. Posmarować kajmakiem, ułożyć kolejną warstwę herbatników. na wierzchu posmarować białą masę. Ciasto posypać startą gorzką czekoladą i/lub gorzkim kakao. Wstawić do lodówki na kilka godzin do chłodzenia

Smakołyki Asi
Sernik Tiramisu na zimno 269

bardzo ładnie trzyma formę, kroi się doskonale. I co najważniejsze ciasto w smaku i swej konsystencji bardziej przypomina sernik, niż galaretę o smaku śmietany, co niewątpliwie jest jego wielką zaletą. Dodatkowo jest bardzo szybki i w sumie dość prosty w przygotowaniu. :)  Składniki (spód): 1 szklanka czekoladowych herbatników 60 gramów masła 82% 1 duża łyżka cukru pudru Składniki(...)Składniki (do Tiramisu): 1 opakowanie biszkoptów do Tiramisu 1/3 szklanki rumu lub amaretto 1/3 szklanki kawy rozpuszczalnej (posłodzonej) dobrej jakości gorzkie, ciemne kakao Wykonanie: Formę do ciasta wyłóż od spodu papierem do pieczenia. Herbatniki rozgnieć na piasek. Masło rozpuść w rondelku, dodaj do niego cukier puder. Wymieszaj z herbatnikami. Wyłóż nimi dno formy, wyrównaj i lekko dociśnij ręką

Garniec Magalie
Sernik kajmakowo - dyniowy 193

najprostszych ciast jakie robiłam. Jedynym warunkiem jest przygotowanie wcześniejsze produktów, aby wszystkie były w temperaturze pokojowej. Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od włączenia piekarnika (grzanie góra dół) na 120 stopni i wstawienie na dno miseczki z wodą. masło rozpuszczamy w garnuszku. Rozkruszamy drobno herbatniki i łączymy je z masłem. Wykładamy uklepując herbatnikowy spód. Wszystkie składniki(...)oprócz cynamonu) wkładamy do misy i krótko miksujemy, aby nie napowietrzyć sera, który uniósłby się w trakcie pieczenia i opadł po jego ukończeniu. Ciasto przelewamy do okrągłej formy ( średnica 24cm) wyłożonej papierem do pieczenia i herbatnikami. Wstawiamy sernik do rozgrzanego piekarnika na 90 minut i pieczemy w 120 stopniach.  Studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Posypujemy cynamonem i trzymamy

ChilliJemy
Ciasto z truflą. 368

jaja; łyżeczka proszku do pieczenia; 25 g kakao; 50 g mielonych migdałów; MASA TRUFLOWA: 350 g czekolady deserowej;   300 ml śmietanki kremówki; 75 g pokruszone herbatniki; 3 łyżki ciemnego rumu. CIASTO Tortownicę (ja użyłam 26, ale przepis jest na 20 cm.) posmarować cienko masłem. Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać jajka, cały czas ubijając masę(...)włożyć do lodówki. Po tym czasie dokładnie wymieszać drewnianą łyżką i na kolejne 30 min. włożyć do lodówki. Ponownie utrzeć; dodać pokruszone herbatniki i rum, wymieszać. Wyłożyć masę truflową na ciasto i schładzać w lodówce ok 3h. Smacznego

Miksturownik
PTASIE MLECZKO Z TRUSKAWKAMI 211

Ciasto ptasie mleczko z truskawkami i galaretką. Bez pieczenia. Ciasto jest puszyste i bardzo delikatne. Na herbatnikach, łagodny smak pianki przełamują wyraziste truskawki w towarzystwie wieloowocowej bezbarwnej galaretki. Jak wykonać ten deser pokazane jest w filmiku . Zapraszam do oglądania. Subskrybuj kanał RITA  creative , a nie ominą Cię nowe przepisy. PTASIE MLECZKO Z TRUSKAWKAMI SKŁADNIKI: Ptasie mleczko: białka kurze(...)ostudzoną galaretkę. 3.) Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i na dnie układamy herbatniki. Na herbatniki wylewamy masę piankową, wyrównujemy i wstawiamy na 15 min. do lodówki.  Następnie  układamy na górze  truskawki,  zalewamy tężejącą gal aretką i wstawiamy ciasto do lodówki na przynajmniej 4 godzinki a najlepiej zostawić na noc. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

RITA food channel
Bajaderki, kokosanki i inne pralinki :) 194

kakao 3 łyżki rumu  1 żółtko (ze sparzonego jajka) 100 g wiórek kokosowych cukiereczki cukiernicze do obtoczenia lub mielone migdały albo wiórki kokosowe. Herbatniki rozkruszamy w blenderze albo wałkiem  do ciasta na piasek. Miękką margarynę wymieszać ze 100 g wiórek, żółtkiem (surowe jajko wkładamy na parę sekund do wrzątku, by sparzyć je), rozkruszonymi herbatnikami, kakaem

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasto Rafaello 377

cukru pudru, 100g wiórków kokosowych, 75 ml spirytusu, Dodatkowo: 25 szt herbatników, 1,5 tabliczki  białej   czekolady, 2 łyżki wiórków kokosowych do posypania. PRZYGOTOWANIE: 1.  Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nadal ubijając dodaję kolejno cukier, żółtka, olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 24cm x 24cm, wyłożoną papierem(...)dodaję po łyżce zimnego budyniu. Na końcu dodaję kokos oraz spirytus. Dokładnie ucieram.  Masę wykładam na biszkopt. Wyrównuję. 3.  Na masie kokosowej układam herbatniki. Czekoladę rozpuszczam nad kąpielą wodną. Na wierzchu ciasta robię z czekolady esy floresy. Ciasto oprószam wiórkami kokosowymi i wstawiam na 2 godziny do lodówki

Tradycyjna kuchnia Kasi
„Szarlotka” – bez pieczenia 2324

ciasto prostsze i odpowiedź jest przecząca:) Do tego całkiem nieźle smakuje. I choć nazwanie tego deseru szarlotką jest nieco na wyrost, to jednak zdecydowanie warto go sobie przygotować:) 5 dużych, twardych jabłek (u mnie jonaprince grójeckie) 500 g serka mascarpone około 1 łyżka cukru pudru do smaku – opcjonalnie sok z połowy małej cytryny ok 500 g herbatników 150g

Smaki Na Talerzu
Kokosowy jagielnik 154

kilku łatwo dostępnych składników, po drugie jest szybki i prosty w wykonaniu, a po trzecie smakuje wyśmienicie! :D Kokosowy jagielnik Przepis na jedną dużą blachę Potrzebujemy: 1 duże opakowanie herbatników wegańskich* 1 szklanka nieugotowanej kaszy jaglanej 3 szklanki mleka roślinnego (u nas waniliowe sojowe, ale inne słodkie też się nada :) 1 opakowanie budyniu waniliowego pół puszki stałej części mleczka(...)przykrywamy kolejną warstwą ciastek. Na wierzchu rozsmarowujemy roztopioną w garnku gorzką czekoladę (podczas roztapiania możemy dodać odrobinę mleka, żeby się nie przypaliło) i posypujemy patkami/wiórkami  kokosowymi. Ciasto wkładamy na jakąś godzinę do lodówki. Jeżeli dla kogoś jest mało słodkie, dodatkowo można posypać je cukrem pudrem. Smacznego! Maugo&Paszko

Bananowe Pole